Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mirro napisał:

26 minut temu, Ulman napisał:

No to podaj specyfikację Caracala dla Kuwejtu i dla nas to porównamy.

Nie może podać specyfikacji dla Kuwejtu i dla nas, bo nasi nie zdecydowali się na uzbrojenie.  Kuwejt dokupował te maszyny jako kolejne zamówienie. 

Słowa klucz artykułu który cytowałem i pogrubiłem. "sygnatura cieplna silników i przegrzewanie się w tamtejszych temperaturach".

Tłumaczę na język polski. " Okazało się że po założeniu systemy chłodzącego spaliny silników ( tak aby uniknąć zestrzelenia przy pomocy termowizji) układ chłodzenia silnika nie wyrabiał w tamtejszych warunkach. Takie układy stosuje się jako wyposażenie specjalne śmigłowców np kiedy leci się amerykańskimi śmigłowcami w Pakistanie załatwić Bin Ladena. 

Wykrycia... zestrzelenia takiej powolnej na niskim pułapie maszyny można dokonać z mniej zaawansowanych wyrzutni. No i silnik w tamtych warunkach i tego typu mi że mieć problem z przegrzewaniem bo wali spaliny do rury a rura przytkana rozpraszaczem. Trzeba zaktualizować układ co w naszych warunkach miałoby znaczenie poza granicami kraju a i był zdaje się taki punkt w kontrakcie to Airbus musiałby działać...

Opublikowano

handel wielkopowierzchniowy ma koszty jednostkowe wielokrotnie niższe i ten sam towar może być tańszy niż nawet w sklepach firmowych - nazwę - monoofertowych.
jedynym powodem utrzymywania firmowych sklepów w towarach pierwszej potrzeby jest lokalizacja i nieco funkcje promocyjne.

na prawdę trudno wygrać z marketami nawet własnym towarem i z punktu widzenia klienta tylko różnica kosztów dojazdu usprawiedliwia zakup tego samego drożej w lokalnym sklepiku niż taniej w odleglejszym markecie jeśli suma zakupów mimo wyższej wartości i tak wyjdzie taniej niż suma zakupów plus koszt dojazdu plus czas....

potrzebowałem kilka śrubek pomimo ceny w dużym sklepie 50gr/szt dałem u lokalnego 1,50zł nawet nie dyskutując - a tam jest taniej - bo bym usłyszał - to jedź se kup;.

Opublikowano
1 minutę temu, Roman176 napisał:

ty wolno Rykowiec to je państwowe zło złodzieje oszuści nieroby 

Czyli Airbusa okradają ludzie tam zatrudnieni. No dobra. Jaki to ma związek z cenami Caracala dla Kuwejtu i dla nas?

Opublikowano
2 minuty temu, DTaras napisał:

Trzeba zaktualizować układ co w naszych warunkach miałoby znaczenie poza granicami kraju a i był zdaje się taki punkt w kontrakcie to Airbus musiałby działać...

To wyposażenie Kuwejtowi nie było potrzebne do niczego. Ale se ubzdurali operacje specjalne prowadzone przez swoich. Wtedy blady strach padł na US i wydzielili im zespoły w stałej gotowości do ich dyspozycji. Problem przegrzewania silników znikł.😂

Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

handel wielkopowierzchniowy ma koszty jednostkowe wielokrotnie niższe i ten sam towar może być tańszy niż nawet w sklepach firmowych - nazwę - monoofertowych.
jedynym powodem utrzymywania firmowych sklepów w towarach pierwszej potrzeby jest lokalizacja i nieco funkcje promocyjne.

na prawdę trudno wygrać z marketami nawet własnym towarem i z punktu widzenia klienta tylko różnica kosztów dojazdu usprawiedliwia zakup tego samego drożej w lokalnym sklepiku niż taniej w odleglejszym markecie jeśli suma zakupów mimo wyższej wartości i tak wyjdzie taniej niż suma zakupów plus koszt dojazdu plus czas....

potrzebowałem kilka śrubek pomimo ceny w dużym sklepie 50gr/szt dałem u lokalnego 1,50zł nawet nie dyskutując - a tam jest taniej - bo bym usłyszał - to jedź se kup;.

teraz to mało gdzie są firmowe sklepy z samym pieczywem

w mojej okolicy to po za pieczywem znajdziesz: nabiał, słodycze, lody, napoje i inne

Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

Czyli Airbusa okradają ludzie tam zatrudnieni.

Tak okradają. Wynoszą całe koła i sprzedają je na czarnym rynku bo nadają się do Poloneza.😂

Opublikowano
8 minut temu, Ulman napisał:

Czyli Airbusa okradają ludzie tam zatrudnieni. No dobra. Jaki to ma związek z cenami Caracala dla Kuwejtu i dla nas?

ty no powoli srasz ogniem na państwowe  .. i chcesz dokładać lenią ?

Może być zdjęciem przedstawiającym 2 osoby i tekst „D. TUSK CHCIAŁ SPRZEDAĆ LOTOS ROSJANOM?! LOTOS „Nie mażadnej ideologicznej przesłanki, by mówić kategorycznie "nie' inwestorom jakiegokolwiek kraju, takżezRosji' -D. TUSK (MARZEC 2011 R.) fb.com/andruszkiewicz.blog”

4 minuty temu, racyl napisał:

Opublikowano

co do piekarni to sklepy na wioskach się zamykają te sklepy firmowe w miasteczkach też co nie które się likwidują do tego demografia za ubiegły rok - 190 tys ludzi , w sumie tym piekarniom zostaną  tylko sieci handlowe 

Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał:

Tak okradają. Wynoszą całe koła i sprzedają je na czarnym rynku bo nadają się do Poloneza.😂

brata ciotecznego teść pracował w  monachium  w fabryce BMW i mówił żę nie problem byłoby złożyć sobie samochód w domu z częśći , nawet się zdziwiłem że w niemczech tak kradli w fabryce 

Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał:

koła i zawieszenie kupują ludziska od off roadu😂. A silumin stowarzyszenia rycerskie na zbroje

Opublikowano
dysydent napisał:

Gdybyś potrzebował 100 - 500 sztuk to najlepiej wychodzi internet 😁

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

271669009_467662101389015_40334519065298

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2022-01-09/saudowie-i-wegrzy-przejma-czesc-aktywow-lotosu-tusk-komentuje/

jeśli zapytasz modnym że aż nudnym z nadużywania tutaj pytaniem - "i co z tego wynika?"
odpowiem - a nie wiem bo jeszcze nad tym nie myślałem ale tak czy inaczej jak nie kacapy to jakieś musliny

na razie tyle

choć takie pytanie - nie można było zaleceń eurospędu obejść jaką emisją akcji np ... nie wiem dla pracowników i pomniejszych inwestorów z własnej giełdy czy coś w tym stylu?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/wkrotce-rozmowy-usa-rosja-kreml-zapowiada-niestandardowe-rozwiazania/l5d6kzd

"Moskwie chodzi tu o: gwarancję braku ekspansji NATO na wschód Europy, wykluczenie rozmieszczenia broni, w szczególności nuklearnej, na wschodniej flance Sojuszu oraz powrót wojsk NATO do "pozycji wyjściowej pod względem wyszkolenia, wywiadu, infrastruktury itd. z 1997 r." — wskazuje Riabkow "

poniższy kawałek pochodzi z 1970r

do kacapów - zdaje się nie dotarło - że nie są już globalnym mocarstwem a co najwyżej lokalnym i jakiekolwiek i=h problemy po ich europejskiej stronie sprawią że ustawią się plecami do wszelkiej maści azjatyckich żółtków którzy byli by głupcami gdyby tego nie wykorzystali

jak nic zmierza wszystko do dominacji żółtej rasy i kawał o polsko chińskiej granicy ....

czy ktoś tym kacapom może sugestywnie uzmysłowić że praktycznie już nikt na tej planecie ich nie lubi a są łakomym kąskiem dla wszystkich okolicznych?

historia wojen ostatnich dwu wieków pokazuje że inicjatorzy praktycznie zawsze przegrywali.

...."Satan laughing, spreads his wings
Oh, Lord, yeah"

"

Mądre 👍👏

Opublikowano
56 minut temu, dysydent napisał:

tylko ten

jeszcze takiego roku nie było a jak ruskie się z jankesami nie dogadają to może nie być wcale

reszta jak najbardziej prawdopodobna

Możliwe 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v