Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A co ty możesz wiedzieć o tamtych czasach jak cie nawet w planach nie było? To że jesteś komunistą nie upoważnia do wychwalania jej na każdym kroku. Miej umiar.

Opublikowano
4 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

A co noemiecko opcjo lepsza 🤔🤣

nie rsuka

Przed chwilą, Ulman napisał:

A co ty możesz wiedzieć o tamtych czasach jak cie nawet w planach nie było? To że jesteś komunistą nie upoważnia do wychwalania jej na każdym kroku. Miej umiar.

Obowiązkowe dostawy produktów rolnych, powszechnie nazywane kontyngentami, jako wojenne świadczenia rzeczowe zostały wprowadzone dekretem PKWN w 1944 r

Opublikowano

noo taxpoglowie-trzoda-2018-prognoza-ZAPR.jpg.pagespeed.ic.MbzrZ8sopD.webp

http://zespolanalityczny.eu/wp-content/uploads/2018/03/xpoglowie-trzoda-2018-prognoza-ZAPR.jpg.pagespeed.ic.MbzrZ8sopD.webp

@Ulman  wierzy ze przy stanie 26mln trzody chlewnej w latach 70 nie było co jeść 

https://www.igipz.pan.pl/tl_files/igipz/ZGWiRL/ARP/09.Zwierzeta gospodarskie.pdf

dzisiaj mamy ilość takie jak po wojnie 45 🤣

Pog³owie kaczek po szybkim wzroœcie z 480 tys. sztuk w 1950 r. do 7,2 mln sztuk w 1975 r., spad³o do 3,4 mln w 1990

Krajowe pog³owie trzody chlewnej ulega³o znacznym wahaniom, okreœlanym terminem „cykli œwiñskich”, osi¹gaj¹c maksymalne poziomy w kilku latach 1970. (powy¿ej 21 mln sztuk) i w 1992 r. (22 mln sztuk)

Wojna i okres okupacji zaznaczy³ siê bardzo du¿ymi stratami w pog³owiu byd³a. Liczba tych zwierz¹t w latach 1938–1946 zmniejszy³a siê blisko trzykrotnie i w ostatnim z tych lat wynosi³a 3,9 mln sztuk

Opublikowano (edytowane)

No i co wynika z tych twoich wypocin? 

A gdzie ja napisałem że nie było co jeść? Możesz zacytować? 

A co do pogłowia świniny to ten wykres pokrywa się pięknie z naszymi relacjami ze wschodem. Odkąd POPIS przejął władzę i czym bardziej plują na wschód tym bardziej spada pogłowie.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
57 minut temu, Ulman napisał:

rynek cierpiący na niedobory praktycznie wszystkiego.

10 minut temu, Ulman napisał:

A gdzie ja napisałem że nie było co jeść? Możesz zacytować? 

11 minut temu, Ulman napisał:

A co do pogłowia świniny to ten wykres pokrywa się pięknie z naszymi relacjami ze wschodem. Odkąd POPIS przejął władzę i czym bardziej plują na wschód tym bardziej spada pogłowie.

tak statystyki jak po wojnie .. tylko teraz bez wojny wszystko oddali 

kto jeszcze ciapatego chce gdzie zwolennicy @hubertuss  gdy tusk powie ci żebyś dał d*py gejowi to dasz w imię czego zasad równości czy prounijnej demokracji

Niestety, we wtorkowy wieczór powtórzył się kolejny raz scenariusz znany m.in. z końcówki listopada, kiedy to Maroko ograło na MŚ 2022 kadrę Belgii 2-0 i wówczas zarówno w belgijskich, jak i holenderskich miastach wybuchły zamieszki wywołane przez marokańskich kibiców. Teraz, gdy "Lwy Atlasu" zapewniły sobie awans do ćwierćfinału mundialu po pokonaniu Hiszpanii, na ulicach niektórych miast Beneluksu znów zrobiło się niebezpiecznie.
Czytaj więcej na https://sport.interia.pl/mundial-2022/news-przykra-powtorka-z-rozrywki-po-meczu-maroka-wybuchly-zamiesz,nId,6456588#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

Efekt multi-kulti, brawo....

Opublikowano (edytowane)

To że była gospodarka niedoborów nie oznacza że nie było co jeść. Jakbyś żył w tamtych czasach to byś to rozumiał.

Masz może dane jak wraz ze spadkiem wieprzowiny rosła produkcja i spożycie drobiu?

Poczekaj jak upaińska swołocz się u nas rozpanoszy. Też bedziesz miał efekt multi - kulti

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Roman176 napisał:

Z zywnoscia caly dowcip polega na tym by opanowac rynki zbytu , tzn. miec cala siec marketow ,

Otóż wcale nie. Aby zostać dostawcą dla marketów można nie mieć nic.  A najlepiej to walącą się się stodołę posiadać. Warunek jeden. Trza se upatrzy upadającą, albo słabo przędącą firmę z ładnymi budynkami jeszcze i najważniejsze aby było tam czysto.  Szefostwu obiecujesz kokosy i stałe pakowanie towaru a ludzi z marketów wołasz na audyt do tej firemki. Jak audyt wypadnie OK , to firemce cykasz jakieś zamówionka a gro robisz w walącej się stodole,  Schemat sprawdzony od wielu lat. 🤣

Tylko że z reguły firemka pakująca zostaje z niczym, bo przestają jej płacić. Za to stodoła zawsze działa dużo dłużej.😂

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Roman176 napisał:

kto jeszcze ciapatego chce gdzie zwolennicy @hubertuss  gdy tusk powie ci żebyś dał d*py gejowi to dasz w imię czego zasad równości czy prounijnej demokracji

Nie wiem skąd u ciebie takie pomysły z tym dawaniem d w pisie wam tak każą? Tyłki ciapatych wieczorem ci w głowie? Sfrustrowany jesteś i tyle. A z tymi emigrantami to poczekaj jeszcze ze dwadzieścia lat. Już dzisiaj nie ma ludzi do pracy fizycznej jeszcze będziesz się prosił o takiego ciapatego by ci na stare lata pomógł. I to nie jest tak, że ja ich tu chce. Taka jest kolej rzeczy. Naszych wciągnęły społeczeństwa bogatego zachodu cze stanów itd. A teraz nasz kraj się rozwija i też musi wciągać biedniejszych od siebie jako tanią siłę roboczą. Tylko ich coraz mniej na świecie i oni też wybierają te bogatsze kraje.

A Pinokio po raz kolejny się ośmieszył tymi milionami dla piłkarzy. Nie na darmo nazywają go kłamcą i oszustem. Miał racje, że nie dał ale po co obiecywał, że da?

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Miał racje, że nie dał ale po co obiecywał, że da?

A piłkarze zdążyli się pokłócić z trenerem i między sobą ile komu się należy🤣

• Haha 1
Opublikowano
11 godzin temu, jacus napisał:

ty nie jestes rolnikiem wiec czym sie przejmujesz ?? w dino taniego jedzenia sobie nakupisz.

jak dla mnie to byl najbardziej udany rok od kilkunasu lat-plony w miare, zadna kleska nie spadla, ceny dobre-zyc nie umierac..byle gorzej nie bylo.

Myślisz że ty jak nakupisz szprotów w oleju w Biedrze i pojedziesz je wp***dolić nad morze to wszyscy tak robią?  xD ty jesteś rolnik jak z koziej d*py trąbka, widać to po twoich wpisach, sagan kartofli i jesteś szczęśliwy.    :P

• Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, Roman176 napisał:

noo taxpoglowie-trzoda-2018-prognoza-ZAPR.jpg.pagespeed.ic.MbzrZ8sopD.webp

http://zespolanalityczny.eu/wp-content/uploads/2018/03/xpoglowie-trzoda-2018-prognoza-ZAPR.jpg.pagespeed.ic.MbzrZ8sopD.webp

@Ulman  wierzy ze przy stanie 26mln trzody chlewnej w latach 70 nie było co jeść 

Raczej,, że było bo rodzice i dziadkowie z głodu nie poumierali. Bardziej mnie ciekawią te setki milionów ton żywności wyeksportowane do ZSRR. W jakim to okresie miało być? 

Opublikowano
2 minuty temu, Leszy napisał:

Raczej,, że było bo rodzice i dziadkowie z głodu nie poumierali. Bardziej mnie ciekawią te setki milionów ton żywności wyeksportowane do ZSRR. W jakim to okresie miało być? 

gdy powstał LHS, do polski sprowadzano rudę i dodatki do jej przetopu oraz pewne rodzaje węgla, do ZSRR jechała żywność, głównie mięso wieprzowe i wołowe

mieliśmy także kontrakty na eksport do UK i USA, zakłady mięsne w Zamościu 80% swojej produkcji pchały na kontrakty do USA, między innymi w postaci puszek "Polish HAM"

Opublikowano

za komuny byl taki zart

my ich kochamy za-wziecie a oni nas za-zarcie....

16 minut temu, Desperado napisał:

Myślisz że ty jak nakupisz szprotów w oleju w Biedrze i pojedziesz je wp***dolić nad morze to wszyscy tak robią?  xD ty jesteś rolnik jak z koziej d*py trąbka, widać to po twoich wpisach, sagan kartofli i jesteś szczęśliwy.    :P

ty na pewno nie-ze swojej piwnicy nigdzie nie wychodzisz, przynajmnije witaminy d wez zebys do konca nie zeswirowal...

ty jestes takim fachowcem jak 99 % uzytkownikow af- zielonego pojecia nie masz o niczym.

Opublikowano
55 minut temu, Ulman napisał:

Co ten putin odwala , Z Węgrami dobrze żyje a ropy im nie chce sprzedać taniej ? Węgry dzis zniosly ograniczenia cenowe na paliwa a ceny będą wyzsze jak w polsce , coś z tej taniej ropy drogo produkują .

Opublikowano
22 minuty temu, jarecki napisał:

Co ten putin odwala , Z Węgrami dobrze żyje a ropy im nie chce sprzedać taniej ? Węgry dzis zniosly ograniczenia cenowe na paliwa a ceny będą wyzsze jak w polsce , coś z tej taniej ropy drogo produkują .

nie ma ropy, bo wszyscy czuli pismo nosem i się obkupili po starej , gwarantowanej cenie

u nas będzie to samo - nie ma już paliwa w hurtowniach, trzeba czekać, bo wszyscy zamawiają przez zwyżką VAT

Opublikowano
1 godzinę temu, Desperado napisał:

ty jesteś rolnik jak z koziej d*py trąbka, widać to po twoich wpisach, sagan kartofli i jesteś szczęśliwy.    :P

A u ciebie nawet nie sposób się domyślić co masz, bo tylko fakturę pokazałeś za węgiel jeszcze w drodze wyjątku🤕

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v