Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, Ulman napisał:

Moje zdanie jest zgoła inne . Jeśli  jesteś przekonany że " Za rok ruskie mocarstwo będzie się chyliło do upadku a naczelnego debila sami powieszą i powiedzą że to nie oni, tylko on wszystko wymyślił "  to proponuję zakład i żebyś wybrał o co się zakładamy. To chyba jest zrozumiały układ? 

zeby sie zakladac trzeba miec zdolnosc  honorowa.............

• Thanks 1
Opublikowano

onuca  Holandia przeprasza się z węglem. Elektrownie „na pełnych obrotach” tym czasem w Polsce zakłady potraktowane dynamitem 

pis też rospierdolił nową budowaną elektrownie 

U nas się rozbiera a w Niemczech buduje (Datteln 4). My nie mamy produkować my mamy kupować od De, Rus i US. Dopiero w tym kontekście zaczynamy rozumieć konieczność rozbiórki tej elektrowni. Podobnie zresztą jak tysiące dobrze działających i prosperujących zakładów w latach 90tych.

1 minutę temu, Ulman napisał:

Najwyzszy czs zebys to zrobił

ja ? 

pisałem kiedyś ze tak bd (nie chce mi się szukać)      @Ulman  głupi nawet jest po studiach   robol cię upokorzył jakie to straszne ... przeżyjesz to ? 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

Podobnie zresztą jak tysiące dobrze działających i prosperujących zakładów w latach 90tych.

pisałem kiedyś ze tak bd (nie chce mi się szukać)      @Ulman  głupi nawet jest po studiach   robol cię upokorzył jakie to straszne ... przeżyjesz to ? 

Ach ten PISowski sentyment do komunistycznej gospodarki😂 Ciekawe skąd to się bierze🤔 Pewnie dlatego że to neo komuchy😆

Robol to mi może samochód wypucować i podwórko pozamiatać a nie upokorzyć. Uważasz że to powrót do węgla? Nie bądź śmieszny . Spalą tego trochę wiecej bo nie mają wyjścia a za pół roku przez NS  a potem przez NS2 popłynie gaz i wszystko wróci do normy. No ale przyznać trzeba że masz powody by triumfować i pewnie pierwszy raz w życiu poczuć że twoja robota ma jakiś sens. Ciesz się chwilą!

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
43 minuty temu, Ulman napisał:

Ach ten PISowski sentyment do komunistycznej gospodarki😂 Ciekawe skąd to się bierze🤔 Pewnie dlatego że to neo komuchy😆

jaki sentyment ? 

44 minuty temu, Ulman napisał:

Robol to mi może samochód wypucować i podwórko pozamiatać a nie upokorzyć.

a babcia utrzymuje cię z renty 🤣   propo po co studiowałeś ? żeby pierdzieć w stołek

45 minut temu, Ulman napisał:

No ale przyznać trzeba że masz powody by triumfować i pewnie pierwszy raz w życiu poczuć że twoja robota ma jakiś sens. Ciesz się chwilą!

nie no ja myślę żeby Polskę zalesić albo zasypać  twoje rolnictwo po co nam ukrainna da z chin kupimy to po co to wszystko ? 

Opublikowano

kiedyś za ileś lat skończy się gaz i węgiel i ropa i co następne pokolenia będą robić wrócą do jaskiń ? .

Będą spłacać zadłużenie świata DURNOTA BOGATYCH TEGO ŚWIATA ODPIERDALA POMIATA NARODAMI TEGO ŚWIAT .

Opublikowano

22 czerwca 1943 r. we wsi Górka Połonka pow. Łuck, Ukraińcy napadli na kolumnę uciekinierów z Jezioran Szlacheckich i zamordowali co najmniej 12 Polaków, w tym 1 dorosłego mężczyznę, młode małżeństwo (lat 18 i 24), 3 dziewczynki i 2 chłopców.

Na początku czerwca 1943 r. natężenie mordów na krótki czas osłabło, ale to właśnie wtedy "Kłym Sawur" - Dmytro Kljaczkiwśkyj - dowódca UPA na Wołyniu, przekazał dowódcom UPA w zachodnich powiatach Wołynia oficjalny rozkaz eksterminacji Polaków, co potwierdził jeden z komendantów UPA - Jurij Stelmaszczuk "Rudy":

"W (…) czerwcu 1943 roku spotkałem się w lesie kołkowskim z Kłymem Sawurem [oraz] zastępcą przedstawiciela sztabu głównego dowództwa, z Andruszczenką. Sawur dał mi rozkaz wymordowania wszystkich Polaków w okręgu kowelskim. (…) Nie miałem prawa nie wykonać rozkazu, zaś na wykonanie nie pozwalały mi osobiste przekonania. Zwróciłem się do Andruszczenki, który powiedział mi, że jest to polecenie nie z centrum, że jest to przekręcenie w terenie". "Rudy" napisał 24 czerwca 1943 r. w tej sprawie list do prowidnyka OUN-B Mykoły Łebedia (choć ten właśnie w tym czasie został pozbawiony stanowiska):"Kolego Ruban! Przekazuję do waszej wiadomości, że w czerwcu 1943 roku przedstawiciel Centralnego Prowidu – dowódca UPA ’Piwnicz’ ’Kłym Sawur’ przekazał mi tajną dyrektywę w sprawie całkowitej, powszechnej, fizycznej likwidacji ludności polskiej". Mimo wątpliwości Stelmaszczuk jednak rozkaz wykonał.

W drugiej połowie czerwca 1943 r. masowe rzezie objęły powiaty: łucki i krzemieniecki (nie ustały napady w dubieńskim i zdołbunowskim).Jeden z dowódców bandy UPA, w sprawozdaniu z przeprowadzonej akcji we wsiach Górka-Połonka i Horodyszcze w powiecie łuckim, w czerwcu 1943 r. pisał: "Otrzymałem rozkaz zniszczenia dwóch folwarków Górka-Połonka i Horodyszcze (…). Bez strzału wchodzimy do środka folwarku. Ze stajni pada strzał wartownika. W odpowiedzi rozległy się nasze strzały. Rozpoczął się krótki, ale zawzięty bój. Polacy odstrzeliwali się zza murów. Żeby lepiej zorientować się, skąd bije wróg, zapaliliśmy słomę. Lachy zaczęli uciekać z folwarku. Powstańcy zdobywali budynek za budynkiem. Z budynków wyciągali Lachów i rżnęli, mówiąc: ’To wam za nasze wsie i rodziny, jakie popaliliście’. Polacy wykręcając się na długich sowieckich bagnetach, błagali: ’Na miłość Boga, darujcie nam życie, ja nic nie winien i nie winna’. (…) Po krótkim boju podpaliliśmy budynki z Lachami, w jakich spalili się”.

289811020_5266397846771386_8559525381180

• Like 2
Opublikowano
galan99 napisał:

kiedyś za ileś lat skończy się gaz i węgiel i ropa i co następne pokolenia będą robić wrócą do jaskiń ? .

Będą spłacać zadłużenie świata DURNOTA BOGATYCH TEGO ŚWIATA ODPIERDALA POMIATA NARODAMI TEGO ŚWIAT .

Ruskie już gmerają w Arktyce...

racyl napisał:

To sama prawda o której niektórzy nie chcą pamiętać 

Ano było. Wniosek z tego taki iż trzeba nacjonalistów kontrolować.

Opublikowano

niech poda jak w 1846 w tarnowskiem chlopi panow mordowali-rabacja galicyjska to sie nazywalo. 

"oni nas pilami rzneli a mysmy zapomnieli" tak pisal wyspianski w weselu - w najbardziej katolickiej i narodowej czesci polski to samo sie dzialo.

gdyby maniusiowi dac sposobnosc to pierwszy by z kosa latal...

jedno dziwne-skad tylu swiadkow,skad takie dokladne opisy ??? gapie stali i patrzyli ?? ktos z bliska obserwowal zamiast uciekac ????

Opublikowano

poczytaj najpierw, kto tak naprawdę stał za rabacją galicyjską i w czyim była interesie, kto potem zagarnął majątki zarówno mordujących jak i częsci pomordowanych  - podpowiem , państwo na A

Opublikowano

poczytaj najpierw kto stal za rzezia wolynska i w czyim byla interesie- a dodatkowo moze sprawdzisz skad wzieli sie tam polacy i czyje zagarniete majatki dostali..

panstwo na a -mieszkalem w tym wspolczesnym a moi przodkowie w tym dawniejszym .

gdyby nie to panstwo polska by na pewno inaczje wygladala a ukrainy by nie bylo - niepodleglosc polski i ukrainy przyszla z galicji i lodomerii..

Opublikowano

yyy państwo na a? A****węgry? Tego to już nikt nie chce pamiętać. Polak Węgier dwa bratanki i do bitki i do szklanki. Z tego prześmiewczego powiedzonka zrobiono wyznanie miłości a tak naprawdę to nie są proste zależności...

Opublikowano (edytowane)

ja zadnego syntementu do gulaszojadow nie mam - kto z was wiec ze chcieli nad odebrac morskie oko i okolice ??? albo ze najwiecej ofiar auschwitz-birkeanu to byli wegierscy zydzi??  albo ze okupowali razem z niemcami spore tereny polski..

ciekawostka- ruch lewostronny obowiazywal w galicji do 1922 r  a na wegrzech do 1944- w wyniku licznych wypadkow z pojazdami armii niemieckiej dopiero zmienili.

onuca-  nudzi ci sie to poszukaj , ogolnie  to podobnym ciebie majatki - II rp ukarala owczesnie "onuce" ,ciekawe czy IV to zrobi.

trzeba sie brac do roboty, pooplac sie troche - za niedlugo jade pomarznac, trzeba sie odrobic..

Edytowane przez jacus
Opublikowano
36 minut temu, jacus napisał:

niech poda jak w 1846 w tarnowskiem chlopi panow mordowali-rabacja galicyjska to sie nazywalo. 

"oni nas pilami rzneli a mysmy zapomnieli" tak pisal wyspianski w weselu - w najbardziej katolickiej i narodowej czesci polski to samo sie dzialo.

gdyby maniusiowi dac sposobnosc to pierwszy by z kosa latal...

jedno dziwne-skad tylu swiadkow,skad takie dokladne opisy ??? gapie stali i patrzyli ?? ktos z bliska obserwowal zamiast uciekac ????

jacuś skąd u ciebie takie sympatie do ukraińskich bandytów?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v