Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
29 minut temu, Ulman napisał:

Nigdy hodowli nie miałem ani ja ani mój ojciec. Śmiem wątpić czy wszystko sprzedasz średnio po 40 pln. 

Koszty tuczu 600 pln? Znaczy się ze na 400 - 500 kg zboża wyhodujesz 100 kg świntucha? Jak tak szybko rosną to pewnie jeszcze jakieś białkowe w zywieniu i to w niemałej ilości  Jakoś wierzyć się nie chce że tak tanio idzie wyżywić O.o 

W 5 miesięcy rośnie od warchlaka tylko ze jego też trzeba odchować albo kupić.  

Ze 100 kg świniaka 80 kg kiełbas? Przecież jak wyrzucisz bebechy i skórę to pewnie nawet 80 kg nie zostanie a gdzie gnaty czy łeb ? Mielisz je do kiełbasy?   

Jestem hodowca trzody na szt wychodzi ok 250kg zboża + 50kg dodatków czyli 312 zł zboże  , komponent białkowy 120 zł,premix 50zł] + 150 zł prosiak= 632zł koszt zleconego uboju łącznie z wyrobem wszelkich wyrobów na dzień dzisiejszy to cena ok 300-350 zł i już wszystko gotowe do rozpoczęcia handlu[pomijam całą otoczkę biurokratyczną  tego interesu] u mnie zostaje ponad 82kg waga półtusz, akurat skóre i łeb zużywa się do pasztetowej, odchodza faktycznie gnaty ale w to miejsce wchodzi woda w procesie produkcji wędlin[obecne świnie maja  drobne gnaty, łeb z uszami waży do 3kg, w latach 80-tych 5 kg to był standard ] , podwędzana pasztetowa w naturalnym flaku 22 zł,podwędzana metka 25 zł kg , szynkowa 45 zł kg, szynka wędzona 55złkg,polska 41zł, reszta kiełbas 41-50 zł/kg

• Like 2
Opublikowano

Finansowanie nowej Wspólnej Polityki Rolnej – ruszyły prace legislacyjne. Co będzie w ustawie i rozporządzeniach?

Wart 25 mld euro Plan Strategiczny Wspólnej Polityki Rolnej został już zatwierdzony przez Brukselę. Teraz czas na przyjęcie ustaw i dziesiątków rozporządzeń, które wprowadzą go w życie. W ministerstwie rolnictwa trwają prace nad ustawą o finansowaniu Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.

Ostatniego dnia sierpnia Komisja Europejska zatwierdziła polski Krajowy Plan Strategiczny dla WPR na lata 2023–2027. Polska znalazła się wśród pierwszych 7 krajów, które mają już swoje plany zatwierdzone. PS WPR gwarantuje polskim rolnikom transfer 25 miliardów euro w najbliższych 5 latach.

Opublikowano
13 minut temu, ws71 napisał:

Jestem hodowca trzody na szt wychodzi ok 250kg zboża + 50kg dodatków czyli 312 zł zboże  , komponent białkowy 120 zł,premix 50zł] + 150 zł prosiak= 632zł koszt zleconego uboju łącznie z wyrobem wszelkich wyrobów na dzień dzisiejszy to cena ok 300-350 zł i już wszystko gotowe do rozpoczęcia handlu[pomijam całą otoczkę biurokratyczną  tego interesu] u mnie zostaje ponad 82kg waga półtusz, akurat skóre i łeb zużywa się do pasztetowej, odchodza faktycznie gnaty ale w to miejsce wchodzi woda w procesie produkcji wędlin[obecne świnie maja  drobne gnaty, łeb z uszami waży do 3kg, w latach 80-tych 5 kg to był standard ] , podwędzana pasztetowa w naturalnym flaku 22 zł,podwędzana metka 25 zł kg , szynkowa 45 zł kg, szynka wędzona 55złkg,polska 41zł, reszta kiełbas 41-50 zł/kg

na kości też jest zbyt - biorą psiarze, a jak bardzo nie oskubane, to idą na wkładkę do zupy

Opublikowano
6 godzin temu, jacus napisał:

skad to wiesz jesli siedzisz na wsi

ty na Floriańskiej mieszkasz

6 godzin temu, jacus napisał:

dojezdz do was mpk

na uj mi MPK, to jakaś nobilitacja to MPK? stary chłop a przechwałki jak przedszkolaka młodszego.

Opublikowano

Musi być jakiś powód, że te chazarskie pachołki tak włażą upadlinie do otworu wylotowego. Premier Polski Mateusz Morawiecki podczas piątkowej wizyty w Kijowie rozmawiał z prezydentami Upadliny i Łotwy o stworzeniu centrum naprawy ukraińskiego sprzętu wojskowego. Pinokio  Mateusz Morawiecki po spotkaniu z ukraińskim prezydentem podziękował za gotowość do sprzedaży energii z Chmielnickiej Elektrowni Jądrowej do Polski.  Zapewnił, że pomoc kierowana do Ukrainy w postaci dostaw broni, a także organizowanie pomocy finansowej, będzie skuteczna i doprowadzi do ostatecznego zwycięstwa Ukrainy. Dworczyk: Ponad 7 mld zł w sprzęcie wojskowym dla Ukrainy i 10 mld od polskiego społeczeństwa oczywiście bez mojej zgody.

AHS-Krab-zniszczony-na-Ukrainie-zr.-Twit

Opublikowano
jarecki napisał:

Ulman , jest jeszcze kaszanka , salceson  przerób swiniaka to nie tylko  kiełbasa ,  szynki itp .  WYBICIE swiniaka to około 75-78 % bez podrobów 

Eee jak dobrze naszprycujesz wychodzi ponad 100,%

many13 napisał:

Bardzo dobre są koście techniczne - takie grube giczoły kupuję po 0,50 zł dla piesów.

które muszą być najedzone i gotowe na przyjęcie upadlińców.

Aaa to chyba muszą być głodne bo po tych kościach to raczej brzuchy im nie rosną - ale to by się zgadzało. BTW - był czas ze to było za friko..

many13 napisał:

2 godziny temu, DTaras napisał:

Aaale to Polacy wieszają. Takie wsparcie... Co Ty możesz o tym wiedzieć...

Jesteś na detoksie czy jak? Polak nie powiesi UPAdlińskiej szmaty - to wnuczkowie z Akcji Wisła - upadlińska falanga tz. V kolumna.

Mimo, że sam flag nie rozwieszam to żaden pomior mi nie będzie dyktował co mam robić. Będę chciał to sie owinę tęczową.

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Wart 25 mld euro Plan Strategiczny Wspólnej Polityki Rolnej został już zatwierdzony przez Brukselę.

Ten plan jest guzik wart. Chyba że tyle będzie kosztował papier do wydrukowania wszelkich kwitów do niego. 😂

Opublikowano
19 minut temu, DTaras napisał:

Mimo, że sam flag nie rozwieszam to żaden pomior mi nie będzie dyktował co mam robić. Będę chciał to sie owinę tęczową.

A czy działania naszego rządu nie podpadają pod "false flag"? Many ( to tylko taka teza bez wycieczek osobistych) tez wpisuje się jakby w tę operację, mającą na celu obarczenie Ukraińców  winą za wszelkie nieszczęścia, które nas niebawem dopadną. 🤣

Opublikowano
2 minuty temu, many13 napisał:

Polska w finale mistrzostw świata w siatę i to jest najważniejsze.

th?id=OVFT.8ewvHgHdTRr-eBqJ9zWWpC&pid=Ne

Maniek a sprawdziłeś ,w składzie nie mamy jakiegoś żyda albo Ukra 🤔🤭

Opublikowano
34 minuty temu, DTaras napisał:

To świadczy o twojej defekcyjnej postawie - moja biało-czerwona łomocze na dymniku budynku mieszkalnego od maja - jedną już wiatr potargał, to druga a kosztuje tylko 24 zł. - cieszy widok przy każdym spojrzeniu w jej kierunku. 

Opublikowano

jutro niedziela-nadrobisz zaleglosci..

4 godziny temu, ws71 napisał:

W takim razie radziłbym nie zabierać głosu , rośnie ok 4 mies , za 30zł to masz markietowy szajs, tutaj należy liczyć średnio jak leci min 40 zł kg[ceny wachają się od 40 złkg do 60złkg, koszty tuczu ok 600zł, ze 100kg  tucznika zrobisz ok 80 kg kiełbas minimum[przy 5kg dodatkiem wołowiny] chociaż są mistrzowie co zrobią dużo więcej a będzie i tak dużo lepsze jak oferowane przez masową produkcję[codzienny obrządek takiego stada zajmuje góra 1,5 h] z opisem hodowli trzody to zatrzymałeś się na poziomie lat 50-tych ubiegłego wieku

4 miesiace-dopisz ze odchowany..

60 zl-kto to ci kupi ?? chyba poledwice

ze 100 kg tucznika tyle kielbasy ?? nawet surowej nie zrobisz chocbys dal i 20 kg wolowiny i wkroil schab,karczek i szynki-co sie oczywiscie nie oplaci..

3 godziny temu, jarecki napisał:

na kaszance jest lepszy zarobek jak na kiełbasie .

zgadza sie ,pare godzin gotowania , 5 kilo kaszy , troche resztek i 25 kg po 15 zl

3 godziny temu, Ulman napisał:

Wytłumaczenie jest o wiele prostsze - większość jest głupia i robi to co z telewizora im nakazują.

co ty biedny zrobisz gdy sputnika zamkna ???

3 godziny temu, galan99 napisał:

Telewizor informuje to co ma wykonać obywatel i dostosować się do wytycznych w nim zawartych informacji .

Wędlina w sklepie atomowa kosztuje już 45 zł byle jakiej jakości .

Wędlina dobrej jakości z chowu domowego to koszt około 90 zł i kupca nie braknie bo kupi 0 ,5 kg ale dobrego nie atomowego gówna .

Gówna w pewnym markecie wąchali mięso i zastanawiali się co z nim zrobić takie to gówno sprzedają a ludzie kupują .

???? 🤣 masz fantazje- kurna po 90 zl to poledwica wolowa chodzi..

2 godziny temu, ws71 napisał:

prosiak 150 ? kiedy ostatnio kupowales ???

drogo u was - u nas za duza konkurencja ,po tyle nie ma szans sprzedac. nawet w krakowie jest sufit cenowy.

2 godziny temu, witejus napisał:

ty na Floriańskiej mieszkasz

na uj mi MPK, to jakaś nobilitacja to MPK? stary chłop a przechwałki jak przedszkolaka młodszego.

pare ulic dalej 😂

to dziwne ze w kazdym kierunku jezdza podmiejskie-zachod,polnoc ,poludnie tylko na wschod od krakowa nie..

ja ci opisuje ze pare razy w roku autobusy maja flag watykanu- skad masz o tym wiedziec jesli ze swojej piaskownicy nie wyjezdzasz ??

Opublikowano
22 minuty temu, dsbh napisał:

Jestem na stronie 900 ileś tam. Jest coś ciekawego do obecnej, czy wszystko po staremu 🤔 ?

Nic ciekawego , to samo co zawsze czyli Ulman z racylkiem i kilkoma innymi cały czas nienawidzą Pisiorów , Maniu nadaje bez przerwy o Ukrach , Miruś z tym no tarasem o wojowaniu 😛 tak to nuda ...

Opublikowano
6 minut temu, jacus napisał:

jutro niedziela-nadrobisz zaleglosci..

4 miesiace-dopisz ze odchowany..

60 zl-kto to ci kupi ?? chyba poledwice

ze 100 kg tucznika tyle kielbasy ?? nawet surowej nie zrobisz chocbys dal i 20 kg wolowiny i wkroil schab,karczek i szynki-co sie oczywiscie nie oplaci..

zgadza sie ,pare godzin gotowania , 5 kilo kaszy , troche resztek i 25 kg po 15 zl

co ty biedny zrobisz gdy sputnika zamkna ???

???? 🤣

😂

Troszkę jestem w temacie. Kaban na przerób min 150kg,karmiony starymi metodami,od prosiaka do uboju min pół roku. Bez większych spin daje 2600 przychodu. Przy większych staraniach pod 3500. Koszta to tucznik+200 rzeźnik+130 przyprawy i dodatki(jelita,osłonki sztuczne,kasza)+środki czystości , woda i prąd ok 50

Zapotrzebowanie straszne,żeby sprostać to min 2 kabany na tydzień 

Opublikowano

taki duzy to bedzie tlusty-tym bardziej karmiony starymi metodami. wiec towar moze byc kiepski, tera ludzie wybredne -tlustego nie bedzie,przerosniety kotlet, zeberka czy karczek slabo sie sprzedaje, tlust akielbasa tez nie bardzo-nie uwedzis zladnie bo tluszcz sie leje.

w promieniu 10 km mam ponad 20 masarni-mniejszych i wiekszych ,nawet po 100 pracownikow, robia w miare jadalne wyroby wiec konkurencja spora i jedynie jakoscia mozna wygrac.

Opublikowano (edytowane)

zalezy czy chodzi o 150 kg wagi zywej czy bitej,na zywa to zgoda na bita nie ma szans-sama fizjologia swini nawet dunskiej na to nie pozwoli

slonina-to dla sikorek, nie jem -i tak dobrze wygladam 😂,od kiedy palila sie wedzarnia przestalem ja robic. topie na smolec lu sprzedaje surowa albo mielona.

u nas sa firmy z dziada pradziada i robia naprawde jadalne produkty-nawet lepsze od domowych. u was raczej nie kupi ,najblizej w warszawie pewnie..

jestem w takiej grupie na fb- domowe sa najlepsze 😂,tesciowej bym ich nie zalowal 🤣

musze kiedys w dino sprobowac wyrobow ,w biedronce nigdy nie kupowalem.

Edytowane przez jacus
Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał:

to dziwne ze w kazdym kierunku jezdza podmiejskie-zachod,polnoc ,poludnie tylko na wschod od krakowa nie.

I dobrze że nie jeżdżą, nie raz mnie szlag trafiał gdy musiałem się wlec za tym dyliżansem.Mnie na xyj to potrzebne ja mam czym jechać,  gdzie chcę i i kiedy chcę.Potrzebne to  takim biedakom jak ty co oprócz starego rowera nic innego nadającego się do jazdy nie mają.

Opublikowano
2 godziny temu, dsbh napisał:

Jestem na stronie 900 ileś tam. Jest coś ciekawego do obecnej, czy wszystko po staremu 🤔 ?

po staremu 

2 godziny temu, jacus napisał:

prosiak 150 ? kiedy ostatnio kupowales ???

drogo u was - u nas za duza konkurencja ,po tyle nie ma szans sprzedac. nawet w krakowie jest sufit cenowy.

u mnie 200/250

1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Mylisz się i to bardzo. Dzisiejsze rasy bardzo ciężko otłuścić,wiesz o co jest najwięcej pytań? O wędzoną lub peklowana słoninę.

Nie porównuj wyrobów z masarni do wyrobów domowych

potwierdzam dobrze gada 

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v