Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

i co bedą 1000 km wiesc zboze do portu polskiego zamiast 400 km do portów czarnomorskich ? 

2 minuty temu, galan99 napisał:

Amerykanie postawią porty przeładunkowe w Polsce na Ukraińskie płody i będziemy w czarnej d*pie biznesu .

Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał:

i co bedą 1000 km wiesc zboze do portu polskiego zamiast 400 km do portów czarnomorskich ? 

Wojna jeszcze trochę potrwa, a droga morska obarczona jest obecnie wysokimi kosztami ubezpieczenia

Jak zmodernizują magistrale kolejowe (już powstają nowe połączenia kolejowe z polską siecią), to przepustowość transportu wzrośnie o 100%

Opublikowano
7 minut temu, jarecki napisał:

mróz nadają , popęka 

Ja wylałem przed wczoraj 

Opublikowano (edytowane)

Na tereny Europy jak Niemcy , Francja to przez Polskę na h*j przez porty .

Wszelkie płody bo to będą ich uprawy na własne potrzeby przetwórstwa . Nasza produkcja w kraju może zostać zamknięta nie potrzebna sami się przekonacie .

@Ulan za 5 lat zlikwiduje gospodarkę bo będzie nie potrzebna jego produkcja rolna , Ukraina wystarczy zaopatrzyć .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, mirro napisał:

Wczoraj Błaszczak zakomunikował że podniósł stopień gotowości bojowej również wojskom cyber. To trza teraz oględniej pisać na forum , bo się im czułość zwiększyła.🤣

co najwyżej szybciej pozawieszają se kompy tak że ... pisać jak zwykle tylko mniej kluczowych słów używać a jakie to to za długi wykład by mi wyszedł, za to więcej dwuznacznych zwrotów to prędzej im się ta "gotowość" przeciąży bo co komp nie może zinterpretować to operatora wzywa, a ten kompa resetuje i dodaje do słownika :P

zaraz! co?! bo dopiero do mnie dotarło
zabłąkana rakieta spadła to ten cybergotowość podnosi? to że statek podwodny z kanalizacji miejskiej Von Nogaja do kibla wciągnął to w fikcji filmowej za fikcję debila uznane ale rakiety światłowodami przesyłać to się nawet cyberlojtnantnom  nie śniło :o

no ale co kaczka to kaczka (co więcej - kaczor) a nie jakaś tam ... kura

postęp musi być nawet w irracjonalizmie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
mirro napisał:

2 minuty temu, DTaras napisał:

Walczą z opinią iż wystrzelili ją: a) bez celu;

Jakby Powiedzieli że wystrzelili, to dzisiaj już nikt by nie pytał po kija ją wystrzelili.😂 Za tydzień powiedzieliby że błąd obsługi i byłoby po sprawie.

Ale przecież nie o to chodzi. Zesrało się i trzeba na temacie ugrać swoje. Zresztą @Dysydent owi to samo kieruję w odpowiedzi. Im zależy wszak na zamknięciu nieba. No i ludzie jednak są zmęczeni. Teraz trzeba dać im szansę na przyznanie się do winy. Nadmieniam, że nasze osły same podkręciły temat więc niech się teraz oficjalnie spotykają w śledztwie i ustalą tryb wyciszania. A czy tam w okolicy nie idzie linia WN transgraniczna?

Dziad932 napisał:

7 minut temu, jarecki napisał:

mróz nadają , popęka 

Ja wylałem przed wczoraj 

To już niema sposobów na pracę z betonem poniżej zera?

dysydent napisał:

nie broń ukrów w kwestiach nie do obrony Sam Józio Zielińskiego strofuje że ten łże bezpotrzebnie wszak Polska nie traktuje zdarzenia jako akt agresji a nieszczęśliwy wypadek jakich pełno np na drogach itp. Mogą sobie ukry wojenne metody propagandy z rosją prowadzić a wręcz powinni no ale wobec Polski nie muszą i dopiero przymus faktów do zmiękczenia stanowiska banderowców zmusi? nie tędy droga komediancie Zelensky, to nie kabaret i nie po to Ci pomagamy abyś tuszował to co tuszowania nie wymaga a wyciągnięcia wniosków jak zapobiec na przyszłość

Wychodzi Bajden ze śmigła i ta jego odpowiedź zabrzmiała dość panicznie. Tonuje nastroje ale czy z powodu troski o ludzkość? Ja tam pelerynki i obcisłych majtek nie widziałem za to strach jakiś o to czy hamburgery będą ciepłe... Zełeński się teraz przyzna i dostanie GMLRS? Skrzypczak coś biadoli o parasolu - nasi zaczęli handel czy czekają na pochwałkę wzrokową oraz zabawę w łechtanie po gonadach?

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, DTaras napisał:

Ale przecież nie o to chodzi. Zesrało się i trzeba na temacie ugrać swoje. Zresztą @Dysydent owi to samo kieruję w odpowiedzi. Im zależy wszak na zamknięciu nieba. No i ludzie jednak są zmęczeni. Teraz trzeba dać im szansę na przyznanie się do winy. Nadmieniam, że nasze osły same podkręciły temat więc niech się teraz oficjalnie spotykają w śledztwie i ustalą tryb wyciszania. A czy tam w okolicy nie idzie linia WN transgraniczna?

o ile niebo zamykać nad nieszczęśnikami co się do własnej niewydolności i z niej pomyłek przyznają chętniej niż nad nieszczesnymi ale łgarzami na siłe czy nawet łgarzami na wszelki wypadek.
Durnie najbardziej szkodzą samym sobie

jeszcze parę takich durnych wyjazdów... co prawda osaczonym wybacza się więcej ale wszystko ma swoje granice i jeszcze z tego wszystkiego Ukraina stanie się niegodna ratowania a na taki argument wielu oj wielu czeka i bardzo prawdopodobne że się doczeka

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

ale sracie ze strachu postami 🤣 zamiast do zimy gospodarstwo przygotowywac to siedzicie i sie nakrecacie. opryskiwacze zabezpieczone, woda z ciagnikow spuszczona ?? kukurydza wykoszona ?orki zimowe zrobione-bo u mnie jeszcze nie 🤣.

turysci rezerwacje na przyszly rok odwoluja w krakowie....

10 godzin temu, Roman176 napisał:

pisze ze intelektualista ...  jedna rzecz mnie dziwi studiował za komuny a wybrał fotel w tamtych latach byłby kimś ....

tacy jak on za komuny to co najwyzej by skonczyli wyzsza szkole marksizmu i leninizmu.. nie wiem czy nawet mature by zdal przed 89 r.

jak on taki madry,wyk RZ talcony to czemu kariery nie zrobil w warszawce ??? czemu zamiast zarabiac kokosy  w korpo-mordorze to wrocil do swojego blota, nedzy i beznadziei? skad wszyscy jako tako rozgarnieci uciekli ...

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

...taka sama a w/g mnie jeszcze gorsza od kacapów, przecież poziom ichniej propagandy jest wręcz za wyższy uznawany od na prawdę prymitywniejszej ruskiej.
Oni co prawda aspirują do rodziny narodów bardziej cywilizowanych i trzeba to docenić ale nie oślepnąć od przesady zaufania wszak mieli takie same szanse znaleźć się po tej stronie co Inflanty, Litwa a przecież wybrali... to co wybrali, rosja wybrała to co wybrała, białoruś.... nawet taka Mołdawia. To narody pozwalają podłym władcom sobą rządzić  nawe jeśli by Salomona takim narzucił to i tak go wyrzucą i kreatury bandyckie dopuszczą aby ich po poniewierały. Obawiam się że i Polacy niewiele od tego stadka odrośli no ale jednak, spory odsetek nas nie pozwoli sobie aby władza nazbyt sobie wobec nas pozwalała bo to my ją utrzymujemy a nie ona nas. choć ostatnio ten odsetek spada i u nas bo najniepokorniejsi poszli w świat na tułaczkę a to co zostało se jakieś pisy wybiera, buców wyznaniowych różnych i ideologów miast pragmatyków tak że jak na razie to my upodabniamy się do azjatyckiego barbarzyństwa różnych Iranów, czcicieli banderowskich, stalinoskich maoistycznych i podobnej maści  morderców a nie dobrych gospodarzy, ba nawet nie potrafimy ich rozpoznać bo sam narzekam że nie ma kogo wybrać w Polsce na gospodarza.... "pinokio" coś tam przypominał na samym początku ale zaraz gdy zaczął nastał koniec utopiony w łgarstwie a teraz do reszty się pogubił topiąc kraj w drodze do nędzy bo uwierzył sam że to władza obywateli utrzymuje a nie....

do przemyślenia dalszego

Hmm, a czy jest na świecie jakieś państwo ,rząd, naród który wypełnia Twoją wizję świata?

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mirro napisał:

A na coś konkretnie liczysz?🤣

Niestety wręcz przeciwnie. Jak się wojna skończy Niemiec czy Francuz czy nawet Litwin będzie tam lepszym przyjacielem. O Amerykaninie nie mówiąc 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
1 minutę temu, witejus napisał:

Hmm, a czy jest na świecie jakieś państwo ,rząd, naród który wypełnia Twoją wizję świata?

chyba nie a chyba bo wszystkich nie znam ale można odnieść któe są dalej a które bliżej od tej (co?) wizji

noż q... to i ja już mam wizje?
no wszystko idzie w złym kierunku

• Haha 1
Opublikowano

to nie niu holand made in fiat zeby konie zdychaly zaraz po gwarancji-tylko mocarny zetor 7745 t z 83 ksiazkowych na pewno zostalo sporo.

kazdy nowy ciagnik gdy wyjedzie z salonu  ,traci z 5-10 koni.. ledwo brame przejedzie i juz slabnie🤣

zapraszam do mnie ze swoim sprzetem ... z 5 ha wam udostepnie to pokazecie co umiecie piaskowi znawcy,

mam tez troche na piasku wiec wiem jaka jest roznica. pare pol mam ktore zaczyna sie na piasku a koncza na ile..

Opublikowano

Generalnie trzeba zacząć od tego, ze taki zetor czy wszystkie inne gdzieś do 2000 roku miały moce podane w DIN a potem zaczęło się jakieś ISO i inne ECE. Więc teraz aby był macowo odpowiedniki takiego zetora 83 KM wg DIN to trzeba ze 100 KM wg ISO czy ECE.

Opublikowano

tak se czytam neta (bo ten śnieg nie ustaje to co będę z chałupy wyłaził) i ... zakładam że i tu jest trochę rolników to jakowegoś oświadczenia wymagają co by więcej taniego prądu na 2023 przydzielili niż nierolnikom
to ta jak by kto nie wiedział
https://www.muratorplus.pl/biznes/prawo/oswiadczenie-o-tanim-pradzie-dla-firm-i-gospodarstw-domowych-kto-i-do-kiedy-musi-je-zlozyc-jak-zlozyc-oswiadczenie-online-wzor-oswiadczenia-wniosek-pge-profil-zaufany-aa-UXdm-2ZWH-Wwif.html

chore to ale co zrobić, jak grają tak trzeba tańcować

Opublikowano
dysydent napisał:

16 minut temu, DTaras napisał: o ile niebo zamykać nad nieszczęśnikami co się do własnej niewydolności i z niej pomyłek przyznają chętniej niż nad nieszczesnymi ale łgarzami na siłe czy nawet łgarzami na wszelki wypadek. Durnie najbardziej szkodzą samym sobie jeszcze parę takich durnych wyjazdów... co prawda osaczonym wybacza się więcej ale wszystko ma swoje granice i jeszcze z tego wszystkiego Ukraina stanie się niegodna ratowania a na taki argument wielu oj wielu czeka i bardzo prawdopodobne że się doczeka

Dewaluacja do niegodności już się dzieje gdyż to jeden z kanałów tłoczenia ruskiej informacji. To, że są jacy są wiemy wszyscy i to jacy są ruscy także. Papierkiem lakmusowym są nasze dzieci a te niesione atmosferą domu zaczynają sobie robić krucjaty przeciw ukraińskim. Murzyny, cygany, ciapate a teraz to. No niestety skóra na plecach cierpnie, zmarszczek dostanie... A czy łgają? Niech pokażą, że nie. Tylko co wtedy gdy nie...

jarecki napisał:

do -5 mozna  beton wylewać z dodatkam tylko nadają do -10 

Bierzesz cement 52,5 mieszasz z solanką odpowiednią. Solankę robisz 20 stopni kruszywo utrzymujesz w 10 no i beton to nie jest bagno ani błoto a masa to nie możesz marudzić że ciężko idzie. Zalewasz w najcieplejszej porze i okrywasz. To reakcja egzotermiczna zatem beton sam utrzyma ciepło do jej zakończenia po okryciu. Woda bez dodatków zamarza w betonie w okolicy -3 stopni a Betonować można do -15 jak się zapewni odpowiednie warunki.

jacus napisał:

ale sracie ze strachu postami 🤣 zamiast do zimy gospodarstwo przygotowywac to siedzicie i sie nakrecacie. opryskiwacze zabezpieczone, woda z ciagnikow spuszczona ?? kukurydza wykoszona ?orki zimowe zrobione-bo u mnie jeszcze nie 🤣. turysci rezerwacje na przyszly rok odwoluja w krakowie....

W opryskiwaczu jak i w ciągniku nam G12 a orki se zrobię we grudniu...

Co do prundu to mi się kuźwa trochę nie opłaca tego oświadczenia bo poza wyliczonymi ilościami nie wrócę do umowy a na '23 nie powinienem przekroczyć 662 netto za MWh. Znaczy - jest ryzyko w każdą stronę...

Jakoś mi posty nie powlatały - cenzura???

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, DTaras napisał:

A czy łgają? Niech pokażą, że nie. Tylko co wtedy gdy nie..

a to po jankesku, sie weźmie, sie przeprosi

i tak przecież wszyscy obwiniają za póki co ukraińską rakietę ... o nawet do rymu - ruska

możemy prowadzić wspólną propagandę przeciw kacapom ale przeciw sobie? na razie niech Ukraińcy z ruskimi wojnę zakończą a wtedy czy my z nimi zaczniemy? pomyśli się wtedy,

i jeszcze jedno

41 minut temu, DTaras napisał:

Papierkiem lakmusowym są nasze dzieci a te niesione atmosferą domu zaczynają sobie robić krucjaty przeciw ukraińskim. Murzyny, cygany, ciapate a teraz to.

a krucjaty na kacapy to zapomniał?
"jak krucjaty to dla wszystkich" wtedy bedzie - dla nikogo

wychowani na kaczorze donaldzie wcale na potworów nie musieli powyrastać a przecież ten kaczor to był łobuz, rasista szowinista, a jaki podły dla siostrzeńców

ja się bardziej boję co wyrośnie wychowanych z tej polityczno poprawnej mydlanej perfumerii oderwanej od twardej rzeczywistości zdewianciałych miłością do wszystkiego co się rusza z pchłami wszami i resztą o nieporównanie większej rozrodczości
Jankesów rasizm antymurzyński  doprowadził już pomijają Obamów ... a o jakiego mają sekretarza obrony i ten białas po prawej (Jego lewej) musi go znosić xD
620faebd728d6.jpg

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v