Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, hubertuss napisał:

Jak zwolnią mnie z podatków które im płacę przysięgam, że nie wezmę 500 plus i dużo lepiej na tym wyjdę. Innych wziątek tez nie będę brał. I też lepiej na tym wyjdę. Załatwisz mi to? Ja się zgadzam już teraz nie brać. Tylko niech nie biorą ode mnie podatków.

I to nie jest mój rząd. Akceptuje wyniki wyborów ale to nie mój rząd.

PS z tymi traktorami to pisiory na UE plują a biorą dotacje dopłaty i inne. A przecież rolnik płaci mało podatków na składkę członkowską w uE.

bo rolnik to tak samo ma dopłaty socjalne i trzeba o tym mówić to nie ma nic wspólnego z tym ze dzieki dopłatom zywnosc jest tania i dostepna , to zwykły socjal . W ubiegłym roku po kilku glebszych probowałem to wytłomaczyć kuzynowi z miasta , nie dało sie 

Opublikowano
15 minut temu, jarecki napisał:

bo rolnik to tak samo ma dopłaty socjalne i trzeba o tym mówić to nie ma nic wspólnego z tym ze dzieki dopłatom zywnosc jest tania i dostepna , to zwykły socjal . W ubiegłym roku po kilku glebszych probowałem to wytłomaczyć kuzynowi z miasta , nie dało sie 

Socjal dla kogo? Dla tych co siedzą  w ODR I ARIMR  rozumiem...? Napierdzielamy na tych wszystkich  urzędasów jeszcze nas z kasy kroją...wielka łaska że  dopłaty  daja🤨

Opublikowano
2 godziny temu, Denwer napisał:

a porównywanie  ich  do  nielegalnych  migrantów  ekonomicznych   pędzących  na zachód  za socjalem  pokazuje  że jesteś  trollem  putina.

Jak na zachód to trzeba było wpuścić bo by nas to nic nie kosztowało. A może nasz rząd bronił tych znienawidzonych Niemców przed beżowymi? 

Otóż nie. Tu chodziło o wojenkę dla cennych Pisowskich mas i straszenie ich bo wtedy  zupełnie nie myślą i są absolutnie spolegliwi. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, hubertb napisał:

pierd...ona brukselska oranżeria wszechmaści kretynów

blokada na ruskie surowce nauczy Chińczyków ostatniej rzeczy jakiej jeszcze się od zachodu nie nauczyli - handlu międzynarodowego a szkolenie sfinansuje sam zachód.

nie wiem; kląć, płakać czy się śmiać?

kto się odważy zabronić Chinom oferowania choćby i ropy na światowych giełdach,więcej - kto się odważy zapytać skąd mają? xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 minut temu, Ulman napisał:

Otóż nie. Tu chodziło o wojenkę dla cennych Pisowskich mas i straszenie ich bo wtedy  zupełnie nie myślą i są absolutnie spolegliwi.

Ty jednak przechytrzyłeś ich zamiar.

2 minuty temu, dysydent napisał:

kto się odważy zabronić Chinom oferowania choćby i ropy na światowych giełdach

Wielki brat, nie lubi konkurencji.

Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

To jest celowa polityka rządu aby jak najwięcej ich tu u nas zostało. Demografia przecież leży i nie da się jej nijak podnieść. Politycy w tych kobietach z dziećmi widzą po prostu ratunek kryzysu demograficznego. Za niedługo dołączą do nich mężczyźni. W sumie to może nam się podnieść znacząco liczba ludności w kraju. 

To już wtedy trzeba będzie im udostępnić miejsca w samorządach, sejmie, senacie.

Tak na poważnie to co do tej pory przyjechało z ukrainy to są albo tacy co mają krewnych tutaj albo przy kasie. kogo tam z biedoty stać zapłacić 500ero żeby dostać się do polski ?. nie mówie że każdy jeden płaci ale są takie przypadki że za miejsce muszą słono płacić.

prawdziwa biedota ukraińska to dopiero dotrze do polski ale już wtedy nie bedzie miał się kto nią zaopiekować bo możliwości polaków powoli się kończą

to była dopiero 1-sza fala uchodźców a przed nami kolejne

Opublikowano
16 minut temu, hubertb napisał:

Wielki brat, nie lubi konkurencji.

slogan
nikt nie lubi

powszechnie wiadomo że ceny kacapy vs żółtki są niższe od kacapy vs reszta a najwyższe kacapy vs zachód i to w obie strony np elektronika z Chin do rosji tańsza niż do nas

nawet taki jeden kacap - Aleksander Darchiew, dyrektor departamentu północnoamerykańskiego w rosyjskim MSZ, powiedział, że Stany Zjednoczone "doprowadziły stosunki z Rosją do punktu, z którego nie ma odwrotu" i że Ameryka "będzie musiała liczyć się z interesami Moskwy".

co prawda nie Stany Zjednoczone a rosja doprowadziła ale rzeczywiście jeszcze trzeba będzie rosję bronić żeby żółtki się na niej nie dorabiali i tylko fakt że rosja jest głupia sądząc że więcej znaczy niż w rzeczywistości to z tego wszystkiego zmierza doskonałą drogą do jej parcelacji

Opublikowano
3 godziny temu, Ursus932 napisał:

znajomy ma firmę budowlaną i stawia bloki , wcześniej miał Polaków to albo pijaczki albo nygusy  , później zatrudniać zaczoł Ukraińców ,to nawet w sobotę jadą żeby robić mimo że on każe im brać wolne i nie ma żadnych problemów a na robocie się znają 

co innego jak pracujesz na emigracji z dala od domu i rodziny na kilka miesięcy a co innego jak masz dom i rodzine na miejscu. poczekaj niech sprowadzą rodziny i się osiedlą to będzie z nich tyle pożytku co i z naszych. Nie mów że ukraińcy nie lubią pić 😄

Opublikowano

Chiny najpierw zajmą sobie Tajwan potem momentalnie rozwiążą kwestie morza południowochińskiego(chyba z 10 państw jest w to zamieszanych), a na koniec zbudują drogę przez Rosje bo trochę ich wk... ta inna szerokość szyn. Wejdą jak do siebie o ile nie będą wchodzi w drogę USA. Taka prawda. 

Opublikowano

tak. dzisiejsze

Ruska ropa śmierdzi to trzeba bulić. jeszcze trochę i na orlenach trzeba będzie  wymieniać tablice z cenami na stacjach

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, racyl napisał:

co innego jak pracujesz na emigracji z dala od domu i rodziny na kilka miesięcy a co innego jak masz dom i rodzine na miejscu. poczekaj niech sprowadzą rodziny i się osiedlą to będzie z nich tyle pożytku co i z naszych. Nie mów że ukraińcy nie lubią pić 😄

a co mają pracować 7 dni w tygodniu ? i sie dziwić żę ukraincy nie pracują u ciebie przy truskawkach .

Opublikowano

Pewnie tak w temacie o cenie paliw, oscyluje zależnie od regionu od 7 do 8. Nawet u arabów by skoczyło jak by w jeden dzień wyczyścić 80% zbiorników na stacjach benzynowych. 

Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał:

a co mają pracować 7 dni w tygodniu ? i sie dziwić żę ukraincy nie pracują u ciebie przy truskawkach .

nie zrozumiałeś. co innego pracować na emigracji oszczedząć każdy grosz a co innego pracować i żyć w polskich realiach gdzie już musisz mieć więcej czasu dla rodziny a tak na emigracji chwytasz się każdego dodatkowego zarobku byle zabić nudę i jak najwięcej zarobić

tak samo polacy w irlandii jak zaczynali pracować to ci co chcieli przywieśc jak najwięcej kasy to łapali każde fuchy, jedli byle co, robili zakupy w  tesco

Opublikowano (edytowane)

a przedsiebiorca wykorzystywał ich bezradność , dając prace za miske ryżu jak na płace w irlandi , pewnie uwiezyli tuskowi że irlandia to zielony raj i pojechli sprawdzić jak bedzie polska wyglądać za kilka lat [ polska miała stać się drugą irlandią ]   . Ale ok chcesz realiów to masz wynajem pokoju w stolicy to co najmiej 1 tys , mieszkanie to wydatek 2 tys to ile musi zarobić żęby opłacić mieszkanie i zeby zostało na życie i utrzymać rodzine ?

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
12 minut temu, racyl napisał:

tak. dzisiejsze

a co w sklepach? wszystko idzie do góry w tempie inflacji dwucyfrowej ale nie w skali rocznej a... TYGODNIA

po ile euro? wczoraj 5 zł przebiło a dawno temu pisałem że szóstki nawet pisowska władza nie wytrzyma

pisałem .... liśmy wiele więcej
i to się właśnie dzieje

Opublikowano
4 minuty temu, hubertb napisał:

Masz jakąś wyidealizowaną opinie na temat Polaków w Irlandii. Większość po robocie otwierała bro, rzadko który przywoził do kraju fortunę. 

jezeli to do mnie to temat dość szeroki , było wiele osób ktorzy w irlandi znalezli dobrą prace ale coś potrafili ale też i tacy jak w poscie wyżej , tak samo ukraincy nie kazdy pracuje w rolnictwie w polsce czy na budowie .

Opublikowano
28 minut temu, racyl napisał:

Ceny Paliwa  z niedrzwicy dużej

Może być zdjęciem przedstawiającym droga

W Siemiatyczach też już chyba po tyle będzie. Dzisiaj w całym mieście tj 5 stacjach nie ma ON. Niestety na wioskach panika i ludzie szaleją. Jestem teraz w dużym mieście i nie ma braków ON a i tańszy dużo niż po wsiach i małych miastach.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v