Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1."wroga wobec Narodu polskiego polityka historyczna oraz powszechna obecność banderowskich zbrodniarzy w ukraińskiej przestrzeni publicznej". 

2." brak zgody na prace poszukiwawcze i ekshumacyjne polskich specjalistów na terenie Ukrainy". 

3. " Koleje Ukraińskie nałożyły zakaz przyjmowania do przewozów wszystkich przesyłek nadawanych z kilkunastu krajów do Polski.

4. " Władze Ukrainy groziły całkowitym wstrzymaniem eksportu do Polski w wagonach należących do Kolei Ukraińskich". 

5. " Nie dopuszczono nikogo z polskich dziennikarzy na konferencję prasową ich banderowskiego premiera".. ... to mało?

Na miejscu naszego nierządy wydalił bym UPAdlińskich dyplomatów z Wa-awy  albo co najmniej wysłał Notę Ostrzegawczą.

Opublikowano
5 minut temu, jahooo napisał:

powstania Chmielnickiego to nie żadne początki państwowości - oni nawet nie chcieli swojego państwa, ponieważ czuli się związani z Polską, chcieli tylko traktowania jako obywatele, a nie niewolnicy

Kozacy za cara nie mieli żadnych swobód, tuż po objęciu tych terenów caryca Katarzyna zlikwidowała sicz a większość kozaków siłą przeniosła na kubań i dalej na wschód, setki tysięcy rodzin

W to miejsce nasiedlano zrusyfikowane rodziny, nadając im ziemie i gospodarstwa po kozakach oraz dając etaty w armi . To, że Sienkiewicz pod koniec XIX wieku pisze o "ukrainie" jako pewnym obszarze Polski, nie ma odniesienia w faktach historycznych. Obszar zajęty przez Austro-Węgry od 1772 roku objęty był intensywnym osadnictwem niemieckim a miejscowa ludność poddawana indoktrynacji, która miała za zadanie przede wszystkim przerwać związek z polskością. Takie same działania podjęła Rosja, z tym, że na podłożu religijnym, likwidując unitów i konwertując siłą na prawosławie. W oficjalnych wypowiedziach przedstawiano unitów jakoagentów kościoła katolickiego, którzy pod dyktando "polskich panów" mieli niszczyć Ruś i kozaków, wynaradawiać i zamieniać ich w niewolników polskiej szlachty.

Bardo wiele publikacji z lat 1860-1890 wydanych  w Rosji jest właśnie na ten temat, tak też nauczano w szkołach powszechnych.

Nie podałeś przyczyny tych historycznych zabiegów -  mianowicie początek udziału w zarzadzaniu władzą i rosyjskim kapitałem gospodarczym i intelektualnym pewnej nacji która rozpoczęła  ekspansję kulturową na tych terenach.

Opublikowano

Niemcy to szczwane lisy,nie dają wplątać się w tą całą awanturę w Ukrainą. Zachód będzie handlował z Putinem a my jako "sumienie zachodu" mamy się podłożyć i zbierać baty. Polska zapędzona jest do narożnika,nastawiona na jednego "sojusznika" który pomiata nami jak chce. Od Węgrów to sporo musielibyśmy się uczyć.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, DTaras napisał:

Liczymy od lewej do prawej. W detalu pracujemy na nagiej dziewczynie, ubieramy ją w najdroższe czyli zajebiaszczą bieliznę a VAT idzie na wierzch. Rzecz w tym aby po robocie zostały nam pachnące, najlepiej koronkowe majteczki bo stanik leci na podatki od możliwości z nią obcowania. No i też żeby to były koronki a nie barchany.... Pracujemy zawsze na netto. Brutto to wartość dla odbiorcy końcowego.

no tyle to j wiem i bez instruktażu po za może pogrubionym. Czy to oznacza że od netto? czy mam jednak jakiś paragon sklepowy rewersyjnie przeliczyć?

przepraszam wszystkich którzy nic z tego nie zrozumieli i jest to najzupełniej normalne jeśli nie znają historii tej konwersacji a i szkoda czasu na jej poznawanie.

skarżą się na temat o cenach nawozów że politycznemu niezdrową konkurencję robi
pewnie dali sobie spokój z moderowaniem
co Wy tam wypisujecie że czytać tamten przestają bo ani PiS ani PO raczej nawozami nie są a ja przestałem tamto czytać bo na ten tu nie zawsze czasu staje a w zasadzie oba o tym samym i jak zechcę pokląć na polityków to tutaj i tylko w kwestii cen mogę powiedzieć że tak na prawdę to gó..no mogą bo to zera są i tak poważne sprawy jakie w tematach stricte rolniczych, gospodarczych przekraczają moc sprawczą tych szumowin. Finansjera rządzi i fachowcy a politycy co najwyżej utrudniają

jakąś ankietę wypełniałem o zielonym ładzie
jakiś ignorant ankieter nawet nie wie o co pyta

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

W Polsce nie ma źle .

W Turcji szaleje inflacja. Wzrost cen zbliża się do 50 proc.

Ceny nad Bosforem od kilku miesięcy rosną w zawrotnym tempie, a styczniowy odczyt pobił kolejny rekord. Inflacja w Turcji wzrosła do ponad 48 proc. w skali roku, przebijając prognozy ekonomistów. Natomiast ceny producentów poszły w górę o ponad 90 proc.

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/w-turcji-szaleje-inflacja-wzrost-cen-zbliza-sie-do-50-proc/e6yfs30

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, dysydent napisał:

a skądże  , dopiero co w poniedziałek wyłapałem ostrzeżenie 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, jarecki napisał:

a skądże  , dopiero co w poniedziałek wyłapałem ostrzeżenie 

ja tam nie pisuję bo ileż można pisać o temacie który interesuje mnie tylko gdy na zakupy się wybieram lub jaki bilans upraw układam. a żeby rzeczywiście tam coś na temat napisać to nie zamierzam ganiać po składach czy necie aby aktualne dane ... komentować. tam nawet jeśli co godnego uwagi o praktycznej wartości to i tak ginie w szumie i informacji trzeba gdzie indziej...

@witejus i to jest właśnie dramat że polityczne gó..no do coraz wiecej spraw się przyczepia. Jeszcze żaden polityk prosto świeczki w gospodarce nie postawił. Polityka to zarządzanie władzą i niczym innym cała reszta przez to polityczne bydło jest intrumentalizowana bez liczenia się czy to tej reszcie służy. Politycy coraz bardziej chcą być ekspertami od wszystkiego a my im na to pozwalamy czyli do niczego nas wszystkich to doprowadzi

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
jahooo napisał:

powstania Chmielnickiego to nie żadne początki państwowości - oni nawet nie chcieli swojego państwa, ponieważ czuli się związani z Polską, chcieli tylko traktowania jako obywatele, a nie niewolnicy Kozacy za cara nie mieli żadnych swobód, tuż po objęciu tych terenów caryca Katarzyna zlikwidowała sicz a większość kozaków siłą przeniosła na kubań i dalej na wschód, setki tysięcy rodzin W to miejsce nasiedlano zrusyfikowane rodziny, nadając im ziemie i gospodarstwa po kozakach oraz dając etaty w armi . To, że Sienkiewicz pod koniec XIX wieku pisze o "ukrainie" jako pewnym obszarze Polski, nie ma odniesienia w faktach historycznych. Obszar zajęty przez Austro-Węgry od 1772 roku objęty był intensywnym osadnictwem niemieckim a miejscowa ludność poddawana indoktrynacji, która miała za zadanie przede wszystkim przerwać związek z polskością. Takie same działania podjęła Rosja, z tym, że na podłożu religijnym, likwidując unitów i konwertując siłą na prawosławie. W oficjalnych wypowiedziach przedstawiano unitów jakoagentów kościoła katolickiego, którzy pod dyktando "polskich panów" mieli niszczyć Ruś i kozaków, wynaradawiać i zamieniać ich w niewolników polskiej szlachty. Bardo wiele publikacji z lat 1860-1890 wydanych  w Rosji jest właśnie na ten temat, tak też nauczano w szkołach powszechnych.

Jeżeli obywatel chce być obywatelem a był do tej pory parobkiem i widoków na przyszłość nima to nie zrobi powstania w ramach strajku - tylko wprost sam będzie chciał ustalać zasady. Swobód nie mieli albowiem, bodaj Aleksy to był, wypowiedział wojnę Polsce jako sojusznik a wyj**ał ich w kosmos jako już namiestnik. Zatem mając w tycie Cara tak samo jak Turków i Tatarów toczyli swe życie czytaj wojny wiele przy tym tracąc. Caryca w ramach braku cierpliwości rozwiązała temat Potiomkinem jak raczyłeś napisać i Putin gazem i wojskiem próbuje manewr powielić. Byli oni siłą wówczas bo trzeba było do likwidacji 30 pułków wojsk wszystkich niemal rodzajów. O. W 1775 roku było już po pierwszym rozbiorze czyli chwilę przed likwidacją tzw. Polski... Byli, ktoś zapisał, tego nie wymażesz. Różycki, Wiśniowiecki taką drogę obrali i zaczęło się lepić...

Opublikowano
9 minut temu, dysydent napisał:

ja tam nie pisuję bo ileż można pisać o temacie który interesuje mnie tylko gdy na zakupy się wybieram lub jaki bilans upraw układam. a żeby rzeczywiście tam coś na temat napisać to nie zamierzam ganiać po składach czy necie aby aktualne dane ... komentować. tam nawet jeśli co godnego uwagi o praktycznej wartości to i tak ginie w szumie i informacji trzeba gdzie indziej...

bo Pann88  napisał żę po tyle to azotu nie kupi , to odpisałem żę ma z czego dokładać bo pracuje po za rolnictwem i 1 punkcik .               ,, .Turecka inflacja zbliżyła się do 50 proc. Zmiana szefa urzędu statystycznego niewiele pomogła ''

Opublikowano (edytowane)

@jarecki Turki doskonale wpisują się w moją odpowiedź Witejus-owi post wyżej a ten Pann88 pewnie zgłosił posta  i jak napiszę jak takie coś się nazywa też punkta mogę złapać ;)

co tam @witejus?

a nie, to nie do mnie :)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Dają w cenach bo tam szef zagląda..  udają że coś robią i tyle 🤔niestety ceny to tyz polityka i każdy temat przesiąknięty jest tym co Pis zrobił z tym krajem i jak skłócił ludzi... 

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 1
Opublikowano
dysydent napisał:

3 godziny temu, DTaras napisał:

Liczymy od lewej do prawej. W detalu pracujemy na nagiej dziewczynie, ubieramy ją w najdroższe czyli zajebiaszczą bieliznę a VAT idzie na wierzch. Rzecz w tym aby po robocie zostały nam pachnące, najlepiej koronkowe majteczki bo stanik leci na podatki od możliwości z nią obcowania. No i też żeby to były koronki a nie barchany.... Pracujemy zawsze na netto. Brutto to wartość dla odbiorcy końcowego.

no tyle to j wiem i bez instruktażu po za może pogrubionym. Czy to oznacza że od netto? czy mam jednak jakiś paragon sklepowy rewersyjnie przeliczyć?

przepraszam wszystkich którzy nic z tego nie zrozumieli i jest to najzupełniej normalne jeśli nie znają historii tej konwersacji a i szkoda czasu na jej poznawanie.

co Wy tam wypisujecie że czytać tamten przestają bo ani PiS ani PO raczej nawozami nie są a ja przestałem tamto czytać bo na ten tu nie zawsze czasu staje a w zasadzie oba o tym samym i jak zechcę pokląć na polityków to tutaj i tylko w kwestii cen mogę powiedzieć że tak na prawdę to gó..no mogą bo to zera są i tak poważne sprawy jakie w tematach stricte rolniczych, gospodarczych przekraczają moc sprawczą tych szumowin. Finansjera rządzi i fachowcy a politycy co najwyżej utrudniają

jakąś ankietę wypełniałem o zielonym ładzie
jakiś ignorant ankieter nawet nie wie o co pyta

No a jak? Dysydent? Jeżeli marża to procent a zysk kwota to nie możesz wartości dodanej do planu dołożyć. O ile wyliczysz marżę na towarze i drugą w postaci VAT iloczynem od lewej do prawej acz zamiennym to interesujący Cię zysk to już różnica i tego z iloczynem wprost nie pożenisz. Cena netto to tabula rasa detalisty bo zawiera wszystko w sobie co było potrzebne do drzwi bez - jak to ujął mirro - jarkowego. Producent i nievatowiec ma inaczej, inaczej też szara strefa. Co do przeliczania wstecz jak i wyliczania faktur w samej ustawie masz dozwolone obliczenie podatku z dokumentu (zatem i brutto) jako suma podatku z poszczególnych pozycji lub jako wyliczenie podatku z sumy netto w danej stawce. W zależności od zaokrągleń wychodzą to różne kwoty. W każdym razie operowanie brutto pomija kilka szczegółów, które w skali roku dają niezłą sumkę.

dysydent napisał:

..  @witejus i to jest właśnie dramat że polityczne gó..no do coraz wiecej spraw się przyczepia. Jeszcze żaden polityk prosto świeczki w gospodarce nie postawił. Polityka to zarządzanie władzą i niczym innym cała reszta przez to polityczne bydło jest intrumentalizowana bez liczenia się czy to tej reszcie służy. Politycy coraz bardziej chcą być ekspertami od wszystkiego a my im na to pozwalamy czyli do niczego nas wszystkich to doprowadzi

Aaa to już Panowie z rządu w tym się wyspecjalizowali na tyle, że własne gazety i telewizję aż zapotrzebowali...

Opublikowano (edytowane)

znam takiego "dobrego handlarza" pisać to on za bardzo nie umie ale trzycyfrowe potrafi przez dwucyfrowe w pmięci

mnożyć i dzielić a nawet statystyczną medianę wyciągnąć choć nie wie co to mediana :D

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
dysydent napisał:

pisaliście o Tatarach w kontekście Ukrainy
jaka jest fizjonomia tej nacji?

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/kanclerz-niemiec-olaf-scholz-jedzie-do-moskwy-mowi-o-pomocy-dla-ukrainy/k2ey1ch

jesteśmy otoczeni! :o ;) 

Turcy ale bledsi bo z północy

No gaz dali Ukrainie jak za darmo to napewno.. Otoczeni to zawsze byliśmy. Dysydent. Do tego sami łeb w gilotynę pchamy. Czy coś złego dla nas to oznacza iż szwabik gada z Putinem? A i owszem ale sami sobie na to zapracowaliśmy.

Opublikowano

szwabik gada z Putinem bo Niemcom wojna na Ukrainie nie potrzebna... może inaczej - nie potrzebny jest im niestabilny wschód i nawet jeśli ew wojna toszybko i do skutku aby jak najkrócej był bajzel na drodze do Azji. Akurat wiele tu ma sprzeczność interesów Niemiec z amerykańskimi, brytyjskimi i Niemcy w kategoriach konkurencji gosp[odarczej woleli by konkurować z azjatami niż anglosasami bo od tych drugich czują się gorsi. W obecnej sytuacji wojna na Ukrainie najbardziej służy Amerykanom bo blokuje rozwój euroazjatyckiej.... zdaje się że tu już o ttym pisałem i pisałem też tez że z NIemcami w tych kwestiach i nam po drodze. Skoro Niemcy muszą się "usławiać/' (od słowa) w kwestiach transportu morskiego dla swojej ekspansji eksportowej w czym są fenomenem obecnie to woleli by mieć opcje zdywersyfikowane.
Tak na prawdę wiele więcej już nie wyciągną z Polski i postkomuny w ue i potrzebna IM ekspansja dalej.
Tutaj z Nimi możemy się dogadać ale potrzebny do tego deall-u też ktoś swój dalej na wschód i Ukraina na takiego nie wygląda choćby przez niepoważne funkcje tranzytowe na przykładzie LHS-u.
Czy Rosja jest poważniejszym tu partnerem?

Jeśli nie zaczniemy rozmawiać z bezpośrednimi swoimi sąsiadami na te tematy aby możliwie zgodnie współdziałac a będziemy jankeską drzazgą w tych tematach to nie pozostanie nic innego reszcie okolicy jak takiego pryszcza.... Amerykanie i tak w końcu będą musieli rozmawiać z tymi którzy na prawdę coś tu mogą ponad blokowanie projektów gospodarczych o bardziej długofalowych skutkach niż życie kilku Putinów czy wręcz ustrojów politycznych.
polityka - zniszczyć a później się pomyśli od polityki - pomyśleć zanim się zniszczy tylko dla tego nas trzyma jeszcze przy niemiecko europejskim trzonie gospodarczym bo Niemcy kierują się tym drugim wariantem

Opublikowano

SUKCES , SUKCES , SUKCES .

Mateusz Morawiecki: jest porozumienie w sprawie kopalni Turów

– Podpisaliśmy z rządem Czech umowę w sprawie kopalni Turów – przekazał premier Polski podczas konferencji prasowej. Informację potwierdził również premier Czech, który przyznał, że rozmowy zakończyły się "olbrzymim sukcesem".

– Nie będę ukrywać, że mamy za sobą ostre rozmowy, które trwały bardzo długo, ale koniec tych rozmów jest pomyślny. W ramach tej umowy Rzeczpospolita Polska zobowiązała się dobudować funkcjonującą w pełni barierę podziemną, która zapobiegnie odpływowi wód podziemnych, a także uzgodniono budowę wału ziemnego, który zabezpieczy mieszkańców tego regionu przed zanieczyszczeniem powietrza, hałasem i pyłami. Polska zobowiązała się, że będzie dokładać stara, by ograniczać zanieczyszczenie powietrza i dbać o dobrostan mieszkańców regionu – mówił premier Czech.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v