Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

Kup se manometry do klimy, butlę małą R134 i kontrast. Podłączasz manometry do wyjść i na zegarach se sprawdzisz wszystko. Nie trzeba stacji. Po wszystkich maszynach tak robię, bo mi sie nie chce cudować.

myślałem nad tym do kombajnu, ale najpierw muszę tam instalację odbudować

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

Tylko niech Cię ręka boska broni kupować tych tanich zestawów na propanie. Chyba że chcesz se bombę zafundować w maszynie.

a kto mówił o propanie, jak jest czynnik R600

Opublikowano

To będzie działało jak palnik. W kombajnie zbożowym już nic gorszego nie idzie wykombinować.😂

2 minuty temu, DTaras napisał:

A R290 to coto? A też lodóweczki z tym sprzedają.

A gdzie lodówce do kombajnu zawalonego słomą, plewami i pracującego na polu palnym.😂

Opublikowano
jahooo napisał:

3 minuty temu, mirro napisał:

Kup se manometry do klimy, butlę małą R134 i kontrast. Podłączasz manometry do wyjść i na zegarach se sprawdzisz wszystko. Nie trzeba stacji. Po wszystkich maszynach tak robię, bo mi sie nie chce cudować.

myślałem nad tym do kombajnu, ale najpierw muszę tam instalację odbudować

Jeno pamiętoj: złącza zdejmujemy nie z razu po wyłączeniu maszyny no i póki pracuje to zakręcasz zawór na złączu H i na zaślepionym zasilającym (żółtym odkręcasz heden i drugi zawór manometru i czekasz aż Ci sprężarka zabierze czynnik z rurek. Odpięcie złącza H na wysokim ciśnieniu w przewodzie czerwonym może skutkować niedomknięciem zaworu kontrolnego H i utratą w pip czynnika.

mirro napisał:

To będzie działało jak palnik. W kombajnie zbożowym już nic gorszego nie idzie wykombinować.😂

2 minuty temu, DTaras napisał:

A R290 to coto? A też lodóweczki z tym sprzedają.

A gdzie lodówce do kombajnu zawalonego słomą, plewami i pracującego na polu palnym.😂

A nie e. Bo palnik miesza paliwo z powietrzem/tlenem a wyciek nie za bardzo... Jest możliwość nieszxzęśliwego zbiegu okoliczności iż akurat proces inicjujący pojawi się w miejscu wycieku ale mniej więcej taka, że przy odkręcaniu kołpaka zerwiesz zapalnik.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

izobutan to w dezodorantach jest..

2 godziny temu, jahooo napisał:

dlatego warto się znać i na mechanice, i na komputerach, ja swoje auta naprawiam sam i komputery mi  nie straszne

jakie to auta-rocznik i marka,co w nich robisz ??

1 godzinę temu, jahooo napisał:

hmmm, można ręcznie, ale jak są maszyny, to po co walczyć ręcznie ? nie ma sensu z wszystkim walczyć, jak są udogodnienia

@galan99 Byłeś ??

https://www.lublin112.pl/trwaja-uroczystosci-z-udzialem-prezydenta-andrzeja-dudy-z-okazji-80-rocznicy-wysiedlen-mieszkancow-zamojszczyzny-zdjecia/

w skierbieszowie to byly prezydent niemiec sie urodzil-tylko taki jakis dziwny byl..nie wiem czy miejsce urodzenia na niego  tak wplynelo 🤣

taki chichot historii ze za lat niewiele,miliony  polakow z dziecmi z radoscia sie sami do niemiec wysiedlili i zgermanizowali.........

1 godzinę temu, DTaras napisał:

@Roman176 - widziałeś? Dzieci z biedy zaczęli odbierać...

cala rodzina romana sie dobrowolnie zgermanizowala z powrotem

dziwna historia,tez zpolska c zwiazana.

Edytowane przez jacus
Opublikowano
3 minuty temu, jacus napisał:

jakie to auta-rocznik i marka,co w nich robisz ??

marki różne - Fiat, Alfa, VW, Skoda, Mazda, teraz Citroen

robię dla siebie wszystko co potrzebuję - programowanie, kluczyki, piloty, układ wtryskowy, rozrząd, zawieszenie, wspomaganie - co tam trzeba, to zrobię

Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

Żadna szpryca się nie zmarnuje poczeka i 10 lat na następną Epidemię wymyśloną przez możnych .

Atak putina na UA za hamował rozwój plandemi , a tym samym szczepień , ciekawe co ?

Opublikowano
36 minut temu, jahooo napisał:

marki różne - Fiat, Alfa, VW, Skoda, Mazda, teraz Citroen

robię dla siebie wszystko co potrzebuję - programowanie, kluczyki, piloty, układ wtryskowy, rozrząd, zawieszenie, wspomaganie - co tam trzeba, to zrobię

tak bez sprzetu diagnostycznego,programow ?? czy masz lewe programy wgrane ??

Opublikowano
6 minut temu, jacus napisał:

tak bez sprzetu diagnostycznego,programow ?? czy masz lewe programy wgrane ??

jest masę bezpłatnych programów do diagnostyki, albo w wersji do użytku domowego, czasem bez pewnych funkcji, wystarczy się zakręcić

Opublikowano
9 godzin temu, Roman176 napisał:

przepraszam węgiel hard ... pomyłki się więcej nie powtórzą

ot i postanowił kolejny wstąpić do zakonu nieomylnych

nie ma za co przepraszać a akurat ta pomyłka nawet pociesznie wyszła tak że - nie było żadnej obietnicy

ja tam na pewno się jeszcze pomylę i to nie raz i wcale mnie to nie martwi. w wielu sprawach wręcz bym sobie życzył się mylić

Opublikowano
witejus napisał:

tylko że mocno wykastrowane.

Jak chcesz kodować to potrzeba jak tylko diagnozować plus kilka podstawowych spraw to co drugi diagnozer robi. Jak chcesz sie bawić w tuning to i tak seryjne sterowniki najlepiej pominąć tudzież w xuja robić...

jahooo napisał:

marki różne - Fiat, Alfa, VW, Skoda, Mazda, teraz Citroen robię dla siebie wszystko co potrzebuję - programowanie, kluczyki, piloty, układ wtryskowy, rozrząd, zawieszenie, wspomaganie - co tam trzeba, to zrobię

launch i po sprawie

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jacus napisał:

u mnie w lodówce też, w guglu - czynnik R600a

co tam izobutan, niektórzy klimy w samochodach gazem do zapalniczek nabijają a i lpg też się zdarza

miałem ostatnio problem z lodówką to nieco podeksperciałem i w tym temacie, serwisant złomowanie zalecał a ja polepiłem i już... a nawet nie pamiętam dokładnie ale ponad miesiąc działa

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

ot i postanowił kolejny wstąpić do zakonu nieomylnych

nie ma za co przepraszać a akurat ta pomyłka nawet pociesznie wyszła tak że - nie było żadnej obietnicy

ja tam na pewno się jeszcze pomylę i to nie raz i wcale mnie to nie martwi. w wielu sprawach wręcz bym sobie życzył się mylić

nie ze przepraszam bo się mylę ... tylko tak jest przyjęte ze wydobywamy koks bo na nic innego to nie idzie 

5 godzin temu, DTaras napisał:

@Roman176 - widziałeś? Dzieci z biedy zaczęli odbierać...

gdzie ?

8 godzin temu, DTaras napisał:

Elektryki bardzo fajnie do miasta bo jazda z bagażami na plecach nad morze jak sama nazwa wskazuje - xujadaje. Małe to bo zrobione ze spalinówki. Hybrydy niewiem niestety. Kijanka to to samo.

masz racje żeby ktoś nie próbował ją parkować w domu z garażem lub przed domem 

8 godzin temu, Agrest napisał:

Podziękował choć to trudna dla mnie języka😉

Teraz elektryki chyba już każda marka ma.

Jak hujdaje wypadają?

nawet nie próbuj na gospodarstwo elektryka sprowadzać 

Opublikowano
12 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Atak putina na UA za hamował rozwój plandemi , a tym samym szczepień , ciekawe co ?

To prawda , że zaniechano przymusu do szprycowania bo to taka była pandemia , do prania pieniędzy możni sobie tak zaplanowali .

W tym przypadku trzeba  , Władkowi podziękować za wyzwolenie od szprycy , zaś ganić za Wojnę którą rozpętał .

Zaś Europa , promować Multikulti  kończy się tak we własnym kraju jak są obce .

W Brukseli, przede wszystkim w dzielnicy Molenbeek, mieszka duża społeczność marokańska. Jeszcze podczas meczu kibice marokańskiej drużyny wybijali witryny sklepowe i rzucali petardami w samochody lub je podpalali, a później zaatakowali także policjantów.

Opublikowano

Samochody hybrydy toyoty to troche porazka , spalanie normalne paliwa   , do tej pory w niemczech ładowanie w duzej ilosci punktów było za darmo teraz i tam jest drogo , elektryk przy normalnej  jezdzie  zużyje około  20 kw na 100 km .   jak hybryda to coś co mozna  doładować  z ładowarki z akumulatorem  30 kw , na  jazde po powiecie starczy .

Opublikowano
galan99 napisał:

12 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

To prawda , że zaniechano przymusu do szprycowania bo to taka była pandemia , do prania pieniędzy możni sobie tak zaplanowali .

W tym przypadku trzeba  , Władkowi podziękować za wyzwolenie od szprycy , zaś ganić za Wojnę którą rozpętał .

Zaś Europa , promować Multikulti  kończy się tak we własnym kraju jak są obce .

W Brukseli, przede wszystkim w dzielnicy Molenbeek, mieszka duża społeczność marokańska. Jeszcze podczas meczu kibice marokańskiej drużyny wybijali witryny sklepowe i rzucali petardami w samochody lub je podpalali, a później zaatakowali także policjantów.

Taaa... a ruskie skoszarowane wojsko z mobilizacji na co choruje aktualnie?

jarecki napisał:

Samochody hybrydy toyoty to troche porazka , spalanie normalne paliwa   , do tej pory w niemczech ładowanie w duzej ilosci punktów było za darmo teraz i tam jest drogo , elektryk przy normalnej  jezdzie  zużyje około  20 kw na 100 km .   jak hybryda to coś co mozna  doładować  z ładowarki z akumulatorem  30 kw , na  jazde po powiecie starczy .

A dizel ponad 40 a przy normalnej jeździe spokojnie przekroczy 50. Hybrydy są rozmaite od takich wspomagantch alternatoro - silnikiem, przez mocne hybrydy aż po hybrydy plug in. Toyota w hybrydzie pali tyle beny co dizel a nawet go poprawia momentami. Benzyna to lżejsze paliwo zatem zyski są. Skrzynia bezstopniowa z możliwością łączenia silników - bajer zarąbiasty. Japońce jednak nie zwiększają kosztów akumulatorem bo gdyby poszli w tym kierunku to wystarczy, że z ich doświadczeniem odwrócą system i to silnik elektryczny będzie główną jednostką a spalinowe jakieś 0,8 z mocą 60 kW zrobi za range extendera. Żaden problem. Dostaniesz wtedy elektryka z baterią w okolicy 50 kW ale na to niema właściwie platformy. Gdzieś bowiem te aku trzeba upchać. Poza tym oni rozwijają Miraia. Hybryda w wykonaniu "samoładującym" to tania wersja elektromobilności a w zasadzie ekonomizer spalania. Jest mercedes 400h czy jakoś. Tam jak odpalisz ładowanie akumulatora trakcyjnego w czasie jazdy spalanie osiąga dychę gnojówki. Jest to logiczne jedynie pod względem wywożenia spalin poza miasto gdy niema szans utrzymać naładowanego akumulatora. Z fajnych hybryd to miałem styczność tylko ze Skodą i Fordem.

Opublikowano

TERAZ POPATRZ , wojna na Ukrainie , świat się przyzwyczaił .

Teraz zaczyna karmić świat nowym konfliktem i nowe ograniczenia w surowcach .

Czy świat czeka kolejny konflikt zbrojny? To byłaby katastrofa także dla Europy .

Chiny wzmacniają armię i intensyfikują szkolenia wojskowe. Rosną obawy o eskalację konfliktu z Tajwanem i rośnie napięcie na linii Chiny-Stany Zjednoczone. Amerykanie otwarcie deklarują, że będą bronić Tajwanu, jeśli ten zostanie zaatakowany. Jak dalece to realny scenariusz i co może oznaczać dla Europy?

Na dużym ekranie w centrum Pekinu wyświetlana jest transmisja wirtualnego szczytu USA-Chiny, podczas którego przywódcy obu państw rozmawiali m.in. o sytuacji na Tajwanie. 16 listopada 2021 r.

Oba kraje rozmawiają ale ludzi się straszy wiec sami wyciągajcie wnioski kal możni robią biznesy .

Opublikowano

DTaras , skoda to technika Wolksfagena , jezeli przyjąć spalanie paliwa okolo 7-8 litrów paliwa na 100 km to i agregat prądotwórczy na wyprodukowanie 20 kw nie spali wiecej ? te 20 kw to na 100 km , mozna  zejsc do 17 kw 

Opublikowano (edytowane)

zaczyna się jak trwoga to do boga typowe .... https://plejada.pl/newsy/rodzina-giertychow-przechodzi-trudne-chwile-prosza-o-modlitwe/2wq5r75?utm_source=onetsg_fb&utm_medium=social&utm_campaign=onetsg_fb_48h

1 godzinę temu, jarecki napisał:

elektryki to porażka ... są bardzo niebezpieczne pod względem pożaru  na zgaszenie elektryka potrzeba 50tyś litrów w górę ... nie można je zgasić bo aku są pod siedzeniami niema dojścia gaszenie trwa na zasadzie tłumienia ognia .....  Niemcy wynaleźli specjalną kopułę   do gaszenia elektryków są fazie testów ... lepiej milczeć w imię eco 

Edytowane przez Roman176
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v