Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał:

oj , orbanowi nie tylko Ukraina sie podoba ale i Polska , sobie  przypomniał ze było cos takiego jak Austrio- Węgry  i sobie czesc Polski zajeły .

ano sępy jakoś wyczuwają padlinę zanim jeszcze taką się stała
Chociaż nie trzeba już instynktu aby wyczuć że Polska zmierza w złym kierunku bo nawet są już otwarte badania że większość samych Polaków jest tego zdania

Opublikowano
19 minut temu, Desperado napisał:

Tylko ty sprytnie unikasz odpowiedzi na te pytania, bo wiesz że mam rację i nie wiesz jak z tego wybrnąć, sam dokładnie piszesz o sobie, identycznie robią ci z PO, no cóż taka wasza zasrana taktyka, poza tym żadnego programu na rządy, dlatego nie możecie jeszcze dłuuuuugo rządzić.  :)

Uporządkujmy fakty. Czy używałeś  pojęcia spekulantami w odniesieniu do kupujących węgiel?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ten już od rana w polityce i tak do późnej nocy na okrągło.   xD

Używałem tego słowa do handlujących węglem, nie do kupujących, mieli tak malutką "marżę", użyję tego słowa jak wolisz bo bidulki jechali po kosztach, jak gminy zaczęły sprzedawać węgiel po 2 tys, oni raptem zjechali z ceny o 1 tys to jak to nie nazwać jak nie czysta spekulacja na braku towaru? nie no u ciebie to zdrowy biznes  :P

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
10 minut temu, Desperado napisał:

Ten już od rana w polityce i tak do późnej nocy na okrągło.   xD

Używałem tego słowa do handlujących węglem, nie do kupujących, mieli tak malutką "marżę", użyję tego słowa jak wolisz bo bidulki jechali po kosztach, jak gminy zaczęły sprzedawać węgiel po 2 tys, oni raptem zjechali z ceny o 1 tys to jak to nie nazwać jak nie czysta spekulacja na braku towaru? nie no u ciebie to zdrowy biznes  :P

to okazja do zarobienia kasy?

czy Ty byś sprzedał cos taniej niż cena rynkowa, dlatego że za dużo byś zyskał?

Ty jakimś komunistycznym myśleniem jedziesz.   bez obrazy Szononuniu.

Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał:

No dobra, mamy to. Teraz napisz na jakiej podstawie nazywasz ich spekulantami. Bo tak ci się wydaje czy stosujesz jakieś konkretne kryteria?

Na podstawie że żerują na biednych ludziach z braku towaru. Teraz ty odpowiedz dlaczego teraz im się opłaca sprzedawać po 2100, a kilka dni temu jechali po kosztach?

Opublikowano
40 minut temu, Desperado napisał:

no cóż taka wasza zasrana taktyka, poza tym żadnego programu na rządy, dlatego nie możecie jeszcze dłuuuuugo rządzić.  :)

No miłościwie panujący mieli program na rządy, tylko się zesrało i widać że żadnej elastyczności nie przewidywali.😂 A głównym celem w tym programie było "uwielbienie ze strony obywateli".

Wynalazca gilotyny też był wielbiony przez lud a i tak zmuszony był skorzystać ze swojego wynalazku.🤣

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

to okazja do zarobienia kasy?

czy Ty byś sprzedał cos taniej niż cena rynkowa, dlatego że za dużo byś zyskał?

Ty jakimś komunistycznym myśleniem jedziesz.   bez obrazy Szononuniu.

Ale to się nazywa spekulacja i po co ubierać to słowo w ładne ubranko? dla zabicia własnego sumienia chyba tylko.

Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał:

dlaczego teraz im się opłaca sprzedawać po 2100

nie zauważyłem takich spadków cenowych. chyba że masz na myśli ten gminny węgiel. ale tu nie znam zasad. olewam. se kupiłem jak miałem ochotę po 3400

Przed chwilą, Desperado napisał:

Ale to się nazywa spekulacja i po co ubierać to słowo w ładne ubranko? dla zabicia własnego sumienia chyba tylko.

to się nazywa duuuży zarobek.

Opublikowano

laska ludu na pstrym koniu jezdzi....

marecek patrz- odbieraja dzieci z biedy...jak za tuska

https://www.onet.pl/informacje/onettrojmiasto/mieszkala-z-2-letnia-corka-w-namiocie-otrzymala-dwie-oferty-pomocy/hkk41y4,79cfc278

9 godzin temu, Roman176 napisał:

niby co tam takiego jest ?  

kurna co za problem  jechac i zobaczysc kreta,prawie gorska ulice w centrum warszawy.. bierz swoja lejdi i bmw i jedz,troche licznik podkrecisz.

9 godzin temu, Roman176 napisał:

jak wszędzie 

chyba w centrum krakowa... widziales to reklame pkp -romeo bierz swoja julie i do krakowa..

Opublikowano
4 minuty temu, mirro napisał:

No miłościwie panujący mieli program na rządy, tylko się zesrało i widać że żadnej elastyczności nie przewidywali.😂 A głównym celem w tym programie było "uwielbienie ze strony obywateli".

Wynalazca gilotyny też był wielbiony przez lud a i tak zmuszony był skorzystać ze swojego wynalazku.🤣

Najlepiej na sobie wypróbować taki wynalazek, przynajmniej inni nie tracą głowy dla niego.    xD

Opublikowano

właściwie to czego się spodziewasz? jakieś ceny urzędowe, czy z góry ustalane marże?

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Pafnucy napisał:

a to nie jest jakoś dotowane? ten tańszy węgiel?

Chcesz teraz powiedzieć że spekulanci zaczęli dotować swój węgiel, bo gmina dotuje? xD

Edytowane przez Desperado
Opublikowano

nie . właśnie pytam w jaki sposób ten węgiel obiecany przez Jarosława jest tańszy? nie idzie za tym dotacja państwowa?

z tego co wiem, to u nas na kilka składów jeden ma taki sprzedawać. reszta bez większych zmian cenowych.  

więc po mojemu ten tani jest dotowany, a nie nagle sprzedawcy obniżyli ceny. ale to tylko moje przypuszczenia.

Szon sprzedawałeś zboże w zeszłym roku? nie przeszkadzało Ci jak tak ciągle drożało?

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

nie . właśnie pytam w jaki sposób ten węgiel obiecany przez Jarosława jest tańszy? nie idzie za tym dotacja państwowa?

z tego co wiem, to u nas na kilka składów jeden ma taki sprzedawać. reszta bez większych zmian cenowych.  

więc po mojemu ten tani jest dotowany, a nie nagle sprzedawcy obniżyli ceny. ale to tylko moje przypuszczenia.

Powiem coś lepszego, u mnie w gminie jest jeden skład opału, gmina podpisała z nim umowę na dystrybucję tego państwowego węgla. I tym sposobem leży sobie ekogroszek "państwowy" po 2000zł/t i obok ekogroszek "prywatny" workowany po 2800zł/t ;) I co lepsze, nasza gmina akurat dostała towar z PGG, a "prywatny" ekogroszek też z PGG ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Desperado napisał:

Na podstawie że żerują na biednych ludziach z braku towaru. Teraz ty odpowiedz dlaczego teraz im się opłaca sprzedawać po 2100, a kilka dni temu jechali po kosztach?

To już trzeba ich zapytać. Możesz zdefiniować co oznacza żerowanie?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
13 godzin temu, Denwer napisał:

Tylko  debile  i  jelenie  widzą  prawdę  w TVNie

Może i by rządził jeszcze kilka kadencji gdyby się nie wypowiadał publicznie. Bo póki co co wypowiedź Kaczyńskiego to jak nie skandal to jakaś inna głupota. Ledwo kraj skończył się śmiać z dawania w szyję to Kaczyński zaproponował osłabianie obronności naszego kraju poprzez przekazanie UA sytemu patriot.

A tym czasem pisowcy gdzie się nie pojawią to zrobią obciach lub skandal jak to nieudacznicy. Nawet na pogrzebie idiotów z siebie zrobią.

Odnaleziona rodzina Połomskiego nie kryje żalu. Skandal na pogrzebie artysty (msn.com)

Jako rodzina byliśmy biernymi obserwatorami podczas uroczystości. To było bardzo nie w porządku. Najbardziej przykrym momentem było wręczanie dyplomów od delegacji prezydenckiej, kancelarii rady ministrów pani Violetcie Lewandowskiej. Doradca prezydenta składał kondolencje obcej kobiecie, menedżerce, osobie pozostającej w stosunku pracy ze zmarłym, podczas gdy rodzina zmarłego siedziała tuż za nią. Pominęli rodzinę, tak jak byśmy w ogóle nie istnieli – wyznały bratanica Połomskiego z córką w rozmowie z "Super Expressem".

Opublikowano

z jakiej racji zrobili mu panstwowy pogrzeb ?? zasilek pogrzebowy za maly ??kazdemu szansoniscie czy artyscie ze spalonego teatru beda teraz z pompa urzadzac ,za nasze pieniadze ??

lansowanie na trumnach  w pis-ie to juz tradycja......

sprzedaz wegla w gminach to powrot prl-u.

gdy sie nie uda to zawszemozan zwalic na samorzadwine za zaniedbania rzadu.

wegiel z pgg w normalnej sprzedazy jest niedostepny.prawdopodobnie mieszaja go z importowanym i tak sprzedaja..

musieli ograniczyc limity bo wegla i tak brakuje, wiec beda kapac po 1,5 t.dobrze ze zima kiepska, jakna koniec listopada to spalilem niewiele..

koszt dystrybucji wegla przejma gminy-za nasze oczywiscie..u nas tez beda sklady to sprzedawac-.

nawet nie wiem na jakim etapie jest program- bylo spotkanie z wlascicelami skladowi , zalozona lista chetnych,co dalej nie wiem.

u nas wszystko jest drogie-nawozy,paliwo tylko zboze i wegiel sa tanie...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v