Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

ale czasowości można im trochę pozazdrościć. 

Wszystko jest zależne od indywidualnych warunków.

Przy zbożówce to trzeba sobie hobby znaleźć by czas zagospodarować.

A w mieście ambitna praca nie kończy się w biurze. A obciążenie psychiczne potrafi dokopać.

Opublikowano

Jak się chce dużo zrobić i ma ambicje to wszędzie trzeba się narobić. Przynajmniej na początku. 

7 minut temu, Agrest napisał:

Przy zbożówce to trzeba sobie hobby znaleźć by czas zagospodarować.

ale to trzeba mieć już niemałą zbożówkę. Znam może dwóch co tylko z pola żyją i to całkiem dobrze, i spokojnie. Inni nawet w dużych gospodarstwach to dodatkowo etat, albo jakieś usługi(kombajn, siew itd.) i przynajmniej w sezonie zarobieni po uszy. 

Opublikowano
4 godziny temu, hubertuss napisał:

Widać amerykanie tez mieli umiarkowany entuzjazm bo 17 września nie pamiętam którego roku ogłosili, że jej w PL nie będzie. Mało tego taka tarcza nie obroniła by Przewodowa. Ale was się głupotami jak zwykle mami.

to ja ci przypomnę kto zrezygnował z tarczy W piątek 29 sierpnia 2008 Donald Tusk w Słupsku tłumaczył się z podpisania umowy o budowie bazy antyrakiet koło Słupska: „Nie jest nam potrzebna pomoc amerykańska kiedy będziemy martwi, Zaproszenie Rosji do udziału w stworzeniu systemu🤣

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, DTaras napisał:

I niewiem co myśleć bo uparłeś się przy znaku a zapomniałeś o słowie po czym sobie przypomniawszy przeszedłeś do Boga o procesu tworzenia. Widać moje bajty to Twoje bity chyba co w gruncie rzeczy oznacza że tempą szczałą świata nie zwojujesz a jedynie krwi napsuć możesz...

Aaa to nie z wiekiem tak się dzieje?

a czym się słowo od znaku, symbolu różni ponad rodzaj nośnika?

z kolei czymże jest tworzenie jeśli nie przekształcaniem informacji? czyli tzw-go słowa? cała reszta to tylko kwestia skali i stopnia komplikacji.

nasze zmysły z kolei upraszczają co by prymitywny nasz przetwornik informacji jako tako wyrobił wszak np wzrokiem ogarniamy tylko kilka z wielości parametrów bez wnikania np w strukturę atomową a tym bardziej przepływy energetyczne wewnątrz materii.

co do zniszczeń wiekiem to zgoda i zgoda że pozwoliłem sobie za dużo ale tu nie chce mi się już roztrząsać dlaczego.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, mirro napisał:

Czyli nie syna dzika i nornicy?😂 Jestem zawiedziony/

tak sobie wyobraziłem te stworzenia

no i było by to technicznie cholernie trudne o.O niechybnie byłby to fenomen; zatem - nie w tym przypadku xD 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

"W ciągu dziewięciu strasznych miesięcy Ukraina z pewnością dowiedziała się, kto jest jej przyjacielem. Wielka Brytania jest niezawodna, zapewniając szkolenia, broń i silne wsparcie polityczne. Stany Zjednoczone, jak zawsze, wzięły największy ciężar, wydając ponad 18 miliardów dolarów na amunicję i inny sprzęt wojskowy. Ale najprawdziwszym przyjacielem Ukrainy jest Polska" - pisze Fallon, który był ministrem obrony w latach 2014-17, w gabinetach Davida Camerona i Theresy May.

"Ukraina jest dłużnikiem Polski za jej natychmiastową i niezwykle hojną reakcję. Ale pozostali z nas również są dłużnikami Polski, nie tylko za jej wielkoduszną odpowiedź humanitarną, ale za jej wytrwałość w ostrzeganiu nas przed rosyjskim zagrożeniem".

Wspomina, że przez cały okres, gdy był ministrem obrony, to właśnie Polska zawsze najlepiej rozumiała to zagrożenie i naciskała na bardziej zdecydowaną reakcję Zachodu i zaznacza, że rozmieszczenie wojsk NATO w krajach bałtyckich, w samej Polsce oraz obrony przeciwlotniczej w Rumunii zawdzięczamy w dużej mierze polskiemu przywództwu i naciskom.
"A Polska powinna zawstydzić swoich zachodnich sojuszników, by zrobili więcej, by pomóc. Od lutego prawie osiem milionów Ukraińców przekroczyło granicę z Polską; każdego dnia przybywa ich jeszcze ponad 20 tysięcy. Są oni karmieni, kwaterowani, otrzymują darmowe przejazdy i miejsca w szkołach dla swoich dzieci. Rodziny w całej Polsce otworzyły swoje drzwi na największy ruch ludności na naszym kontynencie od czasów II wojny światowej" - kontynuuje Fallon.

Jak zaznacza, to Polska przyjęła większość ukraińskich uchodźców; to polska gospodarka poniosła jeden z największych ciosów, wskutek czego jej stopa wzrostu zmniejszy się z 4 proc. do 1,6 proc. w 2023 roku. "Polska wyda w tym roku na pomoc ukraińskim uchodźcom oszałamiającą kwotę 8,4 mld euro (7,3 mld funtów), ale z Unii Europejskiej otrzymała tylko 144 mln euro. Porównajcie to z ogromnymi kwotami, które UE przeznacza na rozbudowane programy dla uchodźców uciekających z Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu. W rzeczywistości UE wydaje się być bardziej zaniepokojona niezależnością części polskiego systemu sądowniczego niż wysiedleniem ośmiu milionów Europejczyków. Znaczne płatności, które zgodnie z prawem należą się Polsce w ramach siedmioletniego budżetu UE oraz z funduszu odbudowy po kryzysie (odpowiednio 73 mld euro i 35 mld euro) są wstrzymywane w czasie, gdy Polska potrzebuje wszelkiej możliwej pomocy finansowej" - podkreśla.

Jak dodaje, zamożniejsi sąsiedzi nie przykładają się również do pomocy wojskowej. Zwraca uwagę, że Polska przekazała Ukrainie więcej sprzętu wojskowego niż jakikolwiek inny sojusznik z UE i cztery razy więcej niż Francja. Polska dostarczyła samobieżne haubice, przenośne systemy obrony przeciwlotniczej i dziesiątki swoich czołgów, a Niemcy, mimo że o tym mówią, wciąż zwlekają z dostarczeniem wyrzutni rakietowych i pojazdów opancerzonych -argumentuje Fallon.

Opublikowano (edytowane)

Juz dawno pisałem że upaincy to tylko koszt a nie żaden pożytek. A żeby było ciekawiej to zeszcze psie syny za nic nie chcą się przyznać że to ich rakieta. Upaincom nie można wierzyć.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

nikomu nie można wierzyć; nieufność jest cnotą, naiwność to cecha głupców a z ukrami jest o tyle łatwiej że "łżą w żywe oczy" co z daleka widać. Znam kilkoro Ukraińców i to jest ich cecha wspólna i wada niemal charakterystyczna. Oczywiście są wyjątki ale większość wie że kłamstwo u nich jest jawnie widoczne a i to wciskają nieraz takie androny że aż niepotrzebnie rodzi to agresję u słuchacza tylko im szkody przynoszącą jak choćby i w tym przypadku. a skoro i sam ich prezydent w żywe oczy próbował jawnie opisywać zdarzenia o których zrazu przecież pojęcia mieć nie mógł to widocznie taka ich główna cecha narodowa i łatwiej pojąć czemu Ukraina ma zawsze historycznie pod wiatr.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Wielokrotnie pisałem że to wyjątkowo parszywa, kłamliwa i fałszywa nacja. Dobrze dla wszystkich że mogą zobaczyć jakie to jest roszczeniowe i zaprzane draństwo. Było to mało nagłośnione ale już ponad miesiąc temu Biden spuścił żydka po brzytwie bo ten mu zaczął mówić jak USA ma pomagać i ile kasy powinni dawać. Ot swolocz.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

a już wracając do tematu rakiety to pojawiają się informacje (nie, nie ukraińskie :) ) że była jedną z dwu wystrzelonych przeciw kacapskiej zmierzającej w jakąś elektrownię i została ta kacapska zestrzelona przez jedną z ukraińskich przez co druga nie miała już w co trafić. Zatem Ukraińcy postępowali wobec wyższej konieczności i postąpili skutecznie i na prawdę nie ma żadnych powodów aby w tej sytuacji łgać wszak bronili własnego życia i nikt a zwłaszcza Polska im tego prawa nie odmawia i ich nieszczęścia traktuje... no właśnie bo mam ochotę napisać - traktowaliśmy - niemal jak swoje

to jest właśnie ta różnica dla której ani są zbyt mile widziani przez wielu z wewnątrz w ue ani w NATO bo jeszcze nie dorośli do pewnych standardów i zwyczajnie się ich boimy bo mogą okazać się tą przysłowiową świnią od ręki zamiast palca

z resztą Joe Biden pono ma jakieś i polskie koligacje rodzinne tak że nie dziwne że jakaś zapewne wrodzona przezorność iż

29 minut temu, Ulman napisał:

spuścił żydka po brzytwie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
16 minut temu, dysydent napisał:

a z ukrami jest o tyle łatwiej że "łżą w żywe oczy" co z daleka widać.

Nie żebym kogoś chciał bronić, ale wczoraj padły ważne słowa z ust Zalęskiego w kontekście właściciela rakiety. "Nie mam powodów aby nie wierzyć dowódcy OPL". Trza też brać pod uwagę że faktycznie ktoś mu to zameldował i był pewien że tak włąśnie jest, Choć meldujący też mógł być święcie przekonany że melduje stan faktyczny. 

Opublikowano (edytowane)

to ja już wolę ten przeze mnie wyśmiany 24-o godzinny system "wczesnego ostrzegania" nasz niż trąbienie pewnikami zanim jest się czegokolwiek pewnym

zwłaaaszcza... były przecieki jakoby Ukraińcy próbowali przechwycić ową rakietę co by po za Ich granice nie wyleciała ale Im się nie udało tak że ....

przecież dobrze wiedzą że zachód nie chce (bezpośredniej) wojny z rosją i z góry wiadomo że ..... nawet jeśli by to jednak była i ruska rakieta czy jej szczątki już nie ważne czy z rykoszetu po zestrzeleniu czy nie do końca kompletnej samodestrukcji ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

to ja już wolę ten przeze mnie wyśmiany 24-o godzinny system "wczesnego ostrzegania" nasz niż trąbienie pewnikami zanim jest się czegokolwiek pewnym

No bo to jest wojna. Ale system zbierania danych zawsze kuleje. 

Opublikowano (edytowane)

i dla tego w całej reszcie wobec Ukrainy nic się nie zmieni bo nie powinno
za to wobec rosji... no trza by pomyśleć bo równanie z ziemią drugiego kraju za to że się nie potrafiło go podbić.... no mam nadzieję że kacapy historycznie mają jeszcze bardziej prze...ane niż mieli do tej pory bo w razie ich slabości litość nie będzie obowiązywać
a tak silni jak jankesy to oni nie są aby sobie na to pozwolić

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v