Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

A najlepsze sk***ysyństwo że nie wpływają one na wysokość przyszłej emerytury. Naliczane są ot tak, za samo posiadanie.

O i to jest argument.

52 minuty temu, dysydent napisał:

święta i szkoda mi czasu i głowy zgłębiać bardziej

No a ja tak powysyłałem zyczenia świąteczne żę w jednej z odpowiedzi padła propozycja zorganizowac zlot tych co służyli razem w kompani zmechanizowanej. Okazja bo ostatni dowódcy drużyn odchodzą w przyszłym roku do cywila. No i było "wodzu wskaż lokal".😂 No to wodzu zaplanował ustalił i chyba zasponsoruje spotkanie. Takie plany na nowy rok. 🤣

Opublikowano
Siedzacybyk napisał:

najlepsze tłumaczenia Unii,że dopłaty nie mogą być równe, bo jeśli biedniejszy by dostał tyle samo to byłby bogatszy od od bogatego, tak w skrócie. absurd goni absurd, a nasi politycy mają nas tak głęboko w jelicie, jak urzednicy z unii, (patrz z RFN).

A ja biorę dopłaty. Skoro przewracam ten pioch to cośtam od Unii do tego hobby dorzucam. Nie mniej z dyskusji wynika iż żaden poważny gracz nie opiera na nich interesu a znów dla małego posiadacza, który zwykle oddaje temat jest to parę niezasłużonych stów. To może niech Ci ze środka zawzorują się na poważnym graczu i w planie finansowym niech te pozycje po prostu skreślą?

Siedzacybyk napisał:

w ZUS obecnie płaci się składkę od dochodu, nie mające wpływ na wysokość emerytury,ponieważ sprytnie zapisali,że to są składki zdrowotne, a nie emerytalne. te drugie są bez zmiany,więc i emerytura bez zmian. nie ma co myśleć,że jakikolwiek rząd polepszy nasz byt. "by żyło się lepiej" hehhee .

Kiedy wreszcie się nauczycie, że wskazywany dochód to pozycja do tabelki a składka idzie do bieżącego FUS a ten jest rozdysponowywany przez ZUS? Płacimy systemowo na obecnych emerytów...

Opublikowano
26 minut temu, mirro napisał:

O i to jest argument.

No a ja tak powysyłałem zyczenia świąteczne żę w jednej z odpowiedzi padła propozycja zorganizowac zlot tych co służyli razem w kompani zmechanizowanej. Okazja bo ostatni dowódcy drużyn odchodzą w przyszłym roku do cywila. No i było "wodzu wskaż lokal".😂 No to wodzu zaplanował ustalił i chyba zasponsoruje spotkanie. Takie plany na nowy rok. 🤣

znaczy co? inna forma subwencjonizmu? barowy?

Opublikowano
mirro napisał:

Ostatni dowódcy odchodzą z ostatnimi bewupami?

dysydent napisał:

znaczy co? inna forma subwencjonizmu? barowy?

Tooo raczej lokal z większym, zamykanym na klucz magazynkiem - zwykły bar tego nie uniesie.

Opublikowano
4 godziny temu, Roman176 napisał:

poczekaj ile w tym prawdy ...........   platforma to chorągiewka ,  oni kłamią cały czas ........... a jeśli ty masz racje to czeka ich niezła kompromitacja  

amen 👍

niestety trochę się mylisz ziemi wystarczyło by gdyby nie rozprzedaż od 2009 do 2012 mln hektarów  gdyby nie obcy kapitał ... no i miasta które mają setki tyś ha które bez planu zagospodarowań  1 i 2 klasy są budowane przez deweloperów podbijanie ceny miedzy działką budowlaną i rolną ....   dlatego nie wypalił program mdm czy jak to sie zwało miasto woli dać deweloperowi niż same coś postawić albo dać rolnikowi  ..... pozatym najbardziej w tym kraju bawi mnie gospodarzenie na 6 klasach piachach  działki po 60/100ha  a u nas buduje sie fabryki na 1/2/3 klasie ciężkich ziem 

nie raz tu pisali prostacy jak  @Ulman  jak stały puste pgr trzebiło brać ....   teraz to wolny rynek masz pecha ... ja tego nie popieram 

znowu romus bredzisz.. pokaz dane o tych sprzedanych milionach hetarow. ile masz w polsce tych I i II klas zabudowanych niedawno ?? wiesz jakie sa stawki odrolnienia za ha ??

Opublikowano
5 godzin temu, mirro napisał:

Przecież był wywiad z Obajtkiem i tam zapytano, czy dziennikarze kłamią w kwestii tych dziwnych zapisów. No i Pan Obajtek zasłonił się tajemnicą, czyli nie kłamią.🤣 Oczywiście próbował tłumaczyć że to robota na zlecenie ruskich służb co zamęt sieją, ale wzbraniał się przed stwierdzeniem że to zmanipulowane albo spreparowane dokumenty.

tylko NIK był w piątek i co ? na razie cisza 

"GW": sprzedaż Lotosu może być nielegalna czyli jest czy niema ?

po czym 

https://tvn24.pl/biznes/z-kraju/fuzja-orlenu-i-lotosu-najwyzsza-izba-kontroli-nik-sprawdzi-legalnosc-dzialan-spolek-6549395

zostało tyle '

image.png

szybko usuwane linki tym czasem pedslastwo deblistów zostało nakręcone 

lin wyraźnie w oknie 

szybkie linki z dezinformacją 

mówiła posłanka KO.

"Czy doszło do korupcji - nie wiemy, czy ktoś na tym zarobił więcej, niż powinien - nie wiemy, czy prezes (PKN Orlen Daniel) Obajtek, który nie ma dostępu do informacji tajnych, jest przekonany, że ta umowa sprzedaży Lotosu jest bezpieczna - tego nie wiemy. A może jest inaczej, może wie, jaka jest prawda i tej prawdy nie chce powiedzieć. Oczekujemy dzisiaj od wszystkich służb państwa, w tym CBA, zajęcia się tą sprawą i jej możliwe szybkie wyjaśnienie" - podkreśliła Pomaska.

brawo poczekamy kto steruje państwem 😂    za miesiąc wkleimy jak było

2 godziny temu, jacus napisał:

znowu romus bredzisz.. pokaz dane o tych sprzedanych milionach hetarow. ile masz w polsce tych I i II klas zabudowanych niedawno ??

eeeeeeeeeeeeeeeee https://www.bankier.pl/wiadomosc/Ziemia-na-slupa-2743621.html

Problem w tym, że przetargi ograniczone nie są już tylko jedynie niewielką częścią wszystkich organizowanych. W ostatnich dwóch latach ich liczba systematycznie rośnie. W związku z tym, zwiększeniu uległa również patologiczna sprzedaż polskiej ziemi "na słupa". Problem sprzedaży ziemi rolnej tą metodą rozpowszechnił się najbardziej na Pomorzu, gdzie w przeszłości były wielkie PGR-y i gdzie ANR organizowała najwięcej takich przetargów.

Brak pomysłu na to, jak zablokować patologie

Najgorsze jest w tym to, że w Polsce nadal brakuje pomysłu na walkę z patologiami w sprzedaży ziemi cudzoziemcom. Kierownictwo resortu spraw wewnętrznych, resortu rolnictwa oraz szefowie ANR od dawna wiedzieli o patologiach, jakie występują w tej dziedzinie. Mimo to nie opracowano żadnego projektu, który zlikwidowałby "furtki" w przepisach dotyczących procedur organizowania przetargów na zakup ziemi rolnej w Polsce.

PSL druga kadencje u wladzy i nie widzi problemu !!

Bo dla władzy najważniejsze jest zgarnąć jak najwięcej pieniędzy ze sprzedaży , a to kto kupi ziemię nie ma już znaczenia .

Opublikowano

W 2007 r. cena 1 ha gruntów Zasobu wynosiła 9 773 zł, w 2015 r. już 29 546 zł. W ciągu 8 lat cena 1 ha wzrosła więc o ponad 200 proc.🤣

• nabycie 11 nieruchomości rolnych o łącznej powierzchni 261,4246 ha przez Barbarę Z. która w 2011 i 2012 r. przystąpiła do szeregu przetargów ograniczonych organizowanych przez ANR w Szczecinie. Barbara Z. wygrała te przetargi, a następnie podpisała umowy notarialne przenoszące prawa własności tych nieruchomości;
  • nabycie nieruchomości rolnej o powierzchni 188,0585 ha przez Ewelinę K. w 2012 r. w drodze przetargu organizowanego przez ANR w Szczecinie, w którym mogli brać udział wyłącznie rolnicy indywidualni zamierzający powiększyć gospodarstwo rodzinne. Okoliczności sprawy wskazują, że Ewelina K. przystąpiła do tego przetargu nie w celu powiększenia gospodarstwa rodzinnego, lecz wyłącznie w celu dalszej odsprzedaży gruntu;
  • nabycie przez Romana D. w 2012 r. od ANR w Szczecinie dwóch nieruchomości w obrębie Lekowo, gmina Świdwin o łącznej powierzchni 68,1663 ha;
  • nabycie w trybie pierwszeństwa w 2015 r. od ANR w Poznaniu, a następnie sprzedaż przez Panią Hannę S. oraz Panią Martę M. dwóch nieruchomości rolnych, położonych w województwie wielkopolskim o łącznej powierzchni 724,1213 ha.
  • setki tysięcy takich przypadłości w całej Polsce 

Przypomnijmy, że o procederze „słupów” top agrar Polska pisał niejednokrotnie. Rzeczywiście, najwięcej nieprawidłowości było w Zachodniopomorskiem.

ale tam maja wszystko Niemce dziwny przypadek 😂

Sam minister Kalemba odpisał wówczas rolnikom, że OT w Szczecinie dysponuje największym zasobem – 350 tys. ha na 1,8 mln ha w Polsce. Plan sprzedaży na 2012 r. to 22 tys. ha

Dopiero strajk zmusza polityków do myślenia. Dlatego bądźmy wdzięczni rolnikom, którzy zimą 2012/13 roku marzli blokując ówczesny ANR w Szczecinie. ok. 1 mln ha, jakie ANR sprzedała po wejściu w życie tej ustawy 

Wykorzystano fragmenty tekstu „Na słupa nie ma bata” autorstwa dr Piotra Łuczaka, top agrar Polska 2/2013.

• Haha 1
Opublikowano

I tu poruszyłeś ważny problem. Brałem udział w dwu takich przetargach gdzie była ziemia wydzierżawiana przez gminę a pracownicy już się modlili aby zmienił się dzierżawca właśnie z powodu notorycznego płaczu o zmniejszenie albo umorzenie czynszu.😂

Opublikowano
8 godzin temu, Roman176 napisał:

Najgorsze jest w tym to, że w Polsce nadal brakuje pomysłu na walkę z patologiami w sprzedaży ziemi cudzoziemcom. Kierownictwo resortu spraw wewnętrznych, resortu rolnictwa oraz szefowie ANR od dawna wiedzieli o patologiach, jakie występują w tej dziedzinie. Mimo to nie opracowano żadnego projektu, który zlikwidowałby "furtki" w przepisach dotyczących procedur organizowania przetargów na zakup ziemi rolnej w Polsce.

Sprzedaży czy dzierżawy bo jedna z większych  firm mająca ok 13tys ha na Pomorzu rezygnuje z działalności i przenosi się na Ukrainę i do Rosji. No nie wiem czy nic do obecnej chwili nie zrobili, teraz zeby wygrać przetarg ograniczony na dzierżawę trzeba mieć duży przelicznik na ha w produkcji zwierzęcej u nas co najmniej 2 SD na/ha i to cały czas gdy trwa umowa z ANR

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

patologią jest dzierżawa ziemi  a potem ubieganie się o zwolnienie z czynszu , dopóki top farms płaci podatki i czynsz to po co to zmieniać .

Trzeba zmieniać bo Roman tak chce.

Opublikowano

romus bredzi - pytalem o te miliony hektarow sprzedanych a tu o jakichs setkach w pojedynczych przypadka.

kazda wladza sprzedawala rocznie ok 100 tys ha, nie wazne cy sld,po,pis,psl aws -taki mieli plan.

artykul jak zwykle nie doczytal do konca, a nawet do polowy 😂.

najlepsze-rolnik,ktory ma kilka ha i jest na zasilku-jakim romus podaj ,rodzinnym chyba .

u nas tez jest cos panstwowej ziemi-spokojnie moglby za plotem-doslownie- pare hektarow wydzierzawic ale pszenica musi staniec 😂, w tamtym roku byl przetarg na ta dzialkie,wywolawcza 800 kg pszenicy -to sa nieuzytki od 15 lat,odkad zrezygnowalem z koszenia zarastaja krzakami, nad brzegiem wisly oczywiscie, 

wszystkie dzialki ktore wystawiaja w okolicy do dzierzawy nie nadaja sie do niczego..

Opublikowano

ws71 napisał:

Sprzedaży czy dzierżawy bo jedna z większych  firm mająca ok 13tys ha na Pomorzu rezygnuje z działalności i przenosi się na Ukrainę i do Rosji. No nie wiem czy nic do obecnej chwili nie zrobili, teraz zeby wygrać przetarg ograniczony na dzierżawę trzeba mieć duży przelicznik na ha w produkcji zwierzęcej u nas co najmniej 2 SD na/ha i to cały czas gdy trwa umowa z ANR

Na pomorzu nie przeważa produkcja zwierzęca czasem? Jakby ktoś urzędowo chciał tę strukturę zachować...

Opublikowano
16 godzin temu, Roman176 napisał:

poczekaj ile w tym prawdy ...........   platforma to chorągiewka ,  oni kłamią cały czas ........... a jeśli ty masz racje to czeka ich niezła kompromitacja  

Patrząc na nerwowe reakcje Obajtka na pytania w tej sprawie. Prawdy może być naprawdę dużo.

Opublikowano

@DTarasNa pewno obecna władza idzie na rękę gospodarstwom o wielkości 30-50 ha specjalizującej się w produkcji zwierzęcej, tu się z Tobą zgodzę do 80% gospodarstw które mają dzierżawy z KOWR-u jeszcze trzyma trzodę chlewną ostatnio szwagier spóźnił się o miesiąc z podaniem stanu stada to już przyszło pismo że w razie nie dostarczenia rozwiążą umowę z dniem 01.01.2023[ sama dzierżawa to 300kg/pszenicy za ha]

Opublikowano
17 minut temu, ws71 napisał:

że w razie nie dostarczenia rozwiążą umowę z dniem 01.01.2023[ sama dzierżawa to 300kg/pszenicy za ha]

Ło matko .To jak taka dzierżawa, to dawac mi z 500 hektarów to jeszcze na środku jaki tunel mrożniczy się postawi i będzie szła robota.😂

Opublikowano
25 minut temu, mirro napisał:

Ło matko .To jak taka dzierżawa, to dawac mi z 500 hektarów to jeszcze na środku jaki tunel mrożniczy się postawi i będzie szła robota.😂

Te, emeryt? Pora zacząć żyć i cieszyć się emeryturą😁😁😁

Opublikowano

Posumować rok 2022 jaki był ?.

Wedle mnie rok bardzo dobry w dochody i plony aby takie były , na dalsze lata .

Komu źle na pewno co nabrali kredytów na nowe mieszkania ale nie wszystkim tak źle .

Rolnictwo widać że stało się  jak giełda, kiedy kupić i kiedy sprzedać w odpowiednim. czasie by zyskać a nie stracić .

Na rok 2023 co szykuje UNIA , jakie zmiany w rolnictwie i ochronie środowiska są duże zmiany .

Unia zadbała że jak dana firma zechce przenieść się do innego kraju , gdzie nie są przestrzegane prawa ochrony środowiska . Nic to nie da podatek i tak zapłaci tak zwany GRANICZNY .

Marzec składanie wniosków już po nowemu , wiele zmian i wyzwań .

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Rolnictwo widać że stało się  jak giełda, kiedy kupić i kiedy sprzedać w odpowiednim. czasie by zyskać a nie stracić .

Spożywka siadła i to jest widoczne po odbiorze zakontraktowanego towaru. Spożywka siądzie jeszcze i będzie to widać lepiej wiosną, kiedy przewali sie fala upadłości. Rolnictwo to nie giełda. a że giełda ładuje sie w rolnictwo, to inna sprawa.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v