Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko jak się ma Niemieckie 5,2% do naszych 8,6% ?? 

ile miały niemcy od marca do września ?

Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

A dlaczego komuch ?? Aż jestem ciekaw skąd takie wnioski xD 

powyżej 12 zarabiasz ?

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

bo pisa nie chwalisz.    tylko że to bardziej socjalistyczna partia niż pzpr.

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Nic nie poradzisz Tomasz, wszyscy popierający PIS wiedzą najlepiej

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, Rogas71 napisał:

Dobrze że nawozy drogie to nie będą ludzi truc truskawką bo nikt nie kupi😜

Kupi, kupi ;) Zresztą koszty nawozów w truskawce tak nie wzrosły jak w zbożach, i wbrew pozorom w truskawce tak dużo nawozów się nie stosuje, ale jak ktoś taki jak ty może o tym wiedzieć xD 

Zresztą, jedyne co drogie kupiłem to 0,5t saletry wapniowej, ale to na 3ha truskawki i 2ha bobu mi starczy ;) Jak tak policzyłem, to koszt nawożenia w bobie i truskawce wzrósł mi 300-400zł/ha, czyli przy potencjalnych zyskach można powiedzieć, że to grosze. Bardziej prądem do podlewania bym się martwił, ale że mam fotowoltaikę to mam w 4 literach podwyżkę cen prądu.

Najbardziej koszty w tych uprawach w stosunku rok do roku podniesie koszt pracownika, na drugim miejscu myślę, ze wyjdzie koszt paliwa, a potem 3 i 4 miejsce zajmą ŚOR i nawozy. Dla przykładu te 3ha truskawki i 2ha bobu, to koszt pracowników to około 60.000zł a nawożenie myślę, że wyjdzie około 10.000zł.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Już Lepper podobne zdanie głosił...wiesz co z nim zrobili?😬

bez przesady.

Opublikowano
33 minuty temu, Rogas71 napisał:

Dobrze że nawozy drogie to nie będą ludzi truc truskawką bo nikt nie kupi😜

Chciałbyś się porównywać do niemiec a nawet  twoja głowa nie może pojąć że ludzie nauczyli się kupować nawóz kiedy on jest najtańszy z własnych oszczędności. teraz to biadolą tacy co zawsze biadolili 

Dzięki żadnemu programowi z cyklu rozdawnictwo + nie dojdziesz do niczego

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, racyl napisał:

Zdjęcie

jeszcze będziemy marzyć aby bodaj do takich progów inflacja wróciła

czytałem o tym bobie i może pamiętasz co dawno już temu pisałem o już wtedy nieuchronności inflacji.. ze dwa lata temu? bo nie pomnę. o kredytach też no i właśnie teraz jest ten okres krytyczny który aby przetrzymać i nie dać się zniszczyć to o ile kredyt o stałej stopie .... już w tym roku będziesz kiep jeśli ceny z tej czwórki nie podniesiesz no chyba że duży hurt a kolejne lata to nawet sam Salomon by nie wiedział o ile realnie nominalnie ceny wzrosną ale wzrosną gdy kredyty w sztywnych umowach będą czysto nominalne również.
tysiaka to będzie się brało do sklepu po flaszkę zakąskę i za resztę cukierków. Pieniądz zniszczono jeszcze przed pandemią a teraz tylko naturalna konsekwencja tylko nazbyt odciągnięta w czasie aby większość właściwie powiązała skutek z przyczyną.

Rolnictwo jako relatywnie nierynkowa gałąź gospodarki jak jedne z ostatnich nadąży za inflacją cenami swej produkcji ale też nadąży. Teraz już kredytów zwłaszcza obrotowych raczej unikać aby wytrzymać ten rok z obsługą bieżących no chyba że na szybki i pewny obrót ale to bardziej dla handlu bo produkcja ma za długi cykl jak na dynamikę zmian i loteria poza wszelkimi granicami przewidywalności czyli.

zanim stopy referencyjne nie będą wyprzedzać bieżącej inflacji a stopa depozytowa nie będzie równa to nie zniknie presja inflacyjna i nawet jeśli chwilowy wzrost produkcji zniweluje na jakiś czas różnicę to i tak z czasem wróci to zwielokrotnioną korektą inflacyjną. Końca inflacji nie widać zatem i utrzymanie produkcji jest jedynym gwarantem utrzymania się na powierzchni bo w końcu i przyjdzie czas na urealnienie przewartościowanej bańki kapitałowej ale to kolejny nazbyt obszerny na jeden post temat.
Istnieje ryzyko urzędowego kontrolowania cen i gdyby do tego się posunęli to uciekać w produkty spoza regulacji albo oddawać w dzierżawę/wynajem środki trwałe aby bodaj na obsługę ew kredytów wystarczyło. Jeśli by tak skonstruowano system fiskalny i inne prawa że wynajem nie pokrywał by np czegoś w rodzaju podatku katastralnego a nawet pokrywał ale bez dodatkowych profitów to rzeczywiście @many13-y (dwunasty z resztą też) ma rację że rząd pracuje dla sił zewnętrznych i jest doskonale nieistotne czy świadomie czy z głupoty i wtedy pozostanie ... nie wiem co ale wówczas jako pojedyncze jednostki gospodarcze nie mamy szans i samo życie podpowie co robić dalej bo wtedy wróg będzie jednoznacznie rozpoznany i po ocenie - silniejszy czy słabszy decyzja - przyłączyć się czy łeb rozwalić.

rolnicy jako zarządcy długoterminowych procesów nie mamy innego wyjścia jak "robić swoje" w miarę możliwości rezerw i naturalnych zasobów i dopiero początek roku, zima i jeszcze nieco czasu aby dopracować szczegóły do wiosny. Jeszcze w tym roku żywności drastycznie brakować nie powinno z niepewnością prognozy jedynie zależną od ew klęsk żywiołowych i na inflacyjne profity z tegorocznej produkcji bym za bardzo na duże nie liczyl no ale jakieś już w tym roku na pewno będą kwestia względnie dobrze utrafić.

no co?
wprawy nabieram na nowej klawiaturze :D

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, dysydent napisał:

Jeszcze w tym roku żywności drastycznie brakować nie powinno z niepewnością prognozy jedynie zależną od ew klęsk żywiołowych i na inflacyjne profity z tegorocznej produkcji bym za bardzo na duże nie liczyl no ale jakieś już w tym roku na pewno będą kwestia względnie dobrze utrafić.

Pierwszy sprawdzian to będą warzywa ze szklarni. Przy tak rosnących kosztach ogrzewania i doświetlania może byc problem z krajowymi. Czyli skazani jesteśmy na import z cieplejszych stref klimatycznych.

• Like 1
Opublikowano

no tak
przynajmniej na nowalijkach, ciepłolubnych jak wczesny pomidor, ogórek to będzie rok marketów

bo co mi po tym że mam znajomych w Hiszpanii czy nawet na Bałkanach jeśli dystrybucji hurtowej nie wytrzymam bo mają własne.

Opublikowano

to tylko na pare lat-za kilkanascie bedziemy mieli klimat jak we wloszech... w holandiitez gaz podrozal o to bardziej niz u nas.

3 godziny temu, galan99 napisał:

Słyszeli Jarek jest Wieli Pan Szlachcic a wam przez chamskie gardła nie może to przejść , chcenie się równać z Wielkim Panem nie godzi się nowy ład sprowadzi nie jednego tam gdzie jego miejsce w społeczności przynależy . Nigdy ze sługi nie będzie się Panem .

2 godziny temu, mirro napisał:

Biorąc pod uwagę że Imperium Osmańskie osiedlało Żydów na zajmowanych terenach a ponoć Pan Kaczyński szczyci się pochodzeniem z tamtych rejonów, to chyba bliżej mu do ..... ( z całym szacunkiem) niż Chrobrego.😂

tak naprawde to bajki sa- to polak z dziada pradziada- ze szlacheckiego rodu z kaczyna starego pochodzacy.

gdzies czytalem o tym ze tysiace  czy nawet miliony polakow moga pochodzic od piastow, wiec z tym chrobrym to byc moze jest ziarno prawdy...

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

to tylko na pare lat-za kilkanascie bedziemy mieli klimat jak we wloszech.

szkoda że jako nie szczepiony, tego nie zobaczysz...🥺

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Skąd takie wnioski? W przypadku Romana to najczęściej z d*py😆

1 godzinę temu, Roman176 napisał:

ile miały niemcy od marca do września ?

powyżej 12 zarabiasz ?

Co miały od marca do września?

1 godzinę temu, racyl napisał:

Nic nie poradzisz Tomasz, wszyscy popierający PIS wiedzą najlepiej

Po co taki debil ma prawa wyborcze? Przecież to człowiek ciemny , głupi i prymitywny więc jak on może cokolwiek świadomie wybrać?  Wyobraźcie sobie teraz że takich tłumoków jest 25% i pójdą do urn...... Przecież to jest dramat🥴

Opublikowano
20 minut temu, jacus napisał:

gdzies czytalem o tym ze tysiace  czy nawet miliony polakow moga pochodzic od piastow, wiec z tym chrobrym to byc moze jest ziarno prawdy..

No i tych pochodzących od Piastów Poldki ład nie dotknie. A cała reszta ma przechlapane już na wejściu.

Opublikowano

to co wokół "polskim ładem" nazywają? kilka dni od wdrożenia i już jaki bajzel
Duńczyków z ichnim - "som en polsk rigsdag" przelicytowano bo co taki Duńczyk ma się ograniczać do parlamentu, my rozszerzymy na cały kraj!

oj chyba kolejny synonim dołożymy do kultury lingwistycznej ludzkości

Opublikowano

Wielki gazowiec płynie do Polski. Dotrze w połowie stycznia

W połowie stycznia do świonoujskiego terminala LNG przypłynie kolejny gazowiec z dostawą 95 mln m sześc. paliwa — poinformowało PAP PGNiG. Spółka podkreśliła, że od tego roku w terminalu będzie można zregazyfikować już 6,2 mld m sześc. gazu.

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/wielki-gazowiec-plynie-do-polski-dotrze-w-polowie-stycznia/fy0y31y

Opublikowano

A co powiecie o wywiadzie prezesa w którym przyznał ze pegasusa mają i tym samym zrobił głupków z całego rządu który się tego wypierał. Alzheimer odwiedził Jarosława czy po prostu pomylił się i powiedział prawdę?

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Pierwszy sprawdzian to będą warzywa ze szklarni. Przy tak rosnących kosztach ogrzewania i doświetlania może byc problem z krajowymi. Czyli skazani jesteśmy na import z cieplejszych stref klimatycznych.

1 godzinę temu, dysydent napisał:

no tak
przynajmniej na nowalijkach, ciepłolubnych jak wczesny pomidor, ogórek to będzie rok marketów

bo co mi po tym że mam znajomych w Hiszpanii czy nawet na Bałkanach jeśli dystrybucji hurtowej nie wytrzymam bo mają własne.

pudło panowie , za  kilka lat bedziemy importować pomidory i ogórki z ............... Rosji 

Opublikowano
mirro napisał:

2 godziny temu, dysydent napisał:

uratowana a uszczuplony budżet państwa zbilansują rosnące obroty byle tylko socjalu nie napędzać zanim te podatki się przywróci.
Gdyby jednak nie pykło i kryzys się pogłębił to oczywiście obecna klika popłynie a następni odziedziczą pusty budżet i w zastanych realiach fiskalnych też długo nie porządzą bo będą musieli ... w zasadzie to mechanizmy ozdrowieńcze w gospodarce zadziałają i tak,

U mnie będzie tak. Jak sprzedam towaru za 100 tyś , to z automatu muszę odprowadzić prawie 30 tyś w podatku. 

ludzi policz

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

znam dużo ludzi co przyjechali z Holandii .. co opowiadali ze tam wygasza się 90% szklarń  warzywa pomidory kwiaty ... koszty ogrzewania gazem przerosły zyski 

1 minutę temu, jacus napisał:

pegasus wygonil wszystkie pis-owskie trolle ??? nie napisali im co maja robic ????????????

tu są trolle Tuskowe ...   które wklejają płacz mazgułuw i reszty 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v