Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
dysydent napisał:

a tutaj mam coś na potencjalną pochwałę władzy centralnej
https://www.money.pl/emerytury/rekord-w-zus-czegos-takiego-nie-bylo-nigdy-w-historii-6809787927263872a.html

nie ma znaczenia że bliżej do zbilansowania ZUSu dzięki spadku realnej wartości świadczeń przez inflację i jest to jeden z niewielu "plusów" inflacji gdzie łatwiej zbilansować pewne rzeczy no i ZUS zdaje się nie przegapiać tej okazji. Mimo iż system emerytalny... ogólnie społeczny uznaję za śmiertelnie chory w funkcji czasu to akurat jest symptom regresu tej choroby co najmniej opóźniający śmierć
bo daleko jeszcze do pełnego wyleczenia "pacjenta" ale trend we właściwym kierunku

Aaale wypłaty dla pracujących w ZUS już bilansują się odwrotnie.

Opublikowano
witejus napisał:

Nie widzę sensu porównania milicjanta kierującego ruchem do pieszego chcącego przejść przez jezdnię.

Kierujący ruchem jest wyznaczony i nie musi to być milicjant. Uniesiona ręka u uczestnika ruchu to sygnał kolego...

Opublikowano

wymuszenie na przejsciu dla pieszych jest wtedy  gdy zmusimy pieszego do zmiany tempa przechodzenia przez przejscie , obojętnie czy zwolni czy pszyspieszy , zakaz wypdzedzania przed przejsciem jest to dobry pomysł , no i ostatnie o 30 % wzrosła liczba ofiar pieszych na przejsciach  za 1półrocze tego roku , tylko ciezko wporównywać analogicznie do ruku ubiegłego gdzie przez cowid ruch  zarówno pieszy jak i samochodowy był mniejszy 

Opublikowano

Nie do końca. Gdyby Rosji zależało na referendalnym określeniu to nie wjechaliby w tamten rejon rakietami. Są stałym członkiem ONZ ale i wiedzą co jest pięć w terenie już od 2014 roku. Druga sprawa to zamrożony konflikt od roku 2014. Tam się zmieniały nastroje a ruski namiestnik zaczął mieć problem z obsadzaniem linii rozgraniczenia. Bardzo wielu zrobiło się tam przyjezdnych. Propaganda nie wyrabiała też ze zrzucaniem wszelkich niepowodzeń na Ukrainców. Wybory w 2018 roku wiele pokazały.

Opublikowano

@jarecki czyżbyś usiłował bronić tego kretyństwa które weszło daleko przed cov i usiłujesz manipulować cyferkami przeciwko samej logice gdzie jeszcze zanim weszło wszyscy... no dobra - przeważająca większość skoro podejmujesz dyskusjęo.O oceniała to jako kretyństwo?

Opublikowano
jarecki napisał:

wymuszenie na przejsciu dla pieszych jest wtedy  gdy zmusimy pieszego do zmiany tempa przechodzenia przez przejscie , obojętnie czy zwolni czy pszyspieszy , zakaz wypdzedzania przed przejsciem jest to dobry pomysł , no i ostatnie o 30 % wzrosła liczba ofiar pieszych na przejsciach  za 1półrocze tego roku , tylko ciezko wporównywać analogicznie do ruku ubiegłego gdzie przez cowid ruch  zarówno pieszy jak i samochodowy był mniejszy 

Zakaz obowiązuje od zawsze i było za to 10 punktów. Co do zmiany kierunku lub prędkości ruchu to dołożono wchodzącego. Zatem paradoks. Jak pieszy ma zachować szczególną ostrożność i upewnić się w ruchu? Musi zwolnić lub zatrzymać się co skutkuje wymuszeniem pierwszeństwa. Ot.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, DTaras napisał:

Nie do końca. Gdyby Rosji zależało na referendalnym określeniu to nie wjechaliby w tamten rejon rakietami. Są stałym członkiem ONZ ale i wiedzą co jest pięć w terenie już od 2014 roku. Druga sprawa to zamrożony konflikt od roku 2014. Tam się zmieniały nastroje a ruski namiestnik zaczął mieć problem z obsadzaniem linii rozgraniczenia. Bardzo wielu zrobiło się tam przyjezdnych. Propaganda nie wyrabiała też ze zrzucaniem wszelkich niepowodzeń na Ukrainców. Wybory w 2018 roku wiele pokazały.

ale "priorytety" doboru argumentów kacapom będą się zmieniać w miarę sukcesów Ukraińców na polu walki i dla nas jako tych z zewn jest to rzucenie drugiej kości psom gdy mogą oba sadzić że się wzajem pozagryzają bo w sumie co nas obchodzi który będzie miał ciut większą lub mniejszą budę jak już głowa od ich jazgotu zaczyna boleć a i bajzel na swoim podwórku bo się kury boją ;) i reszta "trzody" że aż przyrosty, mleczność; ogólnie - produktywność spada

Zelenski ma aspiracje pobić rosję, wyłapać i wywieszać tamtych kacyków i nawołuje by reszta świata Mu w tym pomogła
No nawet jak dla mnie co za kacapami nie przepada to przesada i rzeczywiście pora zapędy ukraińskie powoli tonować bo się zapomni upodobni do tych którzy tak niedawno Jego chcięli eksterminować a wtedy rzeczywiście kacapom nie pozostanie.... z czystego instynktu samozachowawczego.

tak szybko i takimi sposobami rosji zawalić się nie da a wręcz mogą zbyt radykalne metody to uniemożliwić

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

To już kwestie konkurencji albowiem rosja nie anektowała zaporoża tylko wodę, za którą nie chciała płacić a dodatkowo wyłania się też wrogie przejęcie rolnictwa. Takie bzdety jak Knauf czy fabryki rud żelaza oraz huty nie interesują Rosjan - ich interesuje aby tego nie było.

Opublikowano
18 minut temu, dysydent napisał:

@jarecki czyżbyś usiłował bronić tego kretyństwa które weszło daleko przed cov i usiłujesz manipulować cyferkami przeciwko samej logice gdzie jeszcze zanim weszło wszyscy... no dobra - przeważająca większość skoro podejmujesz dyskusjęo.O oceniała to jako kretyństwo?

nie pomysł jest kretyński , ale i polscy kierowcy sami przyczyniają się swoją bezmylnoscią do grzebania w przepisach . w austri gostek w lamborgini lub w ferrari przekroczył predkość nie chciał dostać mandatu to niepokazał prawa jazdy no i  dalej wrucil taxi a samochod został zatrzymany przez policje , 

no ale da się wjechać do centrum warszawy trzaskowskiego z czym w niektórych miastach europy moze być problem przez ekologie 

Opublikowano

aaa, to kretyńskim przepisom w Polsce winni sami podwładni?
no może i tak skoro nie są zdolni kretynów od ustawodawstwa odsunąć

taki naród ma swoją nazwę - nikczemny bo fałszywe wnioski wyciąga i to często świadomie

Opublikowano

A kacyków? Ja na razie widzę chęci pobicia ruskiego na Ukrainie. Zemsta to paliwo. Oczywiście trzeba będzie coś zrealizować. Na razie bardzo miłosiernie podchodzą do jeńców. Aż czasem jak jakie gopro oglądam to wydaje mi się, że za bardzo.

Opublikowano

tak szybko i takimi sposobami rosji zawalić się nie da a wręcz mogą zbyt radykalne metody to uniemożliwić

A ja myślę że jakby co, to Rosjanie przyzwyczailiby się do okupanta takiego jak Europa albo NATO.😂Być może nawet spodobała by im się okupacja i taki szmat świata bez granic.🤣

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, DTaras napisał:

Następny mocny... I ta ręka Ci pomaga? Byś znał przepisy to byś wiedział kto ma prawo ruchem kierować oraz co oznacza uniesiona ręka u innego uczestnika ruchu.

No pomaga bo się zatrzymują. Tylko nie mów że i tak by się zatrzymali, pewnie tak, ale różnie to jednak bywa.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano

I nie będziesz miał pretensji w razie gdy Ci kto ją lusterkiem przetrąci bo się nie zatrzyma a Ty wleziesz na zasadzie: "zawsze się zatrzymuwali"?

mirro napisał:

A ja myślę że jakby co, to Rosjanie przyzwyczailiby się do okupanta takiego jak Europa albo NATO.😂Być może nawet spodobała by im się okupacja i taki szmat świata bez granic.🤣

Ale to nie w ich stylu. Oni by chcieli świat okupować aby był bez granic.

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

tak tylko zapytam bo mi się nie chce już tematu ciągnąć (na razie :P )

- a chciałbyś mieć wszystkich podwładnych np w firmie z ową tzw "ruską mentalnością"? xD
znajdź chętnego co toto zechce podbić i metodami demokratycznymi zarządzać
Jelcyn próbował i ... popadł w alkoholizm xD

Opublikowano

Musk to dla mnie żaden autorytet - wręcz demagog depopulizacji a powołanie się na jego opinię uważam za plamę na honorze.. Mogę odpowiedzieć na każdy temat bo mam wiedzę nie tą z tuby propagandowej ale życiową nabytą styranym życiowym dogmatem. Krym musi być ruski bo tu biega o kontakt południowej rosji przez ciśninę przy Stambule chwilowo zapomniałem tą pacyfikowaną przez Turków. Nigdy ruskie nie powinny pozwolić na utworzenie jankeskiej bazy militarnej w Sewastopolu. Krym mógłby być ruski wbrew interesom brytyjskim już podczas wojenki rosyjsko-tureckiej. Carowi przeszkodziło powstanie styczniowe wywołane przez rzydowstwo pod brytyjskim patronatem.  Wycofał wojska do stłumienia powstania. to na tyle pierdoł bo trzeba na obiad zarobić.

Opublikowano
Desperado napisał:

Co mi przetrąci? toż nie włażę mu przed maską.

No i kuźwa o to chodzi. A w tej chwili, niesieni ustawą, piesi robią sobie jaja z życia. Zawsze bylo tak, ze jak podszedł i się rozgląda to chce przejść ale musiał stanąć. Teraz wymyślasz jakieś migi...

Opublikowano
dysydent napisał:

putin to abstynent i wiele to zmieniło?
nawet Gdyby Zelenskiemu się udało "marzenie" i zasiadł w Moskwie jako "pan obojga krain" to myślisz że On by zmienił rosję czy rosja Jego?

Oczywiście iżby mu się pojebało, ze się wtrącę. A kiedy mu się to marzyło bo mi umkło?

many13 napisał:

Musk to dla mnie żaden autorytet - wręcz demagog depopulizacji a powołanie się na jego opinię uważam za plamę na honorze.. Mogę odpowiedzieć na każdy temat bo mam wiedzę nie tą z tuby propagandowej ale życiową nabytą styranym życiowym dogmatem. Krym musi być ruski bo tu biega o kontakt południowej rosji przez ciśninę przy Stambule chwilowo zapomniałem tą pacyfikowaną przez Turków. Nigdy ruskie nie powinny pozwolić na utworzenie jankeskiej bazy militarnej w Sewastopolu. Krym mógłby być ruski wbrew interesom brytyjskim już podczas wojenki rosyjsko-tureckiej. Carowi przeszkodziło powstanie styczniowe wywołane przez rzydowstwo pod brytyjskim patronatem.  Wycofał wojska do stłumienia powstania. to na tyle pierdoł bo trzeba na obiad zarobić.

W imię ruskości musi - zapomniałeś dodać. A wg Krymskości to już nie bardzo...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v