Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poprzedni system był ekonomicznie nienormalny. Nie ma szans żeby w normalnej ekonomii z paru hektarków godnie żyć i inwestować.

No i co z tego że ktoś tam na wsi kręci kichę?  Ile takich biznesów może być w skali kraju? Masz ponad milion małych gospodarstw i uważasz że będą żyć tworząc wartość dodaną, przerabiając świninę, kurczak,i ryby , grzyby czy mleko od kilku krówek? Może max  kilka % takich się znajdzie a co z resztą? Ich się mami bzdurami zamiast wprost powiedzieć że nie mają przyszłości.

Opublikowano (edytowane)

To powstaną PGR i będą mieli przyszłość i ludzie pracę .

Unia odchodzi od dużych gospodarstw w nowym rozdaniu wiec wyciągaj szybko wnioski .

Janusz Wojciechowski | Komisja Europejska 

Wszytko było przedstawione ale jak zwykle nikt nic nie słyszał i nie wie co się dzieje i wielkie rozczarowanie jest .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
mirro napisał:

19 minut temu, DTaras napisał:

Z mojego punktu widzenia wygląda to tak: dostajesz kwity do opracowania - kończą się osoby - zostają numery i procedury. Wchodzimy w chaos 😁😁😁😁 Im więcej j**niętych w taki sposób tym lepiej bo trzymają się razem i wiedzą co robić. Kończy się dzieło - przychodzą rozterki a że pamięć zawodna to stres mniejszy. Czasem obrazy wracają ale mniej wyraźne i łatwe do zatarcia a najlepiej rozpuszczają się w alkoholu z dobrym człowiekiem obok. Nawet zła wiadomość w obecnym, spokojnym stanie dotyka jakoś bardziej...

Przy częstych powrotach w rejon działań, nie wychodzi się z "mode fight". Najgorsze pierwsze 2 miesiące. Po miesiącu rodzina ma Cię dość. Albo wpieprzasz się we wszystko, albo zachowujesz się tak jakby wciąż Cię nie było.

Dlatego lepiej nie mieć wówczas rodziny. Wpieprzanie we wszystko... no trzeba mieć ogląd aby było gdzie spierniczać. Uważam, że jednak można nad tym panować... ale mnie nazywali "sur" - i kuźwa nie wiedziałem dlaczego. Aż mi jeden powiedział: "co by się nie odp... działo to taki sam wyraz twarzy"

galan99 napisał:

To powstaną PGR i będą mieli przyszłość i ludzie pracę .

Unia odchodzi od dużych gospodarstw w nowym rozdaniu wiec wyciągaj szybko wnioski .

Mam pytanie albo frage: "co to dla Unii duży?". W PGR to ludzie mieli pracę w czasach słusznie minionych - bo takie było zarządzenie. Wtedy zagęszczenie traktorzystów na hektar było dziesięć razy większe.

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie albo frage: "co to dla Unii duży?

Nic nie czytacie nie słuchacie wypowiedzi komisarzy tylko dalej swoje powiększać i tak bez końca a UNIA POWIADA NIE STOP . 

Gospodarstwa małe rodzinne wedle danego kraju .

Bo ziemia zdegradowana nawozami i opryskami i mniej nawozów , Unia taki przyjęła plan działania ale do wielu to nie dociera .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Yuuuyy tylko, że oni się sami rżną w dupę i najgorsze że nie wzajemnie...

Agrest napisał:

2 godziny temu, tomek222 napisał:

Polskie flagi za granicą też wam tak przeszkadzają? I gdzie wiszą do obrzydzenia, bo u mnie na okolicy a i w całym powiecie już próżno szukać, nie wiem czy chodź ze dwie bym znalazł.

Głosowałem na pis, ale nie mam klapek na oczach i nie idę za linią partii jak ćma do światła. Widzę poziom zidiocenia w ich działaniach. Nie mogę pojąć że aż takimi durniami można być i dać się rżnąć w duupę wszystkim wokół.

A najgorsze że społeczeństwo zostało tak wyprane że nie dostrzega zła.

Nawet Ty porównujesz wywieszenie gdzieś tam polskiej flagi do wywieszenia ukrowskich flag na budynkach instytucji narodowych, ratuszach, granie hymnu...

Yuuuyy tylko, że oni się sami rżną w dupę i najgorsze że nie wzajemnie...

galan99 napisał:

Mam pytanie albo frage: "co to dla Unii duży?

Nic nie czytacie nie słuchacie wypowiedzi komisarzy tylko dalej swoje powiększać i tak bez końca a UNIA POWIADA NIE STOP . 

Gospodarstwa małe rodzinne wedle danego kraju .

Bo ziemia zdegradowana nawozami i opryskami i mniej nawozów , Unia taki przyjęła plan działania ale do wielu to nie dociera .

Nooo to wedle mnie i tego co widzę to aby rodzina się utrzymała to będzie kole dwieście ha aby nie za duże ale z widełkami do pięćset. Można wtedy mówić o jakiejś stabilizacji.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, DTaras napisał:

. Nie mogę pojąć że aż takimi durniami można być i dać się rżnąć w duupę wszystkim wokół.

Ogłosili że wstają z kolan, ale nie dokończyli czy się wyprostowali, więc kto ma chęć to korzysta. 

Posłuchaj Matiego gdzie pojedszie to komuś na odcisk nadepnie lub obrazi. Szczyt duplomacji i elegancji, jak słoń z nosorożcem po libacji.

Edytowane przez agromatik
Opublikowano
35 minut temu, Ulman napisał:

Poprzedni system był ekonomicznie nienormalny. Nie ma szans żeby w normalnej ekonomii z paru hektarków godnie żyć i inwestować.

No i co z tego że ktoś tam na wsi kręci kichę?  Ile takich biznesów może być w skali kraju? Masz ponad milion małych gospodarstw i uważasz że będą żyć tworząc wartość dodaną, przerabiając świninę, kurczak,i ryby , grzyby czy mleko od kilku krówek? Może max  kilka % takich się znajdzie a co z resztą? Ich się mami bzdurami zamiast wprost powiedzieć że nie mają przyszłości.

takich gospodarstw gdzie jedynym dochodem jest gospodarstwo rolne to moze być ze 300- tys  , reszta to osoby które dodatkowo pracują  albo jeden z domowników , jest sens prowadzić 10 ha . gospodarstwo jako dodatkowe zrudło utrzymania .   CO do manienia to ja pisałem od dawna ze gospodarstwa które mają tylko produkcje rosliną bedą miały cięzko na takim gospodarstwie do 30 ha to i roboty zbyt wiele nie ma przy obecnej mechanizacji i z roku na rok rosnie powierzchnia która zapewniła by dochodowość .  Przerób minimum 6 swinek miesiecznie zapewni dochód by się utrzymać .

Opublikowano
25 minut temu, DTaras napisał:

Yuuuyy tylko, że oni się sami rżną w d*pę i najgorsze że nie wzajemnie...

Tak, rźną się, i aż trudno uwierzyć że to tylko ze swojej głupoty. 

Opublikowano
3 godziny temu, tomek222 napisał:

Polskie flagi za granicą też wam tak przeszkadzają? I gdzie wiszą do obrzydzenia, bo u mnie na okolicy a i w całym powiecie już próżno szukać, nie wiem czy chodź ze dwie bym znalazł.

Wszystkie upadlińskie flagi które spotykam na swojej ścieżce życiowej zrywam osobiście z warkotem w otworze gębowym - "UPAdlińce won do swojego banderowskiego zadupia".

Opublikowano

Tylko że przemysł jest na wschodzie upainy . Od naszej strony to tylko rolnictwo i banderowcy.

24 minuty temu, jarecki napisał:

takich gospodarstw gdzie jedynym dochodem jest gospodarstwo rolne to moze być ze 300- tys  , reszta to osoby które dodatkowo pracują  albo jeden z domowników , jest sens prowadzić 10 ha . gospodarstwo jako dodatkowe zrudło utrzymania .   CO do manienia to ja pisałem od dawna ze gospodarstwa które mają tylko produkcje rosliną bedą miały cięzko na takim gospodarstwie do 30 ha to i roboty zbyt wiele nie ma przy obecnej mechanizacji i z roku na rok rosnie powierzchnia która zapewniła by dochodowość .  Przerób minimum 6 swinek miesiecznie zapewni dochód by się utrzymać .

Możesz zdradzić jak wyliczyłeś dochodowość z tych 6-ciu świnek? 

Opublikowano (edytowane)

25 lat w moim  gospodarstwie był przerób  trzody chlewnej  to mniej wiecej wiem jaki jest zysk na przetworstwie , Jacuś może pewnie potwierdzić jaki jest zysk na przerobie 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
many13 napisał:

Wszystkie upadlińskie flagi które spotykam na swojej ścieżce życiowej zrywam osobiście z warkotem w otworze gębowym - "UPAdlińce won do swojego banderowskiego zadupia".

Aaale to Polacy wieszają. Takie wsparcie... Co Ty możesz o tym wiedzieć...

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Głosowałem na pis, ale nie mam klapek na oczach i nie idę za linią partii jak ćma do światła. Widzę poziom zidiocenia w ich działaniach. Nie mogę pojąć że aż takimi durniami można być i dać się rżnąć w duupę wszystkim wokół.

A najgorsze że społeczeństwo zostało tak wyprane że nie dostrzega zła.

Nawet Ty porównujesz wywieszenie gdzieś tam polskiej flagi do wywieszenia ukrowskich flag na budynkach instytucji narodowych, ratuszach, granie hymnu...

Nie gdzieś tam tylko też na państwowych brytyjskich budynkach w szczególności podczas Polish Heritage Days gdzie to święto jest dość hucznie obchodzone w niektórych regionach UK. Zresztą wstawiłem zdjęcia w poprzednim poście jak byś nie zauważył. No to jak można być takim hipokrytą? I nie bredź mi tutaj o klapkach na oczach.

54 minuty temu, many13 napisał:

557280792_comment_1662802576nDFCuxO2kOG5Ig975gh4Vvw400.jpg.95fb4c746415b7f260f05f49f67ce3b5.jpg

Opublikowano
29 minut temu, jarecki napisał:

25 lat w moim  gospodarstwie był przerób  trzody chlewnej  to mniej wiecej wiem jaki jest zysk na przetworstwie , Jacuś może pewnie potwierdzić jaki jest zysk na przerobie 

No ale konkret. Ile kosztuje surowiec, ile uzysku, koszty energii, dystrybucja, cena finalna produktu. 

Opublikowano
4 minuty temu, tomek222 napisał:

Nie gdzieś tam tylko też na państwowych brytyjskich budynkach w szczególności podczas Polish Heritage Days gdzie to święto jest dość hucznie obchodzone w niektórych regionach UK. Zresztą wstawiłem zdjęcia w poprzednim poście jak byś nie zauważył. No to jak można być takim hipokrytą? I nie bredź mi tutaj o klapkach na oczach.

Zdjęć nie widziałem jak post cytowałem.

No ale sam widzisz kiedy te flagi wywieszają i nie widzisz różnic... dziwne.

I nie chodzi o same flagi ale o całokształt. 

Pożyjemy zobaczymy.

Jesteś entuzjastą i zwolennikiem uprzywilejowania Ukrainy na każdym kroku 

Ja jestem temu przeciwny i dostrzegam tu zagrożenia 

Opublikowano
5 minut temu, Ulman napisał:

No ale konkret. Ile kosztuje surowiec, ile uzysku, koszty energii, dystrybucja, cena finalna produktu. 

Z 6 szt po przerobie to minimum 12tys  max 18 tys]- koszty, pamiętaj o jednym że surowiec wyprodukowałeś we własnym gospodarstwie.

• Like 1
Opublikowano

Ale co to ma do rzeczy z obecną zyskownością przerobu swininy. Szybko liczac to nawet jak ktos przerobi 100kg świńtucha to bedzie z tego pewnie 50 - 60 kg wędlin. Niech sprzeda po 30 pln to jest 1500-1800 przychodu ze sztuki. 6 szt w miesiącu i mamy 9-11 tys pln. A gdzie sa koszty? Nie wiem dokladnie ile taki wieprzek rosnie ale pewnie z rok. Ile trzeba paszy by to uroslo, robota codzienna przy tym, karmienie sprzatanie, smrod, muchy, szczury i inne dranstwo. Trzeba wszystko liczyc wlącznie ze swoja robotą a  pszenice kukurydze czy co tam sie daje liczyc jako koszt po cenach rynkowych. Ile z tego zostanie zysku? 

Opublikowano
36 minut temu, Agrest napisał:

Zdjęć nie widziałem jak post cytowałem.

No ale sam widzisz kiedy te flagi wywieszają i nie widzisz różnic... dziwne.

I nie chodzi o same flagi ale o całokształt. 

Pożyjemy zobaczymy.

Jesteś entuzjastą i zwolennikiem uprzywilejowania Ukrainy na każdym kroku 

Ja jestem temu przeciwny i dostrzegam tu zagrożenia 

Aha czyli teraz już nie chodzi o flagi, no piękny fikołek zrobiłeś 👏 pomimo tego co pisałeś wcześniej. Nie jestem entuzjastą i zwolennikiem uprzywilejowania, nigdzie takiego czegoś nie napisałem, więc nie wmawiaj mi czegoś czego nie powiedziałem tudzież nie napisałem. Wytykam wam tylko hipokryzję jaką namiętnie tu uprawiacie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v