Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

OSiNT nie ogranicza się li tylko do jednego portalu ;)
konta fejkowe dobrze napisanego bota dzięki fb baaardzo ułatwiają profilowanie ludzi i po to głównie tego szajsa zmajstrowano

no czyż muszę oglądać szczujnię aby rykoszety z jej "tworczości" mnie nie ominęły?
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/wiadomosci-tvp-o-cenach-gazu-tuskowe-drenuje-kieszenie-polakow/67lq2t5

przecież już tylko najwięksi głupcy nie rozpoznają w tym prymitywnej tendencyjnej propagandy bo sam Tusk już się z tego śmieje i z góry przyznaje do winy za wszystko z wyginięciem dinozaurów... między innymi

tvp pomimo wielkiej ilości patronów nie ma żadnego bo pomimo usilnych poszukiwań w necie nie znalazłem nigdzie nic o patronie głupców
albo przegapiłem albo się jeszcze nie objawił, no ale czas najwyższy

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Dziś gdy wszyscy otrzymujemy horrendalne rachunki za prąd, trzeba głośno pytać się PiS, co zrobili z blisko 50 mld zł, które otrzymali ze sprzedaży emisji CO2 przez ostanie 6 lat

Dlaczego te pieniądze nie trafiły na modernizację polskiej energetyki ?

Edytowane przez racyl
  • Like 2
Opublikowano
5 godzin temu, dysydent napisał:

konta fejkowe dobrze napisanego bota dzięki fb baaardzo ułatwiają profilowanie ludzi i po to głównie tego szajsa zmajstrowano

Za krytykę onej pani, że została awansowana na brukselskie saluny błyszczeć pisowską urodą moment usunięto mi trzyletnie konto na szaj-buku jak to pięknie nazywasz. Wysuwam skromny wniosek iż ta występna organizacja rządowa ma układy z filią warszawskiego zbuka.

44668912_331130407438369_5568849583766765568_n[1].jpg

• Haha 2
Opublikowano

"Gdzie miliardy ze sprzedaży praw do emisji CO2?". Tego PiS nie mówi ws. wzrostów cen energii

Pakiet klimatyczny UE i handel emisjami CO2 to aktualnie jedne z głównych tematów w politycznej debacie. Politycy Zjednoczonej Prawicy biją w UE i Donalda Tuska, zrzucają winę za wzrost cen gazu, a hasło ETS nie schodzi im z ust. Do tego mocno wybrzmiewa przekaz, że przez sześć lat rząd PiS dostał miliardy z handlu emisjami, a wielu Polaków zaczęło pytać: "Gdzie są te pieniądze?". O co chodzi z ETS? I jak widzą to ci, którzy od lat walczą o klimat?

Pakiet klimatyczny UE, handel emisjami CO2, aukcje CO2, system ETS. Jeśli przeciętny Kowalski miał poczucie, że takie sprawy raczej go nie obchodzą albo toczą się gdzieś z boku i nie bardzo wie, o co chodzi, dziś raczej nie ma szans, by o nich nie słyszał.
ETS czyli unijny system handlu uprawnieniami do emisji CO2, to czarna magia dla niejednego Polaka. Jednak w ostatnich tygodniach to bohater wystąpień wielu polityków PiS. Hasło klucz, które niemal rozgrzewa rządzących do czerwoności.
Przy rosnących cenach gazu Kowalski z każdej strony jest bombardowany unijno-klimatyczną narracją w wykonaniu obozu Zjednoczonej Prawicy, która ma wskazać winnych cen energii w Polsce. Słyszymy o spekulacjach w handlu emisjami CO2. O tym, że ten system prowadzi do wzrostu cen energii, że trzeba go zmienić. Albo w ogóle z niego wyjść.
Opublikowano

Polski Ład a pensje posłów. "O swoje portfele potrafią zadbać"

Od momentu wprowadzenia w życie Polskiego Ładu coraz więcej osób uskarża się na skutki nowych przepisów podatkowych, które negatywnie wpływają na wysokość ich pensji. Tego problemu nie mają jednak... posłowie. Jak to możliwe, że negatywne konsekwencje nowego programu omijają polskich parlamentarzystów?
Wraz z początkiem nowego roku wdrożona została reforma podatkowa Polski Ład. Projekt z założenia miał ułatwić życie Polakom m.in. poprzez podwyższenie kwoty wolnej od podatku. Okazuje się jednak, że efekt zmian jest odwrotny, a coraz więcej osób skarży się na obcięte pensje.
Jedną z grup zawodowych, która boleśnie odczuła skutki Polskiego Ładu, są nauczyciele, otrzymujący swoje pensje z góry. Wynagrodzenie wielu pedagogów za styczeń zostało pomniejszone nawet o 20 proc. Z podobnym problemem spotkali się już także m.in. pracownicy mundurowi.

Pensje posłów po Polskim Ładzie

A jak to wygląda w przypadku posłów? Jak donosi "Super Express", parlamentarzyści wyjątkowo łagodnie odczują następstwa nowego systemu. Wobec ich wynagrodzenia zastosowano bowiem pewien sprytny "trik".

Po wprowadzonych niedawno podwyżkach uposażenie posła wynosi 12 826,57 zł brutto. Oprócz tego otrzymuje on także dietę w wysokości 4 008, 33 zł brutto. Warszawski doradca podatkowy Mariusz Makowski wyjaśnił w rozmowie z "SE", że poselska i senatorska pensja jest opodatkowana, a zwolniona z podatków jest dieta do 3 tys. zł.

Dziennikarze "SE" postanowili policzyć za pomocą kalkulatora na rządowej stronie, ile dokładnie pieniędzy wpłynie na konto posła w nowym roku. Ustalili, że gdyby opodatkowana była cała kwota uposażenia i diety, polityk po zmianach mógłby stracić nawet 412 zł i otrzymać 10 711 zł netto. Jednak dzięki zwolnionych z podatku 3 tys. diety, łącznie może dostać "na rękę" aż 12 048 zł.

- Podwyżka pensji dla parlamentarzystów o 60 procent to najbardziej bezczelny wyraz arogancji polityków od wielu lat. Na dodatek jakość ich pracy dzięki tym podwyżkom nie poprawiła się, czego najlepszym dowodem jest bubel legislacyjny zwany Polskim Ładem - powiedział "SE" działacz związków zawodowych Piotr Szumlewicz.

Trudno się dziwić, że posłowie dobrze wyjdą również na przeforsowanych przez siebie zmianach podatkowych. Nie interesuje ich los społeczeństwa, ale o swoje portfele potrafią zadbać - dodał Szumlewicz.

Opublikowano

Niestety potwierdza się to, że Polski Ład będzie dymał Polaków i ściągał z nich kasę. Nauczyciele i mundóróka poszli na pierwszy ogień bo biorą kasę zgoi. Reszta się przekona jak to działa pod koniec miesiąca.

@Roman176 dlaczego ci górnicy tak strajkują? Źle im za pisu? Po co bok kują wysyłkę węgla do elektrowni? Co to pis źle rządzi?

Opublikowano
Budowa jednej elektrowni atomowej SMR o mocy 300 MW kosztuje około 3,5 miliarda złotych. Gdyby PiS nie przejadł pieniędzy, które uzyskał ze sprzedaży praw do emisji CO2 elektrowniom, to dzisiaj mielibyśmy już 10 trwających budów i za kilka lat aż 3 gigawaty czystej energii.

Zdjęcie
Opublikowano

sprzedaż praw do emisji CO2 to nie tylko energetyka ale i chemia i całe przetwórstwo ale opłata mocowa to jest czyste złodziejstwo po 5-6 mld zł na rok i to miała być opłata na budowe nowych mocy energetycznych ajuż nawet sami chyba nie zbudujemy tych farm wiatrowych na bałtyku tylko z zagraniczną firmą 

Opublikowano

jak taki wiatrak spotka sie z tankowcem to dopiero bedzie moc..

14 godzin temu, racyl napisał:

facebook czy ten portal nie zmusza do dodawania zdjęć, informacjii itp ale jak już ktoś aktywnie z tego korzysta i ludziom to przekazuje to jest już ograniczanie danego podmiotu

znam ludzi co zarzekali się że nie założą konta na faceboku  a potem założyli choćby z tego powodu że chcą innych obserwować lub po prostu się komunikować w inny sposób jak dotad komórka, sms

tak jka ja - konto fejkowe,nie mam znajomych,tylko kilka grup , czasami cos napisze-nasza pani wojt juz dawno mnie zablokowala.

Opublikowano

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/nauczyciel-ktory-poparl-strajk-kobiet-wyprowadza-sie-z-kraju/zh2h51h. Dobrze że wyjedzie nikt po nim płakać nie będzie powinien zabrać ze sobą Lempart Spurek i innych oszołomów 😜

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, racyl napisał:
Budowa jednej elektrowni atomowej SMR o mocy 300 MW kosztuje około 3,5 miliarda złotych. Gdyby PiS nie przejadł pieniędzy, które uzyskał ze sprzedaży praw do emisji CO2 elektrowniom, to dzisiaj mielibyśmy już 10 trwających budów i za kilka lat aż 3 gigawaty czystej energii.

Zdjęcie

Przeżarli wszystko na socjal dla nierobów, propagandę i pomylone inwestycje. Teraz nie ma kasy i trzeba było wprowadzić polski ład a ciemnocie wmawiać ze im sie od tego poprawi. Większość jest durna i nie umie ilczyć więc łyknęli ten kit. Niestety wkrótce pensje pokażą jak ich PIS dyma. 

11 minut temu, Rogas71 napisał:

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/nauczyciel-ktory-poparl-strajk-kobiet-wyprowadza-sie-z-kraju/zh2h51h. Dobrze że wyjedzie nikt po nim płakać nie będzie powinien zabrać ze sobą Lempart Spurek i innych oszołomów 😜

O to , to! Trzeba brać przyklad z prezydenta Bieruta i sekretarza Gomułki i usuwać wrogi wywrotowy element z kraju.

Jedna partia, jeden wódz,  jeden naród!

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Jedna partia, jeden wódz,  jeden naród!

Znam to Historii miało to miejsce niby dawno ale jak realne czy tak się nie  dzieje w świecie .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

Jakbyś PISowskiej tłuszczy która nie zna tego hasła , je zapodał jako hasło wyborcze to by łykneli bez żadnych oporów a nawet byli zachwyceni ze takie patriotyczne.

Trochę je zmieniłem bo w oryginale był jeden naród jeden kraj , jeden wódz.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jarecki napisał:

sprzedaż praw do emisji CO2 to nie tylko energetyka ale i chemia i całe przetwórstwo ale opłata mocowa to jest czyste złodziejstwo po 5-6 mld zł na rok i to miała być opłata na budowe nowych mocy energetycznych ajuż nawet sami chyba nie zbudujemy tych farm wiatrowych na bałtyku tylko z zagraniczną firmą 

Forsa przejedzona na socjał. Nierób ma żyć dostatnio. Reszt ago nie interesuje. Mam mieć za co wypić i zapalić. Takich ludzi pisowi trzeba takich wyborców. Rząd przejada na socjal wszystko co ma. Resztę rozkradną. A jak trzeba coś załatwić czy zrobić to nikt z pisu nie umie.

29 minut temu, Rogas71 napisał:

Najlepiej wszystkich oszołomów  z pisu. Bo zamordują ten kraj i nas.

O takie hasło chodziło?

'Ein Volk, ein Reich, ein Führer'

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
28 minut temu, racyl napisał:

Wśród emerytów znalazłby lepszych ekonomistów niż te utytuowane wielojęzyczne,  po zagranicznych uczelniach jełopy

25 minut temu, galan99 napisał:

Zmienią zdanie jak by dali emerytury o 100 % większe tak jak sobie przyznali wynagrodzenia .

Babcia ci wytłumaczyła prosto i zrozumiale- co daje rozdawanie pieniądza który nie ma wartości?

Żałowałem że nie zostawiłem sobie żadnego banknotu PRL.  Takie ładne były.

Ale teraz już zostawię sobie 🤭

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v