Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał:

Pisowscy aparatczycy są z wykształcenia nikim a z nadania partii, prezesami, ministrami i dyrektorami. To jest dopiero dramat.

Jak widzisz na następne 4 lata taki układ sił w sejmie .

Polska 2050, PSL i Nowa Lewica I PO

2 minuty temu, jahooo napisał:

w Polsce to rządzą fanatycy religilni typu Czarnek

a oni nauk ścisłych poza ścisłym postem nie uznają

taki układ w sejmie na 4 lata odpowiada .

Polska 2050, PSL i Nowa Lewica I PO

Opublikowano

np skąplikowane równania mnożenia funkcji sinus zastąpiono funkcją urojoną lub transformata laplasa więc nie tu legła przyczyna powstania kwantowej

była propozycja by kurs fizyki zaczynać od kwantowej a kończąc na klasycznej, ciekawi mnie jak by to wyszło

Opublikowano
Roman4321 napisał:

np skąplikowane równania mnożenia funkcji sinus zastąpiono funkcją urojoną lub transformata laplasa więc nie tu legła przyczyna powstania kwantowej

Liczby urojone są potrzebne dla uproszczenia a jak istnieją uproszczenia to jest coś głębiej. Laplas to też wynik na płaszczyźnie.

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Polska Partia Piratów - to jest to. Przynajmniej kradzież .ają legalnie w nazwie zapisaną.

Idąc po przekorze, skoro te obywatelska była nie obywatelska, prawa i sprawiedliwa okazała się bezprawna i niesprawiedliwa to piracka będzie wreszcie prawa sprawiedliwa i obywatelska😁

To wcale nie jest takie głupie. Tylko, że to jest jakaś międzynarodówka. Chyba, nie śpiewają "Powstańcie, których dręczy głód" ;)  

Opublikowano

Istnieje czwarty wymiar. Odkrycie szokuje naukowców z całego globu

Naukowcy od lat spekulowali, w jaki sposób można przedstawić czwarty wymiar. Dwa zespoły fizyków postanowiły sprawdzić to za pomocą eksperymentu. Opracowali specjalne dwuwymiarowe układy, jeden z ultra-zimnymi atomami, drugi z cząstkami światła. W obu przypadkach wykazano odmienne, ale uzupełniające się wyniki. Przypominały zjawisko kwantowe Halla, występujące w czterech wymiarach.

Na łamach badania opublikowanego w Nature, wykazano dowody na istnieje czwartego wymiaru. Według fizyków, mogą uzyskać dostęp do fizyki kwantowej 4D. Może im się udać stworzyć nową teorię wyższego wymiaru, według której zaprojektują urządzenia wykorzystujące ją, a następnie użyć ich do obserwacji niższych wymiarów, takich jak 3D.

Trójwymiarowa postać pozostawia dwuwymiarowy cień. Obserwując go, możemy zebrać pewną ilość informacji, na temat trójwymiarowego obiektu. Być może to samo zjawisko zachodzi w przypadku czwartego wymiaru.

https://tech.wp.pl/istnieje-czwarty-wymiar-odkrycie-szokuje-naukowcow-z-calego-globu,6207807597328001a

Opublikowano
Roman4321 napisał:

była propozycja by kurs fizyki zaczynać od kwantowej a kończąc na klasycznej, ciekawi mnie jak by to wyszło

Nic. Ludzi trzeba uczyć od rzeczy prostych. Dlatego dochtur mówił o kłamaniu, coraz mniejszym kłamaniu a ostatecznie odkłamywaniu.

Opublikowano

Okazało się, że część doświadczeń w powtarzalnych warunkach daje niepowtarzalne  wyniki. Dano temu powstała teoria cząsteczkowości oraz zamiany masy w energię i na odwrót. Dopiero po grubo 100 latach uczonym udaje się dowieść prawdziwości tych założeń, na przykład istnienia cząstek mniejszych niż atomy czy istnienia antymaterii

Dobry fizyk niekoniecznie musi być dobrym zarządcą przedsiębiorstwa, a już napewno państwowego

Opublikowano

Myśl poza czasoprzestrzenią

Wiedzieliśmy, że mózg funkcjonuje w sposób niewiarygodnie złożony. Ogłoszone jednak niedawno rewelacje, mówiące o tym, że sieci neuronowe potrafią tworzyć struktury wykraczające poza znaną nam czasoprzestrzeń i sięgające aż jedenastu wymiarów, są czymś w rodzaju szoku…

Zespół badawczy ze szwajcarskiego instytutu EPFL użył metod matematycznych - w tym topologii algebraicznej, która opisuje obiekty bez względu na zmiany ich kształtu - do modelowania funkcji i działań neuronów w mózgu. Okazało się, że grupy neuronów tworzą "kliki", których geometria w matematycznym sensie wykracza poza tradycyjny trójwymiarowy układ odniesienia. Naukowcy oceniają, że takich struktur powstają dziesiątki milionów na jeden niewielki obszar mózgu. Nierzadko "kliki" połączone są w siedmiu wymiarach, a czasem nawet w jedenastu.

Cały czas mówimy jednak o reprezentacji matematycznej, nieznajdującej odzwierciedlenia w dostępnej naszym zmysłom czasoprzestrzeni. Dlaczego zastrzegamy, że mowa o matematyce i jej konstruktach? Bo Szwajcarzy do badań wykorzystywali nie rzeczywisty mózg, lecz dokładny model kory nowej, upubliczniony w ramach projektu Blue Brain jeszcze w 2015 r. To projekt finansowany przede wszystkim przez szwajcarski rząd, a jego celem jest jak najlepsze odtworzenie mózgu szczura, poprzez symulowanie neuronów i połączeń neuronalnych.

https://mlodytechnik.pl/technika/29064-mysl-poza-czasoprzestrzenia

Opublikowano
jahooo napisał:

Okazało się, że część doświadczeń w powtarzalnych warunkach daje niepowtarzalne  wyniki. Dano temu powstała teoria cząsteczkowości oraz zamiany masy w energię i na odwrót. Dopiero po grubo 100 latach uczonym udaje się dowieść prawdziwości tych założeń, na przykład istnienia cząstek mniejszych niż atomy czy istnienia antymaterii

Dobry fizyk niekoniecznie musi być dobrym zarządcą przedsiębiorstwa, a już napewno państwowego

jaśko - fizyk to przede wszystkim obserwator czyli nie strikte matematyk. To jest szczególnie pojebany humanista a ja twierdzę, że humaniści z tym ich abstrakcyjnym myśleniem to najlepsi dowódcy. @Mirro moim zdaniem ma słuszność.

Roman4321 napisał:

uproszczeniem jest np wzór na pole kołą ale można sobie liczyć z całki jak kto woli

Nooo komuś też się to nie podobało dlatego fizykę zaczynamy od Newtona...

Opublikowano

jesteś stratny z tego powodu?

z tego co słyszałem teoria strun staneła w miejscu z powodu braku rozwoju metod metematycznych upraszczających obliczenia,

matematyka nie widzi problemu w wielowymiarowości ale trudno to do czegoś wykorzystać, tak jak wynik pierwiastkowania jest dwojaki ale fizykalny charakter ma tylko dodatnia część

na szczęście mamy jednowymiarowy czas bo jak by tu żyć w rzeczywistości 7 wymiarowej😅

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Ulman napisał:

Pisowscy aparatczycy są z wykształcenia nikim a z nadania partii, prezesami, ministrami i dyrektorami. To jest dopiero dramat.

ciebie też byłby dramat gdzieś dać 

55 minut temu, Ulman napisał:

wykształcenia nikim a z nadania partii, prezesami, ministrami i dyrektorami. To jest dopiero dramat.

jakoś ci to nie przeszkadzało u łopozycji ..... chyba ze prezentujesz ten sam poziom 

Co trzeci członek Platformy skończył tylko podstawówkę. Donald Tusk zadowolony

https://www.money.pl/gospodarka/komentarze/artykul/co;trzeci;czlonek;platformy;skonczyl;tylko;podstawowke;donald;tusk;zadowolony,122,0,1384570.html0.html

Edytowane przez Roman176
  • Haha 1
Opublikowano
21 minut temu, Ulman napisał:

to jest też odpowiedź dlaczego nie spełnimy tego co poniżej

1 godzinę temu, mirro napisał:

Ten odcinek powinien być obowiązkowy dla naszych rządzących. Tu są jasno wskazane przyczyny ich debilnych działań. Powiem tyle. Gdyby facet został szefem PGZ to dzisiaj cała ta pieprzona grupa produkowałaby uzbrojenie najlepsze na świecie.

nawet jeśli bym był w stanie dać współczesnym politykom broń o skali przełomu jaką była jądrowa nigdy by mi nawet do głowy nie przyszło aby dać ją we władanie takim małpom jakie obecnie nami rządzą i niemal pewien jestem że Dragan też by nie dał
Meissner może prędzej ale On został z tyłu i nadal wierzy w kwanty a nie tylko w najbardziej prawdopodobne punkty mierzalności fali. Draganowi bliżej poznania że żadnych kwantów nie ma a tylko są złudzeniem detektorów choć i On już za stary aby pójść jeszcze dalej ale na tyle jest w Nim ateizmu że nie powierzył by; cokolwiek by tam mógł skonstruować istotom przez nikogo tak na prawdę nienadzorowanym. z resztą jest tylko fizykiem teoretykiem co nawet - jak to mówią - Bogu dzięki
współczesną fizykę pchnie do przodu ktoś kto połączy w sobie zacięcie umysłu ścisłego z muzycznym bo już czołówka świata nauki zdaje się zauważać że zależnościom fizycznym bliżej do akordów, rezonansów i dysonansów akustycznych niż bilardowi

@jacus pytał o co chodziło w moim linku
a no o to że matką wszelkich nauk jest fizyka i od niej pochodne a reszta to bajanie o zbieraniu i malowaniu znaczków z filozofią na czele, filozofia w znaczeniu współczesnym bliższym znaczeniu zabobonologii a nie jakiejkolwiek Wiedzy

ilu to mamy kacyków z tytułem dyplomowanego filozofa we władzach?

Opublikowano

polska nauka to dramat,  . chyba nawet zadnego noblisty wyksztalconego w polsce,  liczac polskich zydow, nie ma . curie w paryzu wyksztalcona .

polskie uniwersytety w rankingu od 403 miejsca sie z rzadka pokazuja. 

a wy o fizyce kwantowej  😂

Opublikowano
4 minuty temu, jacus napisał:

polska nauka to dramat,  . chyba nawet zadnego noblisty wyksztalconego w polsce,  liczac polskich zydow, nie ma . curie w paryzu wyksztalcona .

polskie uniwersytety w rankingu od 403 miejsca sie z rzadka pokazuja. 

a wy o fizyce kwantowej  😂

o fizyce jako takiej w całości a właściwie o wyższości metodologii pokory nad misjonarską

Opublikowano

prawo Romana 

Ciało rzucone na łoże, traci na oporze.

Zna je każda niewiasta: powyżej kolan opór maleje, a napięcie wzrasta.

Siła tarcia w punkcie podparcia równa się sile parcia w punkcie podtarcia.

Ciało puszczone raz, puszcza się cały czas

Opublikowano
Roman4321 napisał:

jesteś stratny z tego powodu?

z tego co słyszałem teoria strun staneła w miejscu z powodu braku rozwoju metod metematycznych upraszczających obliczenia,

matematyka nie widzi problemu w wielowymiarowości ale trudno to do czegoś wykorzystać, tak jak wynik pierwiastkowania jest dwojaki ale fizykalny charakter ma tylko dodatnia część

na szczęście mamy jednowymiarowy czas bo jak by tu żyć w rzeczywistości 7 wymiarowej😅

A pierwiastek kwadratowy liczby zespolonej? I o tym też było: z powodu facebooka wątki negujące zdobycze naukowe zyskują na popularności. Żyjesz w rzeczywistości, byćmoże 7 wymiarowej. Stać nas na to aby olać temat drążenia ale negowanie faktu iż ledwie 300 lat od Newtona człowiek stoi na księżycu to błąd.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Roman4321 napisał:

może dysydent więcej coś doczytał ale świata nie zwojował a wieży w ateizm jak w zbawienie

a Ty uwierzysz że sam Bóg mi powiedział że jest ateistą?
z kolei jeśli nie uwierzysz to na jakiej podstawie? może Tobie Bóg powiedział co innego? a może nic

wiara w ateizm też jest wiarą, ja ani wierzę ani nie wierzę, ja nie wiem nic na te tematy oprócz jednego - nikt nie wie więcej ode mnie w kwestiach wiary a na pocieszenie dodam że mniej też nie

jeśli zaś za cel życia uważasz "zwojowanie świata" to współczuję choć ze sporym obrzydzeniem

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v