Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

W POLSCE NICZEGO NIE BRAKUJE , JEŚLI TO WPROWADZĄ TO , TYLKO PO TO BY ZNIEWOLIĆ I TAK NA POSZCZEGÓLNE KRAJE .

Nie chodzi o fizyczne braki, tylko o to że dostawcy wycofują się z dostarczania produktów po takich cenach. Marki własne też dostaną za chwilę po ryju i skończy się Eldorado.

Produkty "no name" tzw budżetowe też się skończą w spożywce i będzie jak na Węgrzech. 

Opublikowano
11 godzin temu, witejus napisał:

Pewnie dlatego przez 30 godzin była cisza w eterze na ten temat, by komendant zdążył wytrzeźwieć.

I jakoś go przepisać dla Tuska 🤭

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, mirro napisał:

Nie chodzi o fizyczne braki, tylko o to że dostawcy wycofują się z dostarczania produktów po takich cenach. Marki własne też dostaną za chwilę po ryju i skończy się Eldorado.

Produkty "no name" tzw budżetowe też się skończą w spożywce i będzie jak na Węgrzech. 

W KRAJU W KTÓRYM JEST WOJNA CZYLI , UKRAINA .

Tak się dziś handluje w Kijowie. "Wybór niektórych towarów większy niż w Europie"

Kijowskie targi nie tętnią już życiem tak jak przed wojną, ale sprzedawcy nadal wystawiają swoje towary i oferują świeże warzywa oraz ryby. W rozmowie z Onetem opowiadają o swoich problemach — od konieczności podwyższania cen, przez braki prądu aż po naloty, które stały się już naturalną częścią życia w stolicy.

Kupujących jest o 80 proc. mniej w porównaniu z okresem przedwojennym. Bo ludzie nie mają pieniędzy. No i dziś kupują inne produkty. Jest np. małe zainteresowanie cytrusami, bo są one bardzo drogie — mówi Walentyna, która sprzedaje na jednym z kijowskich targów

Walentyna nie traci jednak ducha i mówi, że przynajmniej można kupić wszystko i na razie nie brakuje żadnego towaru

— Cena ryb wzrosła o jakieś 40-50 proc. Na przykład morszczuk 7-8 miesięcy temu kosztował 85-90 hrywien, teraz jest to 150 hrywien za kilogram — mówi jeden ze sprzedawców ryb .

Jak może zabraknąć żywności w Polsce czy w innych krajach  jak jest jej za dużo , na rynku . jest plan możnych żeby , to uczynić żeby brakowało .

Polska wspiera , Ukrainę by wojna była tylko tam .

40 mld zł wsparcia od Polaków dla Ukrainy

Wedle ostrożnych szacunków polskie wsparcie dla Ukraińców i Ukrainy może mieć wartość nawet 40 mld zł. 15,9 mld zł z tego to pomoc publiczna – pisze poniedziałkowa "Rzeczpospolita".

Gazeta podkreśla, że z Polski szerokim strumieniem płynie też pomoc militarna. "Portal Ukraine Support Tracker Instytutu Gospodarki Światowej w Kilonii szacuje deklarowane przez Polskę wsparcie na uzbrojenie ukraińskiej armii na 1,82 mld euro, co daje nam czwartą pozycję na liście wspierających"

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 minutę temu, daron64 napisał:

Ale czemu do mnie to pytanie kierujesz, chyba wynikało z tego co napisałem, że myślałem, że takimi sprawami właśnie odpowiednie służby powinny się zajmować, niezależnie od stopnia zaprzyjaźnienia między stronami.

Świadomy powinien być w pierwszej kolejności Pan Komendant. I też powinien ogarniać temat przyjmowania podarków oraz sposobu postępowania. Jak się k**wa nosi mundur policjanta i w obowiązkach swojej służby ma zabezpieczanie miejsc z materiałami niebezpiecznymi, pn niewybuchami, to trza mieć trochę oleju we łbie.

A służby też powinien powiadomić zainteresowany, bo jak trzeba będzie każdemu wyjeżdżającemu przydzielać opiekunów, to lepiej niech nie jadą.

A po ch*ja on tam pojechał? Ma policjantów na Bałkanach to niech ich odwiedza. Tam też jest gorąco bo ostatnio nasi chyba sami zostali na posterunkach, kiedy tamtejsi uciekli.

Opublikowano
6 minut temu, witejus napisał:

Sugerujesz że upił się Tuskowymi winami?

gdyby go dali radę powiązać z Tuskiem, zn że komendant z nadania partyjnego peło, to byłaby afera grzana w tvp non stop o niekompetencji itd. 

ale psiory chiba żadnych stanowisk w budżetówce nie pominęli przy obsadzaniu swoją watahą 🤭

Opublikowano
13 godzin temu, witejus napisał:

Z tymi granatnikami to coraz większe jaja, przed chwilą TVN podał że oprócz dwóch granatników były butelki po gorzale😆

A co miało być ? Przecież jebnal w pomieszczenie socjalne, a nie w silownie czy bufet  

Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał:

powinien ogarniać temat przyjmowania podarków oraz sposobu postępowania

Ciekawe czy jest w ogóle jakiś wypracowany. Często można się pośmiać z jakichś kwitów - jakichś oczywistych wytycznych, ale jak widać nic nie jest zbyt oczywiste dla niektórych. 

7 minut temu, mirro napisał:

A po ch*ja on tam pojechał

Gdyby nie jebnal sobie pod nogi, to mało kto by w ogóle wiedział, że tam był.

Opublikowano
2 minuty temu, HF86 napisał:

gdyby go dali radę powiązać z Tuskiem, zn że komendant z nadania partyjnego peło, to byłaby afera grzana w tvp non stop o niekompetencji itd. 

Mieliby swój wstyd i porutę rozdmuchiwać? zawsze się grzeje przeciwnika, teraz na topie są ,,nieokreślone konsultacje" Sikorskiego i pieniądze z tym związane.

Opublikowano

toc tu któryś minister od koreancow przyjął telefon i go używał 🤣

niekompetencja to domena tych tumanów. 

Przed chwilą, galan99 napisał:

Konfederacja się rozpada .

Sławek i tak lekko swoich wciągnie do parlamentu, a Dziambor drugim skrzydłem powinien 5 ke osiągnąć. 

Opublikowano

Jebnę, no po prostu jebnę 

"Nie zgłaszałem prezentu, bo w naszej świadomości to nie było uzbrojenie, tylko dwie zużyte, puste tuby po granatnikach — mówi."

"nie rozpoznał, że granatnik jest naładowany, ponieważ pierwszy raz miał tego typu przedmiot w ręku i "nie pasjonuje się bronią""

"Jest wiele powodów, dla których ktoś mógł chcieć albo zdyskredytować mnie, albo zrobić mi krzywdę, lub zniszczyć relacje służb polsko-ukraińskich. Te fakty dużo mówią — twierdzi Szymczyk."

"Oparłem się na zapewnieniach i deklaracjach szefów najważniejszych służb odpowiadających za bezpieczeństwo wewnętrzne w Ukrainie. Czuję się ofiarą, a nie sprawcą — mówi.

Jednocześnie zapewnia, że nie ma zamiaru podawać się do dymisji. "

Naprawdę czasem lepiej jest nie mówić nic.

• Haha 1
Opublikowano

to przyglup nie czuje że opakowanie dziwnie ciężkie, a po rozpakowaniu postanawia na spust nacisnąć i sprawdzić co się wydarzy 🤔

Opublikowano
2 minuty temu, daron64 napisał:

"Nie zgłaszałem prezentu, bo w naszej świadomości to nie było uzbrojenie, tylko dwie zużyte, puste tuby po granatnikach — mówi."

"nie rozpoznał, że granatnik jest naładowany, ponieważ pierwszy raz miał tego typu przedmiot w ręku i "nie pasjonuje się bronią""

Pasjonowanie się bronią a obycie ze sprzętem uzbrojenia to dwie różne sprawy.🤣 Skoro obie były zużyte, to ta co pizła musiałą być cięższa.

Opublikowano
13 godzin temu, witejus napisał:

Z tymi granatnikami to coraz większe jaja, przed chwilą TVN podał że oprócz dwóch granatników były butelki po gorzale😆

Przede wszystkim każdy przedmiot przywieziony przez taką personę z zagranicy, nawet w bagażu dyplomatycznym, powinien przejść przez służby, na przykład pod kątem podsłuchów czy właśnie materiałów wybuchowych. Tak jest w każdym normalnym kraju. U nas zaś służby to państwo w państwie. Dobrze, że nas ruscy nie zaatakowali.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, HF86 napisał:

I jakoś go przepisać dla Tuska 🤭

a no sam jestem ciekaw czy już jakaś pisowska świnia była na tyle inteligentna i skleciła jakąś kpinę z logiki wiążącą z opozycją swego pajaca czy jeszcze trzeba poczekać?

aż się uczuliłem w poszukiwaniach.

szkoda że generał policji okazuje się jednakim kretynem jak generałowie wojskowi bo że ci drudzy to normalne i już dawno zalecałem wytłuc co do jednego ale na całej planecie w jednym czasie co tylko dla tego nikt jeszcze tego nie zrobił bo to technicznie trudne i to wytłuc nie zdegradować bo i tak o przewagach w wojnach nie decyduje żołdactwo a sprawność całej tzw cywilnej reszty społeczeństw.
Policja jest... powinna być czymś zgoła innym i podlegać ostrzejszej selekcji na kretyństwo bo i rola jej inna i mechanizmy selekcji cały czas a nie tylko w momentach trzaskaniny na polu walki. ale politycy potrafią i kretynów wpychać do policji bez wnikania czy los swojego przecież też codziennego bezpieczeństwa powierzają dorosłym czy pętakom co nigdy nie dorastają.

nie rozumiem dlaczego nikt jeszcze niej zawiesił tego pajaca bodaj na czas pełniejszego wyjaśnienia okoliczności... właściwie to rozumiem stąd moja pogarda do większości wszelkich tzw elit czy to politycznych czy szamaństwa czy siłowych bo nie  ten rodzaj selekcji je dobiera jaki powinien, już losowanie było by lepsze przy jakichś tam minimalnych kryteriach wejścia, nie wiem, świadectwo ukończonej podstawówki ze średnią powyżej trzech minus? a a i jeszcze sprawowanie oczywiście nie naganne a jakieś lepsze tylko nie daj Boże wzorowe bo to jeszcze gorsze ryzyko taki z władzą jak nawet ten z nagannym

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
mirro napisał:

2 minuty temu, daron64 napisał:

Pasjonowanie się bronią a obycie ze sprzętem uzbrojenia to dwie różne sprawy.🤣 Skoro obie były zużyte, to ta co pizła musiałą być cięższa.

Aaa tam wystaje z rury pręt od detonacji pierwszego ładunku?

Opublikowano (edytowane)

może ten "pręt" się ułamał albo jaka niedoróbka i fabrycznie nie dali a ukry uznały że to bubel i bodaj za flaszkę wcisnęły bo co Oni tam wartościowego z broni ot tak na zbyciu mają a tu trafiła honorowa (iście indiańska) wymian bo z pustymi rękami przecież na pewno jenerał nie jedzie, czort wie

sam "wypadek" na tej komendzie każdemu się może zdarzyć no ale zamknął by dziób na media bo to co teraz wyczytuję to... no lepiej gdyby np - bez komentarza do czasu pełnego wyjaśnienia

od gadania to mamy... chm, ma pis kogoś od gadana kogo dało by się z przyjemnością i zaciekawieniem słuchać bez obawy że nie  rozśmieszy,wqwi czy zanudzi a w najlepszym wypadku oszuka?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
50 minut temu, dysydent napisał:

a no sam jestem ciekaw czy już jakaś pisowska świnia była na tyle inteligentna i skleciła jakąś kpinę z logiki wiążącą z opozycją swego pajaca czy jeszcze trzeba poczekać?

aż się uczuliłem w poszukiwaniach.

szkoda że generał policji okazuje się jednakim kretynem jak generałowie wojskowi bo że ci drudzy to normalne i już dawno zalecałem wytłuc co do jednego ale na całej planecie w jednym czasie co tylko dla tego nikt jeszcze tego nie zrobił bo to technicznie trudne i to wytłuc nie zdegradować bo i tak o przewagach w wojnach nie decyduje żołdactwo a sprawność całej tzw cywilnej reszty społeczeństw.
Policja jest... powinna być czymś zgoła innym i podlegać ostrzejszej selekcji na kretyństwo bo i rola jej inna i mechanizmy selekcji cały czas a nie tylko w momentach trzaskaniny na polu walki. ale politycy potrafią i kretynów wpychać do policji bez wnikania czy los swojego przecież też codziennego bezpieczeństwa powierzają dorosłym czy pętakom co nigdy nie dorastają.

nie rozumiem dlaczego nikt jeszcze niej zawiesił tego pajaca bodaj na czas pełniejszego wyjaśnienia okoliczności... właściwie to rozumiem stąd moja pogarda do większości wszelkich tzw elit czy to politycznych czy szamaństwa czy siłowych bo nie  ten rodzaj selekcji je dobiera jaki powinien, już losowanie było by lepsze przy jakichś tam minimalnych kryteriach wejścia, nie wiem, świadectwo ukończonej podstawówki ze średnią powyżej trzech minus? a a i jeszcze sprawowanie oczywiście nie naganne a jakieś lepsze tylko nie daj Boże wzorowe bo to jeszcze gorsze ryzyko taki z władzą jak nawet ten z nagannym

jak widzę jakie ćwierć mózgi po wyborach stanowiska kierownicze objęli  to ręce opadają. 

a msciwe te k**estwo i zajadłe jak im parę słów prawdy powiesz 🙉

Opublikowano
22 godziny temu, mirro napisał:
22 godziny temu, galan99 napisał:

600 hektarów nawadnianych upraw. 😂Rolnictwo regeneratywne po byku. Może jeszcze deszczówką nawadniają. Tylko jakby deszczówka w potrzebnej ilości z nieba leciała, to po co nawadniać?😂

Ściema i tyle

TAM JEST SLOWO KLUCZ , mają własny przerób mleka pomijąją kilku posredników tak samo pewnie z uprawą warzyw w opisanym gospodarstwie . 

Opublikowano (edytowane)

własny to oni mają dobry dział reklamowy a to wystarczy (reklama załże wszystko) aby nie musieć mieć wiele więcej innego własnego po za projektantem nalepek może jeszcze ale i to można zlecić "własnemu" podwykonawcy który se ołówek kupić musi sam

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

nie daleko mnie jest gospodarstwo tez ze 300 krów tylko nie wiem czy jest w calosci ekologiczne ale mleko ekologiczne produkują sami ,tzn , nalewają w opakowania .https://turvita.pl/o-nas/              w sumie to sobie wyodrebnili przerób mleka , ale to na papierku tylko 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

czyli jest "ekologicznie skażone" tylko mikroflorą puli patogenów na jakie choruje lokalny personel a że "ekologicznie" pakują to pewnie żadnego ultrafioletu czy innych metod radioaktywnej sterylizacji produktu nie stosują.
To ja już wolę truć się prostą chemią jaka coraz mniej skuteczna na cokolwiek niż załapać jakiego np wirusa brodawczaka ludzkiego czy inne dożywotnie towarzystwo na które nie ma analitycznych metod by w produkcie wykryć a jedynie pasteryzacja czy właśnie sterylizacja radiacyjna profilaktyczna.

ciemnota i jeszcze raz ciemnota jest głównym klientem etykiety "eko" tak że... może warto na tę etykietę się przesiąść bo wszystko wskazuje że adresatem jest przeważająca część rynku ;)

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v