Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
dysydent napisał:

a bo ja wiem? takich zjawisk z historii nie... nie zwracałem uwagi czy są jakieś analogie

może oni tak z okazji świąt, świętego Mikołaja? Mikołajowi się elfy nie buntowały że one mają zapi..r..ol z klepaniem zabawek a ten je obcym  zadurno rozdaje

1 minutę temu, nie napisał:

kiedyś traficie

a Ty qwa kto że się w drugiej osobie po polsku do Polaków zwracasz?

obatele myster, obatele...

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, nie napisał:

jakiś powód do chwały?? nie rozumiem, nic takiego nie napisałem

możesz napisać kogo reprezentujesz, w czyim imieniu piszesz?

i jaki masz problem z moim pierwszym postem?

w sumie problem niewielki  ale skoro pytasz. odpowiem

reprezentuję tych którzy nie są bezkrytycznymi fanatykami żadnej władzy ani nawet własnej nieomylności. Reprezentuję różnorodność aspiracji choćby i sprzecznych wzajemnie wewnątrz organizmu jakim jest państwo i zachowanie równowagi w prawach wszystkich którym los wyznaczył miejsce w tym państwie.
Rolę władzy widział bym jako arbitra możliwie najbardziej bezstronnego a nie reprezentanta jednych bardziej niż innych i zawsze każdej władzy będę wytykał nadużywanie swojej pozycji wobec NAS - reszty jeśli nas traktuje instrumentalnie przede wszystkim do obrony własnej (władzy) pozycji
Naszym zadaniem jest wytykanie błędów a nie klakierowanie władzy bo na tym i lepiej władza wyjdzie jeśli posłucha i my wszyscy reszta

Pozornym sukcesem ostatniej serii rządów w Polsce było podzielenie podwładnych na obozy stąd tak jestem uczulony na owo "my" "wy" bo nie rolą podwładnych ułatwiać dowolnym władcom samowładztwo bo kończy się to jak na białorusi, rosji chinach itp bo przecież w końcu któraś frakcja przeważy nazbyt aby odwracalnie

Tobie zapewne t wyjaśnienie wystarczy aby zrozumieć mój punkt widzenia a nie mam na razie czasu więcej bo... zdaje mi się że mi w piecu wygasło i ew więcej później

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Twoich kpin nie da się czytać . Przeczytaj wyżej , 5 tysiaków już przytulam .

Tylko w PiS-im państwie 5 tysiaków gooowno znaczy, raptem 2 tony węgla, 1250kg saletry albo 700l ON. Co to jest dla gospodarstwa rolnego ...

Zresztą nie ma się z czego cieszyć, PiS oszukał chłopków, miało być 10000zł a jest raptem 5200zł xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, DTaras napisał:

jesteś kupiony za 12 cm autostrady...

a to dla tego w Zamościu na te remonty dróg zbrakło że śnieg  rozkopane zasypał?

19 minut temu, dysydent napisał:

zdaje mi się że mi w piecu wygasło

i znów miałem rację
zdawało mi się :P ;)

przykład sztuki "mania zawsze racji"

xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

No bo tak wynika z podziału społeczeństwa przez miłościwie panujących, Na tych z władzą i całą resztę przeszkadzającą w rządzeniu. Choć obywatel zawsze przeszkadza w sprawowaniu władzy swoim natręctwem.🤣 

Opublikowano
19 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko w PiS-im państwie 5 tysiaków gooowno znaczy, raptem 2 tony węgla, 1250kg saletry albo 700l ON. Co to jest dla gospodarstwa rolnego ...

Zresztą nie ma się z czego cieszyć, PiS oszukał chłopków, miało być 10000zł a jest raptem 5200zł xD 

Stara śpiewka z twojej strony , oszukał dając 5200 zł , byłe rządy były dobre nic nie dając . 

Opublikowano
17 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Stara śpiewka z twojej strony , oszukał dając 5200 zł , byłe rządy były dobre nic nie dając . 

Mi nic żaden rząd nie musi dawać, wystarczy żeby nie zabierał... Obajtek dał wam 30gr rabat na paliwo a ma rekordowe marże, ale ważne że z ludźmi się dzielą, nie to co złe PeŁo... xD

Opublikowano
mirro napisał:

No bo tak wynika z podziału społeczeństwa przez miłościwie panujących, Na tych z władzą i całą resztę przeszkadzającą w rządzeniu. Choć obywatel zawsze przeszkadza w sprawowaniu władzy swoim natręctwem.🤣 

Obywatel i owszem... Śmigłowiec ma dwa miejsca z przodu i wyobraź sobie jest lot nocą, na dużą wysokość, lądowisko polowe. Pilotu się nie chciało ale mus. pasażerowie zażyczyli sobie interkomu. Takie grube świnie, grube w sensie klerykalnym czyli im grubszy tym ważniejszy. Leci to śmigło w sposób mało komfortowy, lądowiska nie widać ale położyli jakąś latarkę to jest cel. Silniki aż przykro słuchać, maszyna wibruje a pilot do tej podłączonej gawiedzi: Szanowni Panowie. Wybraliście sobie najgorszą pogodę i pojebane lotnisko a do tego ekipa na dole ma nas w xuju i wyrzuciła marną latarkę aby nas sprowadzić i nikomu nie chce się wyleźć z namiotu... albo zwyczajnie ich rozebano. Sprawa jest tego typu iż tak czy owak mamy marne szanse bo i za dnia maszyny się tu rozbijają. Oczywiście zrobię co mogę ale niczego nie gwarantuję. Trzeba było wsadzić dupska rano w pojazdy. Dziękuję za wspólny lot. Tak, że obywatel i owszem ale najlepiej mu to wychodzi jak ma władzę..

Opublikowano
40 minut temu, dysydent napisał:

w sumie problem niewielki  ale skoro pytasz. odpowiem

reprezentuję tych którzy nie są bezkrytycznymi fanatykami żadnej władzy ani nawet własnej nieomylności. Reprezentuję różnorodność aspiracji choćby i sprzecznych wzajemnie wewnątrz organizmu jakim jest państwo i zachowanie równowagi w prawach wszystkich którym los wyznaczył miejsce w tym państwie.
Rolę władzy widział bym jako arbitra możliwie najbardziej bezstronnego a nie reprezentanta jednych bardziej niż innych i zawsze każdej władzy będę wytykał nadużywanie swojej pozycji wobec NAS - reszty jeśli nas traktuje instrumentalnie przede wszystkim do obrony własnej (władzy) pozycji
Naszym zadaniem jest wytykanie błędów a nie klakierowanie władzy bo na tym i lepiej władza wyjdzie jeśli posłucha i my wszyscy reszta

Pozornym sukcesem ostatniej serii rządów w Polsce było podzielenie podwładnych na obozy stąd tak jestem uczulony na owo "my" "wy" bo nie rolą podwładnych ułatwiać dowolnym władcom samowładztwo bo kończy się to jak na białorusi, rosji chinach itp bo przecież w końcu któraś frakcja przeważy nazbyt aby odwracalnie

Tobie zapewne t wyjaśnienie wystarczy aby zrozumieć mój punkt widzenia a nie mam na razie czasu więcej bo... zdaje mi się że mi w piecu wygasło i ew więcej później

ok

mógłbym zapytać czy masz pełnomocnictwo tych, których reprezentujesz czy jesteś tylko samozwańcem, ale ... było by to tylko bicie piany :D 

też się zastanawiam dlaczego wielu ludzi otacza się tylko klakierami, którzy nawet największej głupoty nie skrytykują; gdyby jeden z drugim posłuchał głosów krytycznych to mógłby uniknąć wielu wpadek

ja myślę, że ludzie zostali podzieleni przez media, które stały się właśnie klakierami; bez nich żaden polityk nie miałby mocy

Opublikowano (edytowane)

a nawet Ci i na to odpowiem od kogo mam pełnomocnictwo - a g... mnie to obchodzi kogo personalnie
jedno przykazanie - nie oczekuj od innych czego sam dać nie potrafisz; ot i całe pełnomocnictwo i uprawnienie i najczęściej jego przekroczenie do niczego dobrego nie prowadzi a siniak na czyimś pysku jest najmniej drastyczną opcją. zwykle nie można liczby grobów ustalić

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Unijni komisarze odpowiedzialni za negocjacje z Polską mieli zaakceptować we wtorek projekt zmian legislacyjnych dotyczących Sądu Najwyższego. Tym samym uznają go za spełnienie wymagań zawartych w tzw. kamieniach milowych związanych z KPO.

W poniedziałek z kolei KE podpisała tzw. uzgodnienia operacyjne dotyczące KPO Polski. Jest to umowa dwustronna o charakterze technicznym między zainteresowanym państwem członkowskim, a KE, która "określa dowody potrzebne do wykazania, że osiągnięto różne etapy i cele pośrednie oraz w jaki sposób będzie wyglądała współpraca z każdym państwem członkowskim w celu monitorowania realizacji każdego KPO".

kasę już widzą miliardy których PO ,nigdy nie dotknie .

• Haha 1
Opublikowano
34 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Mi nic żaden rząd nie musi dawać, wystarczy żeby nie zabierał... Obajtek dał wam 30gr rabat na paliwo a ma rekordowe marże, ale ważne że z ludźmi się dzielą, nie to co złe PeŁo... xD

Ceny paliw , nawozów to wielki syf , przekręt , nie jednego dobiją .

6 minut temu, galan99 napisał:

Unijni komisarze odpowiedzialni za negocjacje z Polską mieli zaakceptować we wtorek projekt zmian legislacyjnych dotyczących Sądu Najwyższego. Tym samym uznają go za spełnienie wymagań zawartych w tzw. kamieniach milowych związanych z KPO.

W poniedziałek z kolei KE podpisała tzw. uzgodnienia operacyjne dotyczące KPO Polski. Jest to umowa dwustronna o charakterze technicznym między zainteresowanym państwem członkowskim, a KE, która "określa dowody potrzebne do wykazania, że osiągnięto różne etapy i cele pośrednie oraz w jaki sposób będzie wyglądała współpraca z każdym państwem członkowskim w celu monitorowania realizacji każdego KPO".

kasę już widzą miliardy których PO ,nigdy nie dotknie .

Jakoś mi się nie chcę wierzyć że KE zaprzestanie szantażować Polaków że albo PO to wtedy kasa .

Opublikowano

Województwo śląskie: Frans Timmermans z wizytą

1257908_1670247852_08676600.webp

Dzisiaj rano o godzinie 10.00 Komisja Europejska zatwierdziła wszystkie pięć Planów Sprawiedliwej Transformacji dla Polski. To oznacza, że 3,85 mld euro jest w tej chwili dostępnych dla wszystkich pięciu regionów na transformację w kierunku przemysłu wysokiej techniki i specjalizacji - powiedział Frans Timmermans podczas wizyty w województwie śląskim i podkreślił:

Musimy patrzeć zarówno na potrzeby dużych, jak i małych oraz średnich przedsiębiorstw. Teraz możemy udowodnić, że w transformacji z epoki węgla nikt nie zostanie pozostawiony samemu i każdy musi odnieść sukces!

jeszcze wyborów nie wygrali a już zamykają kopalnie ... mimo to tak głosowali 😆 

- Dzisiaj rano o godzinie 10.00 Komisja Europejska zatwierdziła wszystkie pięć Planów Sprawiedliwej Transformacji dla Polski. To oznacza, że 3,85 mld euro jest w tej chwili dostępnych dla wszystkich łopozycja wie jak głosować 😆

Opublikowano (edytowane)

@galan99 coś się tak napalił na to KPO jak by już jutro...

bo wcale nie nawet w tym roku

gdyż po pierwsze to pierwsze musi pójść legislacja w naszym parlamencie jakichś słupków przydrożnych a dopiero ruszy unijna procedura co trwa co najmniej trzy miesiące i rzecz na początek nie całym KPO a pierwszą transzę czyli "aby do maja" a tak na marginesie to kiedy te wybory?

łapiesz brukselską aluzję czy jeszcze nie?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
14 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Ceny paliw , nawozów to wielki syf , przekręt , nie jednego dobiją .

Sam widzisz, doją cię cenami nawozów, cenami paliw, minister kazał nie sprzedawać zbóż bo zima zdrożeją, ale tobie dali 5tys łapowki suszowej i ty im wierzysz?? 

Opublikowano
1 godzinę temu, nie napisał:

Ja myślę, że ludzie zostali podzieleni przez media, które stały się właśnie klakierami; bez nich żaden polityk nie miałby mocy

Aaaaaa to teraz media winne. To tak jak długopisy co robią błędy ortograficzne, albo karabiny co same zabijają.😂 

32 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Jakoś mi się nie chcę wierzyć że KE zaprzestanie szantażować Polaków

W sensie że liczyłeś iż personalnie  coś Ci skapnie z tego KPO? 🤣 Dlatego czujesz się szantażowany?

29 minut temu, dysydent napisał:

gdyż po pierwsze to pierwsze musi pójść legislacja w naszym parlamencie jakichś słupków przydrożnych

Bo jak się coś nazywa kamieniami milowymi, zamiast warunkami niezbędnymi, to i samemu idzie się pogubić i uznać za nie istotne.🤣 Trza se to tak nazwać, żeby w baniaku zostało jako ważne.

40 minut temu, Roman176 napisał:

Dzisiaj rano o godzinie 10.00 Komisja Europejska zatwierdziła wszystkie pięć Planów Sprawiedliwej Transformacji dla Polski

Oooooo Panie tam, w tych planach, to pewnie i zimną fuzję ujęli zaraz po zamknięciu kopalń.🤣

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

nie ważne ile dał, liczy się gest ,jak tu jeden powiedział.

Opublikowano
49 minut temu, Roman176 napisał:

bo pewna pani siedzi wwiezieniu za koruption w Brukseli skoczyło się szczucie Polaków 

ta pani to chyba z grecji jest ?? to oni skoczyli na polakow 🤣

masz  katar bo ona z niego pieniadze wziela ?😂

dziadek czasami w grecji nie sluzyl ??

Opublikowano
4 minuty temu, jacus napisał:

ta pani to chyba z grecji jest ?? to oni skoczyli na polakow 🤣

A widzisz. To Grecy spuścili na szczaw posłów z Polski co po KPO przybyli, jako wcześniej władcy Troi Greków co po Helenę poselstwo sprawowali.🤣

Ot Greki złośliwe.😂

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v