Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
9 minut temu, jarecki napisał:

akurat co do nawozów sie nie zgodze i jakiej kolwiek interwencji nie powino być , co do cen przenicy to czy miał wpływ import z ukrainy na cene czy cena z giełdy francuskiej ?

Miał nie miał zobacz na pszenicę a żyto czy pszenżyto. Wszystko to co jest na UA tanie jak nic a tego czego nie ma na UA tj żyto i pszenżyto cenę trzyma.

Opublikowano

2 minuty temu, mirro napisał:

A czemu mają coś robić wbrew swojemu biznesowi?

Ja też jestem ciekawy czemu duzi będą mieli problemy. Może to myślenie życzeniowe?

2 minuty temu, galan99 napisał:

Dala tego są pozostawieni sami sobie i dokonają wyboru czy im się to opłaca , czy będą się dostosowywać do wytycznych .

A czemu mieliby się nie dostosować? Duzi są najsprawniejsi w pozyskiwaniu funduszy i to się nie zmieni

Opublikowano
17 minut temu, Ulman napisał:

Ja też jestem ciekawy czemu duzi będą mieli problemy. Może to myślenie życzeniowe?

A czemu mieliby się nie dostosować? Duzi są najsprawniejsi w pozyskiwaniu funduszy i to się nie zmieni

To tylko cząstka planu Unii .

Przedstawia Pan profesor .

– A jeżeli byśmy spojrzeli na środki prorozwojowe […] to jest przewidziane wsparcie dla 16 tys. gospodarstw, a dla małych gospodarstw kolejne 16 tys. Przypomnę, że GUS podał, że w Polsce gospodarstw jest 1,3 mln. Nawet jeśli by przyjąć, że w praktyce jest ich połowa, to 30 tys., które ma być wspierane to na tle reszty niewiele dodał prof. Poczta.

– W raporcie dotyczącym wdrażania Europejskiego Zielonego Ładu oszacowaliśmy, które gospodarstwa rolne są w stanie poradzić sobie z nowoczesnością. Mianowicie które są w stanie zastosować elementy rolnictwa precyzyjnego, tego rolnictwa 4.0. Można zużywać mniej nawozów czy mniej ŚOR, ale zużywać je w tym miejscu na polu, gdzie rosną chwasty, a nie na całym łanie. To wg naszych szacunków jest to opłacalne w gospodarstwach, które mają ok. minimum 50 ha typowej produkcji polowej, które są umiejscowione na lepszych glebach. Takich gospodarstw powyżej 50 ha w Polsce jest 39 tys., one użytkują ok. 35 proc. całości ziemi. Wprowadzenie rolnictwa precyzyjnego zakładając, że już jest odpowiedni sprzęt, czyli niejako nabudowanie na ten sprzęt, który jest, to wydatek rzędu 150-300 tys. złotych. Myśmy nasze analizy robili wg cen z roku 2021, dzisiaj to trzeba by rocznie [wydawać] między 1 a 2 mld zł i tak przez 8 lat rocznie wydatkować na ten cel do roku 2030, żeby w tych trzydziestu kilku tysiącach gospodarstw wprowadzić rolnictwo precyzyjne […] – stwierdził profesor Poczta.

CAŁY ARTYKUŁ .

https://www.wrp.pl/ktore-gospodarstwa-stac-na-wdrozenie-rolnictwa-4-0-i-ktore-sprostaja-nowej-wpr/

Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

Tak było ale , tym razem już się stało kasa będzie w kwietniu .

Będzie 14 emerytura na stałe zapisana i tak wiele dobroci na Polaków przed wyborami .

Opozycja popiera zmiany .

Opozycja nie będzie szantażowana — dodał szef klubu Lewicy Krzysztof Gawkowski. W jego ocenie "teraz PiS potrzebuje pomocy opozycji". Oznajmił, że w trakcie spotkania Mateusz Morawiecki oczekiwał przyjęcia nowelizacji bez poprawek.

Ziobro był tylko taka grą byle bliżej wyborów przeczekać i przed wyborami kasę dostać , prawda genialna rozgrywka .

Wbij sobie to tego pustego łba: dopóki rządzi jarek z zerem, to z kpo nie dostaniemy nawet 1ojro.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Sam rudy dziś powiedział publicznie że kasa w kwietniu będzie wiec co teraz powiesz , Unia zatwierdziła .

W TVN już nie ma odwrotu kasa popłynie oj będzie się działo przed wyborami .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
11 minut temu, galan99 napisał:

– W raporcie dotyczącym wdrażania Europejskiego Zielonego Ładu oszacowaliśmy, które gospodarstwa rolne są w stanie poradzić sobie z nowoczesnością. Mianowicie które są w stanie zastosować elementy rolnictwa precyzyjnego, tego rolnictwa 4.0. Można zużywać mniej nawozów czy mniej ŚOR, ale zużywać je w tym miejscu na polu, gdzie rosną chwasty,

A cóż za nowatorskie podejście do rolnictwa?🤣 Że też te durne rolniki nie liczą kosztów, tylko tak walą te nawozy i opryski wiadrami w ziemię. 😂

1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

Co złego robi jarek z zerem konkretnie że bruksela stosuje szantaż ?

Może miłość homoseksualną uprawiają?🤣 Nie wiem, nie znam się i nie będę wnikał.🤣

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

prec... czego??

1 godzinę temu, galan99 napisał:

Wprowadzenie rolnictwa precyzyjnego zakładając, że już jest odpowiedni sprzęt,

na tych pasiakach gęstym splotem tkanych?
byle gdzie na chybił trafił najczęściej polskie pola to koszmar mechanizatora
https://www.google.com/maps/@50.9048406,22.3645669,9904a,35y,287.67h,43.5t/data=!3m1!1e3?hl=pl-PL

o ekonomicznym sensie inwestowania w maszyny precyzyjne zależnym od skali ten profesorzyna nie słyszał?

ile to już lat jest struktura agrarna poprawiana w Polsce? ta dziadownia na takich spłachetkach nawet miedz "precyzyjnie" nie ustala bo nie stać a co mówić o ....
Zwycięstwo indywidualnego rolnictwa w Polsce z komuną teraz staje się tego rolnictwa przekleństwem i powodem zacofania i od tego trzeba zacząć, tzn aby rolnik był wystarczająco duży i stać go było na wdrażanie nowoczesnych technologii a nie utrzymywanie jakichś fantastów dyplomowanych co jak by mu dał tę precyzyjną maszynę w obsługę to nie wiem co by pierwsze było potrzebne; telefon do złomiarza, na pogotowie ratunkowe czy w najlepszym wypadku poszukiwanie dzierżawcy rekultywatora zapuszczonych ugorów ? xD

Zrzut ekranu 2022-12-14 180935.png

zabrać tym pasiakom dopłaty i mamy teren zalesiony, i też bez jakichkolwiek dopłat za zalesienie
że samosiewką? chrust z takiej najlepszy :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
10 minut temu, dysydent napisał:

o ekonomicznym sensie inwestowania w maszyny precyzyjne zależnym od skali ten profesorzyna nie słyszał?

Niech jeszcze więcej substancji czynnych wycofają, to faktycznie trzeba będzie precyzyjnego rolnictwa, żeby upolować te chwasty na które pozostawione środki działają.🤣

2 minuty temu, jacek1296 napisał:

Dokładnie. Jak to nazwać?

Że mają wszystkich dookoła ża durniejszych od siebie.🤣

• Like 1
Opublikowano

Sprawa jest prosta. Chwast na który środek nie działa w krótkim czasie stanie się chwastem dominującym i to na tyle że będziesz mógł go z zamkniętymi oczami M16 kosić.

Precyzja niepotrzebna🤭

Opublikowano (edytowane)

długo nie trzeba było czekać odkąd napisałem że Polska tak samo zobaczy energię jądrową własną, jak pis KPO bo nie było by to zgodne z dominacyjną doktryną szkopów w Europie. nie w8em co pójdzie nie tak z KPO ale nadal nie wierzę że coś z tego będzie bo...
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Niemcy-nie-chca-elektrowni-atomowej-w-Polsce-8456736.html

i to jest nawet ważniejszy powód militaryzacji Polski niż rosja

nieuchronnie się zbliża termin "profilaktycznego bombardowania szkopskich miast" bo ryje za wysoko zaczynają znów podnosić

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

Niemcy rezygnują z tego rodzaju energi to było pewne ze będą blokować a i energia potencjalnie tansza to przewaga gospodarcza prócz płac ,              Listopad jest pierwszym miesiącem  od dawna dawien w niemczech w którym import jest wiekszy od eksportu oj jak jeszcze chinczycy zaczną kontrolować port jeden z wiekszych w niemczech to moze być ciekawie 

Opublikowano

oj , chyba sie kibice marokańscy zdenerwują , dobrze ze dzis odpadną bo jak by jeszcze kilka meczy musieli grać to w Belgi , Holandi i Paryżu zabrakło by samochodów do spalenia i sklepów do splądrowania 😅

Opublikowano
25 minut temu, dysydent napisał:

nieuchronnie się zbliża termin "profilaktycznego bombardowania szkopskich miast" bo ryje za wysoko zaczynają znów podnosić

zgodnie z ,,doktryną ,, Winstona Churchilla, o ile coś nie pomyliłem.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

a no ja też bojąc się pomyłki nie napisałem z jaką :ph34r:

i tak wiedziałem że załapiecie o co chodzi bo są jeszcze stałe rzeczy na tej Ziemi a ta do nich zdecydowanie należy

jeśli szwaby zdziadzieją - na co się coraz bardziej zanosi to warto by z raz z Historii naukę wyciągnąć i co nieco uprzedzić
Oczywiście warto pomóc tym szwabom by nie musieli dziadzieć no ale jak się uprą ...

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v