Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ulman napisał:

A to nie prawda? 

No nie. Składu osobowego wszystkich swych i Bialoruskich jednostek wojskowych nie przerzuci na Ukrainę. Gdyby nie było oporu to może..

Opublikowano

Chiny w tej chwili zacierają ręce. Za grosze przejmą udziały w Gazpromie i spółkach paliwowych Rosji. Ta zaś odda je, aby móc sprzedawać surowce za granicę.

Chińczycy nie biora tylko pod uwagę jednego - Rosjanie nienawidzą miec długów wdzieczności. A za okazaną pomoc odpłacają zwykle konfliktem zbrojnym.

Żądania Chin zapewne nie ograniczą się tylko do spółek surowcowych, ale będą też terytorialne, być może zaowalowane - na przykład wyłączność wydobycia czy eksploatacji złóż itp. De facto powstaną w Rosji chińskie enklawy. A to oznacza kolonizację Rosji przez Chiny w dłuższej perspektywie.

Jesli na kremlu szybko nie zmieni się władza, która zrobi woltę ku rozmowom z zachodem - niestety czeka nas taki scenariusz.

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Zaraz będzie 1 maja będzie pochód ze Stalinem na czele .

A twoi ulubieńcy prawi i sprawiedliwi na czele. 

2 godziny temu, galan99 napisał:

tego chyba pragniecie .

Wiem wiem że ty i elektorat PISuaru tęskni za takimi pochodami. 

2 godziny temu, Ursus932 napisał:

Za bardzo nasi noska tam pchają i denerwują niedźwiedzia 

Choć raz napisałeś coś z sensem gdzie się z Tobą zgadzam. 

1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Większość Polaków jest za sankcjami na putina i za wzmocnieniem armii a ty jak zwykle w mniejszości .

Tylko ta ciemna większość nie zdaje sobie sprawy że dostaną sami po du***.

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, jarecki napisał:

jak cytujesz komorowskiego to pomysl choć chwile w jakiej sytuacji to zrobić na przyszłosc .

No to od początku. Jakis małolat skarzył sie że siostra znalazła pracę za 2 tys i jak ma zyć i kupić mieszkanie (czyli tanie warzywa nie opłacalna produkcja) 

Na to Bronek odpowiada zmień pracę i weź kredyt ( niech sieja kukurydzę jak im nie pasuje).

To jest idealna analogia i kredyt tu niczego nie wnosi ani nie zmienia. Nie wiem też czemu słowo "kredyt" jest twoim zdaniem strasznie bulwersujące. Młodzi ludzie w 99% biorą kredyty i jest to norma. Tylko w 2021 polacy wzieli 90 mld kredytów hipotecznych więc nie wiem co to takiego bulwersującego. Możesz wyjasnić? Polacy zaciągnęli rekordową sumę w kredytach hipotecznych – Radio Doxa FM – Opole, Kędzierzyn, Nysa, Racibórz

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
50 minut temu, PRIMO napisał:

Choć raz napisałeś coś z sensem gdzie się z Tobą zgadzam. 

O matko aż się wzruszyłem 😊 

Ale chyba nie raz , no już wcześnie mi laiki dawałeś 

52 minuty temu, PRIMO napisał:

Wiem wiem że ty i elektorat PISuaru tęskni za takimi pochodami. 

Jeśli nie chcesz takich pochodów tylko pisać głupoty i pierdoły na forum rolniczym , to k**wa trzeba działać a nie pierdu pierdu "tam Rusek sobie najechał Ukraine a co tam to nie nasza sprawa przecież tu nie będzie nas niepokoił "

Opublikowano
56 minut temu, Ulman napisał:

No to od początku. Jakis małolat skarzył sie że siostra znalazła pracę za 2 tys i jak ma zyć i kupić mieszkanie (czyli tanie warzywa nie opłacalna produkcja) 

Na to Bronek odpowiada zmień pracę i weź kredyt ( niech sieja kukurydzę jak im nie pasuje).

To jest idealna analogia i kredyt tu niczego nie wnosi ani nie zmienia. Nie wiem też czemu słowo "kredyt" jest twoim zdaniem strasznie bulwersujące. Młodzi ludzie w 99% biorą kredyty i jest to norma. Tylko w 2021 polacy wzieli 90 mld kredytów hipotecznych więc nie wiem co to takiego bulwersującego. Możesz wyjasnić? Polacy zaciągnęli rekordową sumę w kredytach hipotecznych – Radio Doxa FM – Opole, Kędzierzyn, Nysa, Racibórz

Czy taka norma, jestem jeszcze przed 30 tką i kredytu wziąłem tylko 70 tyś na nie przewidziany zakup ziemi. Po prostu zależało mi te ziemie nabyc. Wszystko inne finansuje bez kredytu. Znajomi jakoś też zbytnio kredytów nie biorą, chyba że może tylko tak mówią, że nie biorą. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

k**wa ulman , ty jestes jednak idiotą przy bezrobociu 14 % karzesz zmienic prace  a kredyt wziąć na 10 % , to przecież z tamtego czasu są kredyty frankowe bo w polskiej walucie oprocentowanie było zaporowe i niedostepne , to tak jakl bys kazał zmiast marchewki posiać buraczki . W tamtym czasie kto miał jaką kolwiek prace to jej sie pilnował bo nie było wyboru .

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
16 minut temu, jarecki napisał:

to przecież z tamtego czasu są kredyty frankowe bo w polskiej walucie oprocentowanie było zaporowe i niedostepne

W 2003 chciałem kredytu na chałupę, to pracując z żoną nigdzie nie spełnialiśmy wymogów aby kredyt dostać. Ale kredyt we frankach owszem. Tylko że ja uparłem się na kredyt w walucie w której zarabiałem.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

bronek powiedział wez kredyt , ogólnie jak się komuś nie podoba to niech zmieni prace awziecie kredytu pogarsza sytuacje więc ja kredytu przy braku pracy nie polecam 

Tak powiadał .

W 2020 roku jak nabrali  kredytów bo stopy pospadały % to teraz będzie szok czy to rolnicy czy miastowi jeden czort .

Stopa referencyjna wzrosła we wtorek o 0,75 pp do 3,50 proc. - podała RPP. To najwyższy poziom od dziewięciu lat

Rynek kontraktów terminowych wyceniał, że podwyżka może wynieść nawet 1,25 pp, ale ekonomiści uważali, że tylko 0,5 pp, więc decyzja jest swego rodzaju kompromisem

Raty kredytów ze stałą ratą znacząco wzrosną. Przy kredycie na 300 tys. zł od października oznacza to już ponad 630 zł więcej do spłaty co miesiąc

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

W 2003 chciałem kredytu na chałupę, to pracując z żoną nigdzie nie spełnialiśmy wymogów aby kredyt dostać. Ale kredyt we frankach owszem. Tylko że ja uparłem się na kredyt w walucie w której zarabiałem.

O i gdybyś Wybrał legie to Miałbys płatne we frankach 🤣 [ tych francuskich ]

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, mirro napisał:

Jakoś też w tamtym czasie siostra kupowała mieszkanie. Miała 50% wkładu własnego poszła do kilku banków w Warszawie - brak zdolności kredytowej dla kredytu na ludzkich warunkach.  Mogła brać na 30lat z ratami tu zapomniałem czy malejące czy rosnące, w każdym razie na początku spłaca odsetki. I to na 8,5% prowizja 3%.

Poszedłem do tego samego banku w mojej miejscowości, pogadałem i okazało się że ma zdolność kredytową na 15 lat, oprocentowanie 6,5% prowizja 2%.  Spłaciła po 4 latach bez odsetek karnych. W Warszawie za przedwczesną spłatę miała być kara.

Takie sk***ysyństwo wówczas panowało. Franki też jej proponowano

Nóż się otwiera. 

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Dokładnie, to była lichwa i to w czystej postaci. Najgorsze było wyliczanie zabezpieczeń kredytowych no i to szukanie pracy. Dziś nikt by w to nie uwierzył jak w tedy pracodawca traktował pracownika. 

Opublikowano

A teraz niby nie ma pozabankowej lichwy ? ;)

@hubertb poczekaj jeszcze trochę jak będziesz miał więcej konkurencji na rynku pracy w postaci uchodźców to wrócą te same zasady

Opublikowano

Jeszcze dodam że wówczas siostra zarabiała ciut poniżej średniej krajowej a chodziło o 70tys kredytu. Toż to śmiech na sali i rozbój. Jeszcze w jednym banku zażyczyli sobie 100zł opłaty za przygotowanie oferty. Przy skorzystaniu z oferty opłata byłaby zwrócona

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Jeszcze dodam że wówczas siostra zarabiała ciut poniżej średniej krajowej a chodziło o 70tys kredytu.

To ja byłem gorszy bo chciałem tylko 60 tyś.

Opublikowano

W mojej obecnej branży jest taka posucha pracownika że zatrudnia się każdego i przyucza prostych czynności. Wykonują je absolutnie bez zastanowienia i bez pojęcia co robią ale innego wyjścia nie ma. Co do kredytów, no dziś jest trochę inaczej pojawiła się usługa doradcy kredytowego. Jest pod wieloma względami lepiej ale do ideału brakuje sporo. 

Opublikowano (edytowane)

dopiero mówili na polsacie jak drastycznie spadła zdolność kredytowa, np jak ktoś miał wcześniej zdolność na 400tys to teraz po ostatnich podwyżkach ma na 290tys

dodatkowo wszystko drożeje to co on kupi

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, jarecki napisał:

k**wa ulman , ty jestes jednak idiotą przy bezrobociu 14 % karzesz zmienic prace  a kredyt wziąć na 10 % , to przecież z tamtego czasu są kredyty frankowe bo w polskiej walucie oprocentowanie było zaporowe i niedostepne , to tak jakl bys kazał zmiast marchewki posiać buraczki . W tamtym czasie kto miał jaką kolwiek prace to jej sie pilnował bo nie było wyboru .

Guzik prawda . To jest akcja z wyborów prezydenckich w 2015. Kredyty frankowe to lata 2006-2008 i wraz z krachem rynku nieruchomości w USA upadku kilku banków , frank wystrzelił z ok 2 pln na poziomy w poblizu 3 pln co oznaczało skokowy wzrost wartości kredytu  o blisko 50%. I tak to sie właśnie zaczęło pod koniec 2008 a potem już mało kto kredyty we franku brał. Stopy procentowe NBP były wtedy o 1-1,5% niższe jak obecnie a koszty kredytu niższe jak dziś. Bezrobocie było na poziomie ok 10-11% a Polska w ruinie tyle ze po kilku miesiącach  w tych ruinach znalazła sie kasa na patologię 500+. Nie wiem po co kłamiesz

Doskonale pamiętam 2015 i  to bzdura że nie mozna było zmienić pracy i sie rozwijac. Ten dzieciak uosabiał PISowski lewicowy roszczeniowy leniwy elektorat. Według niego to władza ma mu zapewnić dobrobyt a nie on sam. Jak za komuny

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
1 minutę temu, racyl napisał:

dopiero mówili na polsacie jak drastycznie spadła zdolność kredytowa, np jak ktoś miał wcześniej zdolność na 400tys to teraz po podwyżkach ma na 290tys

dodatkowo wszystko drożeje to co on kupi

A zakupione mieszkanie prawdopodobnie straci na wartości i co raz trudniej będzie je sprzedać lub wynająć. 

Więc widełki się cholernie rozjeżdżają.

Opublikowano

Widać nie ma zgody w Europie na odcinkę gazu i ropy. W tym kumpel Kaczyńskiego i Morawieckiego Orban się nie zgadza. Do tego Bułgaria, Holandia, Niemcy. Na szczęście są jacyś ogarnięci ludzie. Nie wiem jak się gospodarka zachowa dużo  firm padnie, zaleje nas fala uchodźców, budowlanka nie wyrabia i inni też bo nie ma pracowników z Ukrainy. Po co się teraz dobijać. Dajmy czas niech te sankcje zaczną działać, które nałożono. Szukajmy alternatyw dla ruskiego gazu i ropy i wtedy zamykajmy.

Polska widać nie da Ukrainie MIG ów 29 i to jest też mądre.

Widzieliście jak prezydent Przemyśla potraktował Salwiniego. Pro Prusinowskiego kumpla Morawieckiego i całego pisu?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Ulman napisał:

po kilku miesiącach  w tych ruinach znalazła sie kasa na patologię 500+. Nie wiem po co kłamiesz

Doskonale pamiętam 2015 i  to bzdura że nie mozna było zmienić pracy i sie rozwijac. Ten dzieciak uosabiał PISowski lewicowy roszczeniowy leniwy elektorat. Według niego to władza ma mu zapewnić dobrobyt a nie on sam. Jak za komuny

Tylko nie chcesz pamiętać, że kasa na 500+ znalazła się z uszczelnienia podatków i zakręcenia kurka w wypływie kasy z VAT i innych danin. Okazało się, że budżet państwa może mieć nadwyżkę. I dlaczego kłamiesz ?  Nie mówienie całej prawdy to też forma kłamstwa

Edytowane przez jahooo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v