Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
dysydent napisał:

11 minut temu, hubertb napisał:

pierd...ona brukselska oranżeria wszechmaści kretynów

blokada na ruskie surowce nauczy Chińczyków ostatniej rzeczy jakiej jeszcze się od zachodu nie nauczyli - handlu międzynarodowego a szkolenie sfinansuje sam zachód.

nie wiem; kląć, płakać czy się śmiać?

kto się odważy zabronić Chinom oferowania choćby i ropy na światowych giełdach,więcej - kto się odważy zapytać skąd mają? xD

Nikt a rusko będzie klientem albo wyrobnikiem.

Opublikowano
34 minuty temu, jarecki napisał:

a co mają pracować 7 dni w tygodniu ? i sie dziwić żę ukraincy nie pracują u ciebie przy truskawkach .

kolego ty nie masz pojęcia o czym piszesz nawet 😄 po za swymi krowami nie rozumiesz innych branż rolnictwa.

Każdy plantator truskawek deserowych powie ci że w czasie sezonu przy truskawce pracuje się 7 dni zbierając regularnie co 2-3 dni daną kwaterę

To nie jest jakaś nowość że się zbiera w każdy dzień tygodnia. tak samo jest w innych branżach i nie wiem z czego robisz aferę

Krów też nie doisz w sobotę i niedzielę ? jeść też nie potrzebują w sobotę i niedzielę ?🤣

Opublikowano
9 minut temu, racyl napisał:

Każdy plantator truskawek deserowych powie ci że w czasie sezonu przy truskawce pracuje się 7 dni zbierając regularnie co 2-3 dni daną kwaterę

Dlatego nie każdy pracownik chce pracować przy zbiorach. 

Opublikowano

zgodnie z przepisami unii-przynajmniej raz dziennie nalezy zwierzeta skontrolowac wiec chocbys i nie chcial 😛,

kurna niedlugo kartki na paliwa wroca... przydzial na nawoz i wongiel- znowu czuje sie jak mlody bog ,czasy mlodosci wrocily..

w normalnych czasach benzyna byla drozsza ze 20 % niz  on i temu ludzie zakladali gaz, potem nakupili diesli i on podrozal , tyle ze nie ma to zadnego ekonomicznego uzasadnienia , to spekulacja koncernow paliwowych.

dzisiejsze ceny paliw nie maja nic wspolnego z rachunkiem ekonomicznym-powtorka  z prl-u tyle ze w druga strone, wteyd byly tanie i temu ich nie byla a teraz drogie i temu nie ma ..historia powtarz sie jako parodia.

2 godziny temu, jarecki napisał:

jestem w trakcie , dziś juz lepiej gorączka znikła 

mnie akurat goraczka najmniej meczyla.

2 godziny temu, hubertb napisał:

500+ jak 500+ mi się podoba karta dużej rodziny. 

z karty na wsi to jaki masz profit ????? jesli jestes nie gramotny to zaden. 

ilu nawet nie wie ze ma 10 groszy znizki na orlenie.

kto sprawdza, jakie firmy udzielaja rabatow, albo w kasie instytycji kulturalnych pyta o rabat ??

Opublikowano

Plutek zrobił igrzyska i rozpierdziel ,a My saletrę po 6 tyś mamy 🤨 , urządził nas 

Opublikowano
17 minut temu, racyl napisał:

😄 po za swymi krowami nie rozumiesz innych branż rolnictwa

Teraz beda mieli z tego zysk na czysto 🤣jak sie krowiarza pytam ile ma z tego na czysto w stosunku do roboty to temat ucina . surowiec chyba za dużo nie drgnoł a jak ktos nie kupił nawozu pod qq to ciekawie ma 

Opublikowano
2 godziny temu, Leszy napisał:

To jest celowa polityka rządu aby jak najwięcej ich tu u nas zostało. Demografia przecież leży i nie da się jej nijak podnieść. Politycy w tych kobietach z dziećmi widzą po prostu ratunek kryzysu demograficznego. Za niedługo dołączą do nich mężczyźni. W sumie to może nam się podnieść znacząco liczba ludności w kraju. 

Część ucieka przed wojną a inni wykorzystują okazję i uciekają przed biedą. Oby za parę lat nie było to samo co na Bałkanach 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał:

co innego jak pracujesz na emigracji z dala od domu i rodziny na kilka miesięcy a co innego jak masz dom i rodzine na miejscu. poczekaj niech sprowadzą rodziny i się osiedlą to będzie z nich tyle pożytku co i z naszych. Nie mów że ukraińcy nie lubią pić 😄

Tak będzie , co za dużo to nie zdrowo

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Ursus932 napisał:

Plutek zrobił igrzyska i rozpierdziel ,a My saletrę po 6 tyś mamy 🤨 , urządził nas 

To jest właśnie reakcja na propozycje zakręcenia ruskiego gazu i ropy. Pisałem o tym ledwie wczoraj. To mi co niektóry pisali, że głupi jestem. To teraz może uwierzą i zrozumieją jak działają sankcje. ON już do 8 dobija. A Morawiecki pojechał do UE namawiać na zakręcanie ruskiego gazu i ropy.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

@V12 mają przywieść węgiel zamówiony ostatnio z nowej dostawy po 1600 zł 

Opublikowano (edytowane)

Ja to nakupilem, juz na nastepna jesień

Edytowane przez V12
Opublikowano
2 minuty temu, Ursus932 napisał:

@V12 mają przywieść węgiel zamówiony ostatnio z nowej dostawy po 1600 zł 

a na jesieni ile będzie ? na 2 tys to chyba sie tylko nie zatrzyma

Opublikowano
5 minut temu, V12 napisał:

Ja to nakupilem, juz na nastepna jesień

No ja też na następny sezon ,2 tony wtedy były i teraz 5 ma dowieść 

Solówkę saletrzaku dziś zamówiłem na N1 2023 🤨

Opublikowano

Tez tak uważam, a kto wie co bedzie jesienia, pieniadz to tera papier do pupy to jakieś aktywa sie kupowało 

1 minutę temu, racyl napisał:

a na jesieni ile będzie ? na 2 tys to chyba sie tylko nie zatrzyma

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Poniszczyli jednostki wojskowe w całej Polsce , rozbroili a teraz trzeba od nowa wszystko budować .

Jak ja lubię takie teksty,😂

Opublikowano (edytowane)

Ja wiem ale co mam za darmo oddać

to na co w pocie czoła pracowalem ??

Edytowane przez V12
Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał:

To już wtedy trzeba będzie im udostępnić miejsca w samorządach, sejmie, senacie.

Ooooo jak się spotka polityka historyczna PiSu z polityką historyczną Ukraińców w sejmie i senacie to może być ciekawie. Wiadro popcornu to mało na taką okazję.😂

Opublikowano
40 minut temu, racyl napisał:

kolego ty nie masz pojęcia o czym piszesz nawet 😄 po za swymi krowami nie rozumiesz innych branż rolnictwa.

To nie jest jakaś nowość że się zbiera w każdy dzień tygodnia. tak samo jest w innych branżach i nie wiem z czego robisz aferę

Krów też nie doisz w sobotę i niedzielę ? jeść też nie potrzebują w sobotę i niedzielę ?🤣

były krowiarz .  Co do zbioru 7 dni to znowu nie rozumierz jest wiele zawodów gdzie praca jest 7 dni w tygodniu tylko większość odbiera sobie wolne w dzień powszedni a polaczek chciałby pracownika 7 dni bez wolnego w tygodniu , zreztą kończe te dyskusje bo one nie mają sensu 

19 minut temu, V12 napisał:

Teraz beda mieli z tego zysk na czysto 🤣jak sie krowiarza pytam ile ma z tego na czysto w stosunku do roboty to temat ucina . surowiec chyba za dużo nie drgnoł a jak ktos nie kupił nawozu pod qq to ciekawie ma 

jak zaczynał swoją przygode z produkcją mleka to było inne otoczenie zupełnie , brak pracy w przemysle a przy krowach był zarobek bardzo dobry i jest nadal rozejrzyj się jak wyglądają te gospodarstwa , mechanizacja do kazdej maszyny krowiarz możę inny traktor podczepić . mleko to nie tylko sprzedaż mleka ale to i cielaki i krowy wybrakowane a te na dziś około 8 zł a były kiedyś po 4 zl mleko zdrożało około 20-25 gr przy 10 tys litrów miesiecznie to 2,5 tys miesiecznie wiec nadal opłacalnosc jest a ci którzy rezygnują to spowodu innego niż nie opłacalność a skąd wiem , bo do 1 lutego też produkowałem mleko 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, hubertuss napisał:

Słabsze gospodarstwa gdzie nie ma zasobu gotówki zostaną wbite w ziemię w tym roku i to będzie ich koniec.

No właśnie dobry moment na zakup ziemi bo mają zamiar  ludzie sprzedać a wcześniej nie chcieli.

Edytowane przez Strongman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v