Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

level master to jest ten łuk tryumfalny
bo jak by kto nie wiedział; Zamość - a jakże - takowy posiada

https://www.google.com/maps/@50.7343237,23.3051106,3a,75y,292.27h,100.38t/data=!3m6!1e1!3m4!1ssVZ3ZjcU6bXcKUAhHxPp6Q!2e0!7i13312!8i6656?hl=pl-PL

można wjechać tryumfalnie a można i bokiemxD

pozostałość po obwodnicy kolejowej, jest chyba jeszcze jeden taki  w stronę Zawady bodajże

Opublikowano
18 minut temu, jahooo napisał:

powinni się w dwa lata wyrobić, żeby zacząć remontowac to, co niedawno skończyli, a już się sypie, cholera, jak za Gierka, wiadukt w Sitańcu stawiany na 1980 rok na dożynki centralne, w 1990 był w stanie agonalnym

Na tym wiadukcie sanitarna Nysa nie przeszła "testu łosia" i poległa bohatersko. 😂 

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, witejus napisał:

No i mamy konkret wygłoszony w Przysusze, obowiązkowe czipowanie psów🤣

a to i profesję hycla trzeba rea... wskrzesić bo ktoś te nieczipowane będzie musiał wyłapywać a wszystkie  "legitymować"

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

a to i profesję hycla trzeba rea... wskrzesić bo ktoś te nieczipowane będzie musiał wyłapywać a wszystkie  "legitymować"

Przecież policjanci i tak mają blachy - teraz jeszcze czipowanie ??

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

Na tym wiadukcie sanitarna Nysa nie przeszła "testu łosia" i poległa bohatersko. 😂 

Mi kierowca karetki opowiadał , jak przed torami się Warszawą zatrzymali, bo pociąg miał jechać, a tylne koło ich wyprzedziło i prosto pod lokomotywę. Sanitariusz mało na zawał nie zszedł

1 minutę temu, dysydent napisał:

a nie kojarzę a doskonale znam cały powiat

wydaje mi się, że kiedyś słupy stały patrząc z wiaduktu w Sitańcu (jadąc od Zamościa) w lewo, tak z półorej kilometra po torach

już 20 lat nie jeżdżę tamtędy częściej niż raz na 2 lata, więc może pamięć mnie myli

a wąskotorówką z Krzaka kolega jechał rowerkiem  do Mościsk ?

• Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, ws71 napisał:

Gierka to akurat wykończyły rozgrywki toczące się ponad naszymi głowami ZSRR-USA, całe zadłużenie wynosiło coś ok 27mld$ czyli raczej kwota w stosunku do dzisiejszego zadłużenia Polski taka półśmieszna

27 mld dolarów to obecni przy dobrych wiatrach w rok pożyczą. Na tamte czasy , w odniesieniu do tamtego PKB i wartości dolara to było sporo kasy ale obecni przebijają Gierka kilkukrotnie  a ciemny lud nie widzi w tym żadnego problemu

Opublikowano

Eeee tam. To jeszcze nie wyczyn. Chłopaki na drodze, na zakrętach koło Zaklikowa zgubili BWP-1. Spadł im z przyczepy co ją KRAZem ciągnęli. Gościu ich zatrzymał i pyta czy to takie cuś tam z tyłu w rowie to przypadkiem nie ich.😂

Opublikowano
Ulman napisał:

31 minut temu, Roman176 napisał:

zobacz jakie mochery są na PO ...  mi sie wydaje ze tacy tylko chodzą byłeś kiedy na jakiejś konwekcji ? ja gdybym popierał nawet bym się nie wybrał 

Przecież powszechnie wiadomo że elektorat PIS to głównie słabo wykształceni, marnie sytuowani i najczesciej starsi ludzie. Ich PIS tanio kupił kolejnymi emeryturami i różnymi dodatkami. Może wmówić im wszystko co chce bo są słabo wykształceni i nie rozumieją podstawowych mechanizmów. Czy tacy sami popierają  PO? Wydaje mi się że nie bo inaczej byłyby duże przepływy elektoratu w obydwie strony.

Ostatnio miałem dyskusje z takim durniem.  Brzmiało to mniej więcej tak

- Niemcy muszą nam zapłacić reparacje.

- wierzysz że się uda?

- oczywiście bo PIS ich zmusi.

- jakim sposobem

- bo zniszczyli kraj I muszą zapłacić

- no ale jak to POS wyegzekwuje? 

- nie wiem ale na pewno mają sposób.

-  oj chyba nie zaryzykują bo przecież my jesteśmy u nich bardzo zadlużeni.

- jak to?

- nakupili naszych obligacji i teraz doją z nas potężne odsetki.

- obligacje to nie pożyczka.

Potem nastąpił długi wywód o tym czym są obligacje po czym ów gosc mówi 

- jak nam nie wypłacą reparacji to im kasy nie oddamy.

-  jeśli by tak zrobili to wiarygodność Polski i naszych obligacji spadnie do poziomu śmieciowego i nikt ich nie kupi.

- kupi, kupi, ktoś na pewno kupi

- a ty byś pożyczył kasę komuś kto nie oddaje pożyczek? 

- no nie, ale w razie czego to sami sobie poradzimy. 

- jak?

- kasą jest w budżecie bo zlodziejom zabrali.

- to po co wypuszczają obligacje czyli powiększają dług skoro mamy wystarczająco kasy?

- bo spłacają to co Tusk nakradł

- a czemu go nie zamknęli?

- bo go Niemcy bronią 

- to my się Niemiec słuchamy?

- co żeś się tak uczepił. PiS dobrze rządzi bo dają  ludziom. Jakby nie oni to by była bieda i nikt by nie miał grosza. 

Nie pytałem skąd PIS na to dawanie bierze bo mogłoby się okazać że z obligacji czyli rozdają  pożyczoną kasę czyli scenariusz jak za Gierka. Tyle tylko że tamten coś budował a ci przeżerają.

Dalsze dywagacje uznałem za zbędne bo żeby człowiek coś zrozumiał trzeba by poświęcić conajmniej tydzień by można porozmawiać o sprawach minimalnie bardziej skomplikowanych.

No co Ty Ulman - kasa jest patrząc po tym szpitalu COVID co to go na Dolnym Śląsku ustawili za 17 mln razy pinć. No i czołgi kupili... miały być PL z 7 kołami a przyszły te co akurat Koreańcy miały. A i haubice miały być w wersji 2 a przyszły lekko przechodzone 1... Kasa jest na bank - Jaszczomb na paletach trzymie...

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, jahooo napisał:

a wąskotorówką z Krzaka kolega jechał rowerkiem  do Mościsk ?

w Krzaku byłem ze trzy razy nawet raz rowerem ale żadnych torów czortopchajki nie widziałem
nie wiem, zarosły (jak to w Krzaku) a może rozkradli?
NNo teraz Krzak ma nowiutką szosę z boczną trasą dla rowerów tak że pewnie nazwę zmienią na - może - Park?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
dysydent napisał:

no u mnie to coś do 30 cm ale trudno dokładnie ocenić bo przewiewa i miejscami pół metra przekracza a dopiero wiatr się rozkręca. Dobrze że śnieg gdy sypał wiatr był słaby to tak nie pchało pod dachy. No podrożeje zimowe utrzymanie względem zim poprzednich jak się nie wiedzie to po całości. Zamość rozkopany w rachubę straciłem ilu miejscach no i w tym roku zimą robót drogowych nie podgoni tak rozkopanego Zamościa pamiętam ostatnio gdzieś pod koniec schyłku Gierka czyżby kolejny omen?

Noo ale za to jak ma dachu 30 cm śniegu to dobrze bo chata dociążona i docieplona na mrozy i mniej wungla idzie. A my tu musimy dawać styropian i wełne... Łukaszenka mówił, że soli niema. Na każdy kilometr drogi ekspresowej idzie najmniej 300 kg plus solanka jak sucho. Piochu nie wolno. Najlepsze jest to, że z Niemiec była tańsza jak choćby z KGHMu. w naszym rejonie...

Opublikowano
6 minut temu, DTaras napisał:

No co Ty Ulman - kasa jest patrząc po tym szpitalu COVID co to go na Dolnym Śląsku ustawili za 17 mln razy pinć. No i czołgi kupili... miały być PL z 7 kołami a przyszły te co akurat Koreańcy miały. A i haubice miały być w wersji 2 a przyszły lekko przechodzone 1... Kasa jest na bank - Jaszczomb na paletach trzymie...

No to pancerze dodatkowe poszły się jebać.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, witejus napisał:

Hmm, muszę to znajomemu policjantowi powiedzieć😆

jakis chyba nie gryzacych spotkalem niedawno-moze juz zaczipowani 😂

licytacje zaczeli wysoko - 5 tysiecy-ja na to panie rok temu 100 dostalem,no to oni przebijaja upomnienie wiec ja pas i pojechali, nawet wiem kto zadzwonil ze droge zanieczyszczam..

nigdzie nie ma takich idiotow jak pare domow na koloni, odkad im asfalt zrobili to palmy dostaja, kazdy swoje pole dzierzawi i kazdy czepia sie kogos innego-nawet na wjezdzie  tablice postawili z odpowiednimi paragrafami. 

Edytowane przez jacus
Opublikowano

@Chłoporobotnik i inni pszczelarze. Oto co przygotował dla was Pan Prezes Jarosław Kaczyński.

Wicepremier, minister rolnictwa Henryk Kowalczyk, podczas swojego wystąpienia na konwencji PiS w Przysusze (woj. mazowieckie), powiedział: - Pszczelarzy chcę zapewnić, że zwiększymy dopłaty do każdej rodziny pszczelej 2,5-krotnie, czyli z 20 na 50 złotych.

Zapowiedział też środki finansowe na zakup sprzętu, leków, na sprzęt do przewożenia uli. - Te środki też będą zapewnione w ramach wspólnej polityki rolnej - powiedział.

- Czasami nie doceniamy roli pszczół. Jeśliby nie daj Boże, pszczoły wyginęły, nie zadbalibyśmy o to należycie, mielibyśmy ogromne straty w środowisku ale i w rolnictwie również - przekonywał minister rolnictwa.

Opublikowano
28 minut temu, dysydent napisał:

w Krzaku byłem ze trzy razy nawet raz rowerem ale żadnych torów czortopchajki nie widziałem
nie wiem, zarosły (jak to w Krzaku) a może rozkradli?
NNo teraz Krzak ma nowiutką szosę z boczną trasą dla rowerów tak że pewnie nazwę zmienią na - może - Park?

Tuż za przejazdem kolejowym jest droga, prowadząca do lasu - to jest droga po nasypie kolejki wąskotorowej tzw cukrowniczej Zamoyskich do Mościsk, dalej była kolejka konna do Żółkiewki. Na geoportalu nadal widać działki po kolejce , są nawet dwa betonowe przepusty.

Opublikowano
4 minuty temu, Dublin napisał:

@Chłoporobotnik i inni pszczelarze. Oto co przygotował dla was Pan Prezes Jarosław Kaczyński.

Niech was Opatrzność ma w opiece( mimo że w nią nie wierzysz)😆

6 minut temu, Dublin napisał:

Wicepremier, minister rolnictwa Henryk Kowalczyk

niech Allach da mu zdrowie i rozum🙏

8 minut temu, Dublin napisał:

Pszczelarzy chcę zapewnić, że zwiększymy dopłaty do każdej rodziny pszczelej 2,5-krotnie, czyli z 20 na 50 złotych.

Szczodry Pan🦴

Opublikowano

A co z hodowcami alpak?

Dublin jest coś dla alpak?

Może by wszedł w ten biznes.

Może bym i w lamy poszedł ale te pluły by na prezesa i mogli by mnie do ciurmy wsadzić.

Opublikowano
24 minuty temu, Dublin napisał:

Wicepremier, minister rolnictwa Henryk Kowalczyk, podczas swojego wystąpienia na konwencji PiS w Przysusze (woj. mazowieckie), powiedział: - Pszczelarzy chcę zapewnić, że zwiększymy dopłaty do każdej rodziny pszczelej 2,5-krotnie, czyli z 20 na 50 złotych.

Zapowiedział też środki finansowe na zakup sprzętu, leków, na sprzęt do przewożenia uli. - Te środki też będą zapewnione w ramach wspólnej polityki rolnej - powiedział.

- Czasami nie doceniamy roli pszczół. Jeśliby nie daj Boże, pszczoły wyginęły, nie zadbalibyśmy o to należycie, mielibyśmy ogromne straty w środowisku ale i w rolnictwie również - przekonywał minister rolnictwa.

A ja mam w d*pie te ich dopłaty i wszelkie dofinansowania. 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v