Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przepychanki między pis-po są wykreowane przez same te partię. mają wzbudzic emocje, by przyćmiły logikę. dlaczego? no polityka nie ma nic wspólnego z logiką! przecież dana sytuacja nie różniłaby się niczym,gdyby rzadzila po,lub SLD albo jakis inny dziwolag. głównym problemem jest wojna, oraz ceny surowców za które płacimy krocie. nie chcę się wypowiadać co do dodruku pieniądza, ale gdybyśmy obudzili się w takim samym czasie, ale u władzy byłoby po, pluli byśmy na nich jak na pis. potem by PiS doszedł do władzy, itd. jedni i drudzy chcą byśmy tyrali za miskę ryżu, a oni będą pławili się w luksusach. nam obecnie przydała by się taka 'Wiisna Ludow'!

Opublikowano (edytowane)

tylko z wiosnami ludów to na Polskę spływały szumowiny z roztopów głównie ze wschodu
pewnie już mamy przedwiośnie bo ... ile to z tej Ukrainy...?

przecież takie ządziciele jak te łukaszenki, putiny i podobne adyrowy może i potrafią tę zacofaną szumowinę w ryzach utrzymać ale to są okowy lodu bo nic a nic tam się nie poprawia i kto wie czy okowy te nie odpuszczą szybciej niż później.
marzy się wielu żeby putina jak najszybciej szlag trafił tylko czy zadają sobie pytanie czy taka swołocz jaką on za ryj trzyma nie wyda z siebie jeszcze gorszych kacyków o jakich się historykom nie śniło. Kultura władzy wschodnich ludów to zamordyzm od zarania dziejów i to jest już ich cecha genetyczna i nie ma od tego wyjątków wszak i Japonia to parodia demokracji tylko dla tego ją imituje bo czuje nade łbem bat pana który im karki zgiął atomówkami.

Niestety ale ten azjatycki motłoch trzeba dysponować siłą i nawet samego siebie trzeba przekonywać że się tej siły nie zawaha użyć co zaowocuje spokojem i szacunkiem tego motłochu bo gdy stamtąd wyjdą wzorce na przyszłość to nim zdechną z głodu spustoszą kolejny raz w historii opanowane zanim sami sczezną

niestety ale mamy i zachodu nie wiele innych mentalnie pomiotów germańskiej manii wielkości przez siłę

tak że akurat w tym słowa rozumieniu wiosny bym nie wyglądał a raczej liczył że nastała epoka lodowcowa a to teraz to jakiś bąbel smrodu oparzeliska z resztek rozkładającego się truchła posowieckiego zwierza i tylko zdolen wydać jakieś lokalne gazy pośmiertne

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

czyli nie dość że te podatki obecnym... nie wiem .. dali sobie wcisnąć to jeszcze pomimo tych wyższych podatków jeszcze szybciej zadłużają państwo niż POprzednicy?

to jaka różnica kto tu rządzi? jaka i czy duża różnica gdyby nie rządził nikt?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

W 2014 roku Orlen stracił aż 5 811 mln zł. 

Obajtek i Tusk spierają się o Orlen. Wojna PiS-PO kontra giełdowa  rzetelność - Bankier.pl

3 minuty temu, dysydent napisał:

to jaka różnica kto tu rządzi? jaka i czy duża różnica gdyby nie rządził nikt?

taka jak z węglem ty płacisz 4k ja 1400

zobaczcie co sie stało po odejściu władzy peło 

Wyniki Orlenu zaniżone o odpis, marża rafineryjna wciąż na wysokim poziomie  | Analizy | SII

jak by sie ktoś pytał o marże to zobaczcie 

Marża rafineryjna PKN Orlen spadła do najniższego poziomu od 2014 r.

Marża rafineryjna PKN Orlen spadła

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

zapewne wiesz @Roman176-ósty co sądzę o statystykach i wykresach ale rozumiem co chcesz udowodnić - gdyby POprzednikom udało się Orlen położyć to teraz mieli byśmy jeszcze droższe paliwa od dostawców zewnętrznych. no w zasadzie to możliwe jak też jest to tylko gdybanie i z obydwu tych powodów rzecz nie podlega dyskusji

rzecz w czym innym - czy to że Niemcy zbudowali potęgę gospodarczą na protekcjonizmie oznacza iż jest to jedyna recepta we współczesnej ekonomii światowej na obronę przed zdominowaniem politycznym? i tutaj też dyskusji nie podejme bo tym razem zwyczajnie nie wiem i jedynie pytam a nie stwierdzam

no może tylko jedno - czy skala warunkuje sensowność protekcjonizmu bo co innego USA, Chiny i może jeszcze UE ale jako całość a co innego... cała reszta

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

zapewne wiesz @Roman176-ósty co sądzę o statystykach i wykresach ale rozumiem co chcesz udowodnić - gdyby POprzednikom udało się Orlen położyć to teraz mieli byśmy jeszcze droższe paliwa od dostawców zewnętrznych. no w zasadzie to możliwe jak też jest to tylko gdybanie i z obydwu tych powodów rzecz nie podlega dyskusji

orlen miał iść na sprzedaż  a rafineria w Litwach sprzedana Rosjanom 

Opublikowano
6 minut temu, dysydent napisał:

rzecz w czym innym - czy to że Niemcy zbudowali potęgę gospodarczą na protekcjonizmie oznacza iż jest to jedyna recepta we współczesnej ekonomii światowej na obronę przed zdominowaniem politycznym? i tutaj też dyskusji nie podejme bo tym razem zwyczajnie nie wiem i jedynie pytam a nie stwierdzam

no może tylko jedno - czy skala warunkuje sensowność protekcjonizmu bo co innego USA, Chiny i może jeszcze UE ale jako całość a co innego... cała reszta

protekcjonizm na dłuższą metę wykończy każde państwo - Wielka Brytania była imperium od morza do morza i co ? tania siła robocza i surowce wywołały w końcu międzynarodowy kryzys, który doprowadził do I WS

wcześniej na tanim srebrze z Ameryki Południowej wyłożyła się Hiszpania

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

a jankesom blokady Japonii nic nie dały bo ta i tak się zmilitayzowała przed drugą wojną i potrzebne były inne metody

no i właśnie przypadek jankesów jest jak by wyjątkiem od reguły bo jednak ... z resztą widać ich pozycję po drugiej wojnie a od protekcjonizmu i to właśnie amerykańskiego się epizod drugowojenny na pacyfiku rozpoczął

tak na marginesie z tej logiki wynika coś "współczesnego", analogia że skoro zachód blokuje rosję gospodarczo to militarnie będzie musiał dokończyć czy tego zechce czy nie i powinny zachodnie kacyki to wiedzieć choć co do tego mam wątpliwości i zrozumią za późno

no ale kto powiedział że ten konglomerat zwany zachodem jest nieśmiertelny?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 godzin temu, jahooo napisał:

protekcjonizm na dłuższą metę wykończy każde państwo - Wielka Brytania była imperium od morza do morza i co ? tania siła robocza i surowce wywołały w końcu międzynarodowy kryzys, który doprowadził do I WS

wcześniej na tanim srebrze z Ameryki Południowej wyłożyła się Hiszpania

Pojęcie protekcjonizmu handlowego obejmuje ogół działań interwencyjnych na rynku, mających na celu ochronę produkcji krajowej przed kon kurencyjnym importem oraz popieranie własnego eksportu przy pomocy środków polityki ekonomicznej. Zjawisko protekcjonizmu handlowego jest całkowicie przeciwstawne idei wolnego handlu.

Przeciwieństwem wolnego handlu jest protekcjonizm, czyli polityka gospodarcza państwa, której celem jest ograniczanie handlu międzynarodowego poprzez cła, koncesje, zakazy, itp. Protekcjonizm ma chronić produkcję i handel krajowy przed konkurencją zagraniczną.

To teraz po co się czepiacie Ukrainy że zapycha Polskę produktami sokoro WOLNY HANDEL OBUSTRONNIE KORZYSTNY .

Czy wolny handel jest dobry?

Efekty ekonomiczne

Zgodnie z dowodem teorii przewagi komparatywnej, wolny handel jest obustronnie korzystny, nawet jeśli jedna ze stron jest zdolna do produkcji wszystkich dóbr taniej od drugiej.

Opublikowano
Roman176 napisał:

ciekawe czy odliczą nam nasze pola co wchłaniają co2   ... 

Pola też produkują majster.

jahooo napisał:

"Francuzi w swoich mediach..." A nasze media Ty oglądał? Albo ruskie...

Opublikowano
Roman176 napisał:

Przed chwilą, hubertuss napisał:

twoje wynurzenia to nie wiadomo śmiać się czy płakać. Jak zwykle bez sensu.

prawda boli czar prysł 

Roman, Roman - te lepiszcze najbardziej się przydaje zapewne Niemcom - co? Wszystko co wymieniłeś to produkty odnaftowe a że Orlen w Polsce wyprowadzany jest na monopolistę przez skupienie wokół marki wszelkiej produkcji związanej z półproduktami naftowymi i jest to duża firma bądź co bądź to ten durny tekst inaczej nie może wyglądać. Dodaj do tego walutę...

Siedzacybyk napisał:

przepychanki między pis-po są wykreowane przez same te partię. mają wzbudzic emocje, by przyćmiły logikę. dlaczego? no polityka nie ma nic wspólnego z logiką! przecież dana sytuacja nie różniłaby się niczym,gdyby rzadzila po,lub SLD albo jakis inny dziwolag. głównym problemem jest wojna, oraz ceny surowców za które płacimy krocie. nie chcę się wypowiadać co do dodruku pieniądza, ale gdybyśmy obudzili się w takim samym czasie, ale u władzy byłoby po, pluli byśmy na nich jak na pis. potem by PiS doszedł do władzy, itd. jedni i drudzy chcą byśmy tyrali za miskę ryżu, a oni będą pławili się w luksusach. nam obecnie przydała by się taka 'Wiisna Ludow'!

Ależ bardzo proszę zechcij się wypowiedzieć na temat dodruku no i polityki zagragnicznej.

dysydent napisał:

Zapomniał tylko iż żeśmy zaraz za węglem wtaczali z Białorusi cysterny z ON em 🤭

mirro napisał:

4 minuty temu, Roman176 napisał:
  • Orlenu w minionym kwartale odnotował spadek wyniku EBITDA o 16 proc. rok do roku, do poziomu 695 mln zł. O 127 mln zł pogorszył się zysk sieci stacji w Polsce. tyle jest za paliwa czyli zysk ze sprzedaży spadł paliw 

Czyli co? Paliwo zbyt tanie?🤣

Hyhy cała ta obniżka VATu to była gra na Orlen aby dię kręcić nie przestało. Z tym, że wyszło jak każdy wiedział że wyjdzie. Zobaczymy od pierwszego stycznia...

jahooo napisał:

6 protekcjonizm na dłuższą metę wykończy każde państwo - Wielka Brytania była imperium od morza do morza i co ? tania siła robocza i surowce wywołały w końcu międzynarodowy kryzys, który doprowadził do I WS wcześniej na tanim srebrze z Ameryki Południowej wyłożyła się Hiszpania

Brytole to byli imperium nad którym słońce zawsze świeciło a to różnica.

witejus napisał:

Jeszcze za to zapłacimy.

Ja bym rzekł jeszcze - nie w taki to inny sposób.

Opublikowano
11 minut temu, DTaras napisał:

Roman, Roman - te lepiszcze najbardziej się przydaje zapewne Niemcom - co? Wszystko co wymieniłeś to produkty odnaftowe a że Orlen w Polsce wyprowadzany jest na monopolistę przez skupienie wokół marki wszelkiej produkcji związanej z półproduktami naftowymi i jest to duża firma bądź co bądź to ten durny tekst inaczej nie może wyglądać. Dodaj do tego walutę...

Ależ bardzo proszę zechcij się wypowiedzieć na temat dodruku no i polityki zagragnicznej.

Zapomniał tylko iż żeśmy zaraz za węglem wtaczali z Białorusi cysterny z ON em 🤭

Hyhy cała ta obniżka VATu to była gra na Orlen aby dię kręcić nie przestało. Z tym, że wyszło jak każdy wiedział że wyjdzie. Zobaczymy od pierwszego stycznia...

Brytole to byli imperium nad którym słońce zawsze świeciło a to różnica.

czym się różnią od Hiszpanii, która miała kolonie na całej kuli ziemskiej ? skończyli tak samo

brytyjski protekcjonizm zrodził USA w wyniku buntu przeciwko sztucznym ograniczeniom w handlu

Opublikowano
11 minut temu, DTaras napisał:

Z tym, że wyszło jak każdy wiedział że wyjdzie. Zobaczymy od pierwszego stycznia...

Od pierwszego stycznia wróci vat i skończy się ruska ropa. Ciekaw jestem narracji miłościwie panujących. Albo będą zdziwieni, albo powiedzą że wina Putina, albo że Unia ich gnębi. No chyba że wszystko na raz.🤣

1 minutę temu, jahooo napisał:

czym się różnią od Hiszpanii, która miała kolonie na całej kuli ziemskiej ? skończyli tak samo

Hiszpania nie wyszła z Unii Europejskiej.🤣

Opublikowano

@jahooo możesz przyjąć to co napisał @mirro jako i moją odpowiedź. Jakoś się chyba z nim rozliczę

witejus napisał:

23 minuty temu, DTaras napisał:

nie w taki to inny sposób.

Słyszałeś co Francowate wymyśliłyy w tym temacie?

Czytałem wymiot z ciul wie czego co to go Jasiek wkleił a tam niema konkretów. Najdroższą walutą jest życie naszych dzieci jak dla mnie i to miałem na myśli...

Opublikowano

@mirro Ty wojskowy z doświadczeniem w misjach to zamów sobie taki kalendarz dla prawdziwych twardzieli 😎

Screenshot_2022-12-02-09-10-09-64.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Od pierwszego stycznia wróci vat i skończy się ruska ropa. Ciekaw jestem narracji miłościwie panujących. Albo będą zdziwieni, albo powiedzą że wina Putina, albo że Unia ich gnębi. No chyba że wszystko na raz.🤣

Hiszpania nie wyszła z Unii Europejskiej.🤣

Plany na dalsze ograniczenia swobody ludzi i innych krajów , trwa dalej tak stopniowo , powoli nie za szybko .

Plany Unii są nie ugięte .

Ma być jeden Naród w Unii nie jak teraz 27 .

Jedna armia .

Jeden rząd w , Brukseli .

Tak po kilku lat powiedzą , trzeba mówić tylko po Niemiecku lub Angielsku , nie trzeba będzie tłumaczyć .

Wyrzec się swych tradycji ,Narodowych mają być dla wszystkich jednakowa .

To wszystko już się dzieje .

Czy ro***erdoli się ta Unia ? .

Opublikowano
13 godzin temu, hubertuss napisał:

Jego trudno zrozumieć. Już któryś raz widzę taki komentarz nie na temat i bez sensu, że nawet nie wiem jak się do tego odnieść. Bo nie pisałem o tym co on komentuje cytując mój wpis.

On ma mózg niezależny😂. Tam jedna półkula myśli a druga odpowiada, ale kontaktu między nimi brak

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v