Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

jak skrzynia na luzie albo odpięte wały napędowe, to idzie dość lekko, zauważ, że ciągnie po ubitej, dosć suchej i płaskiej drodze, a ten ciągnik ma 80KM i z przyczepami 20 ton na takiej drodze sobie radzi

taki BMP waży 12-13t

MTLB 10-12t

Edytowane przez jahooo
Opublikowano (edytowane)

To by wiele tłumaczyło ale i tak ciekaw jestem jak sie przedstawiają opory toczenia takiego czegoś.  Wiadomo że czym węższe opony tym mniejsze opory toczenia ale mały uciąg. Czym większa powierzchnia styku tym wieksze opory i uciąg. Ciekawe jak to sie przedstawia w liczbach tzn jak sie przekłada na zapotrzebowanie na moc.

To też ciekawe "FAZ" : Polska jest rozczarowana - WP Wiadomości

....i by się zgadzało Raport: Gotowość bojowa wojska polskiego nie istnieje (dorzeczy.pl)

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

to ma być szybkie i dzielne w terenie, gąsiennice zapewniają dobrą przyczepność i mały nacisk jednostkowy , silniki 300-400KM bardzo dobre przyśpieszenie i dzielność w terenie

Teraz sobie wyobraź, że to waży 12 ton i ma silnik diesla 240KM, czyli przyśpieszenie  na drodze jak niezła osobówka

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

ano niuty robią swoje - dodatkowo wzmocnione przez przekładnię. Przy czym te dwanaście ton oznacza, że byle myśliwy z .308 magnum robi w tym otworki a obecnie 30 mm działo jest na tyle sztywne, że z dwóch kilometrów ta pucha jest zatrzymana...

@Ulman gąsienica nie generuje odksztalcenia w gruncie ani w rolkach - opory toczenia są mniejsze niż przyczep.

Opublikowano
Dnia 11.07.2022 o 06:28, hubertuss napisał:

Jakie pracujące soboty jakie 4x8 co ty bredzisz? Z kogo to jest cytat? U ciebie jak zwykle chaos i nie wiadomo kto co i dlaczego. Słyszałeś by po mówiło, że będzie 4x8? Słyszałeś by mówili, że będą pracujące soboty? Jak chcą 4 dni pracy to jakim cudem soboty? Myślisz nad tym co słyszysz i nad tym co piszesz? Widać nie. Takimi tekstami jak ten zacytowany przez ciebie tumani się ciemny pisowskui lud, który jak mawiał Kurski wszystko kupi.

nawet sam biedroń napisał mu 

Robert Biedroń (Lewica) powiedział, że Lewica sprawdzi wiarygodność propozycji Donalda Tuska.

Sprawdzimy Donalda Tuska i wszystkich posłów Platformy Obywatelskiej, składając zapowiedziany przez nas projekt czterodniowego tygodnia pracy i sprawdzimy czy parlamentarzyści PO także z innych ugrupowań nas poprą          bo to parta oszustów jedno gada drugie robi  

Dnia 11.07.2022 o 07:35, jacek1296 napisał:

Cytat z pisiora ze "śniadania u Rymanowskiego".

wszyscy zarzucili mu kłamstwo 

Robert Biedroń (Lewica) powiedział, że Lewica sprawdzi wiarygodność propozycji Donalda Tuska.

Sprawdzimy Donalda Tuska i wszystkich posłów Platformy Obywatelskiej, składając zapowiedziany przez nas projekt czterodniowego tygodnia pracy i sprawdzimy czy parlamentarzyści PO także z innych ugrupowań nas poprą

a nie trzeba daleko patrzeć na tuska przypomni mi kampus z Balcerowiczem a teraz prawdziwa chorągiewka kłamie na zawołanie 😂 

1 godzinę temu, Ulman napisał:

To by wiele tłumaczyło ale i tak ciekaw jestem jak sie przedstawiają opory toczenia takiego czegoś

nie musisz daleko szukać popatrz w lustro zacznij myśleć zobacz jakie masz opory myślowe podobnie 😜

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DTaras napisał:

ano niuty robią swoje - dodatkowo wzmocnione przez przekładnię. Przy czym te dwanaście ton oznacza, że byle myśliwy z .308 magnum robi w tym otworki a obecnie 30 mm działo jest na tyle sztywne, że z dwóch kilometrów ta pucha jest zatrzymana...

@Ulman gąsienica nie generuje odksztalcenia w gruncie ani w rolkach - opory toczenia są mniejsze niż przyczep.

Jakoś wierzyć mi się do końca nie chce. Mam w traktorze ponad 700 i niecałe 7 ton ale  jakoś gumy nie pali😁

Co do oporów toczenia to ciekawe rzeczy prawisz. Muszę o tym poczytać

Romanek, to teraz Biedroń jest twoim autorytetem? Chociaz jak by się zastanowić to mają z prezesem taką samą orientację i nie tylko gospodarczą😆

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
6 minut temu, Ulman napisał:

Romanek, to teraz Biedroń jest twoim autorytetem? Chociaz jak by się zastanowić to mają z prezesem taką samą orientację i nie tylko gospodarczą😆

ciężko nie zauważyć co gadają ....      z kont wiesz o orientacji leżałeś z nimi w jednym łóżku ? 

Opublikowano

Jeśli chodzi o orientację socjalistyczna to nie potrzeba do tego lóżka. Jeśli o pedalenie to z Biedroniem sprawa jest prosta, natomiast prezes ewentualnie może być  zoofilem ewentualnie kompletnym eunuchem. 

Opublikowano (edytowane)

Każdy zdrowy chłop ma partnerkę i dzieciaki a nie kota. Freddie Mercury też miał koty a pedalił na potegę😆

A tak na serio - uważasz że człowiek żyjący całe życie z kotem, bez prawa jazdy, do niedawna bez konta  to jest coś normalnego? Ten człowiek jest nienormalny i wątpliwości co do tego nie ma żadnych.

Coś dla ciebie na dobranoc (702) Dlaczego FSO musiało upaść? - MotoBieda - YouTube

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

nie potrafisz rozróżnić czołgu od transportera a takiego bystrego zgrywasz :) te twoje wywody o kaczyńskim są tak samo bystre

Opublikowano
4 godziny temu, hubertuss napisał:

pierwszy w historii Polski premier skazany dwoma wyrokami za łganie

ty jesteś kłamca i łgarz; już ci to kiedyś mówiłem ale widzę, że nie dociera; więcej tvn oglądaj to będziesz "mądrzejszy" :D 

4 minuty temu, Ulman napisał:

Jak to jest mieć starego  lewicowego pedryla za idola?

pochwal się nam, jeśli musisz

Opublikowano (edytowane)

Czemu wstydzisz się prezesa? Toż to gieniusz jakich mało😆 Nie potrafił zostać ojcem to mu się ubzdurało że ojcem narodu zostanie

A kiedy będą te reparacje co wczoraj w Grójcu Jarosław Polskę Zbaw obiecywał? Wiesz moze coś bliżej? 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
24 minuty temu, Ulman napisał:

opracowanego w 1985 roku modelu wars. Samochód miał szansę tchnąć w FSO ducha nowoczesności, niestety napięta sytuacja polityczno-gospodarcza zmusiła władze fabryki do rezygnacji z projektu.

deweloperzy intensywnie zaczęli sobie ostrzyć żeby na post przemysłowe tereny na osiedla i biurowce bo ziemia była droga a tam mordor dzielnica warszawy powstała na gruzach zakładów deweloperzy łapówkarstwie wszystko załatwiali  

POLSKA W PRZEŁOMIE WIEKU BYŁA W HHHHHHHHHHUUUUUUUUJJJJJJJJJJ SKORUPOWANYM KRAJEM  DIJECHAŁEM DO 5 MIN HEHEHE 

PODANIE PRZYCZYNY UPADKU FSO WARSZAWIE ZRUDŁO INTERIA DOJEBANIE PODATKAMI 

DZIEKI UMAN JA TO WIEM 

HEHEHE[

drastyczne podniesienie podatków od nieruchomości. Mało kto wie, że w zeszłym roku za użytkowanie 110 ha gruntów żerańska fabryka zapłaciła w sumie 1,9 mln zł. Od stycznia miasto podniosło opłaty ponad 11-krotnie. Tegoroczna stawka to aż 22 mln zł.

Czytaj więcej na https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/producenci/news-dlaczego-fso-musialo-upasc,nId,1387102#google_vignetteutm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Roman176 napisał:

opracowanego w 1985 roku modelu wars. Samochód miał szansę tchnąć w FSO ducha nowoczesności, niestety napięta sytuacja polityczno-gospodarcza zmusiła władze fabryki do rezygnacji z projektu.

deweloperzy intensywnie zaczęli sobie ostrzyć żeby na post przemysłowe tereny na osiedla i biurowce bo ziemia była droga a tam mordor dzielnica warszawy powstała na gruzach zakładów deweloperzy łapówkarstwie wszystko załatwiali  

POLSKA W PRZEŁOMIE WIEKU BYŁA W HHHHHHHHHHUUUUUUUUJJJJJJJJJJ SKORUPOWANYM KRAJEM  DIJECHAŁEM DO 5 MIN HEHEHE 

PODANIE PRZYCZYNY UPADKU FSO WARSZAWIE ZRUDŁO INTERIA DOJEBANIE PODATKAMI 

DZIEKI UMAN JA TO WIEM 

Przez 20 minut obejrzałeś 5 minut i jeszcze nic z tego nie zrozumiałeś. Gdzie mordor a gdzie FSO? Ty masz jakiekolwiek pojęcie o Warszawie? Ano nie masz ale lubisz pisać i tak klepiesz bez sensu. Problem z tobą jest taki jak przed chwilą pokazałeś. Obejrzysz kawałek, zapamiętasz dwa akapity które jeszcze ci się popieprzą i wydaje ci sie że cokolwiek wiesz. No ale za komuną się tęskni........oj tęskni. Może PIS ją wskrzesi?

Jak juz tak bardzo lubisz cytaty bo ci zasób słów nie pozwala pisać od siebie to masz  jeden z twojego artykułu 🤣

"Prawdę mówiąc, upadek FSO dla nikogo nie powinien być zaskoczeniem. O tym, że fabryka nie przetrwa transformacji ustrojowych mówiło się już dwadzieścia lat temu."

Niedbale produkowali przestarzałe chujostwo a lenie ze związków zawodowych dopełnili dzieła. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Rada Molenbeek Saint-Jean (Belgia), zatwierdziła wprowadzenie podatku w wysokości 5,6 tys. euro od samoobsługowych kas w supermarketach. Radni gminy będącej częścią regionu stołecznego Brukseli uznali, że wprowadzone przez supermarkety kasy "mają wpływ na spójność społeczną w dzielnicach, w których jest wielu seniorów i powodują brak kontaktu między klientami a pracownikami".
Coraz częściej w supermarketach tradycyjne kasy z pracownikami są zastępowane przez urządzenia, gdzie po zeskanowaniu towaru można za niego zapłacić.
Nie podoba się to samorządowcom z Molenbeek Saint-Jean i przegłosowali w środę wprowadzenie jeszcze w tym roku podatku w wysokości 5,6 tys. euro za każde urządzenie. 
"Jest to działanie w celu wyrównywania szans wszystkich podmiotów gospodarczych w naszej gminie" - wyjaśnia w komunikacie prasowym burmistrz Catherine Moureaux i wskazuje, że poprzez samoobsługowe aparaty to konsument wykonuje zadania, które wcześniej wykonywali pracownicy.

wyższy poziom lewactwa, gdzie jest kres tego szaleństwa?

Opublikowano
6 godzin temu, Ulman napisał:

Jakoś wierzyć mi się do końca nie chce. Mam w traktorze ponad 700 i niecałe 7 ton ale  jakoś gumy nie pali😁

Co do oporów toczenia to ciekawe rzeczy prawisz. Muszę o tym poczytać

Popatrz na układ współpracujący czyli gąsienica- koła nośne (te dolne te toczące się po jej wewnętrznej stronie). Cała sztuczka to zrozumienie dwu funkcji gąsienicy. Pierwsza to zapewnienie "drogi" dla kół nośnych na których opiera się pojazd i to zapewnia strona wewnętrzna a druga to przyczepność do gruntu i to zapewnia jej strona zewnętrzna. Dodatkowo ogniwa mają wypustki wbijające się w ziemię  Pojazd niejako rozkłada sobie drogę dla kół nośnych a jednocześnie powierzchnia styku z gruntem zewnętrznej strony jest na tyle duża iż nacisk jest faktycznie mniejszy. Opór największy to samo przesunięcie ogniwa ( bo opór toczenia się wąskich ogumionych kół nośnych po wewnętrznej stronie czyli metalu jest niewielki).

Jeśli zaciemniłem temat to przepraszam.

Opublikowano

szkoda ze zamiast o prawa pracownicze i pomaganiu im to ue zajmuje się bzdurami. Tusk mówi o 4 dniowym dniu pracy a ja się pytam czemu nikt nie pilnuje aby 8 godzinny dzień pracy był przestrzegany czemu nikt się za to nie weźmie

Opublikowano
7 godzin temu, Roman176 napisał:

nawet sam biedroń napisał mu 

Sprawdzimy Donalda Tuska i wszystkich posłów Platformy Obywatelskiej, składając zapowiedziany przez nas projekt czterodniowego tygodnia pracy i sprawdzimy czy parlamentarzyści PO także z innych ugrupowań nas poprą          bo to parta oszustów jedno gada drugie robi  

wszyscy zarzucili mu kłamstwo 

Sprawdzimy Donalda Tuska i wszystkich posłów Platformy Obywatelskiej, składając zapowiedziany przez nas projekt czterodniowego tygodnia pracy i sprawdzimy czy parlamentarzyści PO także z innych ugrupowań nas poprą

a nie trzeba daleko patrzeć na tuska przypomni mi kampus z Balcerowiczem a teraz prawdziwa chorągiewka kłamie na zawołanie 😂 

nie musisz daleko szukać popatrz w lustro zacznij myśleć zobacz jakie masz opory myślowe podobnie 😜

Od kiedy Biedroń jest dla ciebie autorytetem. Już ci wytłumaczyłem o co może chodzić z 4 dniowym tygodniem pracy. Nie rozumiesz trudno. Słuchaj Biedronia dalej.

6 godzin temu, nie napisał:

ty jesteś kłamca i łgarz; już ci to kiedyś mówiłem ale widzę, że nie dociera; więcej tvn oglądaj to będziesz "mądrzejszy" :D 

pochwal się nam, jeśli musisz

Tak tak ja jestem kłamca. Tylko ja nie mam za łganie dwóch wyroków jak Morawiecki. Morawiecki ma za kłamanie dwa wyroki po których musiał odszczekać I choć byś tu się dwoił i troił nie zmienisz tego. Jako jedyny premier w historii polski Morawietzky ma dwa wyroki za kłamliwe wypowiedzi.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v