Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

nie u nas .. nie chce mi sie sprawdzac dokladnych danych ale ludnosci ciagle przybywa-choc to wynik migracji z krakowa i innych stron.

sama moja gmina to juz pol powiatu lipskiego.

Opublikowano

Polska to jednak jest bardzo przyjazny kraj dla , wszystkich ludzi i sąsiadów naszych jak , Ukraina i Białoruś .

Ukraińcy już mają swoje fabryki i będą mieli ich więcej .

Teraz Białorusini przenoszą swe zakłady do Polski .

Białorusini chętniej przenoszą biznesy do Polski .

Po ataku Rosji na Ukrainę w lutym 2022 r. nastąpił wzrost w napływie białoruskich firm do Polski. Prawdopodobnie w tym roku zarejestrowanych w naszym kraju zostanie ponad tysiąc takich przedsiębiorstw — mówi w rozmowie z portem wnp.pl Dmitry Danilchuk, dyrektor Centrum Biznesu Białoruskiego przy Związku Przedsiębiorców i Pracodawców

Zaznaczył, że w 2021 r. swoją działalność w Polsce zarejestrowało prawie 912 firm z Białorusi. — Do maja 2022 r. było ich 473, prawdopodobnie w tym roku będzie w Polsce zarejestrowanych ponad 1000 białoruskich firm —podkreślił Danilchuk.

W rozmowie z Jakubem Lachertem z wnp.pl poinformował, że najwięcej tego typu przedsiębiorstw zarejestrowano w Warszawie (1785 spółek), a na drugim i trzecim miejscu znalazły się miejscowości ulokowane blisko granicy: Białystok (405 spółek) oraz Biała Podlaska (199 spółek). Dalej na liście znajdują się: Wrocław, Kraków, Gdańsk i Poznań.

Dodał, że firmy te działają przede wszystkim w sektorach: transport i logistyka, budownictwo, usługi IT, hotelarstwo oraz sprzedaż internetowa.

JEDNAK W POLSCE JEST DEMOKRACJA I RAJ DLA LUDZI .

Opublikowano
28 minut temu, galan99 napisał:

Polska to jednak jest bardzo przyjazny kraj dla , wszystkich ludzi i sąsiadów naszych jak , Ukraina i Białoruś .

Ukraińcy już mają swoje fabryki i będą mieli ich więcej .

Teraz Białorusini przenoszą swe zakłady do Polski .

Białorusini chętniej przenoszą biznesy do Polski .

Po ataku Rosji na Ukrainę w lutym 2022 r. nastąpił wzrost w napływie białoruskich firm do Polski. Prawdopodobnie w tym roku zarejestrowanych w naszym kraju zostanie ponad tysiąc takich przedsiębiorstw — mówi w rozmowie z portem wnp.pl Dmitry Danilchuk, dyrektor Centrum Biznesu Białoruskiego przy Związku Przedsiębiorców i Pracodawców

Zaznaczył, że w 2021 r. swoją działalność w Polsce zarejestrowało prawie 912 firm z Białorusi. — Do maja 2022 r. było ich 473, prawdopodobnie w tym roku będzie w Polsce zarejestrowanych ponad 1000 białoruskich firm —podkreślił Danilchuk.

W rozmowie z Jakubem Lachertem z wnp.pl poinformował, że najwięcej tego typu przedsiębiorstw zarejestrowano w Warszawie (1785 spółek), a na drugim i trzecim miejscu znalazły się miejscowości ulokowane blisko granicy: Białystok (405 spółek) oraz Biała Podlaska (199 spółek). Dalej na liście znajdują się: Wrocław, Kraków, Gdańsk i Poznań.

Dodał, że firmy te działają przede wszystkim w sektorach: transport i logistyka, budownictwo, usługi IT, hotelarstwo oraz sprzedaż internetowa.

JEDNAK W POLSCE JEST DEMOKRACJA I RAJ DLA LUDZI .

Cos cię w tym info dziwi lub zaskakuje?  Mają tu swoje firmy i co w tym dziwnego?

Opublikowano
mirro napisał:

Jak już ogarną uchodźców, to niech się zajmą tymi, co transporty z lekami odbierają. Bo to na bank nie służby medyczne ukraińskie. 

Tam niema recept. Ciężkie prochy są jak cukierki to i leki odbiera magazynier. Jak w jakimś Iraku,🤭

Opublikowano

No przecież pisałem nie tak dawno że to jest początek końca rolnictwa, zresztą to widać po siusiowym co ludzie wyprawiają jak usłyszą o jakiejś kasie. Na forum jeszcze tylko rżną bohaterów.

Opublikowano

ty nie jestes rolnikiem wiec czym sie przejmujesz ?? w dino taniego jedzenia sobie nakupisz.

jak dla mnie to byl najbardziej udany rok od kilkunasu lat-plony w miare, zadna kleska nie spadla, ceny dobre-zyc nie umierac..byle gorzej nie bylo.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

To nie umrę zara.. 🤔No weź mi z tej szklanej kuli coś wywróż pomylencu kaleki... 🤣🤣🤣

Takie małorolne pajacyki nic nie znaczą na tym świecie i nigdy nie znaczyły... To tylko kontynuacja biedy dziedziczonej od pokoleń.. 😂

Dobrze ze to juz koniec tej nędzy placków... 😂

To już koniec, nie będzie rodu placekow biednych plackow... Ostatni placek zgasi swiatlo i koniec 🤣🤣🤣🤣🤣

4 ha pójdzie w pizduuuu dla obcych... 😂😂😂

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
41 minut temu, jacus napisał:

jak dla mnie to byl najbardziej udany rok od kilkunasu lat-plony w miare, zadna kleska nie spadla, ceny dobre-zyc nie umierac..byle gorzej nie bylo.

racja 

Opublikowano
42 minuty temu, jacus napisał:

Samobójca też włazi wysoko żeby dobrze pi3rdolnąć.

Opublikowano

Z zywnoscia caly dowcip polega na tym by opanowac rynki zbytu , tzn. miec cala siec marketow , jak ma sie siec marketow to koncentruje sie produkcje dla tej sieci w swoim reku , jak ma sie produkcje w swoim reku to przez dyktat cenowy rujnuje sie drobnych rolnikow i skupuje sie ich ziemie , w ten sposob caly lancuch pokarmowy koncentruje sie w jednym reku.

zlej komuny był zorganizowany cały łancuch skupu od rolnika zlewnie mleka tzw ogrodnicze skupowały maliny pozeczki i nastepnie do horteksu i gs trzode i wiele by pisać tak bylo mleczarnia w każdym powiatowym

coś sprzedać to raczej albo cena do niczego albo nie ma gdzie tak trocha napisane na szybko ale wiadomo o co chodzi napisałem nie mamy swoich skupów przetwórni i sklepów konkurencja nam to rozmontowała przy pomocy rzadów w89 wszystki zagraniczny kapitał zwolniony z podatku

• Haha 1
Opublikowano

dwoch stalych debili i trzeci sie pojawil..

2 minuty temu, mikad napisał:

Samobójca też włazi wysoko żeby dobrze pi3rdolnąć.

szkoda ze ci nikt tego wczesniej nie powiedzial bo tylko sobie glowe uszkodziles a tak to by bylo po problemie.

Opublikowano
5 minut temu, Roman176 napisał:

Z zywnoscia caly dowcip polega na tym by opanowac rynki zbytu , tzn. miec cala siec marketow , jak ma sie siec marketow to koncentruje sie produkcje dla tej sieci w swoim reku , jak ma sie produkcje w swoim reku to przez dyktat cenowy rujnuje sie drobnych rolnikow i skupuje sie ich ziemie , w ten sposob caly lancuch pokarmowy koncentruje sie w jednym reku.

zlej komuny był zorganizowany cały łancuch skupu od rolnika zlewnie mleka tzw ogrodnicze skupowały maliny pozeczki i nastepnie do horteksu i gs trzode i wiele by pisać tak bylo mleczarnia w każdym powiatowym

coś sprzedać to raczej albo cena do niczego albo nie ma gdzie tak trocha napisane na szybko ale wiadomo o co chodzi napisałem nie mamy swoich skupów przetwórni i sklepów konkurencja nam to rozmontowała przy pomocy rzadów w89 wszystki zagraniczny kapitał zwolniony z podatku

Z małymi dostawcami zaden market nie będzie rozmawiał. Ziemię wg ciebie skupują markety czy kto? 

Za komuny była sztuczna ekonomia i zamknięty rynek cierpiący na niedobory praktycznie wszystkiego. To się musiało zawalić

Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

Za komuny była sztuczna ekonomia i zamknięty rynek cierpiący na niedobory praktycznie wszystkiego. To się musiało zawalić

pier**lisz głupoty zapytaj sie balcka jak za darmo oddawano żywność ruskiemu wojskowi setka mln ton  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v