Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

a kto obecnie jara się konanem (fonetycznie bo tu Polska) ? jaka średnia wieku? przynajmniej w "naszej" części świata

to co dwie dekady temu było horrorem dla dorosłych obecnie małe dzieci co najwyżej rozbawi
co było filmem przygodowym dzisiaj nudzi

kacapy nie wiedzą chyba jak kulturowo zostali z tyłu nawet za takim neośredniowieczem jakie w Polsce miało być budowane (tylko im się cegły kończą a mooocno podrożały i pewnie niedługo koniec tej budowy ;) )

ogólnie rozumiecie już o co mi chodzi a nie zamierzam tego forum zamieniać w kinowo kulturalno oświatowe :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, hubertuss napisał:

A pewnie, że by nie zaszkodziła. Braliśmy i tak ruski gaz czy z odnogą czy bez. I tak mamy problemy z odnoga czy bez. Mało tego pis postanowił nas jeszcze bardziej od ruskich uzależnić kupując od nich węgiel zamykając kopalnie w PL i redukując u nas wydobycie.

polska nie była uzalezniona od rosyjskiego węgla , mozna by zakupić węgiel z kazchstanu ale nie ma jak go sprowadzić zresztą teraz i kazachstan chwilowo ma braki węgla , aten wegiel z rosji był po czesci weglem z kazachstanu , tak samo węgiel z donbasu był ukrainskim a ksiegowany jako rosyjski 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Tak Polska nie była uzależniona od ruskiego węgla. A jak tylko zakazali go sprowadzać to węgla zabrakło. Komu ty te dyrdymały wciskasz? Pis doprowadził do dużego uzależnienia od ruskiego węgla. Mało tego mało przytomnie spieszyli się z zakazem importu zamiast zrobić zapasy jak robił zachód. Mało tego pisowskie władze przymykały oko na węgiel zajumany z Donbasu bo był tani. A największym konsumentem tego węgla była zarządzana przez państwo energetyka.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, jarecki napisał:

polska nie była uzalezniona od rosyjskiego węgla , mozna by zakupić węgiel z kazchstanu ale nie ma jak go sprowadzić zresztą teraz i kazachstan chwilowo ma braki węgla .

oj była uzależniona i nic w tym złego że kupowała ale nawet ja nie wierzyłem że kacap taki głupi i się w końcu nie skapnie że coś za tanio sprzedaje jeśli mu schodzi więcej niż może wydobyć
To że napadł na Ukrainę to nie dowód na to że kacap zmądrzał i zechce negocjować cenę a tylko że na Ukrainie też jest węgiel (i to jaki, zwłaszcza w "dondabwe") i ma nadzieję że wreszcie z wydobyciem nadąży a że ceny teraz wystrzeliły to może i głupi kacap w końcu zrozumiał dlaczego.

No u nas rząd udaje zaskoczonych choć ja podejrzewam że wcale nie udaje :D już dość się najechałem na naszych władzach zatem wybaczycie że dalej nie będę rozwijał

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
18 minut temu, dysydent napisał:

neośredniowieczem jakie w Polsce miało być budowane (tylko im się cegły kończą a mooocno podrożały i pewnie niedługo koniec tej budowy ;) )

Czarnek przecież usiłuje cegły załatwić poprzez platformę internetową 

władek kreuje się na cywilizowanego i prowadzącego cywilizowany kraj a pożyteczny głupek dolepił mu barbarzyńcę 

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

oj była uzależniona i nic w tym złego że kupowała ale nawet ja nie wierzyłem że kacap taki głupi i się w końcu nie skapnie że coś za tanio sprzedaje jeśli mu schodzi więcej niż może wydobyć

gdzies czytałem ze rosyjskiego wegla w imporcie było około 50-60  % reszta to był kierunek ze wschodu ale nie rosyjski ale ksiegowany jako rosyjski czyli około 5-6 mln to na rok było z rosji . W 2021 r w Polsce wykorzystano około 57 mln ton węgla awiec ten z rosji to około 10-15 % to czy to jest uzaleznienie ?  zresztą jatez popierałem ten import i dalej uwazam ze powinismy imoprtować aswój oszczedzać 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, hubertuss napisał:

A tak przy okazji odnogi wiecie, że w USA gaz 7 razy tańszy niż w UE. Nie wiem kto rurę zniszczył. Ale czy USA by się to nie opłacało?

komu by się nie opłacało i kto by nie zniszczył to skoro jenak nie było tam naszego "trójnika' to życzę temu kto zniszczył aby  - jeśli ma go ktoś złapać - lepiej nie złapały to ani Niemcy ani rosja.

@jarecki w zasadzie zgoda tylko u nas nie problemem są złoża a pracownik bo nie taki głupi jak kacap i za beleco rył pod ziemią nie będzie
tak pokrótce bo widzę że znów coś ktoś wrzucił

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, hubertuss napisał:

A tak przy okazji odnogi wiecie, że w USA gaz 7 razy tańszy niż w UE. Nie wiem kto rurę zniszczył. Ale czy USA by się to nie opłacało?

czy ruski byłby na tyle głupi zeby zniszyć tą rure ? Trzeba poczekać na analize czy da się naprawić ale coraz wiecej głosów słychać ze czas działa na niekorzysc naprawy .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
5 minut temu, jarecki napisał:

gdzies czytałem ze rosyjskiego wegla w imporcie było około 50-60  % reszta to był kierunek ze wschodu ale nie rosyjski ale ksiegowany jako rosyjski czyli około 5-6 mln to na rok było z rosji . W 2021 r w Polsce wykorzystano około 57 mln ton węgla awiec ten z rosji to około 10-15 % to czy to jest uzaleznienie ?  zresztą jatez popierałem ten import i dalej uwazam ze powinismy imoprtować aswój oszczedzać 

O ile prawdziwe są twoje dane to tak to jest uzależnienie bo to jest spory procent. Bez tej ruskiej części są problemy jak widać na co dzień.

Opublikowano
6 godzin temu, hubertuss napisał:

Na pewno dbają lepiej niż pis. Im się zdarzy wpadka raz na jakiś czas pisowi zdarzają się wpadki non stop a zrobią coś porządnie raz na jakiś czas. Ot taka różnica.

na pewno dba o swoją kieszeń ... powiedz jedna taka wpadka jak peło ?

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, jarecki napisał:

czy ruski byłby na tyle głupi

powoli zbieram dowody że może być jeszcze głupszy o co byś nie zapytał w rozwinięciu xD choć i płakać też wielu przez to musi i oby jak najmniej jeszcze musiało

sam Many mnie prosił to zbieram :D

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, hubertuss napisał:

O ile prawdziwe są twoje dane to tak to jest uzależnienie bo to jest spory procent. Bez tej ruskiej części są problemy jak widać na co dzień.

to nie jest brak wegla rosyjskiego a brak zapasów strategicznych czyli wina rządu , juz nie bede sprawdzał ale nie tak dawno wszystkie chałdy były zapełnione i kopalnie nie miały gdzie składowac co sie stało z tym weglem ?

1 minutę temu, mirro napisał:
2 godziny temu, DTaras napisał:

Wrocław - piękne, rdzennie polskie miasto. Choć miło wspominam, bardzo miło.

Ja też, ja też, ja tez.😂

za2 tyg sprawdze .

Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

podatek ma być jak najprostszy w możliwie najmniejszej liczbie form a idealnie gdyby w jednej
to jest dużo ważniejsze, akceptowalniejsze i znośniejsze dla gospodarki niż tego podatku wysokość

proponuję jeden prosty, 90% , a co.

Opublikowano
16 minut temu, jarecki napisał:

to nie jest brak wegla rosyjskiego a brak zapasów strategicznych czyli wina rządu , juz nie bede sprawdzał ale nie tak dawno wszystkie chałdy były zapełnione i kopalnie nie miały gdzie składowac co sie stało z tym weglem ?

a ... chm, nie wiem jak to napisać
Może lepiej nie sprawdzać zwłaszcza jeśli kto porywczy bo najlogiczniejszym jest "zaradność" urzędasów państwowych tylko z baardzo opóźnionym zapłonem i gdy tak sobie te hałdy leżały to urzędasy chcąc się wykazać jak to problemy potrafią rozwiązywać czy to ułatwili jakoś fiskalnie, logistycznie czy wręcz pomogli odbiorców na zewn znaleźć i "problem hałd rozwiązali" a jako że ślamazarność takowych jest wręcz w ich umowie o pracę to "sukces" odnieśli dopiero wtedy gdy i bez nich te hałdy z problemu mogły okazać się zbawieniem
Jak to mówią tylko z szyderczym tonem - samo w czas

zatem może nie szukaj Ty za dobrze Ci radzę w trosce o Twoją równowagę emocjonalną ;)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, witejus napisał:

proponuję jeden prosty, 90% , a co.

i co myślisz? że to taka kpina? Przynajmniej jest przejrzysty punkt wyjścia do negocjacji no i przynajmniej jest zagwarantowane te 10% pewnego dochodu netto podczas gdy bywa że niejeden gdyby tak skrupulatnie pozbierał wszystkie obowiązkowe haracze mafii państwowej i je skwapliwie chciał popłacić to by na drugi etat musiał iść na czarno aby mu na podatki i inne stałe fiskalnie egzekwowalne koszta za pierwszy wystarczyło

to powinien być żart
powinien

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
7 godzin temu, hubertuss napisał:

@nie albo nie czyta tych dyrdymałów które tu wkleja albo nie rozumie

wiesz co to jest pytanie retoryczne?? 

poziom po i jej wyznawców jest na poziomie opadniętych ineksprymabli:

ostatnie przykłady to tusk, który nagrał się w jadącym samochodzie nie mając zapiętych pasów (kretyn to mało powiedziane) i sikorski, którego mądrości wykorzystują rosjanie do niszczenia reputacji polski na arenie międzynarodowej; to pokazuje dlaczego mają takie duże wsparcie ze strony niemców, którym zależy na słabej polsce, zarządzonej przez głupich, gardzących polską polityków

po i jej wyznawcy to największe szkodniki

Opublikowano
6 minut temu, nie napisał:

ostatnie przykłady to tusk, który nagrał się w jadącym samochodzie nie mając zapiętych pasów (kretyn to mało powiedziane)

A kto mi zabroni jechać bez zapinania pasów? Jak mnie złapią to ukarzą. Ale jechać se można.😂

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v