Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Ulman napisał:

Pokory przed czym? To są normalne plany wynikające z możliwości które daje mój rejon.

2 lata temu sąsiad cenił za ha 70 tys  a we wrześniu kupiłem tą ziemię poniżej 60 ciu za ha.  Nikt się za ziemią zabijać nie będzie a raczej każdy wyczeka sprzedających i korzystnie kupi. Wiem że stoi to w sprzeczności z Sieradzem , Kaliszem czy Kujawami ale to właśnie konsekwencja przekonania że na wschodzie nic nie ma , wszyscy uciekają, nie ma dróg, telefonów, w sklepach ino słonina i zsiadłe mleko a gazety to przywożą raz na tydzień.  Ten stereotyp jest dla nas na wschodzie za***iście korzystny bo taki jacuś czy Roman nie mają najmniejszego pojęcia jak jest naprawdę ale uparcie ten stereotyp utrwalają. Tak więc Panie i Panowie - słuchać się Romana i jacusia - na wschodzie nic nie ma , nie warto się tym interesować, - stepy, żubry, niedźwiedzie polarne i upaińskie rakiety.  

Co ty uprawiasz na tej ziemi ? że tyle płacisz bo że po tyle chodzi to zgoda ale kiedy to odbić ? U mnie LKR od tzw. mętów można za 10 000 zł ha kupić , 4 klasa . Ceny w gminie Annopol to max 30 000 zł i nie widzę żadnego zainteresowania bo co tu zasadzić czy zasiać aby to się szybko zwróciło . Sam mam 1 ha na zbyciu przy DK74 z możliwością zabudowy , wyceniam wartość 20 letniej dzierżawy pod PV . Jak tego nie dostanę to pójdzie pod PV i będę czerpał rocznie bez roboty a pole zostanie .

Opublikowano

Niemcy oszaleli czy co ? .

Nie możemy czekać, aż zostaniemy zaatakowani". Niemcy przygotowują plan na wypadek wojny z Rosją

Dowództwo niemieckiej armii uważa za konieczne przeprowadzenie gruntownej reformy strategii Bundeswehry, która uwzględni zagrożenie rosyjską inwazją — tak stwierdził Generalny Inspektor Niemieckich Sił Zbrojnych Eberhard Zorn w dokumencie "Instrukcja Operacyjna dla Sił Zbrojnych" cytowanym przez tygodnik "Der Spiegel".

Niemcy mogą potencjalnie zostać zaatakowane bez ostrzeżenia, co spowodowałoby wielkie, jeśli nie krytyczne szkody — ostrzegł Zorn. Jego zdaniem strategia z poprzednich 30 lat, nie ma zastosowania w obecnej sytuacji. Uważa, że Bundeswehra powinna skupić się na wiarygodnym odstraszaniu potencjalnego wroga i wypracować gotowość na "wojnę narzuconą".

Zgodnie z planem, do 2024 r. Bundeswehra ma utworzyć co najmniej jedną w pełni wyposażoną i gotową do marszu dywizję liczącą 10 tys. żołnierzy.

Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

Niemcy oszaleli czy co ? .

Nie możemy czekać, aż zostaniemy zaatakowani". Niemcy przygotowują plan na wypadek wojny z Rosją

Dowództwo niemieckiej armii uważa za konieczne przeprowadzenie gruntownej reformy strategii Bundeswehry, która uwzględni zagrożenie rosyjską inwazją — tak stwierdził Generalny Inspektor Niemieckich Sił Zbrojnych Eberhard Zorn w dokumencie "Instrukcja Operacyjna dla Sił Zbrojnych" cytowanym przez tygodnik "Der Spiegel".

Niemcy mogą potencjalnie zostać zaatakowane bez ostrzeżenia, co spowodowałoby wielkie, jeśli nie krytyczne szkody — ostrzegł Zorn. Jego zdaniem strategia z poprzednich 30 lat, nie ma zastosowania w obecnej sytuacji. Uważa, że Bundeswehra powinna skupić się na wiarygodnym odstraszaniu potencjalnego wroga i wypracować gotowość na "wojnę narzuconą".

Zgodnie z planem, do 2024 r. Bundeswehra ma utworzyć co najmniej jedną w pełni wyposażoną i gotową do marszu dywizję liczącą 10 tys. żołnierzy.

No oni już raz się zbroili.

Opublikowano
3 godziny temu, DTaras napisał:

Nie chcę się mądrować ale: a nie mówiłem . To tak a propps małych słabosci Denwera...

Tylko kaczyński pewnie bedzie planował hute opalaną węglem a potrzebna jest na wodór , niemcy sobie zwiedzali kiedyś i ukraine i rosje w celu produkcji wodoru .  tylko z kąt wziąć wodór do tej huty jak to dopiero mżonki z produkcją  na szeroką skale , najpierw powinien byc nadmiar energi w sieci a potem zastanowić się mazna jak  ją magazynować , a w europie  energi brakuje no , jest  są nadmiary chwilowe z OZE  ale nie na tyle zeby mysleć nad wodorem przemysłowym 

Opublikowano (edytowane)

5 godzin temu, jarecki napisał:

Hmm . we wschodnich landach niemiec ziemia jest o połowe tansza niz w zachodnich czy południowych , a i zysk z ha w zachodnich niemczech jest nieporównywalnie lepszy z ha . ziemi  . ile srednio wezmierz mniej za 1 tone przenicy niz na zachodzie kraju .

Wschodnie Niemcy maja ziemię taka jak w lubuskim. Piachy, żwirki, mozaiki i stepowienie. Taka ziemia nie jest wiele warta to i jej cena jest adekwatna. Co innego rejon Hamburga czy bawaria - lepsza ziemia, więcej opadów to i cena wyższa. 

Ile wezme mniej? Pewnie ok 100-150 pln na tonie ale wezmę co najmniej tonę  więcej przy takim samym nawożeniu. Średnia na pszenicy z wielolecia to 8+ przy azocie ok 170 kg/ha. Ziemia bardzo łatwa w uprawie więc niskie zuzycie paliwa i z racji granulometrii również elementów roboczych. Nie mam jednego kamienia na polu więc maszyny nie mają wymyślnych zabezpieczeń co oznacza że są tańsze w zakupie. Suma opadów na poziomie 620mm  co w połączeniu z dobrym podsiąkaniem daje komfort jeśli chodzi o wegetację roślin. W zimę z reguły wystarczająca pokrywa śnieżna więc wymarznięcia są bardzo rzadkie.  Generalnie jest lżej, łatwiej, bardziej przewidywalnie.

1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Co ty uprawiasz na tej ziemi ? że tyle płacisz bo że po tyle chodzi to zgoda ale kiedy to odbić ? U mnie LKR od tzw. mętów można za 10 000 zł ha kupić , 4 klasa . Ceny w gminie Annopol to max 30 000 zł i nie widzę żadnego zainteresowania bo co tu zasadzić czy zasiać aby to się szybko zwróciło . Sam mam 1 ha na zbyciu przy DK74 z możliwością zabudowy , wyceniam wartość 20 letniej dzierżawy pod PV . Jak tego nie dostanę to pójdzie pod PV i będę czerpał rocznie bez roboty a pole zostanie .

Jak to odbić? 

Co rozumiesz pod pojęciem " aby to się szybko zwróciło"?

Ot swołocz stepowa   Brak wyczucia ze strony Kijowa? Kontrowersyjna nominacja w rządzie Ukrainy wywołała emocje w PiS - WP Wiadomości  

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
10 minut temu, Ulman napisał:

Wschodnie Niemcy maja ziemię taka jak w lubuskim. Piachy, żwirki, mozaiki i stepowienie. Taka ziemia nie jest wiele warta to i jej cena jest adekwatna. Co innego rejon Hamburga czy bawaria - lepsza ziemia, więcej opadów to i cena wyższa. 

Ile wezme mniej? Pewnie ok 100-150 pln na tonie ale wezmę co najmniej tonę  więcej przy takim samym nawożeniu. Średnia na pszenicy z wielolecia to 8+ przy azocie ok 170 kg/ha. Ziemia bardzo łatwa w uprawie więc niskie zuzycie paliwa i z racji granulometrii również elementów roboczych. Nie mam jednego kamienia na polu więc maszyny nie mają wymyślnych zabezpieczeń co oznacza że są tańsze w zakupie. Suma opadów na poziomie 620mm  co w połączeniu z dobrym podsiąkaniem daje komfort jeśli chodzi o wegetację roślin. W zimę z reguły wystarczająca pokrywa śnieżna więc wymarznięcia są bardzo rzadkie.  Generalnie jest lżej, łatwiej, bardziej przewidywalnie.

Jak to odbić? 

Co rozumiesz pod pojęciem " aby to się szybko zwróciło"?

Ot swołocz stepowa   Brak wyczucia ze strony Kijowa? Kontrowersyjna nominacja w rządzie Ukrainy wywołała emocje w PiS - WP Wiadomości  

No jak się pole kupuje to po to żeby zarabiało czyli wydane na niego pieniądze mają się zwrócić jak najszybciej po sprzedaży płodów rolnych z niego . 

Opublikowano

Ja to widzę bardziej jako lokatę kapitału i stopę zwrotu z niego.

Czemu nie kupujesz tej ziemi po 10 tys?  Ja bym brak w ciemno na łubin i słonecznik. Całkiem niezły zwrot mógłby z tego być.

Opublikowano
6 minut temu, hubertuss napisał:

A tym czasem na Śląsku pis się sypie. Dzisiaj stracili władzę w sejmiku bo kilku w tym marszałek odeszło z pisu. 

image.png.8a790b9f57443395df23102fcebd1c38.png

Opublikowano
9 godzin temu, Ulman napisał:

I dobrze ze zostali emeryci i nieudacznicy bo będzie od kogo kupować kolejne hektary pięknej pierwszej klasy.......

Dziwne ze autobus dla ciebie taki ważny 🤔 Samochodu nie masz? 

Co ja widzę zamiast autobusów? Ano ponad kilometr urodzajnych czarnoziemów  w każdą  stronę i sporo ziemi która pójdzie do sprzedania w ciągu 5 lat.  

100 lat temu amerykanie nie takiem czarnoziemy preriowe widzieli-po 12 metrow glebokosci.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Dust_Bowl

wzrost sredniej temperatury o 1 stopien wymaga wzrostu opadow o 200 mm -pare lat takich zmian klimatu i nawet less nie pomoze..

zaden normalny rolnik ziemie nie kupuje-i to na calym swiecie

6 godzin temu, Bogdan_ja napisał:

Gowno masz i gowno miałeś i tyle... Nie jestem żaden jarek pomylencu... 😜

Przyjmuje zakład ale będziesz musiał sam wypić kaleko bo już przegrałeś.... 😋

w takim tempie palma ci urosnie do sylwestra gotowa do zamkniecia  w kaftan..😂

szczury na slasku uciekaja z tonacej lajby ?

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Ulman napisał:

Oj zazdrość przez ciebie przemawia😀. Wszyscy wiedzą  kto ma kasę, kto będzie kupował i w jakim rejonie  W interesie wszystkich jest żeby sobie wzajemnie ceny nie podbijać i nie wchodzić w drogę tylko się dogadywać.

ja nie zazdroszczę życie ci dobrze ...

1 godzinę temu, hubertuss napisał:

nie znudziły ci się kłamstwa ?

pamiętasz co wklejasz twoje memy są warte ile tusk za premiera 

https://energia.rp.pl/gaz/art37336671-gaz-z-norwegii-juz-plynie-do-polski-przez-baltic-pipe

Dnia 23.09.2022 o 16:12, hubertuss napisał:

Co tam brak kontraktów na gaz w baltic pipe co tam brak węgla. Antosiowi medal dadzą ch z węglem i gazem. 

https://energia.rp.pl/gaz/art37336671-gaz-z-norwegii-juz-plynie-do-polski-przez-baltic-pipe

tym czasem kłamiesz pier**lisz 

wystarczy wejść na wyszukiwarkę wpisać hubertuss dać na wrzesień październik co pier**liłeś twoje memy ... pisanie .... co się sprawdziło ? onet wp dawno artykuły usunął ... twoje można łatwo zalesić ......😃 

najgorsze ze ty walisz wszędzie to samo 

...Nawozygaz prąd paliwo to wszystko państwo trzyma w łapie. Tłumaczy się ludziom, że tych firm nie można sprzedać (państwo musi mieć kontrolę) bo gwarantują nam bezpieczeństwo

Dopłaty za susze

hubertuss odpisał na asaledr temat w Tematy ogolne

prawdziwy szahtar z pejsami 

2 godziny temu, hubertuss napisał:

A tym czasem na Śląsku pis się sypie. Dzisiaj stracili władzę w sejmiku bo kilku w tym marszałek odeszło z pisu. A zdaje się w weekend Kaczyński tam był. Chyba znowu za dużo głupot nagadał.

"PiS się sypie". Wolta w Katowicach. Reakcje Tuska i Nowogrodzkiej (msn.com)

tym czasem było niedawno tak ; W poniedziałek wicemarszałek Wojciech Kałuża złożył swoją rezygnację. Kałuża został wybrany z list KO, ale zdecydował się na dołączenie do PiS. 

i co te szczury dalej były i zostały czy jak ? było tak Kancelarii Prezesa Rady Ministrów Michał Dworczyk, wiceminister energii Grzegorz Tobiszowski przyjechali na Śląsk i podpisali z radnym Koalicji Obywatelskiej Wojciechem Kałużą deklarację programową dla Śląska. Tym sposobem Kałuża zagwarantował PiS-owi samodzielną większość w sejmiku śląskim, a "w nagrodę" został wicemarszałkiem śląskim.😂

łubu dubu niech żyje głupota żyda z klubu 🤭

Edytowane przez Roman176
  • Confused 1
Opublikowano
32 minuty temu, jacus napisał:

100 lat temu amerykanie nie takiem czarnoziemy preriowe widzieli-po 12 metrow glebokosci.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Dust_Bowl

wzrost sredniej temperatury o 1 stopien wymaga wzrostu opadow o 200 mm -pare lat takich zmian klimatu i nawet less nie pomoze..

zaden normalny rolnik ziemie nie kupuje-i to na calym swiecie

Fajne te twoje usilne uzasadnienia dlaczego warto być dziadem. Chyba z galanem się niedawno widziałeś😆

Będąc nawet średnio inteligentnym człowiekiem powinieneś wiedzieć że USA to diametralnie inne warunki geograficzne i meteo. Otóż w europie mamy zdecydowanie więcej otaczającej nas wody niż oni co powoduje znacząco zmienne cyrkulacje powietrza. Dodatkowo mamy wszystkie wyższe góry ułożone równoleżnikowo i stanowią one naturalną  granicę cyrkulacji powietrza. W USA mają góry południkowo  i "przeciąg" od alaski po zatokę meksykańską. W zalezności z której strony wieje to albo masz tornada albo mróz i metr śniegu. No a na koniec zaznaczę tylko że równiny rozciągają się pomiędzy 30 tym a 45 równoleżnikiem czyli przekładając to na warunki z naszej strony atlantyku - od linii południowa Francja - południowa Rumunia -południowy Kazachstan do linii południowe Maroko - Izrael - środkowy Iran.  Jak można porównywać te dwa diametralnie inne rejony? Chyba że to jakaś desperacja z niemocy uzasadnienia swojego dziadowania. 

Co do światowych trendów w zakupie ziemi to wątpię żebyś cokolwiek wiedział skoro nie masz pojęcia co się dzieje 300 km od ciebie. 

Co do opadów - jak gruby schudnie to chudy zdechnie. Przy drastycznych zmianach klimatu ja najpóźniej zamknę biznes😁. Choć w sumie to raczej mi to nie grozi bo w wiosce mam dwie całkiem spore rzeczki i tylko z jednej potrafią chodzić jednocześnie 3 deszczownie o poborze łącznym tak na oko 150m3/h. Także wymyślaj dalej kolejne teorie o tym jaki to zły los mnie czeka.😄

• Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, Leszy napisał:

Dziwna ta twoja teoria. Czy jakaś literówka się wkradła?? 

Polska jest fenomenem gdzie trzeba mieć wszystko na własnosc zaczynając od domu , mieszkania z jednej strony to jest dobre ale z drugiej zostajem zwiazani z miejscem . Ostatnio fajne  badania obublkowano ze coraz mniej osób planuje przejmować rodzinne biznesy a zamierza  podążać własną drogą w Polsce .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v