Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zdjołem eternit z 1500 m i zgłosiłem do gminy o utylizację. Nikt mnie nie pytał czy firma z uprawnieniami eternit zdejmowała.

Opublikowano
many13 napisał:

Z Ukrainy dochodzą doniesienia o zaciekłych walkach o lotnisko „Antonow” w Hostomlu, położonym niecałe 10 km od Kijowa. „20 śmigłowców Rosyjskiej Federacji Ka-52 i Mi-8 wylądowało na lotnisku w Hostomlu. 

Nooo to pora na artylerię...

Opublikowano
Ursus932 napisał:

1 godzinę temu, DTaras napisał:

Eternit możesz zdemontować sam. A blachę można pomalować.

Gdzieś czytałem że kara jest za samodzielne usuwanie ?

Panie tarasie no kupować blachę i jeszcze malować 🤔, to lepiej od razu dołoży do koloru takiego jak się chce 

Zależy po ile kupisz a jak jest korzystnie to może być kolorowo. Eternit moczysz, zdejmujesz w bezwietrzną pogodę i zawijasz streczem. Gdybyś sam zakopał to problem. Natomiast nawet gdyby ktoś się przyp.. to nikt nie zakazuje napraw dachu tak pokrytego. Potem zgłaszasz ile masz ton do oddania.

Opublikowano
Przed chwilą, Winnetou napisał:

Słyszeliście? snajper strzelał do Putina

poka.

Opublikowano
2 minuty temu, robert55555 napisał:

Zdjołem eternit z 1500 m i zgłosiłem do gminy o utylizację. Nikt mnie nie pytał czy firma z uprawnieniami eternit zdejmowała.

W mojej gminie chyba z 10 latek temu wdrażano projekty zdejmowana eternitu z budynków pilotowane przez Urząd Marszałkowski. Przyjechała ekipa i zdjęła eternit - za tydzień odebrali do utylizacji. Po paru miesiącach dzwonił jakiś urzędnik z ankietą czy mam jeszcze coś do utylizacji w tym temacie. 

Opublikowano
1 minutę temu, many13 napisał:

Przyjechała ekipa i zdjęła eternit - za tydzień odebrali do utylizacji. Po paru miesiącach dzwonił jakiś urzędnik z ankietą czy mam jeszcze coś do utylizacji w tym temacie. 

po pół roku widzę lezy owinięty folią przy drodze.

Opublikowano
Przed chwilą, hubertuss napisał:

Z obnstrukcji to ty najwyżej piszesz. Ja pisze z autopsji. U nas w gminie nawet sami mówią, że można samemu zdejmować Tylko im zgłosić m2 wypełnić wniosek i zabiorą z podwórka.

jaaaasne. pewno te gminy za gramanicą... :D

Opublikowano

u mnie gmina przysłała ekipę (ukrainców) do demontażu, w kombinezonach i maskach, wszystko zrobili jak należy; po czasie przyjechali i zabrali wszystko; jest to wliczane jako pomoc de minimis!

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, many13 napisał:

Leżał z tydzień.

rozumiem. u nas zalega długo.

a zresztą i teraz widzę od kilku miesięcy złozony.

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
Pafnucy napisał:

Przed chwilą, hubertuss napisał:

Z obnstrukcji to ty najwyżej piszesz. Ja pisze z autopsji. U nas w gminie nawet sami mówią, że można samemu zdejmować Tylko im zgłosić m2 wypełnić wniosek i zabiorą z podwórka.

jaaaasne. pewno te gminy za gramanicą... :D

Nie Pafnucy - niema precyzyjnych przepisów. Jak chcesz na już i bez j..bania robisz sam.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, DTaras napisał:

niema precyzyjnych przepisów. Jak chcesz na już i bez j..bania robisz sam.

wyczytałem że są. przepisy 2013 roku.

Osoba fizyczna nie może samodzielnie usunąć wyrobów zawierających azbest, np. pokrycia dachowego. Usuwanie takich wyrobów wymaga posiadania kwalifikacji, specjalistycznego sprzętu, zezwoleń oraz zatwierdzonego programu gospodarki odpadami niebezpiecznymi, określonym w § 6 ust.20 cze 2013

następny skrawek artykułu.
Wynajmij fachowców
Jeśli na naszym terenie znajdują się wyroby azbestowe, pod żadnym pozorem nie usuwajmy ich sami. Grożą za to nie tylko konsekwencje zdrowotne, lecz także wysokie kary.
Edytowane przez Pafnucy
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v