Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Ulman napisał:

Nie wiem dokladnie ile taki wieprzek rosnie ale pewnie z rok. Ile trzeba paszy by to uroslo, robota codzienna przy tym, karmienie sprzatanie, smrod, muchy, szczury i inne dranstwo. Trzeba wszystko liczyc wlącznie ze swoja robotą a  pszenice kukurydze czy co tam sie daje liczyc jako koszt po cenach rynkowych. Ile z tego zostanie zysku? 

Nie wiem, ale się wypowiem

Wieprzek karmiony dobra paszą urośnie w max 4-5 miesięcy, w rok masz dwa . I masz takie mięso, jakie sobie uchowasz, bez sterydów, bez stresu, bez chemii.

Już wkrótce dzieki takim paniom jak Spurek, które mają jakieś szambo zamiast mózgu, będziesz mógł pomarzyć o mięsku w sklepie za 10zł czy wędlince za 30zł. Dlatego taki chów zacznie być znowu opłacalny - jeszcze nie dziś, ale już niedługo. Wrócą na wsi grządki kartofli i warzyw, kozy, krówki i świnie. Bo poj.... eurooszołomom ciągle mało psucia

I przypomnę tym, co nie wiedzą, że mięso na wsi jeszcze w latach 70-tych było ze 3 razy do roku - 2x na święta i raz na żniwa było świniobicie, a że lodówek nie było, było spożycie na bieżąco.. Od większego święta była kura albo kaczka, u bogatszych gospodarzy gęś. 

Edytowane przez jahooo
  • Like 2
Opublikowano

tak z miesem tak bylo ale w latach 50 i wczesniej .. potem byla juz ubojnia i masarnia gs-u ..

slonko wyszlo i ziemniaki wykopane- prawie cala noc padalo i do poludnia . na ciezkiej glinie,nad stawem, na nizinie ,niespecjalnie na kola sie bralo a ziemniaki czyste bez blota.........to jest prawdziwy powod do zmartwien a nie nasze dyskusje o d*pie ukrainskiej maryny..

2 godziny temu, many13 napisał:

Wszystkie upadlińskie flagi które spotykam na swojej ścieżce życiowej zrywam osobiście z warkotem w otworze gębowym - "UPAdlińce won do swojego banderowskiego zadupia".

chcialbym to widziec -gdzie w lesie na zadupu sa te flagi ?? wiewiorki maja w dziuplach  🤣, z drabina chodzisz wszedzie -bidne wi😂ewiorki

1 godzinę temu, Ulman napisał:

Tylko że przemysł jest na wschodzie upainy . Od naszej strony to tylko rolnictwo i banderowcy.

Możesz zdradzić jak wyliczyłeś dochodowość z tych 6-ciu świnek? 

w rublach czy kopiejkach ??

1 godzinę temu, Ulman napisał:

No ale konkret. Ile kosztuje surowiec, ile uzysku, koszty energii, dystrybucja, cena finalna produktu. 

nie maja w leningradzkiej oblasti takich danych ?? nieraz widzialem na yt jak swinie nad ogniskiem obrabiaja..powinni cie podszkolic w temacie hodowla swin bo zielony jestes.

16 minut temu, Ulman napisał:

Ale co to ma do rzeczy z obecną zyskownością przerobu swininy. Szybko liczac to nawet jak ktos przerobi 100kg świńtucha to bedzie z tego pewnie 50 - 60 kg wędlin. Niech sprzeda po 30 pln to jest 1500-1800 przychodu ze sztuki. 6 szt w miesiącu i mamy 9-11 tys pln. A gdzie sa koszty? Nie wiem dokladnie ile taki wieprzek rosnie ale pewnie z rok. Ile trzeba paszy by to uroslo, robota codzienna przy tym, karmienie sprzatanie, smrod, muchy, szczury i inne dranstwo. Trzeba wszystko liczyc wlącznie ze swoja robotą a  pszenice kukurydze czy co tam sie daje liczyc jako koszt po cenach rynkowych. Ile z tego zostanie zysku? 

kielbasa wiejska 32 zl, do tego kotlety ,zeberka, slonina, kosci po 3 zl, podroby- pasztet,pasztetowa, kiszka ,galareta,smalec. 

wyjdzie gdzies na reke 3 tysiace..

koszty -swiniak z 1000 trzeba liczyc obecnie, robocizna, przyprawy,jelitawodka, jedzenie ,prad,gaz , wegiel ,drzewo,- gora 2 tysiace.

roboty przy swiniach prawdziwa masa 🤣codziennie z pol godziny ?? do tego co pare dni troche wiecej, mielenie zboze.koncentrat.

Opublikowano
26 minut temu, tomek222 napisał:

Aha czyli teraz już nie chodzi o flagi, no piękny fikołek zrobiłeś 👏 pomimo tego co pisałeś wcześniej. Nie jestem entuzjastą i zwolennikiem uprzywilejowania, nigdzie takiego czegoś nie napisałem, więc nie wmawiaj mi czegoś czego nie powiedziałem tudzież nie napisałem. Wytykam wam tylko hipokryzję jaką namiętnie tu uprawiacie.

Ale nie musisz pisać. To jest widać jak na dłoni.

Zamknàłeś się tak hermetycznie że nie dotrą do Ciebie inne opinie jak i to że coś w działaniu i funkcjonowaniu państwa polskiego może być nie tak.

Opublikowano
3 godziny temu, DTaras napisał:

Uważam, że jednak można nad tym panować...

A pewnie że można. Tylko żadnych wspominków i pieszczoty własnym bólem. 😂Wspominki tylko z kumplami przy wódzie i tylko tych, co ich z nami już nie ma. Opowieści nic nie zmieniają i nie wnoszą, bo mało kto jest w stanie je zrozumieć. A dzieciaków nie ma co straszyć.

Opublikowano
45 minut temu, Ulman napisał:

Ale co to ma do rzeczy z obecną zyskownością przerobu swininy. Szybko liczac to nawet jak ktos przerobi 100kg świńtucha to bedzie z tego pewnie 50 - 60 kg wędlin. Niech sprzeda po 30 pln to jest 1500-1800 przychodu ze sztuki. 6 szt w miesiącu i mamy 9-11 tys pln. A gdzie sa koszty? Nie wiem dokladnie ile taki wieprzek rosnie ale pewnie z rok. Ile trzeba paszy by to uroslo, robota codzienna przy tym, karmienie sprzatanie, smrod, muchy, szczury i inne dranstwo. Trzeba wszystko liczyc wlącznie ze swoja robotą a  pszenice kukurydze czy co tam sie daje liczyc jako koszt po cenach rynkowych. Ile z tego zostanie zysku? 

W takim razie radziłbym nie zabierać głosu , rośnie ok 4 mies , za 30zł to masz markietowy szajs, tutaj należy liczyć średnio jak leci min 40 zł kg[ceny wachają się od 40 złkg do 60złkg, koszty tuczu ok 600zł, ze 100kg  tucznika zrobisz ok 80 kg kiełbas minimum[przy 5kg dodatkiem wołowiny] chociaż są mistrzowie co zrobią dużo więcej a będzie i tak dużo lepsze jak oferowane przez masową produkcję[codzienny obrządek takiego stada zajmuje góra 1,5 h] z opisem hodowli trzody to zatrzymałeś się na poziomie lat 50-tych ubiegłego wieku

Opublikowano
mirro napisał:

A pewnie że można. Tylko żadnych wspominków i pieszczoty własnym bólem. 😂Wspominki tylko z kumplami przy wódzie i tylko tych, co ich z nami już nie ma. Opowieści nic nie zmieniają i nie wnoszą, bo mało kto jest w stanie je zrozumieć. A dzieciaków nie ma co straszyć.

... ani prowokować. 👍

Opublikowano
34 minuty temu, Agrest napisał:

Ale nie musisz pisać. To jest widać jak na dłoni.

Zamknàłeś się tak hermetycznie że nie dotrą do Ciebie inne opinie jak i to że coś w działaniu i funkcjonowaniu państwa polskiego może być nie tak.

Gówno widać, to państwo już od dawna powoli przestaje funkcjonować tak jak powinno przez twoich ulubieńców z PiSu. Wytknołem ci hipokryzję to teraz zaczynasz bredzić o funkcjonowaniu państwa które pod rządami PISdzielców przestaje funkcjonować poprawnie. Przyznaj się jak many13 że ich nienawidzisz i cokolwiek by się nie działo to i tak będziesz na nie. A nie kręcisz się jak gówno w przerębli i odwracasz kota ogonem.

Opublikowano

Taaa, wytknąłeś hipokryzję dając przykład wywieszania polskich flag z okazji świąt i uroczystości vs 365dni w roku ukrowskich flag na polskich urzędach, domach, banerach, komunikacji miejskiej 🤭🤭🤭  No weż przestań , śmiech to zdrowie ale nie w nadmiarze.

Co ty tak o tym gównie? W MPO robisz?

Opublikowano
5 minut temu, ws71 napisał:

W takim razie radziłbym nie zabierać głosu , rośnie ok 4 mies , za 30zł to masz markietowy szajs, tutaj należy liczyć średnio jak leci min 40 zł kg[ceny wachają się od 40 złkg do 60złkg, koszty tuczu ok 600zł, ze 100kg  tucznika zrobisz ok 80 kg kiełbas minimum[przy 5kg dodatkiem wołowiny] chociaż są mistrzowie co zrobią dużo więcej a będzie i tak dużo lepsze jak oferowane przez masową produkcję[codzienny obrządek takiego stada zajmuje góra 1,5 h] z opisem hodowli trzody to zatrzymałeś się na poziomie lat 50-tych ubiegłego wieku

Nigdy hodowli nie miałem ani ja ani mój ojciec. Śmiem wątpić czy wszystko sprzedasz średnio po 40 pln. 

Koszty tuczu 600 pln? Znaczy się ze na 400 - 500 kg zboża wyhodujesz 100 kg świntucha? Jak tak szybko rosną to pewnie jeszcze jakieś białkowe w zywieniu i to w niemałej ilości  Jakoś wierzyć się nie chce że tak tanio idzie wyżywić O.o 

W 5 miesięcy rośnie od warchlaka tylko ze jego też trzeba odchować albo kupić.  

Ze 100 kg świniaka 80 kg kiełbas? Przecież jak wyrzucisz bebechy i skórę to pewnie nawet 80 kg nie zostanie a gdzie gnaty czy łeb ? Mielisz je do kiełbasy?   

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Taaa, wytknąłeś hipokryzję dając przykład wywieszania polskich flag z okazji świąt i uroczystości vs 365dni w roku ukrowskich flag na polskich urzędach, domach, banerach, komunikacji miejskiej 🤭🤭🤭  No weż przestań , śmiech to zdrowie ale nie w nadmiarze.

Może rozwozi osady z oczyszczalni na polu 🤔

Opublikowano (edytowane)

Ulman , jest jeszcze kaszanka , salceson  przerób swiniaka to nie tylko  kiełbasa ,  szynki itp .  WYBICIE swiniaka to około 75-78 % bez podrobów 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

większość kości też się zużywa, skóry na galaretę

ty liczysz po kosztach pędzonego na antybiotykach duńskiego warchlaka, a tu otrzymasz prawie ekologiczny wyrób, gdzie 1kg żywca kosztuje 15-20zł

Opublikowano

Kolega wyraźnie napisał że ze 100 kg świniora będzie 80 kg kiełbas co uważam za bzdurę. Kaszanka ani salceson  nie będzie sprzedawana za 40 pln a jeszcze gnaty odejdą. 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Agrest napisał:

To ta wojną już trwa 365dni, no popatrz jak ten czas zapi**dala. Jeżdżę po południowej Polsce i jakoś już coraz mniej tych flag widzę, może ja kur*a ślepy jestem.

Edytowane przez tomek222
Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał:

Aaale to Polacy wieszają. Takie wsparcie... Co Ty możesz o tym wiedzieć...

Jesteś na detoksie czy jak? Polak nie powiesi UPAdlińskiej szmaty - to wnuczkowie z Akcji Wisła - upadlińska falanga tz. V kolumna.

Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał:

na kaszance jest lepszy zarobek jak na kiełbasie .

No to rozpisz w końcu te zarobki bo sie nie mogę nikogo dporosić. Ile warchlak, ike zywienie ile robocizna i energia ile uzysku po ile wyroby. Na razie to tylko chłopskie wywody bez liczenia pracy własnej, amortyzacji i energii 

Opublikowano
5 minut temu, tomek222 napisał:

To ta wojną już trwa 365dni, no popatrz jak ten czas zapi**dala. Jeżdżę po południowej Polsce i jakoś już coraz mniej tych flag widzę, może ja kur*a ślepy jestem.

Masz problem ze zrozumieniem przenośni i czepiasz się. 

To cieszy że widzisz ich mniej bo to oznacza że coraz mniej zaślepionych jak Ty.

Opublikowano
4 minuty temu, many13 napisał:

Jesteś na detoksie czy jak? Polak nie powiesi UPAdlińskiej szmaty - to wnuczkowie z Akcji Wisła - upadlińska falanga tz. V kolumna.

Wytłumaczenie jest o wiele prostsze - większość jest głupia i robi to co z telewizora im nakazują.

• Haha 1
Opublikowano
27 minut temu, tomek222 napisał:

Gówno widać, to państwo już od dawna powoli przestaje funkcjonować tak jak powinno przez twoich ulubieńców z PiSu. Wytknołem ci hipokryzję to teraz zaczynasz bredzić o funkcjonowaniu państwa które pod rządami PISdzielców przestaje funkcjonować poprawnie. Przyznaj się jak many13 że ich nienawidzisz i cokolwiek by się nie działo to i tak będziesz na nie. A nie kręcisz się jak gówno w przerębli i odwracasz kota ogonem.

A za co my Polacy mamy ich lubić, za co pytam się do skutku. Czekam na odrobinę pokory i na przeprosiny za ryzanie malutkich dzieciątek, przybijanie ich do płota nie pisząc o tych po 60-siątce którzy w/d ideologii Doncewa mieli być oszczędzeni ze względu na wiek. Wiele tych starszych ludzi narodowości polskiej pomagało upadlińcom podczas ich ucieczek z bolszewickiego głodomoru latek 1930 i wyżej. Nie docierało to do upadlińców bo jak poczuli zapach juchy to było pozamiatane.

Opublikowano (edytowane)

12 minut temu, Ulman napisał:

No to rozpisz w końcu te zarobki bo sie nie mogę nikogo dporosić. Ile warchlak, ike zywienie ile robocizna i energia ile uzysku po ile wyroby. Na razie to tylko chłopskie wywody bez liczenia pracy własnej, amortyzacji i energii 

ja nie pisałem o zarobku na tuczu swiniaka tylko na sprzedaży swiniaka ubitego w gospodarstwie który podwają wartość względem sprzedazy zywca to po pierwsze . Energia to opałka  drzewa plus 10 kw energi  to do przerobu sprzedaż na targowisku na obecną chwile samochód już mozna zakupić za 5 tys bo z takowych sprzedają na targowisku w mojej gminie + wstawić lade chłodniczą opłata targowa 30 zł i z jednym swiniakiem nie ma po co jechać . Podswiadomie uciekasz od głównego wątku bo dotyczyl on małych gospodarstw i powiekszeniawartosci dodatniej więc czas jest na małym gospodarstwie .                    NA TĄ CHWILE PRZEZ ASF  za bardzo niec orientuje się jak wylgąda procedura uboju w gospodarstwie ale przed ASF TO DOCHODZIŁO BADANIE PRZEZ WET 25 ZŁ przy 3 sztukach                        W ubiegłym roku zrobiłem rozpiske w temacie ceny bydła to cielak 60 kg wartosci 600 zł dawał 1200 zł po sprzedazy elementów po cenach konkurencyjnych wzgledem marketów 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
13 minut temu, Ulman napisał:

Wytłumaczenie jest o wiele prostsze - większość jest głupia i robi to co z telewizora im nakazują.

Łooooo telewizor, ten to siłę moooo.😂

23 minuty temu, jarecki napisał:

na kaszance jest lepszy zarobek jak na kiełbasie .

Nie lubię kaszanki na ciepło. Taka chłodna to i owszem.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, mirro napisał:

Łooooo telewizor, ten to siłę moooo.😂

Nie lubię kaszanki na ciepło. Taka chłodna to i owszem.

44 minuty temu, Ulman napisał:

Telewizor informuje to co ma wykonać obywatel i dostosować się do wytycznych w nim zawartych informacji .

2 godziny temu, jahooo napisał:

Nie wiem, ale się wypowiem

Wieprzek karmiony dobra paszą urośnie w max 4-5 miesięcy, w rok masz dwa . I masz takie mięso, jakie sobie uchowasz, bez sterydów, bez stresu, bez chemii.

Już wkrótce dzieki takim paniom jak Spurek, które mają jakieś szambo zamiast mózgu, będziesz mógł pomarzyć o mięsku w sklepie za 10zł czy wędlince za 30zł. Dlatego taki chów zacznie być znowu opłacalny - jeszcze nie dziś, ale już niedługo. Wrócą na wsi grządki kartofli i warzyw, kozy, krówki i świnie. Bo poj.... eurooszołomom ciągle mało psucia

I przypomnę tym, co nie wiedzą, że mięso na wsi jeszcze w latach 70-tych było ze 3 razy do roku - 2x na święta i raz na żniwa było świniobicie, a że lodówek nie było, było spożycie na bieżąco.. Od większego święta była kura albo kaczka, u bogatszych gospodarzy gęś. 

Wędlina w sklepie atomowa kosztuje już 45 zł byle jakiej jakości .

Wędlina dobrej jakości z chowu domowego to koszt około 90 zł i kupca nie braknie bo kupi 0 ,5 kg ale dobrego nie atomowego gówna .

Gówna w pewnym markecie wąchali mięso i zastanawiali się co z nim zrobić takie to gówno sprzedają a ludzie kupują .

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Opublikowano

A wiesz że znaczny procent wiejskich wędlin na targach pochodzi z mięsa na promocji w biedronce czy Lidlu?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v