Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, jahooo napisał:

Nie wytłumaczysz tego - oni to robią dla kasy albo z bezgranicznej głupoty, beznadziejne przypadki.

No właśnie nie wytłumaczysz, Że w Syrii czy Libii była tak samo wojna jak na Ukrainie i pis nie chciał brać tych ludzi. Nie wytłumaczysz, że szacunki 4 - 5 mln emigrantów z Ukrainy w PL to szacunek ONZ tu. I to nie są jakieś moje życzenia tylko fakty. Taki trol pisowski i putinowski jak @Denwer i tak tego nie zrozumie. Bo on ma klepać propagandę a wszelkie fakty nie wygodne ma kwitować wyzwiskami i pogrubioną czcionką. Nie wytłumaczysz, że zapis o bezkarności w spec ustawie ma służyć kolejnym kantom jak przy kwicie. Bo trol @Denwer sam ma jest zaprogramowany przez centrale na pisanie pisowskich kłamstw. A centrala mówi jedno. Jak toś pisze prawdę to putinowski trol bo widzi prawdę. A prawdy mówić nie wolno. Tak jak przy kowidzie. Prawda o złodziejstwie rządu była traktowana jako rzucanie kłody pod nogi rządowi walczącemu z epidemią.

PIS który pluł na Europę za przyjmowanie emigrantów teraz czeka i prosi o pomoc tej Europy gdy  problem z emigrantami. I to są fakty za które nie ma co się obrażać i wyzywać od debili.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
9 godzin temu, hubertb napisał:

Odnoszę wrażenie że jeden o chlebie drugi o wodzie a trzeci o zawiłości fizyki. Poczekajcie panowie. Przyjęliśmy imigrantów zza płotu tylko po to żeby im pomóc a wy nagle dopisujecie teorie spiskowe, jednemu odjęli służbę zdrowia drugi porównuje ich do ludzi którzy zostali nie omal zrzuceni nad polska granicę. 

Naczelni moi przedsiębiorcy nie powinniście myśleć jak na nich zarobić ? Jak tu u czknąć jeszcze z ich biedy? Racyl a ty kiedy byłeś u tego lekarza że ci Ukraińcy którzy spływają do polski od 24 lutego przeszkadzają? Jutro zapełnią kolejki czy już to zrobili ? 

@dysydent Fajnie by było  jakimś tekstem strzelić a propos różnicy tych mocniej opalonych i tych zza płota bo Ulman przynajmniej trzeci raz się głębszego tłumaczenia domaga. 

zbyt wiele kontekstów oraz zbyt dużo się dzieje na raz i szkoda czasu wnikać w zawiłości akurat ukraińskiej migracji do Polski w tej akurat wojnie.
Jest jeszcze kontekst o którym wręcz nie wolno otwarcie bo cenzura nasila się nie tylko w rosji oby tylko tymczasowo ta po naszej stronie była ale ciemno to widzę bo zło jest samorodne a walka z nim nie zawsze od razu skuteczna najczęściej zło upada dopiero kiedy samo siebie zniszczy.

Migracja Ukraińców do Polski jest złem ale jeszcze większym złem było by zablokowanie granicy i utworzenie obozów po ukraińskiej stronie jeśli nie wchodzi się bezpośrednio w wojnę po stronie ukraińskiej bo to było by anektowaniem terytorium choćby dla strefy humanitrnej wszak trzeba by było jakoś zapewnić nadzór czy pomoc nie jest rozkradana... trafia we właściwe ręce
dużo by dywagować i utnę - tak jak jest jest najmniej ..ujowo z możliwych aternatyw.
W czasie burzy bywa że przeżywają tylko wiotkie drzewa     które się ugięły a nie stawiały opór zbyt silnej wichurze.

na ten czas tyle mogę... bardziej chce mi się pisać bo i nie wszystko można wprost jak i jeszcze temat jest rozwojowy bo to nie koniec tej fali migracyjnej
oj chyba nawet półmetka nie widać

ja jestem przeciwnikiem socjalizmu i argumenty jakoby migranci byli konkurencją do socjalu akurat u mnie wywołuje coś blisko skwitowania - i dobrze
nie jestem narodowcem zatem i tu j.w.

więcej po polsku i w Polsce nie chcę zwłaszcza teraz gdy rosja nie tylko szkodzi sobie samej ale konsoliduje przeciwko sobie coraz większe siły na prawdę zainteresowane w zniszczeniu rosyjskości raz na zawsze

Opublikowano

Za kilka miesięcy Rosja będzie dla Chin tak jak jest teraz Korea Północna obłożona sankcjami .

Rosja będzie dla Chin niczym Iran i Korea Północna.

Pekin może utrzymywać z Moskwą podobne relacje jak z Iranem, który jest także obłożony międzynarodowymi sankcjami, a w dłuższej perspektywie uczynić z Rosji osłabione państwo satelickie na wzór Korei Północnej .

Pekin nie będzie płacił za Putina rachunków ,Chińczycy wyczekują momentu, w którym Rosja będzie słaba, aby móc jej narzucić swoje warunki. Jednoznaczna pomoc dla Władimira Putina nie wpisywałaby się w politykę Chiny .

Tak mamy nowy ład nowy podział sił na świecie .

Opublikowano (edytowane)

będą?? a kogóż to mają zastąpić? już są

tego debila maduro już USA przeciągają na swoją stronę  aby uratować znaczenie petrodolara i w sytuacji wyizolowania rosji mają tym większe szanse

głupie kacapy biją się o posny kawałek Ukrainy a jankesi o zachowanie swojej pozycji na oceanach i ogólnoświatowym rynku energetycznym
co prawda wygrywają jedni i drudzy tylko jedni pietruszkę  drudzy cały bazar

fenomen migracyjny obecny pokazuje na dodatek że ta pietruszka robaczywa i to więcej niż jednym robakiem

Edytowane przez dysydent
  • Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał:

No właśnie nie wytłumaczysz, Że w Syrii była tak samo wojna jak na Ukrainie i pis nie chciał brać tych ludzi. Nie wytłumaczysz, że szacunki 4 - 5 mln emigrantów z Ukrainy w PL to szacunek ONZ tu. I to nie są jakieś moje życzenia tylko fakty. Taki trol pisowski i putinowski jak @Denwer i tak tego nie zrozumie. Bo on ma klepać propagandę a wszelkie fakty nie wygodne ma kwitować wyzwiskami i pogrubioną czcionką.

PIS który pluł na Europę za przyjmowanie emigrantów teraz czeka i prosi o pomoc tej Europy gdy sam ma problem z emigrantami. I to są fakty za które nie ma co się obrażać i wyzywać od debili.

Polska przyjęła bez problemu imigrantów z Syrii - tych, którzy chcieli naprawdę do nas przyjechać. Druga sprawa - w tym samym czasie przyjmowaliśmy z Ukrainy migrantów, bo tam toczyła się wojna. Tylko że dla UE to wtedy nie była wojna, ale "konflikt wewnętrzny Rosji w Donbasie" . Teraz nagle zmiana frontu.

Wówczas też prosiliśmy o pieniądzie ma uchodźców - i takiego wała. Bo dla niemiaszków to nie byli uchodźcy. Za to ci sponsorowani przez rosjan , co z Syrii uciekali przez całą Afrykę do Algierii i Maroko, co nawet nie wiedzieli, gdzie jest Syria - tych mieliśmy na siłę przyjąć.

Teraz przyjmujemy uciekinierów, , głownie kobiety i  dzieci. A ci "uchodźcy z Syrii" to głownie młode, zdrowe chłopy, które przypłynęły do Europy po socjal, a wojny żadnej nie widzieli na oczy, bo pochodzili z całej Afryki, ale nie z Syrii.

I dalej możesz sobie pluć na PiS. Powiem tak - zapewne każda partia, która byłaby dziś u władzy, otworzyłaby granice na uchodźców z Ukrainy. Bo inaczej ludzie u nas w kraju wyszliby na ulice i wywieźli ich na taczkach.

9 minut temu, galan99 napisał:

Za kilka miesięcy Rosja będzie dla Chin tak jak jest teraz Korea Północna obłożona sankcjami .

Rosja będzie dla Chin niczym Iran i Korea Północna.

Pekin może utrzymywać z Moskwą podobne relacje jak z Iranem, który jest także obłożony międzynarodowymi sankcjami, a w dłuższej perspektywie uczynić z Rosji osłabione państwo satelickie na wzór Korei Północnej .

Pekin nie będzie płacił za Putina rachunków ,Chińczycy wyczekują momentu, w którym Rosja będzie słaba, aby móc jej narzucić swoje warunki. Jednoznaczna pomoc dla Władimira Putina nie wpisywałaby się w politykę Chiny .

Tak mamy nowy ład nowy podział sił na świecie .

Kiedyś słaba Rosja była już pod wpływem mongołów. Historia po prostu zatoczyła koło, będzie marionetkowy rząd w Moskwie sterowany z Pekinu

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

Polska przyjęła bez problemu imigrantów z Syrii - tych, którzy chcieli naprawdę do nas przyjechać. Druga sprawa - w tym samym czasie przyjmowaliśmy z Ukrainy migrantów, bo tam toczyła się wojna. Tylko że dla UE to wtedy nie była wojna, ale "konflikt wewnętrzny Rosji w Donbasie" . Teraz nagle zmiana frontu.

Wówczas też prosiliśmy o pieniądzie ma uchodźców - i takiego wała. Bo dla niemiaszków to nie byli uchodźcy. Za to ci sponsorowani przez rosjan , co z Syrii uciekali przez całą Afrykę do Algierii i Maroko, co nawet nie wiedzieli, gdzie jest Syria - tych mieliśmy na siłę przyjąć.

Teraz przyjmujemy uciekinierów, , głownie kobiety i  dzieci. A ci "uchodźcy z Syrii" to głownie młode, zdrowe chłopy, które przypłynęły do Europy po socjal, a wojny żadnej nie widzieli na oczy, bo pochodzili z całej Afryki, ale nie z Syrii.

I dalej możesz sobie pluć na PiS. Powiem tak - zapewne każda partia, która byłaby dziś u władzy, otworzyłaby granice na uchodźców z Ukrainy. Bo inaczej ludzie u nas w kraju wyszliby na ulice i wywieźli ich na taczkach.

Skąd ty te bzdury wziąłeś. W 2015 roku w kampanii wyborczej pis wylewał pomyje na rząd po. Za to, ze chciał brać ludzi z krajów gdzie trwały wojny. UE oferowała za to pieniądze. Ale pis będąc w kampanii straszył tymi ludźmi pisowską ciemnotę. Zresztą w kolejnych kampaniach też to robiono. Choć wybuchały kolejne wojny. Wszystko to co piszesz było dokładnie odwrotnie. 

Co do uchodźców z Ukrainy ja nigdzie nie pisze by ich nie brać. Więc nie tłumacz mi tego dlaczego ich bierzemy dlaczego otworzono granice. Bo ja to rozumiem.

PS te młode zdrowe chłopy z Ukrainy jak się wojna nie uda też do nas przyjadą. Więc to żaden argument. Tak jak kiedyś brał Kaczyński Czeczenów. I oni tez dzisiaj różnie zżyją. Sam znany z MMA Khalidow ma problemy z prawem. Więc nie licz, że ci z Ukrainy to wszystko będą aniołki. I podkreślam to nie jest moja niechęć do nich tylko fakty.

Opublikowano
13 godzin temu, racyl napisał:

Ty się szarpiesz, płacisz a przyjeżdża taki z ukrainy i wszystko dostaje od tak. nawet głodnemu nie pozwolą chodzić

To jest celowa polityka rządu aby jak najwięcej ich tu u nas zostało. Demografia przecież leży i nie da się jej nijak podnieść. Politycy w tych kobietach z dziećmi widzą po prostu ratunek kryzysu demograficznego. Za niedługo dołączą do nich mężczyźni. W sumie to może nam się podnieść znacząco liczba ludności w kraju. 

• Like 2
Opublikowano
6 minut temu, Leszy napisał:

W sumie to może nam się podnieść znacząco liczba ludności w kraju. 

A na pewno podniesie drastycznie popyt, na wszystkie produkty w kraju. 

Opublikowano

te mlode ukrainki z dziecmi to jest szansa dla was -chlopakow do wziecia 🤣

27 minut temu, Morion napisał:

Tak, tak przy kowidzie też stałeś w gacie...

tylko glupi  niczego sie nie boi-to znana od lat prawda. strach a obawa to dwie rozne rzeczy

widac slabo czytales temat- ja w covidzie zjezdzilem pol polski, dwa razy bylem chory i przezylem wiec czego niby mialem sie bac

Opublikowano
11 minut temu, hubertuss napisał:

Skąd ty te bzdury wziąłeś. W 2015 roku w kampanii wyborczej pis wylewał pomyje na rząd po. Za to, ze chciał brać ludzi z krajów gdzie trwały wojny. UE oferowała za to pieniądze. Ale pis będąc w kampanii straszył tymi ludźmi pisowską ciemnotę. Zresztą w kolejnych kampaniach też to robiono. Choć wybuchały kolejne wojny. Wszystko to co piszesz było dokładnie odwrotnie. 

Co do uchodźców z Ukrainy ja nigdzie nie pisze by ich nie brać. Więc nie tłumacz mi tego dlaczego ich bierzemy dlaczego otworzono granice. Bo ja to rozumiem.

PS te młode zdrowe chłopy z Ukrainy jak się wojna nie uda też do nas przyjadą. Więc to żaden argument. Tak jak kiedyś brał Kaczyński Czeczenów. I oni tez dzisiaj różnie zżyją. Sam znany z MMA Khalidow ma problemy z prawem. Więc nie licz, że ci z Ukrainy to wszystko będą aniołki. I podkreślam to nie jest moja niechęć do nich tylko fakty.

Dostrzegasz różnicę, między przygarnięciem sąsiadów, bliskich nam kulturowo, gdy za naszą granicą jest wojna, a braniem za kase UE jakichś nazwijmy to "uchodźców", którzy z wojną nie mają nic wspólnego, przyjechali tu tylko na socjal. Taka drobna, aczkolwiek istotna różnica. Poza tym ta masa "ciapatych" , jak ich określają , nie ma wcale zamiaru wracać. Oni chcą, zeby Europa ich utrzymywała. Nie chca się unifikować z miejscową ludnością. Uważają, że Europa jest tak bogata, że ma ich utrzymywać.

To przed tym także ostrzegał PiS. Można przyjąć kogoś, kto chce respektować lokalne prawa i obyczaje. Jak bardzo ci oferowani nam siłą przez Niemcy i Francję "uchodźcy" chcą się integrować, pokazywała TV - i to nie TVPiS, tylko także te zagraniczne - spalone całe kwartały miast we Francji, bo rząd chciał zmniejszyć zasiłki i skierowac ich do pracy.

A ty dalej brnij w nienawiść do PiS

• Like 1
Opublikowano
30 minut temu, hubertuss napisał:

No właśnie nie wytłumaczysz, Że w Syrii czy Libii była tak samo wojna jak na Ukrainie i pis nie chciał brać tych ludzi. Nie wytłumaczysz, że szacunki 4 - 5 mln emigrantów z Ukrainy w PL to szacunek ONZ tu. I to nie są jakieś moje życzenia tylko fakty. Taki trol pisowski i putinowski jak @Denwer i tak tego nie zrozumie. Bo on ma klepać propagandę a wszelkie fakty nie wygodne ma kwitować wyzwiskami i pogrubioną czcionką. Nie wytłumaczysz, że zapis o bezkarności w spec ustawie ma służyć kolejnym kantom jak przy kwicie. Bo trol @Denwer sam ma jest zaprogramowany przez centrale na pisanie pisowskich kłamstw. A centrala mówi jedno. Jak toś pisze prawdę to putinowski trol bo widzi prawdę. A prawdy mówić nie wolno. Tak jak przy kowidzie. Prawda o złodziejstwie rządu była traktowana jako rzucanie kłody pod nogi rządowi walczącemu z epidemią.

PIS który pluł na Europę za przyjmowanie emigrantów teraz czeka i prosi o pomoc tej Europy gdy  problem z emigrantami. I to są fakty za które nie ma co się obrażać i wyzywać od debili.

zrozum jeszcze raz że nam ci emigranci są potrzebni , nawet z demografi to przez ostatnie 2 lat deficyt demograficzny wynosi 350 tys ludzi a ten rok bedzie nie lepszy wiec moge przyjąć ze przez 3 lata bedzie to 500 tys a wiec ten 1 mln , ukrainców co tu zostanie bedzie zagospodarowany za jakis czas , nawiecej nie licze bo i tak ostatnio coraz wiecej ich jechało dalej na zachód , 

Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

A ty dalej smaru się wazeliną i właź im w du**.

Na ukrów kasa jest a jak Polak potrzebuje pomocy to nie ma. 

Opublikowano
6 minut temu, jacus napisał:

tylko glupi  niczego sie nie boi-to znana od lat prawda. strach a obawa to dwie rozne rzeczy

jestem w trakcie , dziś juz lepiej gorączka znikła 

Opublikowano
1 minutę temu, PRIMO napisał:

A ty dalej smaru się wazeliną i właź im w du**.

Z tym "kasa jest" to bym polemizował.  A z tym brakiem kasy "dla Polaków" - problem był tak samo za PO , więc bez różnicy.

I nikomu nie włażę w d*pę - klapki na oczach cię uwierają

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, PRIMO napisał:

A ja mam taką teorię że to nie do końca rządów wina. To raczej na dole jest źle, urzędy gmin i miast zamiast pomagać piętrzą problemy. 

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Poniszczyli jednostki wojskowe w całej Polsce , rozbroili a teraz trzeba od nowa wszystko budować .

Może być zdjęciem przedstawiającym na świeżym powietrzu i pomnik

Było w Zamościu przed wojną a po wojnie sierp i młot .

To nie jest przedwojenna brama JW w Zamościu

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, jahooo napisał:

Dostrzegasz różnicę, między przygarnięciem sąsiadów, bliskich nam kulturowo, gdy za naszą granicą jest wojna, a braniem za kase UE jakichś nazwijmy to "uchodźców", którzy z wojną nie mają nic wspólnego, przyjechali tu tylko na socjal. Taka drobna, aczkolwiek istotna różnica. Poza tym ta masa "ciapatych" , jak ich określają , nie ma wcale zamiaru wracać. Oni chcą, zeby Europa ich utrzymywała. Nie chca się unifikować z miejscową ludnością. Uważają, że Europa jest tak bogata, że ma ich utrzymywać.

To przed tym także ostrzegał PiS. Można przyjąć kogoś, kto chce respektować lokalne prawa i obyczaje. Jak bardzo ci oferowani nam siłą przez Niemcy i Francję "uchodźcy" chcą się integrować, pokazywała TV - i to nie TVPiS, tylko także te zagraniczne - spalone całe kwartały miast we Francji, bo rząd chciał zmniejszyć zasiłki i skierowac ich do pracy.

Daj se spokój z ta bliską kulturowością. To nic nie znaczy. To jest wymówka. Bo wszędzie sa ludzie dobrzy i źli chętni do pracy i leniwi itd.

Ukraińców tez będziemy brać za kasę z UE. Morawiecki dzisiaj mówił, ze będzie jej się dopominał bo budżet nie ma pieniędzy na to.

Rozumiem, że Ukraińcy podpisują na granicy, że będą przestrzegać lokalne prawa i obyczaje. Tak jak Khalidow ściągnięty kiedyś przez Kaczyńskiego przestrzega. Nie wiem czy wiesz z tymi obyczajami ale oni nawet świętują inaczej niż my bo są prawosławni.

Jeszcze raz napisze nie mam  nic przeciwko pomaganiu ich ale śmieje się z waszej hipokryzji i z hipokryzji waszego rządu. Kiedyś pluli na emigrantów z krajów gdzie toczyły się wojny a teraz mówią by brać ci chcą kasy z UE na to.

14 minut temu, jarecki napisał:

zrozum jeszcze raz że nam ci emigranci są potrzebni , nawet z demografi to przez ostatnie 2 lat deficyt demograficzny wynosi 350 tys ludzi a ten rok bedzie nie lepszy wiec moge przyjąć ze przez 3 lata bedzie to 500 tys a wiec ten 1 mln , ukrainców co tu zostanie bedzie zagospodarowany za jakis czas , nawiecej nie licze bo i tak ostatnio coraz wiecej ich jechało dalej na zachód , 

Ale ja to wszystko rozumiem. Śmieję się tylko z hipokryzji rządu.

Czy i jak uda się zagospodarować tych ludzi to jeszcze poczekaj. Zobaczymy jak się zadomowią jakie będą mieli wymagania i oczekiwania. Wielu facetów zginie na wojnie. Kobiety często nic nie umieją bo były utrzymywane przez ich prace na zachodzie. Przemysł czy budowlanka na nich nie skorzysta. Więc poczekajmy z tymi ocenami. Bo wyjedzie tak jak z 500 plus. Miało poprawić przyrost naturalny to i może być tak samo z nimi. Kosztów może być więcej jak pożytku. Przynajmniej przez najbliższe 10 czy 15 lat póki dzieci dorosną.

Opublikowano

To jest tak samo "mój" rząd jak i twój. A co do hipokryzji: jak ten niby "mój rząd" daje 500+ to rozumiem że unosząc się honorem, że nie jest "twój" - nie bierzesz, prawda?

Tak samo jak innych "wziątek" - zwrotów paliwa  rolniczego, dodatkowych dopłat krajowych, wyprawek dla dziecka itp ? Bo przeciez to wszystko dał "mój rząd" PiS

Stawiasz wszystkich w jednym rzędzie - nie pluje na PiS - znaczy pisior. W/g własnego , bardzo ograniczonego światopoglądu.

Tacy jak ty pluli na traktory, że się krowy przestaną doić, jak tym będą w polu robić. A za plecami lecieli pierwsi w kolejeczkę - do partii się zapisać i po traktor.

Tak samo pewnie do MOPS po 500+ pierwszy. Wieczni malkontenci - na wszystko narzekać i krytykować, i broń Boże nic od siebie nie dać.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jak zwolnią mnie z podatków które im płacę przysięgam, że nie wezmę 500 plus i dużo lepiej na tym wyjdę. Innych wziątek tez nie będę brał. I też lepiej na tym wyjdę. Załatwisz mi to? Ja się zgadzam już teraz nie brać. Tylko niech nie biorą ode mnie podatków.

I to nie jest mój rząd. Akceptuje wyniki wyborów ale to nie mój rząd.

PS z tymi traktorami to pisiory na UE plują a biorą dotacje dopłaty i inne. A przecież rolnik płaci mało podatków na składkę członkowską w uE.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v