Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

K@rwa i wszystko jasne - niech każdy o tym wie w Polsce ,ze Adam Niedzielski nosi podstawione nazwisko I jest pochodzenia z nacji okupującej Palestynę . Prawdziwi Adam Niedzielscy az 3 groby są pochowani w Warszawie w w 19 wieku . Do dzisiaj można ich groby odnależć I to byli prawdziwi Polacy . o co tu biega się pytam bo chyba se rzygnę?

272170288_115952000966681_4100014130382970157_n.jpg

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, galan99 napisał:

Bo wszystko podrożało dwukrotnie i Emeryci nie maja pieniędzy na opłaty i życie a co dopiero by kupić truskawkę po 25 zł 

Już nie wyskakuj z takimi cenami jak w niektórych gazetach na początku maja 😄 porównują importowaną truskawkę z krajów gdzie mają pełnię sezonu, truskawka jest tam tania. U nas ta truskawka kosztuje 10zł a nasza krajowa około 30zł

kompletnie bez pojęcia i zrozumienia że coś super wcześnego polskiego musi więcej kosztować bo i potrzebuje więcej nakładów

nawet się nie wygłupiaj z taką ceną w sezonie na dobre rozpoczętym

13 minut temu, V12 napisał:

Typowy tekst "wielkomieszczucha" 

Ale co nie rozumiesz ? przecież jak ma ładny drogi sprzęt to pewnie dorobił się na nich konsumentach a oni ciągle za mało mają bo im nikt więcej nie chcę dać.

A najważniejsze to przecież Tusk ich okradł i sprzedał wcześniej 😄

Edytowane przez racyl
Opublikowano

„Dodatkowy gazociąg do Polski nie jest potrzebny” - tak o budowie Baltic Pipe mówi Waldemar Pawlak, były premier i były prezes Polskiego Stronnictwa Ludowego. Eksperci łapią się za głowy i mówią, że to działanie na szkodę kraju, a politycy Prawa i Sprawiedliwości dodają, że to Waldemar Pawlak, jako wicepremier w rządzie Donalda Tuska - podpisał niekorzystny dla Polski kontrakt na dostawy gazu z Rosji.

https://www.facebook.com/TVPSzczecin/videos/641796863751725

https://szczecin.tvp.pl/58039740/autor-niekorzystnego-kontraktu-z-rosja-byly-lider-psl-teraz-krytycznie-o-baltic-pipe?fbclid=IwAR2bSN3NRvdYGkcYi0yBEHCCREgKwkbcEGqVocdy15Bw45MZaucXKOHcUO8

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, galan99 napisał:

Wiadomo że w sezonie taniej ale mowa o zarobku z tej wczesnej .

No ale co jest na portalach w maju ? czy pod koniec kwietnia ?

truskawka importowana 10zł a krajowa 30zł i wielkie oburzenie dlaczego nasza taka droga. bez kompletniego zrozumienia że aby u nas zebrać truskawkę tak wcześno to trzeba niestety oszukać klimat i ponieść cholerne nakłady na tunele itp

Edytowane przez racyl
Opublikowano
racyl napisał:

2 godziny temu, jarecki napisał:

widocznie spodobała mu się muzyka na studniówce co Racyl zapodał było po polsku 

Racyl akurat tego nie zapodawał. Rogaś wrzucał linka 😄

1 godzinę temu, DTaras napisał:

Na truskawki mogą nie mieć ale tyle w tym cukru że bimberek już wezmą - sądząc po cenach jakie dziś mnie się objawiły...

A to ile się spodziewasz że będą kosztowały truskawki ? ;)

bez przesady to jest najchętniej kupowany owoc

U mnie pozaorywane to pewno wystartują kole 45 - 50 zł ale to zależy od pogody. Niżej jak jakieś 14 - 16 złoty nie będzie chyba że chodowców pojebie albo urodzaj, że kosą kosić. A plastikowa to sam wiesz.

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, racyl napisał:

przecież jak ma ładny drogi sprzęt to pewnie dorobił się na nich konsumentach a oni ciągle za mało mają bo im nikt więcej nie chcę dać.

niestety , tak to sobie tłumaczą , dodaj to tego że mają przeświadczenie "łunia" za darmo daje na lewo i prawo 

Opublikowano
1 minutę temu, DTaras napisał:

U mnie pozaorywane to pewno wystartują kole 45 - 50 zł ale to zależy od pogody. Niżej jak jakieś 14 - 16 złoty nie będzie chyba że chodowców pojebie albo urodzaj, że kosą kosić. A plastikowa to sam wiesz.

jak spadnie tak w detalu do minimum 10zł to już sukces ale wątpię żeby tak było. spodziewam się poniżej 10zł ceny minimalnej

Opublikowano
Szkolić się poznawać nowości .

Zapraszamy na stacjonarne konferencje sadownicze i jagodowe z cyklu "Wiedza plonuje" w Pałacu Mała Wieś.

W dniu 19.01.2022r. - zapraszamy na Konferencję Sadowniczą - zapisz się już teraz i zobacz więcej informacji - https://tiny.pl/91frg

W dniu 20.01.2022r. `odbędzie się Kongres Borówkowy - https://tiny.pl/91frr

A 21.01.2022r. zapraszamy na Konferecnję Truskawkowo-Malinową - https://tiny.pl/91frc

Nie zwlekaj - zapisz się już teraz i dołącz do nas.

Konferencje odbywają się w Pałac Mała Wieś 1786 - Hotel / Restauracja Stara Wozownia / Nowa Oranżeria Mała Wieś 40, 05-622 Belsk Duży, w godzinach od 10.00 do 16.00.

Opublikowano
9 minut temu, V12 napisał:

niestety , tak to sobie tłumaczą , dodaj to tego że mają przeświadczenie "łunia" za darmo daje na lewo i prawo 

No taki właśnie idzie przekaz jeden drugiemu pier**li od rzeczy wystarczy nieraz poczytać komentarze na FB to aż ręce opadają ...

A media tak sam cisną farmazony , kilka dni temu na Polsacie był felieton o drożyznie no i oczywiście redaktor przedstawił to tak że rolnik podniesie sobie cenę za o 3 zł na żywcu bo mu koszty wzrosły , tylko że akurat mam taki wpływ na cene w ubojni jak na zeszłoroczny śnieg , ale miliony miastowych to chwyci że to my podnosimy i się bogacimy B|

Opublikowano
galan99 napisał:

„Dodatkowy gazociąg do Polski nie jest potrzebny” - tak o budowie Baltic Pipe mówi Waldemar Pawlak, były premier i były prezes Polskiego Stronnictwa Ludowego. Eksperci łapią się za głowy i mówią, że to działanie na szkodę kraju, a politycy Prawa i Sprawiedliwości dodają, że to Waldemar Pawlak, jako wicepremier w rządzie Donalda Tuska - podpisał niekorzystny dla Polski kontrakt na dostawy gazu z Rosji.

https://www.facebook.com/TVPSzczecin/videos/641796863751725

https://szczecin.tvp.pl/58039740/autor-niekorzystnego-kontraktu-z-rosja-byly-lider-psl-teraz-krytycznie-o-baltic-pipe?fbclid=IwAR2bSN3NRvdYGkcYi0yBEHCCREgKwkbcEGqVocdy15Bw45MZaucXKOHcUO8

Taka rura jak już leży to musi coś w niej być no i warto aby nie za darmo było. Rura potrzebuje operatora a ten nakładów co w rezultacie wymaga przesyłania w niej gazu. U operatora zamawia się gotowość. Słowem - gaz musi iść. Dania gobdużo nie potrzebuje ale będziemy musieli im płacić za tranzyt z Europipe bo jeszcze będą mieli u siebie tłocznię. Rura z baltica będzie się kończyć w turystycznym mieście Świnoujście i napotka te same problemy w przesyle do centrum co LNG. Pawlak jest ślepy na rozwój ale trochę racji ma.

Opublikowano
racyl napisał:

1 minutę temu, DTaras napisał:

jak spadnie tak w detalu do minimum 10zł to już sukces ale wątpię żeby tak było. spodziewam się poniżej 10zł ceny minimalnej

No to musisz mieć zapaleńców do zrywania.

Opublikowano
2 minuty temu, Ursus932 napisał:

No taki właśnie idzie przekaz jeden drugiemu pier**li od rzeczy wystarczy nieraz poczytać komentarze na FB to aż ręce opadają ...

A media tak sam cisną farmazony , kilka dni temu na Polsacie był felieton o drożyznie no i oczywiście redaktor przedstawił to tak że rolnik podniesie sobie cenę za o 3 zł na żywcu bo mu koszty wzrosły , tylko że akurat mam taki wpływ na cene w ubojni jak na zeszłoroczny śnieg , ale miliony miastowych to chwyci że to my podnosimy i się bogacimy B|

Jak w telewizji jakiejkolwiek jest temat o podwyżkach cen żywności to zawsze tłem jest targowisko i pokazywanie warzyw, owoców. jeszcze nie widziałem żeby półek sklepowych pokazywali

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, racyl napisał:

ale po 10 w sezonie czy wczesnej ?         do tej pory czeresnie w moim rejonie były sprzedawane tylko w sklepach małych rodzinnych a w 2021  roku pojawiły się  w sieciach sklepów dino , topaz , biedronka o wiele taniej po 7-8 zł i ładne ,  jak np taka biedronka zechce sprzedawać swieżą truskawke to możę cena oscylować około 5-6 zł , za kg  wiem truskawka to trudny owoc ale wystarczy postawić pracownika 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
6 minut temu, DTaras napisał:

Chłopy co siali szparagówkę dla Orlemansa mówią że nie posieją jednego krzaka jak nie będzie 1,4 PLN za kg. 

Opublikowano
2 minuty temu, DTaras napisał:

cena w detalu to nie jest kwestia tego po ile będę płacił za zrywanie. po 5zł od koszyka to nie przewiduję 😄

z resztą w poprzednim sezonie było 3zł a na sam koniec jak był drobiazg rzuciłem 5zł ale wtedy truskawka na koniec była 12zł czy więcej,

podnoszenie pensji minimalnej, darmowa kasa pierdzieli wszystko i rozleniwia ludzi

Będę miał przyspieszaną, normalną i późną (ostatki) rozbieżność jest sporo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v