Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skopiowane z "Do Rzeczy", dla Marecka to chyba wiarygodne źródło. Bez koalicji nie będzie nocnych głosowań.

Na czele sondażu poparcia dla polskich ugrupowań politycznych znalazło się Prawo i Sprawiedliwość (Zjednoczona Prawica) z wynikiem na poziomie 35,7 proc. Oznacza to spadek o 0,2 pkt. proc. w porównaniu z ostatnim badaniem firmy Estymator dla DoRzeczy.pl z 9-10 listopada 2022 roku. Taki wynik dałby PiS 201 miejsc w nowym Sejmie, czyli o 34 mniej niż w wyborach parlamentarnych w 2019 roku.

Na drugim miejscu znalazła się Koalicja Obywatelska (Platforma Obywatelska, .Nowoczesna, Inicjatywa Polska, Zieloni) z poparciem 28,4 proc. (wzrost o 0,7 pkt. proc.). Wynik oznacza 143 mandaty poselskie (więcej o 9). Podium zamyka zaś tym razem Lewica (Nowa Lewica, Razem), która może liczyć na 11,2 proc. głosów (bez zmian). Taki rezultat wyborczy dałby ugrupowaniu 45 miejsc w Sejmie (mniej o 4).

Na dalszych miejscach w badaniu znalazły się: Polska 2050 Szymona Hołowni – 10,4 proc. (- 0,2 pkt. proc.), co dałoby 44 mandaty; Polskie Stronnictwo Ludowe (Koalicja Polska) – 7,4 proc. (+ 0,6 pkt. proc.), co przekłada się na 22 mandaty (mniej o 8); Konfederacja Wolność i Niepodległość (KORWiN, Ruch Narodowy, Konfederacja Korony Polskiej, Wolnościowcy) – 5,1 proc. (+ 0,3 pkt. proc.), co daje 4 mandaty (mniej o 7). Poza Sejmem znalazłaby się formacja Pawła Kukiza – Kukiz'15

Opublikowano
Przed chwilą, lemik napisał:

O  kurła, to ja mogę zostać twoim przyjacielem szon😁

a co Cię przekonało ?

Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

Wszyscy Cię lubimy, tylko nie umiemy tego okazać.😂

No no no,    :P  coś tak podejrzewałem.     xD

1 minutę temu, lemik napisał:

O  kurła, to ja mogę zostać twoim przyjacielem szon😁

Nic na siłę, to ja uznam czy mogę uznać Cię za przyjaciela, ale uprzedzam, poprzeczka jest wysoko.   :D

Opublikowano
3 minuty temu, Desperado napisał:

ale uprzedzam, poprzeczka jest wysoko.

czy meter nad ziemią to wysoko? 🤔

Przed chwilą, lemik napisał:

To, że bez kaleson😂

nooo. tyż zauważyłem. 👍

Opublikowano
16 minut temu, Krzak napisał:

A daj spokój trochę już tu siedzę i jest tu grono wzajemniej adoracji a jak ktoś udziela się spoza grona to już jest uważany za głupszego ;)  Człowiek nikomu raczej nic przykrego nie napisał a tu taka pyskówka w moją stronę leci. Dorośli ludzie tak robią?

Olej ich... To w większości  bezbożniki co nie chodzo w niedziele do kościoła albo faryzeusze jak desperado😂

Opublikowano

Bez przesady. Wystarczy się oprzeć i głowę w odpowiednim kierunku pochyluć. Grawitacja zrobi resztę.

Przy 1,5m już problem🤣

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, lemik napisał:

Olej ich... To w większości  bezbożniki co nie chodzo w niedziele do kościoła albo faryzeusze jak desperado😂

I dlatego zapomnij o przyjaźni Judaszu.    :P

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
6 godzin temu, Denwer napisał:

Masz  łeb  zj*bany  od  tej nienawiści  (miękka  fajo)

Po co wklejasz tego szczerego trola co produkuje fejki? Gdzie ta kasa z KPO co to szczery trol pisał, że BIedn przyjechał do Brukseli i kazał dać?

3 godziny temu, Denwer napisał:

I oto  chodzi    do władzy  na dojść  tfusek  i   zniszczyć  takich  patoli  jak  ty   będę  czekał  na ten  dzień  z szampanem;)   (miękka fajo) 

Czekasz z szampanem na Tuska?😄 Straciłeś wiarę w pis?

3 godziny temu, Denwer napisał:

Ja nikomu  nie  służę  (miękka fajo)

Służysz służysz. Pisowi. Nikt tyle fajków tu nie wkleja pisowskich co ty.

Opublikowano

On słuzy tylko nie zdaje sobie z tego sprawy bo mu się wydaje że ma swoje zdanie. To darmowy, niezawodny i bezmyślny przekaźnik treści dostarczanych przez sektę PIS.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Desperado napisał:

Nie mieszaj w to polityki, to jest front do osób mi nieprzychylnych.    :P Chociaż szkoda na to takiej ładnej d*py.

no wybacz, ale dwie osoby przeciw, to jeszcze nie front...

Opublikowano
15 godzin temu, DTaras napisał:

Masz tu trzy przyczyny i kawał wyciętego tekstu... Jeżeli mamy do czynienia ze statystyką to ważna jest metoda. Trzeba podać wagi każdego argumentu.

mam wrażenie ze masz doświadczenie ? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v