Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Dublin napisał:

Rzepak zostanie oddzielony od zbóż, to już jest potwierdzone info do źródeł zbliżonych Panu Prezesowi Jarosławu Kaczyńskiemu. Pan Prezes nie ma możliwości wszystko nabieżąco kontrolować swoich ludzi, 

Pewnie ich odpytał , czy odróżniają rzepak od pszenicy. Jak powiedzieli że odróżniają, to podjął decyzję że rzepak i pszenica nie może być to samo🤣

Chwała prezesowi iż prostuje ścieżki maluczkim.😂

Edytowane przez mirro
Opublikowano
17 godzin temu, Ulman napisał:

absurdalnie próbujesz obronić parszywców z PIsu i Izaaka Obajtka.  

Coś mi się wydaje że wraz z Nowym Rokiem dostałeś po kieszeni od PISu bo twój radykalizm aż razi .

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Dzięki cofnięciu się inflacji w końcówce roku, średnioroczna wartość wskaźnika nie wygląda aż tak źle, jak mogło się do niedawna wydawać. 

Za to średnioroczna zawartość portfela wygląda dużo gorzej. Oczywiście można się ogrzać i najeść wskażnikiem inflacji i potem cieszyć się jak porąbany z jego wysokości.🤣

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Ludziom nie braknie kasy , jak na Zamość , ludzie mają w h*j kasy . Zakupy ponad plan , tankują samochody do pełna , biedy nie widać , a że narzekają to normalna sprawa .

Dwie osoby w pracy za najniższa krajową daje 5400 zł na rękę jeszcze 1000 zł na dwójkę to już 6400 zł kiedy tak było ?

• Thanks 1
Opublikowano

A NIGDY k**wa NIGDY .

TERAZ TO JEST DOBROBYT , LUKSUS LUDZIE , MAJA KASĘ W h*j KASY TO WIDAĆ , TRZEBA  BYĆ GŁUPCEM  ŻEBY TEGO NIE WIDZIEĆ .

MI SIĘ WYDAJE ŻE PŁACZ JEST TYCH , NIEUDACZNIKÓW Z PO I INNYCH .

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

To te ekoschematy są wymysłem  PISowskim a nie unijnym?

Cii, bo jeszcze rolnicy na oczy przejrzą, i się przestraszą co ujrzą.  

9 godzin temu, dysydent napisał:

szary obywatel najczęściej nie odróżnia aparatów władzy ustawodawczej od wykonawczej

Ciekawe czy nasi rządzący to odróżniają? 

59 minut temu, galan99 napisał:

Ludziom nie braknie kasy , jak na Zamość , ludzie mają w h*j kasy . Zakupy ponad plan , tankują samochody do pełna , biedy nie widać , a że narzekają to normalna sprawa .

Za POŁO też robili zakupy, tankowali i biedy nie było widać. Zaś ciągle wszyscy narzekali i wybrali sobie PiS. Chyba dla rozrywki. 

Opublikowano
9 godzin temu, DTaras napisał:

No byćmoże się zagalopowałem ale dobrze będzie się czegoś dowiedzieć: Gdzie tankuje ów wodór?

nie wiem ale sie dowiem do twojej ciekawości 

CNG to jeszcze jest opcja ale LNG ?... Na A4 jest stacja

on ma swoją stacje  jest dilerem  mana to po to żeby brać bezpośrednio z fabryki bez dilera 

Taki masochizm w transporcie. Ale szopki z głów dla wujaszka za żyłkę eksperymentatora. Wodór to już inny temat. Powiedziałbym pilotażowy jakiś - ale słucham z niecierpliwoscią. Roman.

od 3 lat są tiry na wodór dostępne  w Norwegii były największe zakupy albo w Szwecji nie chce cię okłamać u nas od roku tak dostępne są na tym moja wiedza sie koczy Niechciałem wypytywać na pogrzebie mało ze Sabą gadamy ma chyba 2 albo 3 bazy diler mana stacje itp wiecznie niema go tyś tirów ma co robić 

Opublikowano
49 minut temu, Leszy napisał:

Cii, bo jeszcze rolnicy na oczy przejrzą, i się przestraszą co ujrzą.  

Ciekawe czy nasi rządzący to odróżniają? 

Za POŁO też robili zakupy, tankowali i biedy nie było widać. Zaś ciągle wszyscy narzekali i wybrali sobie PiS. Chyba dla rozrywki. 

Nie na taką skalę nie było ludzi tak stać , tak zwanych przeciętnych , a teraz jest stać .

Opublikowano

Na zakupach spożywczych bułeczki kajzerki , dziś brali nie po 10 szt , tylko po 50 szt , bo jutro święto .

Oglądałem wiadomości w TVN i co powiadali , że Tusk i Kaczyński medialnie się nie lubią zaś prywatnie są , jak przyjaciele .

Wywiad z ludźmi na ulicy powiadają , trzeba się do cen , przyzwyczaić niema paniki u ludzi jest spokój .

Tylko co POGODA POLAKÓW PODZIELIŁA NAWET ,  zachód + 10 , Suwałki zaś - 10 i Lubelskie -0 zaś Rzeszów +1 i tak do Warszawy .

Opublikowano

a na poludniu to lalo wialo i cieplo tez bylo-jak na stycznen.

2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Dwie osoby w pracy za najniższa krajową daje 5400 zł na rękę jeszcze 1000 zł na dwójkę to już 6400 zł kiedy tak było ?

za komuny to jakie byly zarobki a potem to nawet miliony zarabialismy......... 

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

MI SIĘ WYDAJE ŻE PŁACZ JEST TYCH , NIEUDACZNIKÓW Z PO I INNYCH .

Ja tankuję samochód do pełna, tak więc nie łapię się na nieudacznika według Twojego kryterium.😂

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

nie sposób się z tym nie zgodzić a wręcz można powiedzieć że od kilku już lat lepiej być pracownikiem niż pracodawcą i w tym właśnie szkopuł że kwestią czasu gdy deficyt tych drugich sprawi nadmiar tych pierwszych
z resztą już widać że siła nabywcza pracownika przestała rosnąć a zaczęła spadać w minionym roku pierwszy raz od.... chm; nie pamiętam ilu już lat

załamanie trendu może być krótkotrwałe ale zbyt wiele wskazywało na owo załamanie już wcześniej. PiS śmierdział inflacją od samego początku a że stabilną gospodarkę przejął to od razu destrukcyjne działania się nie miały szansy ujawnić. władza każdej wyznaniowo nazistowskiej (nie skrajnie nazistowska ale jednak) ideowo ale jednak lewicy gospodarczej nieuchronnie prowadzi tam gdzie wszystkie lewicowe gospodarki kończą - w zadłużeniu i niewydolności wynikłej z zacofania względem bardziej liberalnych problem że to trwa dość długo i jest przez pospólstwo mylnie rozpoznawane co w połączeniu z demokracją nazbyt późno wywołuje opamiętanie i naprawę gospodarki
Pomimo niekwestionowanego postępu technologicznego i tak wzrost wydajności produkcji nie nadąża za rozrzutnością władzy skoro rozrzutność właśnie prześcignęła wzrost skoro mamy spadek realnej wartości wynagrodzeń względem inflacji.
Zgoda - lepiej nigdy w historii nie było w Polsce ale już nie w tym roku bo rok temu było lepiej niż teraz a nawet dwa lata temu i to dobrze że jeszcze tragedii nie ma ale koniecznie trzeba trend odwrócić bo do dobrego nie idzie
... i dużo by jeszcze

Opublikowano
2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Iiiii od tego 2500 spłaty raty kredytu hipotecznego na chałupę. A co? Jak szaleć to szaleć.🤣

Opublikowano (edytowane)

zanim zamkna to znowu bedziesz dziadem ale innym ursusem..

38 minut temu, soltys48 napisał:

https://vm.tiktok.com/ZMFwj2vFE/

Nawet prawdziwe 

hitler napisal mein kampf w 25 r a wtedy na pewno nie zabito 30 milionow rosjan-to tylko jedno z klamstw.

kto stworzyl aparat przemocy-oczywisice dzierzynski. polak z dziada pradziada. stalin byl gruzinem i ymordowal wiekszosc zydow odpowiedzialnych za represje, gdyby nie smierc to wszystkich chcial zamknac.

https://lubie.krakow.pl/pozar-elektrycznych-magazynu-z-elektrycznymi-hulajnogami-w-krakowie/?fbclid=IwAR3Al-hvqnplVk-i4jEXZ0GtgeCeOTd-z4tapaL_dVIh1a_bpwiO-vyO-Ds

Edytowane przez jacus
Opublikowano
12 minut temu, jacus napisał:

zanim zamkna to znowu bedziesz dziadem ale innym ursusem..

hitler napisal mein kampf w 25 r a wtedy na pewno nie zabito 30 milionow rosjan-to tylko jedno z klamstw.

kto stworzyl aparat przemocy-oczywisice dzierzynski. polak z dziada pradziada. stalin byl gruzinem i ymordowal wiekszosc zydow odpowiedzialnych za represje, gdyby nie smierc to wszystkich chcial zamknac.

Wydał drukiem, a napisał - to dwie różne rzeczy, powstał między 1920 a 1923 rokiem, większość w czasie odsiadki w więzieniach

w samych działaniach wojennych zginęło w Rosji około 3 milionów żołnierzy, brak oficjalnych statystyk, bo nawet nieśmiertelników nie stosowano, dane sa zonajmniej wątpliwe i niekompletne, do tego Armia Czerwona rozstrzelała około miliona dezerterów

do 1923 roku wybuchło kilkanaście powstań chłopskich ,na przykład https://pl.wikipedia.org/wiki/Powstanie_tambowskie

w czasie pacyfikacji tylko tego powstania oficjalnie zginęło kilka tysięcy (6-7) "partyzantów" i około 70 tysięcy cywilów

jesli zsumować ogólne straty z powodu rewolucji i późniejszych działań bolszewików, w tym wielkiego głodu w latach 1920-23 to może to być bliskie 30 milionów obywateli

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jacus napisał:

te 30 milionow to pewnie laczne straty terroru komunistycznego i II wojny swiatowej-  trudno stwierdzic  co tak naprawde facet mowil gdy nie zna sie jezyka.

w II wojnie straty sięgały ponad 20 milionów (dane tuż po wojnie), oficjalnie mówi się o prawie 27 milionach (dane Federacj Rosyjskiej), w tym 9 milionów poległych żołnierzy

w czasie Chołodomoru  w latach 30-tych szacuje się, że zginęło kilka milionów ludzi. przybliżone szacunki mówią o 6-7 milionach, około 10 milionów zginęło w łagrach do roku 1956

Edytowane przez jahooo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v