Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I tacy niespełna rozumu znowu się sprzedadzą za parę groszy i polecą na nich zagłosować, nie ważne, że paliwo kosztowało 5zł, a teraz kosztuje 7,5zł. Ważne, że dadzą dodatkowe 20gr do litra xD 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, hubertuss napisał:

Jeszcze poczekaj p o nowym roku podatek przywrócą. Dadzą ludziom te 20 groszy a vatu samego więcej na litrze przybędzie. Jeszcze na tym zarobią.

Akurat stawka VAT średnio mnie interesuje, jestem rolnikiem tzw. vat-owcem ;) 

Opublikowano (edytowane)

Ty może tak ale większość rolników głosujących na pis jest na ryczałcie. I oddadzą te 20 groszy rządowi w vacie. I będą się cieszyć, że pis dął. Nawiasem mówiąc dyrektywa vatowska na której podstawie to wszystko się odbywa została zaakceptowana na wiosnę przez Morawietzkego.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, witejus napisał:

One takie,,polskie" jak sznycel wiedenski ,,wiedeński" ale zara, zara, dopiero co ktoś pisał że Niemce wycofują wszystkie inwestycje z Polski a produkcję elektryków w Polsce będą uruchamiać.?

chodzi o to
https://businessinsider.com.pl/biznes/mercedes-zapowiada-wielka-inwestycje-otworzy-nowa-fabryke-w-polsce/flp8gbc

no tutaj nie mogą wycofać bo już sporo utopili a tym bardziej gospodarni Niemcy a Chińczyki przecież filii klepiącej spalinowe starocie nie odkupią. Tylko czy to przypadkiem nie eksperyment - pojazdy dostawcze elektryczne bo jak na razie to rynek takich aut .... kto już teraz kupuje dostawczaka na baterie?
Wcale bym się nie zdziwił (jeśli dożyję) że za parę lat okaże się że większy jest udział chiński niż niemiecki w niemieckich firmach a zwłaszcza w ich filiach po za terytorium szkoplandii.
Na pewno trudniej będzie przejąć udziały polskiemu kapitałowi niż chińskiemu w podobnych przypadkach
no chyba że w ramach reparacji co na pewno siedzi Niemcom z tyłu głowy i na pewno biorą i taką ewentualność pod rozwagę. Chińskiej fabryki nie zrepar... coś tam ;) w razie by w tym kierunku roszczeniowość polska eskalowała

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

puść chłopa do biura... teraz atramentu nie znalazłszy telewizor przez okno wyrzuci bo mu się program nie spodoba
A przecież pilot leżał obok

producenci telewizorów powinni zamówić niepopularne wśród rolników zwłaszcza tych z agrounii treści
na pewno skoczy popyt bo nawet jak jeden wyrzuci to za dwa dni kupi drugi

ten - jak mu tam ... z agrounii, płacą mu za robienie z siebie prostaka czy nie ma takiej potrzeby?

• Like 2
Opublikowano
dysydent napisał:

4 godziny temu, witejus napisał:

One takie,,polskie" jak sznycel wiedenski ,,wiedeński" ale zara, zara, dopiero co ktoś pisał że Niemce wycofują wszystkie inwestycje z Polski a produkcję elektryków w Polsce będą uruchamiać.?

chodzi o to
https://businessinsider.com.pl/biznes/mercedes-zapowiada-wielka-inwestycje-otworzy-nowa-fabryke-w-polsce/flp8gbc

no tutaj nie mogą wycofać bo już sporo utopili a tym bardziej gospodarni Niemcy a Chińczyki przecież filii klepiącej spalinowe starocie nie odkupią. Tylko czy to przypadkiem nie eksperyment - pojazdy dostawcze elektryczne bo jak na razie to rynek takich aut .... kto już teraz kupuje dostawczaka na baterie?
Wcale bym się nie zdziwił (jeśli dożyję) że za parę lat okaże się że większy jest udział chiński niż niemiecki w niemieckich firmach a zwłaszcza w ich filiach po za terytorium szkoplandii.
Na pewno trudniej będzie przejąć udziały polskiemu kapitałowi niż chińskiemu w podobnych przypadkach
no chyba że w ramach reparacji co na pewno siedzi Niemcom z tyłu głowy i na pewno biorą i taką ewentualność pod rozwagę. Chińskiej fabryki nie zrepar... coś tam ;) w razie by w tym kierunku roszczeniowość polska eskalowała

Dostawczak na prund ma gdzie baterię wozić a i jeździ głównie z powietrzem - ma sens w kurierce.

Opublikowano
22 minuty temu, Dublin napisał:

Sami nie wiedzą czym jeszcze błysnąć bo nikt ich nie pobiera i tupią ze złości swoimi krótkimi nóżkami. 

Tak jak i prezes tupie nóżkami jak nagle pojawi się inne pytanie niż z kartki xD 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, galan99 napisał:

Nie na taką skalę .

Za PO nic nie dawali to gdzie do licha ta kasa się podziewała kto ją zabierał .

Renty po 5 zł podnosili i tak dalej i dalej a Polska była zieloną wyspą .

Stefan Niesiołowski PRAWDĘ POWIEDZIAŁ , Ewa daj 300 zł na dzieci , podnieś renty ludziom . NIE NIE NIC NIE MOŻNA BYŁO BO TYLKO NIE MA PIENIĘDZY . 

A no gdzie kasa ? Dac 500 plus z kredytu od Niemiec jak zrobił pis . Pozatym gospodarka była rozpedzona po kryzysie później podatki drogowe w paliwie zwiększenie podatków dla bogatszych . Historyczne rekordy zysków Orlenu i grupy azoty z chlopa długo by wymieniać.  Z czyjego to każdy umie dzielić . Np za cały 2013 rok zysk był 235 mln a za jeden kwartał 2022 prawie 900 mln . Także wiesz zabierać mądrym i dawać tumanom i nierobom rzecz prosta  

Edytowane przez alfa
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

no ale co ja mam popierać? jak dotąd to tylko ogólnikowe postulaty słyszę ze strony tej agrounii bez konkretnych propozycji przepisów wykonawczych czy zmian w przepisach istniejących? nie wiem - może w końcu i co godnego uwagi padło ale na samym początku zniechęcili mnie do zwracania na nich uwagi i takie czysto medialne puste a wręcz głupkowate popisy tylko mnie w tej nieufności utwierdzają.
mamy zagrożenie konkurencji ukraińskiej żywności ale mamy i zagrożenie drożyzny a wręcz braków własnej w skali roku dwu jako skutek cen środków produkcji.
Byle youtuber potrafi wskazać fakty realne bo rzeczywiście im bliżej Ukrainy w tych rejonach Polski tańsza kukurydza niemal w proporcjonalnym wzorze w funkcji kilometrów.
Rzeczywiście na wolnym rynku w woj Lubelskim skup mokrej jest po 600zł/t i czy choćby i ta agrounia wie co z tym zrobić? bodaj jakąś analizę że rzeczywiście jest to wpływ importu z Ukrainy a nie wzrostu powierzchni uprawy rodzimej? Czy istnieje jakikolwiek projekt ustawodawczy autorstwa tej organizacji?

wcale nie pytam aby zdyskredytować a być może nawet pomóc. no ale jeśli widzę jakieś furiackie popisy medialne to przekornie nawet nie pofatyguję się sprawdzić czy mają jakąś stronę internetową już nie mówiąc o wnikaniu o co im chodzi.
Jak dotychczas po za kilkoma akcjami w supermarketach na granicy naruszenia cudzej własności i swobody gospodarczej jakoś nie kojarzę niczego skutecznego co by to zbiegowisko osiągnęło.
Pono aspirują do polityki już jako rodzaj partii, no dobrze, może tak szybciej dotrą z przekazem co proponują i w czyim interesie po za interesem producentów telewizorów i może szklarzy bo nie podano. nie wiem czy okno było otwarte :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

chyba volksfagen tez szuka miejsca na nową fabrykę i rozwaza Polskę , Czechy i Słowacje jak by zbudowali fabrykę czipów to by przynajmniej były psy zaszczepić i konie a tak na marginesie to jak ktos chetny to jest kilka tys . wolnych etatów w Tesli w niemczech chetnie przyjmą .

• Haha 1
Opublikowano
48 minut temu, Dublin napisał:

Sami nie wiedzą czym jeszcze błysnąć bo nikt ich nie pobiera i tupią ze złości swoimi krótkimi nóżkami. 

Za to PiS pobierają wszyscy, I to bez skrupułów od tylca🤣

Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał:

chyba volksfagen tez szuka miejsca na nową fabrykę i rozwaza Polskę , Czechy i Słowacje jak by zbudowali fabrykę czipów to by przynajmniej były psy zaszczepić i konie a tak na marginesie to jak ktos chetny to jest kilka tys . wolnych etatów w Tesli w niemczech chetnie przyjmą .

konie też?!

pamiętam kiedyś sporą panikę wśród pszczelarzy gdy gruchnęła wieść że zostanie wprowadzony wymóg znakowania pszczół

mało kto zauważył datę publikacji - pierwszy kwietnia

Opublikowano

konie juz od kilku lat są chipowane 

23 minuty temu, dysydent napisał:

Rzeczywiście na wolnym rynku w woj Lubelskim skup mokrej jest po 600zł/t i czy choćby i ta agrounia wie co z tym zrobić? bodaj jakąś analizę że rzeczywiście jest to wpływ importu z Ukrainy a nie wzrostu powierzchni uprawy rodzimej? Czy istnieje jakikolwiek projekt ustawodawczy autorstwa tej organizacji?

rynek jest za bardzo rozchwiany , ale też te 900 zł za tone to bardzo opłacalne było , kiedys siałem to pamietam po 400 zł  była 

Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

czyżby ktoś wreszcie odważył się w Polsce zrównać ZUS z KRUS czyli zlikwidować KRUS?
co prawda zaczynają od D...y strony ale jak mają inaczej przed wyborami i to jest nawet do zrozumienia ale po wygranych wyborach powinni pójść do końca i bodaj przenieść całą buchalterię do ZUS wszak można manipulować wysokością składki i w obrębie jednej instytucji nawet jeśli jest konieczne różnicowanie jeszcze przez jakiś czas zanim status zawodowy - rolnik nie przestanie pełnić funkcji socjalnej na małych gospodarstwach.

Jak najbardziej poważnie to piszę i wręcz oczekuję dokończenia owego "zrównania" w największej liczbie aspektów jaka się da
Oczywiście nie oczekuję aby pełne zrównanie zostało ogłoszone w kampanii wyborczej
Jeden kraj, jedna gospodarka, jeden budżet, a dwie instytucje zajmujące się tym samym

chociaż
specjalne strefy ekonomiczne obiecywali zlikwid... rozszerzyć na cały kraj i co?

no ale przynajmniej propagandowe podstawy do likwidacji KRUS padły; dobre i to

Na tą chwilę nie ma partii która by ruszyła KRUS , jesteś w błędzie że PIS coś myśli o tym po wygranych wyborach .

Możliwe że emerytury rolnicze wzrosną ale raczej kosztem wyższych składek dla tych płacących , już w tej chwili KRUS dla 2 osób to spory wydatek jeśli się żyje tylko z gospodarstwa .

KRUS powinien przejść reformę poprzez wykluczenie pseudo rolników z systemu rolniczego ubezpieczenia .

Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał:

kiedys

to ja sprzedawałem pszenicę po 500 000 starych złotych za tonę a i to po znajomości bo rynkowa była po 450 tys

każdy punkt ma cztery wymiary - trzy przestrzenne i jeden w czasie

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Na tą chwilę nie ma partii która by ruszyła KRUS , jesteś w błędzie że PIS coś myśli o tym po wygranych wyborach .

Możliwe że emerytury rolnicze wzrosną ale raczej kosztem wyższych składek dla tych płacących , już w tej chwili KRUS dla 2 osób to spory wydatek jeśli się żyje tylko z gospodarstwa .

KRUS powinien przejść reformę poprzez wykluczenie pseudo rolników z systemu rolniczego ubezpieczenia .

to że jestem w błędzie to ja wiem skoro politycy cokolwiek obiecują a ja usiłuję im wierzyć

a najlepszym, najtańszym, i najprostszym - nie przekraczającym trudnością umiejętności nawet pisu na reformę chorego systemu emerytalnego rolników jest właśnie złączenie z ZUSem;
A taki "rolnik" dla którego KRUS od dwu osób jest granicą możliwości niech przemyśli czy nie jest co najwyżej działkowiczem

Gdyby ten pis dotrzymywał co obiecuje to do tej pory składka ZUS była by zależna od dochodów i połączona w sposobie rozliczenia z podatkiem dochodowym i nawet coś tam zaczęli (owe 6%) i gdyby to doprowadzili do końca to KRUS stałby się bardziej restrykcyjny dla biedniejszej większości rolników jak ZUS w/g nowych nadal nie wprowadzonych regół

chyba nie muszę więcej wyjaśniać dlaczego

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v