Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

https://wpolityce.pl/spoleczenstwo/583742-owsiak-stal-sie-najwiekszym-charytatywnym-oszustem-iii-rp

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,28057689,jerzy-owsiak-odpowiada-na-krytyke-przestancie-sie-tak-nakrecac.html Teraz zakaz fajerwerków za rok palenia drewnem w piecach jedynym ekologiczne paliwo taką przyszłość szykują UE Polakom

Opublikowano
8 minut temu, Rogas71 napisał:

"Teraz Owsiak zaatakował Polski Ład, program mający na celu stworzenie bardziej sprawiedliwych warunków podziału bogactwa społecznego"

".Uwaga, należy podkreślić: nie atakował metod i realizacji tego programu, ale samą ideę sprawiedliwości społecznej, która za nim stoi".

"Nie zapomnijmy, w ten sposób atakuje program sprawiedliwszego opodatkowania, którego celem jest między innymi poprawienie sytuacji w systemie ochrony zdrowia. Przecież ten sam cel stawia sobie WOŚP."

Bardzo ważny tekst, dobrze że go wkleiłeś, To właśnie jest kwintesencja PiS owskiej demagogii i sloganów .😂

Jak zrozumiesz czemu pogrubiłem akurat te fragmenty, to daj znać.

Opublikowano

Podział bogactwa, idea sprawiedliwości społecznej , sprawiedliwsze opodatkowanie  -  to są lewicowe wynurzenia Lenina. 

Sprawiedliwe opodatkowanie to by było gdyby wprowadzili podatek liniowy. Każde inne rozwiązanie nie ma nic wspólnego z jakąkolwiek sprawiedliwością.

Opublikowano

Jak będzie wyglądała droga ekspresowa S17 do granicy z Ukrainą? Drogowcy przedstawili wizualizacje (wide

Jeżeli nie pojawią się żadne problemy, to w 2025 roku powinna być już gotowa droga ekspresowa S17 od Zamościa do granicy z Ukrainą. Są już wizualizacje trasy.

Trwają przygotowania do budowy kolejnych odcinków drogi ekspresowej S17. Obecnie trasa ta wiedzie od granic Warszawy przez Lublin do Piask. Zgodnie z planami Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad, w 2028 roku ekspresówką będzie można dojechać do Hrebennego. Oznacza to, że w najbliższych latach powstanie kolejnych 113 km tej drogi od Piask przez Krasnystaw, Zamość, Tomaszów Lubelski do granicy z Ukrainą.

Wiadomo już, że najwcześniej gotowa będzie trasa od węzła Zamość Wschód do Hrebennego. Inwestycja ta została podzielona na cztery odcinki, przy czym jeden, a dokładnie budowa obwodnicy Tomaszowa Lubelskiego, zostanie ukończona w tym roku. Pozostałe, czyli Zamość Wschód – Zamość Południe, Zamość Południe – początek obwodnicy Tomaszowa Lubelskiego oraz koniec obwodnicy Tomaszowa Lubelskiego – Hrebenne, o łącznej długości 47,5 km, powinny być gotowe w 2025 roku.

https://www.lublin112.pl/jak-bedzie-wygladala-droga-ekspresowa-s17-do-granicy-z-ukraina-drogowcy-przedstawili-wizualizacje-wideo/?fbclid=IwAR15fXIsG9zqLBx8ZypO4dbrzH_QiKkhuyHZQ1RSN12ihL6PaS5QLqikZng

Opublikowano (edytowane)

@galan99Ja słyszałem że ta droga ma iść z Piask na Chełm. A że ma być droga na Krasnystaw to nie słyszałem.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Podział bogactwa, idea sprawiedliwości społecznej , sprawiedliwsze opodatkowanie  -  to są lewicowe wynurzenia Lenina. 

Sprawiedliwe opodatkowanie to by było gdyby wprowadzili podatek liniowy. Każde inne rozwiązanie nie ma nic wspólnego z jakąkolwiek sprawiedliwością.

NIE będzie podatku liniowego bo na takim podatku stracą bogaci 

Opublikowano
mirro napisał:

"Teraz Owsiak zaatakował Polski Ład, program mający na celu stworzenie bardziej sprawiedliwych warunków podziału bogactwa społecznego" ".Uwaga, należy podkreślić: nie atakował metod i realizacji tego programu, ale samą ideę sprawiedliwości społecznej, która za nim stoi". "Nie zapomnijmy, w ten sposób atakuje program sprawiedliwszego opodatkowania, którego celem jest między innymi poprawienie sytuacji w systemie ochrony zdrowia. Przecież ten sam cel stawia sobie WOŚP." Bardzo ważny tekst, dobrze że go wkleiłeś, To właśnie jest kwintesencja PiS owskiej demagogii i sloganów .😂 Jak zrozumiesz czemu pogrubiłem akurat te fragmenty, to daj znać.

Noo to należy się teraz dowiedzieć wg kogo ta sprawiedliwość i porozmawiać z nim po swojemu...

Opublikowano
1 godzinę temu, Krzak napisał:

@galan99Ja słyszałem że ta droga ma iść z Piask na Chełm. A że ma być droga na Krasnystaw to nie słyszałem.

s12 z s17 ci się pomyliły 😄

dk17 jest przez krasnystaw, zamość , tomaszów lubelski

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

a w taki sposób żę osoby najlepiej zarabiające poprzez różnego rodzaju odliczenia płacą najniższe podatki https://businessinsider.com.pl/firmy/podatki/bogaci-placa-w-polsce-mniejsze-podatki-niz-biedni-oto-przyczyny/6vr86xv   to jest jeszcze z przed wprowadzenia nowego ładu .           wPolsce jeszcze to nie jest tak duża dysproporcja jak np . w usa 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Co to teraz będzie ? .

Im więcej dzieci, tym wyższa emerytura? Oto szczegóły planu

W ubiegłym tygodniu w mediach pojawiła się informacja, że rząd chce uzależnić wysokość emerytury od liczby posiadanych dzieci. Serwis "Wyborcza.biz" pisze o szczegółach planu.

W piątek "Rzeczpospolita" informowała, że rządzący myślą o rewolucji w emeryturach i wprowadzeniu systemu alimentacyjnego. Pomysłem, jak walczyć ze starzeniem się społeczeństwa i zachęcić Polaków do posiadania dzieci podzieliła się też wiceminister rodziny i pełnomocnik rządu ds. demografii Barbara Socha.

Kilka dni temu w mediach społecznościowych wiceminister napisała, że "wielu naukowców potwierdziło negatywny wpływ systemów emerytalnych na dzietność i postuluje wprowadzenie nowego typu rozwiązań, np. w postaci dodatkowego filaru - komponentu rodzinnego do systemu emerytalnego. W tym systemie istotna część świadczeń byłaby powiązana z liczbą dzieci posiadanych przez emeryta".

https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/emerytury/im-wiecej-dzieci-tym-wyzsza-emerytura-oto-szczegoly-planu/5dp8867

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Stracili 1500 zł a zyskają 3000 tyś zł taka będzie pomoc .

Gospodarka Polski bardzo się rozwija oj ZWIJA SIĘ .

GUS: Krajowe pogłowie świń w 2021 roku spadło o niemal 1,5 mln sztuk

Sty 30, 2022

To bardzo niepokająca wiadomość, zważywszy na fakt, że w w pierwszym półroczu 2021 roku mieliśmy do czynienia ze spadkiem wynoszącym około 300 tysięcy sztuk. Duża dynamika nastąpiła w drugim półroczu 2021 roku, kiedy według danych statystycznych z GUS spadek wyniósł aż 1,2 mln sztuk.

Sytuacja jest dramatyczna, bowiem analizując te dane i mając jednocześnie na uwadze pogłębiający się kryzys w polskiej produkcji trzody chlewnej, trudno spodziewać się polepszenia tej sytuacji. Z danych przekazanych przez Głóny Urząd Statystyzny wynika, że w pierwszym półroczu 2021 roku pogłowie świń w Polsce spadało średnio o 50 tysięcy sztuk miesięcznie, a w drugim półroczu aż o 200 tysięcy sztuk miesięcznie (!!!).

Nie wiemy jak będą wyglądać statystyki za pierwsze miesiące 2022 roku, ale obecnie możemy analizować dane za 2021 rok, które mówią, że na początku grudnia 2021 r. pogłowie trzody chlewnej w naszym kraju wynosiło 10242,4 tys. sztuk. To wynik niższy o 12,7% (1485,0 tys. sztuk) od stanu notowanego w analogicznym okresie 2020 roku. W porównaniu z liczebnością stada świń w czerwcu 2021 r. było niższe o 7,2% (1190,2 tys. sztuk).

Edytowane przez galan99
Opublikowano
Ulman napisał:

2 godziny temu, jarecki napisał:

NIE będzie podatku liniowego bo na takim podatku stracą bogaci 

W jaki sposób jak oni płaca najwięcej . 

Oni guzik płacą bo są zbyt cwani utrzymują się z podatków moich i innych szarych ludzi

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/wosp-youtuber-wrzucil-do-puszki-50-tys-zl-niesamowita-rzecz/6yg13wl. 😜😎

Opublikowano
jarecki napisał:

jest problem z tymi hormonami w rzekach ,możę nie dla ludzi ale żyjątek wodnych tak .

Hormony to problem ilościowy. Taka wyobraź sobie samica dowolnego gatunku wydziela je i wydala a ścieki prędzej czy później trafiają do rzek. Większym problemem są jałowe pyły, które pokrywają dna i zmniejszają przejrzystość wody. Takie jak popioły, guma, plastik...

galan99 napisał:

Co to teraz będzie ? .

Im więcej dzieci, tym wyższa emerytura? Oto szczegóły planu

W ubiegłym tygodniu w mediach pojawiła się informacja, że rząd chce uzależnić wysokość emerytury od liczby posiadanych dzieci. Serwis "Wyborcza.biz" pisze o szczegółach planu.

W piątek "Rzeczpospolita" informowała, że rządzący myślą o rewolucji w emeryturach i wprowadzeniu systemu alimentacyjnego. Pomysłem, jak walczyć ze starzeniem się społeczeństwa i zachęcić Polaków do posiadania dzieci podzieliła się też wiceminister rodziny i pełnomocnik rządu ds. demografii Barbara Socha.

Kilka dni temu w mediach społecznościowych wiceminister napisała, że "wielu naukowców potwierdziło negatywny wpływ systemów emerytalnych na dzietność i postuluje wprowadzenie nowego typu rozwiązań, np. w postaci dodatkowego filaru - komponentu rodzinnego do systemu emerytalnego. W tym systemie istotna część świadczeń byłaby powiązana z liczbą dzieci posiadanych przez emeryta".

https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/emerytury/im-wiecej-dzieci-tym-wyzsza-emerytura-oto-szczegoly-planu/5dp8867

Dyskryminacja par z przeszkodami w zajściu. Najpierw brak wsparcia w technikach wspomaganego rozrodu a następnie bonus za posiadanie dzieci...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v