Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
27 minut temu, marcin19071980 napisał:

Kradną Rosjanie kradną Amerykanie i Chińczycy (ci najbardziej) więc w obecnych czasach nie jest to nic nagannego. Wszystkie medja w szloch bo Putin najeźdźca i zbrodniarz a tym co dzieje się np w Afganistanie po wyjściu Amerykanów nikt się nie przejmuje a tam wcale lepiej nie jest. Głód bieda i debilne prawo ustalane przez fanatyków. Przez Baidka się to wszystko stało no ale to już jest OK 

Sęk w tym, że bałagan w Afganistanie zrobił Trump. Bajden zastał już ten burdel i musiał się z tym zmierzyć. Wycofanie wojsk niestety nie udolnie miała przygotować administracja Trumpa. I nie podołali temu. 

25 minut temu, jarecki napisał:

co do gps  to amerykanie podają ukraincom dane o przemieszczaniu sie wojsk rosyjskich i ci mogą ich lepiej atakować , być może starlingi mają dodatkową opcje o której nie musieli informować , bo dokładne analizowane są ruchy wroga , no chyba ze rosjanie uzywają gps ;)             Amerykanie mieli tą przewagę  że wraz z nimi walczyl tam prawie cały swiat , rosjanie też chcieli stworzyć koalicje do wojny na ukrainie ale im to nie wychodzi może niech im wenezuela i kuba przyslą po kilku zołnierzy 

Tu nie chodzi o gps a satelity. Co najlepsze należące do prywatnej amerykańskiej firmy. Która udostępnia dane Ukraińcom oczywiście za aprobatą rządu usa.

A co do wysyłania wojsk Rosji na pomoc to nawet Łukaszenka nie jest taki głupi. Czeczeni wysłali i generał oberwał.

Opublikowano
11 godzin temu, mirro napisał:

Pytanie pierwsze - czy wiesz jak miałaby wyglądać ewakuacja tej ilości sprzętu? Tym bardziej że trzeba by to ewakuować przez Pakistan?

Pytanie drugie - serwisu im do tego nie zostawili, ani magazynów części, to ile to kozim synom posłuży?

Całkowicie Ciebie rozumię - podobnie jak w przypadku dyslokacji na odgórnie wyznaczone stanowiska z Iraku taką samą zastosowali taktykę i w Afganistanie. Pytanie brzmi:  Dlaczego w tej części kontynentu te rzekome "strażniki demokracji" znowu dozbroili dżihadzistów?

11 godzin temu, tomek222 napisał:

Postaraj się bardziej z tymi fejkami dałeś link do konta które pochwala Rosje i Putina i film który pochodzi z rosyjskiej telewizji propagandowej.

I bardzo dobrze - rajcuje mnie zaprzeczanie nachalnej imperialistycznej narracji - pytanie brzmi - Czy już jestem niewolnikiem systemu?.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, hubertuss napisał:

Tu nie chodzi o gps a satelity. Co najlepsze należące do prywatnej amerykańskiej firmy. Która udostępnia dane Ukraińcom oczywiście za aprobatą rządu usa.

A co do wysyłania wojsk Rosji na pomoc to nawet Łukaszenka nie jest taki głupi. Czeczeni wysłali i generał oberwał.

a czy satelity mogą 24 h na dobe podawać dokładne pozycje ?  chyba tak myslą ruscy ze  amerykanie korzystają z satelitów bo atakują w nocy ale i w nocy ukraincy znają ruchy ruskich                     Many 13 a czy dzihadzisci potrafili by  z tej broni korzystać ? ogólnie to już tramp robił dziwne i nie zrozumiałe  ruchy , ot chociazby co do kurdów .                    A co do zaopatrzenia rosjan w paliwa to moze chcieli skorzystać z zapasów ukrainskich , zresztą napisałem kilka dni temu o cysternach wojskowych w PL 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Jeśli masz gęstą sieć satelitów to masz częściej info niz co 24 h. Z drugiej strony wojsko to nie to co wsiadasz w samochód i jednego dnia jedziesz 1 tys km. To jest logistyka, która trwa. Trzeba to gdzieś zebrać załadować na pociągi czy ciężarówki itd. Potem wyładować utworzyć jakieś obozowiska. Analitycy ze zdjęć dokonują analiz co za broń jaka ilość jaki kierunek i na tej podstawie szacują co i jak i gdzie może być atakowane. Dodatkowo teraz Ukraińcy mogą korzystać ze swego wywiadu, który może po cichu obserwować co i gdzie się przemieszcza.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, hubertb napisał:

24h przez 7 dni w tygodniu noc nie jest problemem. Atakują w nocy żeby ludzie spać nie mogli 

Z satelity jest problemem wystarczą chmury , a ukraincy znają pozycje co do 1km .  chyba że się myle ale z tego co mi wiadomo to raczej nie mylesie wiec mają inny system niz satelity , tak samo robią polskie wojska .                 głownie chodziło mi o dane do ostrzału i tu są potrzebne w miare dokładne , ukraincy nie mają tyle broni zeby strzelać na darmo 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Po co ty te kombinacje tworzysz? Teraz gdy wojska Rosyjskie są na terenie Ukrainy to wystarczy byle telefon przeszkolonego np policjanta z jakiegoś wiejskiego posterunku o ilości i rodzaju pojazdów jakie właśnie przejechały przez wieś. Bo tory mamy już wysadzone. Kolejarze dzwonić nie muszą. Na Ukrainie działa sieć komórkowa, działa Internet. Nie trzeba tu wielkiej filozofii by informować dowództwo .Jak nie ma przeszkolonych policjantów można na drogi od granicy wysłać innych ludzi z wywiadu czy innych służb.

Opublikowano
9 godzin temu, jahooo napisał:

Byś może elementem zniekształcenia obrazu pola walki jest to, że wojska uderzyły na Ukrainę, a prawdziwy cel czai się gdzie indziej ?

Mołdawia?

9 godzin temu, Ulman napisał:

Nie wygląda ci to nienaturalnie? Minister z UK publicznie zwraca się do miedzynarodowej organizacji by pozbierali sztywnych i to po 2 dniach walki? Dla mnie to nie wygląda wiarygodnie😃

Po tym jak muszą wyrzynać grupy dywersyjne, to byłoby raczej rozsądne rozwiązanie i pierwsze wejście organizacji z poza stron walczących.

10 godzin temu, Ursus932 napisał:

Ano troszkę tak.

https://streamable.com/xylmwo

Ale coś Kadyrowa przystopowało.

Opublikowano
4 minuty temu, cinek1808 napisał:

Ukraina powołała legion wojsk cudzoziemskich. Teraz każdy kochający Ukrainę może za nią walczyć

Stój ruska onuco! Za szerzenie propagandy i wyśmiewanie Ukrainy grożą 3 lata więzienia!

Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

W Chełm , Hrubieszów , Siennica Różana .

a to słyszałem. myślałem że może w całym.

Opublikowano
4 minuty temu, Mateusz1q napisał:

Stój ruska onuco! Za szerzenie propagandy i wyśmiewanie Ukrainy grożą 3 lata więzienia!

Czyli wszyscy muszą kochać Ukrainę i nikt nie może wyrazić swojego zdania bo od razu jest ruskim agentem. Ja też nie będę płakał ją Rosjanie wygrają więc muszę się zastrzelić. Ludzie co się z wami dzieje. 

Opublikowano
7 minut temu, Mateusz1q napisał:

Ja się na Ukraińców nie będę bić. Trzeba na głowę upaść. 

Nie wyśmiewam Ukrainy. To są słowa prezydenta Ukrainy o tym legionie . Kto chętny niech walczy

Opublikowano

No dobra, trza iść do kościoła, pomodlić się za prawosłąwnego ordynariusza wojska polskiego, co to nie przyjął zaproszenia do wspólnej modlitwy o pokój. Widać sznurki z Rosji są dłuuugie.😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v