Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

A u chlopa jest w ogole jakakolwiek kontrola? 

oczywiście że tak. Ty miastowy? 

Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

Żeby była kontrola to wpierw musi coś hodować. 🐖🐖🐖🐖

1 minutę temu, Pafnucy napisał:

Może i nie miastowy ale nie ma kontroli bo nic nie hoduje no chyba że 🐀🐀🐀🐀🐀🐀

Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

Niby inne ale  rynek zbytu ten sam. W masarni chociaż pod kontrola sanepidu i z jakimis standardami a od chlopa jest poza kontrolą.

W zakładach przemysłowych  ma być w 100% bezpieczne, czyli nikt nie ma umrzeć od razu.  Może po 10 latach, ale nie od razu. 

Opublikowano
9 godzin temu, witejus napisał:

I dobrze że nie jeżdżą, nie raz mnie szlag trafiał gdy musiałem się wlec za tym dyliżansem.Mnie na xyj to potrzebne ja mam czym jechać,  gdzie chcę i i kiedy chcę.Potrzebne to  takim biedakom jak ty co oprócz starego rowera nic innego nadającego się do jazdy nie mają.

brak transportu publicznego swiadczy o zacofaniu ..

przyjdzie czas ze i sam do jazdy nie bedziesz sie nadawal i co wtedy ?? zabiora ci czy oddasz sam prawo jazdy i co wtedy,na rowerze bedziesz jezdzil ??

nawet butow nie mam zeby gdziekolwiek chodzic, a o rowerze to nawet nie wspominam .

1 godzinę temu, mirro napisał:

Na smak to obecnie coraz większy wpływ ma cena🤣 Tanie, albo darmowe smakuje najlepiej.🤣

wlsnie dzsiaj final malopolskiego festiwalu smakow -pogoda kiepska ale wybiore sie na darmowe, jelsi sie dopcham..

https://visitmalopolska.pl/pl_PL/-/malopolska-to-festiwal-smakow-

1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Nie do końca poza kontrolą,a tak nawiasem mówiąc wiesz jak wyglądają kontrolę sanepidu?

to zalezy jak dobrze znasz pania z sanepidu.

56 minut temu, mirro napisał:

Ja wiem. Ja wiem. Ano ładna brunetka, średniego wzrostu, dwoje dzieci , jeździ BMW x3, prywatnie zona absolwenta uczelni wojskowej.😂

z wyplaty urzednika niskiego szczebla to stare musi byc 🤣

u nas to trzeba po urzednika jechac osobiscie i przywiezc go na kontrole.

pani z piorin-u autobusem dom nie przyjezdza. zawsze po poludniu zeby nie wracac do biura tylko do domu, daleko nie ma.

16 minut temu, Pafnucy napisał:

z petersburga-to takie wielkie miasto na polnocy rosjii w leningradzkiej oblasti polozone. tak sa wielkie -liczace tysiace sztuk fermy trolli 🤣🤣.

ile razy pisalem ze onuca nie ma pojecia o niczym -rolnictwie ,polityce, to taki kmiotek co probuje grac kogos-ale mu nie wychodzi

Opublikowano
58 minut temu, mirro napisał:

Ja wiem. Ja wiem. Ano ładna brunetka, średniego wzrostu, dwoje dzieci , jeździ BMW x3, prywatnie zona absolwenta uczelni wojskowej.😂

i pewno masz u Niej spore chody👍.

Kontroli sanepidu nie miałem bo nie podlegałem ale WISu i owszem jak trafiłem dodatkową to nawet 2 w roku. Zależało kto przyjechał ale była taka jedna młoda, miła i do niczego nie miała zastrzeżeń tylko w protokole zostawiła A4 zaleceń pokontrolnych i za 2 tygodnie była sprawdzić .

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, agromatik napisał:

młoda, miła i do niczego nie miała zastrzeżeń tylko w protokole zostawiła A4 zaleceń pokontrolnych i za 2 tygodnie była sprawdzić .

Może liczyła na coś więcej i pretekstu szukała aby znów przyjechać 😜 

Edytowane przez Leszy
Opublikowano

Rozważając obecną sytuację środowisk kresowych w Polsce, dochodzę do wniosku, że główny ciężar krwawej apokalipsy z epoki mordów ukraińskich nacjonalistów dokonanych na 200 tysiącach obywatelach polskich w czasie II wojny światowej, Polaków, Czechów, Rosjan, Ormian przejęli nie tylko banderowcy z nowego rządu Ukrainy ze swoim b. prezydentem Żydem Petro Poroszenko – Walzmanem i Żydami w rządzie, tworząc Judeo - Ukrainę nacjonalistyczno-banderowską, i antypolską, ale również te same środowiska rozgnieżdżone w naszym nieszczęśliwym kraju. Prym strukturalny wiedzie tu Organizacja Ukraińców w Polsce ze swoim banderowskim prezesem Piotrem Tymą. Jednym z kłamstw rozpowszechnianych przez środowiska banderowskie i ich sojuszników jest podtrzymywanie teorii, że za rzeź Polaków na Wołyniu odpowiada… NKWD. Twierdził tak zmarły nie tak dawno jeden z architektów ludobójstwa Mykoła Łebed.  Tak więc w 1943 roku na Wołyniu mordowało NKWD a nie UPA, tak samo jak w Kijowie strzelali w plecy bojowców Majdanu snajperzy Putina, a nie ludzie Parubija, w Odessie demonstranci sami się podpalili, a w Doniecku nie strzela banderowska Gwardia Narodowa, tylko „separatyści”. Cały ten kraj oparty jest na kłamstwie i oszustwie. Wybrali sobie bandytów na bohaterów narodowych i nie można im nic powiedzieć ani wytłumaczyć. Na Wołyniu stawiają pomniki mordercom kobiet i dzieci. Kłamią i wierzą w te kłamstwa.

46798032_217857992446621_8279760536443289600_n.jpg

Opublikowano
9 minut temu, agromatik napisał:

Nigdy bym sie do tego nie posunął. Ale byłem przełożonym jej męża. I na ich weselu też wódkę piłem.😂

Opublikowano

Dziś na Ukrainie r możemy zobaczyć przykłady zarówno bezpośredniej ingerencji w konflikt poprzez wysyłanie broni przez państwa zachodnie, jak i wykorzystywania państw trzecich do dostarczania broni na Ukrainę. Niedawno w Grecji rozbił się ukraiński samolot, który wystartował z Nisu i był załadowany bronią. Ta broń na Ukrainie zabija ludność cywilną, nie mając wyboru, czy mówi po ukraińsku, czy po rosyjsku. Centrum Studiów Geostrategicznych, wysłało niedawno list do Komitetu Praw Człowieka ONZ, Rady Europy, Czerwonego Krzyża oraz innych instytucji i organizacji zajmujących się prawem humanitarnym. Treść listu określa następujące fakty :

„Widać, że armia ukraińska często używa zakazanej broni kasetowej, której celem jest ludność cywilna na wschodzie Ukrainy. Użycie tego typu broni przeciwko ludności cywilnej jest sprzeczne z samym ustawodawstwem ukraińskim i konwencjami genewskimi. Kontrola sytuacji na miejscu wykazała, że w okresie od kwietnia do lipca br. armia ukraińska wielokrotnie celowała w Izjum z bomb kasetowych, co doprowadziło do śmierci dużej liczby cywilów. W obwodzie donieckim 20 lipca armia ukraińska przeprowadziła kilka ataków rakietowych HIMARS na miejscowości Elenovka i Aleksandrovka. Ataki przeprowadzono na obiekty i infrastrukturę cywilną. Następnie, w nocy 29 lipca, doszło do kolejnego ataku wojsk ukraińskich na areszt w Elenowce, w którym przetrzymywani byli także jeńcy z batalionu Azow. W rezultacie zginęło 51 osób, a 75 zostało rannych. Następnie 30 lipca armia ukraińska zaatakowała centrum gęsto zaludnionego miasta Donieck, które wcześniej zostało rozminowane i całkowicie oczyszczone. Siły ukraińskie użyły przy tym pocisków Uragan produkcji NATO, które oprócz standardowego efektu destrukcyjnego wyposażone są w amunicję kasetową. Każda z rakiet zawierała dużą ilość zakazanych min przeciwpiechotnych PMF-1 Lepestok. Całkowicie sparaliżowało to miasto i zaopatrzenie mieszkańców w żywność i wodę na kilka dni”.

Z powyższego można wywnioskować, że strona ukraińska postrzega cywilów, a także jeńców wojennych, jako uprawnione cele i działa w celu osiągnięcia jak największej liczby ofiar wśród nich, co jest sprzeczne z wszelkimi zasadami wojny i międzynarodowego prawa humanitarnego. I to wszystko dzieje się pośrednio za naszym przyzwoleniem popierając POczynania takich Dudów i Pinokiów.

Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

A co mają rządzący do tego się się dajesz robić?

Maja to ze sa takimi idiotami ze nie ds sie wykluczyć autentyczności takiego tweeta

• Haha 1
Opublikowano

Z tego co wiem, ani Rosja ani Ukraina nie podpisały konwencji o zakazie broni kasetowej, Polska zresztą też. A znalezione elementy takiej broni jak do ej pory pochodziły ze strony rosyjskiej. Trudno zresztą rozróżnić i mozna łatwo przypisać użycie Ukrainie, bo obie strony posiadają zapasy takiej broni produkcji ZSRR

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

1 godzinę temu, Leszy napisał:

W zakładach przemysłowych  ma być w 100% bezpieczne, czyli nikt nie ma umrzeć od razu.  Może po 10 latach, ale nie od razu. 

to co jest niezakazane jest dozwolone , tak działają zakłady przetwórcze i przemysłowy chów zwierząt 

45 minut temu, agromatik napisał:

i udział w X3 😁

Opublikowano
35 minut temu, mirro napisał:

Nigdy bym sie do tego nie posunął. Ale byłem przełożonym jej męża. I na ich weselu też wódkę piłem.😂

slowo klucz- posunal 😂.

manius dostal fazy od samego rana.

onuca-cos przygasl ostatnio. sukcesy ma jak armia czerwona...

Opublikowano

"Dar Jarosława", "spełnienie marzeń". Tak w Elblągu mówią o przekopie Mierzei Wiślanej .

– Każdy zwolennik PiS powie, że przekop jest świetny, a każdy wyborca PO będzie stukał się w głowę. Ale tutaj tak to nie działa – słyszymy na elbląskich ulicach. Pojechaliśmy do tego miasta przekonać się, co jego mieszkańcy naprawdę myślą o jednej ze sztandarowych inwestycji rządu.

Elbląg przygotowuje się do otwarcia przekopu 17 września, choć sama inwestycja "zatrzymała się" ok. 100 metrów od miejskiego portu

Rozmawialiśmy z kilkudziesięcioma mieszkańcami miasta. Nie znaleźliśmy nikogo, kto nie cieszyłby się z tego, że przekop w końcu powstał

Pływałem na Hel jakieś półtora dnia. Teraz mi to zajmie siedem godzin – opowiada żeglarz. Mieszkańcy liczą, że przekop przyciągnie i biznes, i turystów

Można wyczuć jednak, że nie to daje Elblągowi prawdziwą satysfakcję. "Warszawa zawsze nam coś zabierała. Teraz daje. I trudno w to uwierzyć" – słyszymy

Przekop obudzi Elbląg?

A dziś? – Powiedzmy sobie szczerze, stajemy się po prostu sypialnią Trójmiasta – opowiada nam taksówkarz, z którym jedziemy po centrum. – Mieszkania w Gdańsku stały się kuriozalnie drogie, o Gdyni i Sopocie nawet nie wspominając. A jak ktoś dojeżdża do pracy przez obwodnicę Trójmiasta, ma zapewnione godziny w korkach. A stąd do Gdańska dwupasmówką jedzie się raptem 40 minut – opowiada kierowca. Jak wyjaśnia, mieszkania sprzedają się ostatnio w Elblągu "na pniu", ale ich mieszkańcy nie czują się specjalnie związani z miastem.

WIELKI JAROSŁAW JEST WYCHWALANY NAWET PRZEZ PRZECIWNIKÓW A ZWYKŁY WYBORCA PO STUKA SIĘ W GŁOWĘ BO JEST TAK CIEMNY .

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/dar-jaroslawa-spelnienie-marzen-tak-w-elblagu-mowia-o-przekopie-mierzei-wislanej/1d8tcxj

24 minuty temu, many13 napisał:

Dziś na Ukrainie r możemy zobaczyć przykłady zarówno bezpośredniej ingerencji w konflikt poprzez wysyłanie broni przez państwa zachodnie, jak i wykorzystywania państw trzecich do dostarczania broni na Ukrainę. Niedawno w Grecji rozbił się ukraiński samolot, który wystartował z Nisu i był załadowany bronią. Ta broń na Ukrainie zabija ludność cywilną, nie mając wyboru, czy mówi po ukraińsku, czy po rosyjsku. Centrum Studiów Geostrategicznych, wysłało niedawno list do Komitetu Praw Człowieka ONZ, Rady Europy, Czerwonego Krzyża oraz innych instytucji i organizacji zajmujących się prawem humanitarnym. Treść listu określa następujące fakty :

„Widać, że armia ukraińska często używa zakazanej broni kasetowej, której celem jest ludność cywilna na wschodzie Ukrainy. Użycie tego typu broni przeciwko ludności cywilnej jest sprzeczne z samym ustawodawstwem ukraińskim i konwencjami genewskimi. Kontrola sytuacji na miejscu wykazała, że w okresie od kwietnia do lipca br. armia ukraińska wielokrotnie celowała w Izjum z bomb kasetowych, co doprowadziło do śmierci dużej liczby cywilów. W obwodzie donieckim 20 lipca armia ukraińska przeprowadziła kilka ataków rakietowych HIMARS na miejscowości Elenovka i Aleksandrovka. Ataki przeprowadzono na obiekty i infrastrukturę cywilną. Następnie, w nocy 29 lipca, doszło do kolejnego ataku wojsk ukraińskich na areszt w Elenowce, w którym przetrzymywani byli także jeńcy z batalionu Azow. W rezultacie zginęło 51 osób, a 75 zostało rannych. Następnie 30 lipca armia ukraińska zaatakowała centrum gęsto zaludnionego miasta Donieck, które wcześniej zostało rozminowane i całkowicie oczyszczone. Siły ukraińskie użyły przy tym pocisków Uragan produkcji NATO, które oprócz standardowego efektu destrukcyjnego wyposażone są w amunicję kasetową. Każda z rakiet zawierała dużą ilość zakazanych min przeciwpiechotnych PMF-1 Lepestok. Całkowicie sparaliżowało to miasto i zaopatrzenie mieszkańców w żywność i wodę na kilka dni”.

Z powyższego można wywnioskować, że strona ukraińska postrzega cywilów, a także jeńców wojennych, jako uprawnione cele i działa w celu osiągnięcia jak największej liczby ofiar wśród nich, co jest sprzeczne z wszelkimi zasadami wojny i międzynarodowego prawa humanitarnego. I to wszystko dzieje się pośrednio za naszym przyzwoleniem popierając POczynania takich Dudów i Pinokiów.

UKRAINA WYGRYWA WOJNĘ NA UKRAINIE JAK WYGRAJĄ BĘDĄ ROZDAWAĆ KARTY .

Opublikowano

Jak wygra ukraina to bedzie trzeba wrocić do prowadzenia sensownej polityki z tym krajem i raczej PIS tego potrafił nie bedzie ,

25 minut temu, galan99 napisał:

UKRAINA WYGRYWA WOJNĘ NA UKRAINIE JAK WYGRAJĄ BĘDĄ ROZDAWAĆ KARTY .

Opublikowano

Trójmiasto się cieszy wiec jak to jest są zadowoleni wiec PO poniosło klęskę .

2 minuty temu, jarecki napisał:

Jak wygra ukraina to bedzie trzeba wrocić do prowadzenia sensownej polityki z tym krajem i raczej PIS tego potrafił nie bedzie ,

Teraz trzeba później to już za późno na  rozmowy .

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

brak transportu publicznego swiadczy o zacofaniu ..

🤣🤦‍♂️powiedz to samo Ulmanowi😂

1 godzinę temu, jacus napisał:

nawet butow nie mam zeby gdziekolwiek chodzic,

widocznie koślawych nie robią

Maja to ze sa takimi idiotami ze nie ds sie wykluczyć autentyczności takiego tweeta

To ty jesteś takim zaślepiony antypisem idiotą że cokolwiek, co wydaje ci się że jest przeciw pisowi bierzesz na poważnie, nie zwracając uwagi na to czy to ma jakikolwiek sens.

Opublikowano (edytowane)

To ty jesteś  idiotą  bo  nie potrafisz  czytać   :D  :D  :D  

W końcu  i  radzio  pojechał    :D  :D  :D  

FcUQhbdWYAEbhd0?format=jpg&name=small

Edytowane przez Denwer
Opublikowano
10 godzin temu, ws71 napisał:

W takim razie radziłbym nie zabierać głosu , rośnie ok 4 mies , za 30zł to masz markietowy szajs, tutaj należy liczyć średnio jak leci min 40 zł kg[ceny wachają się od 40 złkg do 60złkg, koszty tuczu ok 600zł, ze 100kg  tucznika zrobisz ok 80 kg kiełbas minimum[przy 5kg dodatkiem wołowiny] chociaż są mistrzowie co zrobią dużo więcej a będzie i tak dużo lepsze jak oferowane przez masową produkcję[codzienny obrządek takiego stada zajmuje góra 1,5 h] z opisem hodowli trzody to zatrzymałeś się na poziomie lat 50-tych ubiegłego wieku

Dawno przestałem już hodować trzodę ale 4 do 5 miesięcy to rosły warchlaki 7-8 tygodniowe. No i z 100-120 kg tucznika wychodziło średnio 40 kg kiełbas z dodatkiem wołowiny. Do tego oczywiście salcesony, pasztetowa, kaszanka.

9 godzin temu, Ulman napisał:

Kolega wyraźnie napisał że ze 100 kg świniora będzie 80 kg kiełbas co uważam za bzdurę. Kaszanka ani salceson  nie będzie sprzedawana za 40 pln a jeszcze gnaty odejdą. 

Rzadko ale tu sie muszę z Tobą zgodzić. Kaszanka 15 zł kg. Salceson pow. 20 zł, nie pamiętam teraz dokładnie. Średnia cena kiełbas ok. 30 zł. Są poniżej i są pow. To są ceny lokalnej ubojni nie marketów. Gdy jest 3 osoby w tym sklepie to już dla mnie tłok. A pod marketami jak przejeżdżam nie ma gdzie stanąć na parkingu.

5 godzin temu, Dziad932 napisał:

Nic ciekawego , to samo co zawsze czyli Ulman z racylkiem i kilkoma innymi cały czas nienawidzą Pisiorów , Maniu nadaje bez przerwy o Ukrach , Miruś z tym no tarasem o wojowaniu 😛 tak to nuda ...

Czyli na szczęście wszystko w normie :). To dobrze. Gorzej gdyby Denwer zaczął chwalić Platformę a hubertuss Pis. Wtedy trzeba by się zacząć martwić 🤣.

5 godzin temu, soltys48 napisał:

Troszkę jestem w temacie. Kaban na przerób min 150kg,karmiony starymi metodami,od prosiaka do uboju min pół roku. Bez większych spin daje 2600 przychodu. Przy większych staraniach pod 3500. Koszta to tucznik+200 rzeźnik+130 przyprawy i dodatki(jelita,osłonki sztuczne,kasza)+środki czystości , woda i prąd ok 50

Zapotrzebowanie straszne,żeby sprostać to min 2 kabany na tydzień 

Wołowiny nic nie dodajesz ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v