Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nowy zbiór, niech najpierw przezimuje

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

U mnie rzepak zasypał śnieg. Ziemia nie zamarzła. Warstwa śniegu 20-25 cm. Nigdy nie było takiej sytuacji, jak ten śnieg utrzyma się dłużej to chyba rzepak nie przetrzyma? Bo wegetacji on nie zatrzymał, mieliście kiedyś taka sytacje?

Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

Nowy zbiór, niech najpierw przezimuje

Przecież pisałeś że przezimowaniem się nie martwisz. Zasiejesz coś innego. Koszt nie wielki 1ha do zimy a ty siejesz kilkadziesiat 

52 minuty temu, Marl napisał:

U mnie rzepak zasypał śnieg. Ziemia nie zamarzła. Warstwa śniegu 20-25 cm. Nigdy nie było takiej sytuacji, jak ten śnieg utrzyma się dłużej to chyba rzepak nie przetrzyma? Bo wegetacji on nie zatrzymał, mieliście kiedyś taka sytacje?

Tak. Może wygnić. Ale spokojnie odwilż zapowiadają 

• Thanks 1
Opublikowano

Bo się nie martwie , jak wymarznie to będziemy działać , ja  napisałem że koszt nie wielki, pomylileś coś , pisałem że według mnie nie opłacalne ubezpieczenie od wymarznięcia

Opublikowano

Nie no wsadził na jesieni książkowo pewnie ze 3k, koszt dla niego niewielki x50ha.. 😃

Jakby śniegu nie było to jęczmień na pld-wsch by juz pewnie poleciał, rzepak tez by fajnie dostał..  ja tam co roku ubezpieczam bo raz na pare lat u nas jakies szkody są z tego tytułu, chociaz jęczmień mam pierwszy raz ale wiem że on delikatniejszy

Opublikowano
4 godziny temu, skywalker89 napisał:

Nie no wsadził na jesieni książkowo pewnie ze 3k, koszt dla niego niewielki x50ha.. 😃

Jakby śniegu nie było to jęczmień na pld-wsch by juz pewnie poleciał, rzepak tez by fajnie dostał..  ja tam co roku ubezpieczam bo raz na pare lat u nas jakies szkody są z tego tytułu, chociaz jęczmień mam pierwszy raz ale wiem że on delikatniejszy

To ile mrozu miałeś?? Tu właśnie wychodzi oszczędność skoro mówisz ze by dostał od mrozu.

4 godziny temu, KarolaKarotka napisał:

przecież w rzepaku to się koszty robi jesienią, wiosną to tylko dogrywka

Przy obecnych cenach azotu to wiosna koszty podobne. 

Opublikowano
11 minut temu, margoo78 napisał:

A o co chodzi w fermach Woźniak z tą ceną zrównoważoną rzepaku?

Źle zinterpretowałeś lub źle przeczytaleś rzepak zrównoważony jest to określenie towaru

IMG_20221214_200144.jpg

Opublikowano

Co myślicie trzymać czy sprzedawać rzepak. Pszenica tanieje kukurydza też ropa węgiel wszystko w dół. Niezapowiada się że pszenica czy kukurydza podrożeje sam rzepak w górę nie pójdzie????

Opublikowano
Dnia 13.12.2022 o 20:04, Marl napisał:

Jak nie zatrzymał, to przymrozków nie było w ostatnich 3 tyg? Kilka dni śnieg i już lament, przecież były ciężkie długie zimy i co wszystkie rzepaki padły?🤔

Opublikowano
8 minut temu, magtom36 napisał:

Co myślicie trzymać czy sprzedawać rzepak. Pszenica tanieje kukurydza też ropa węgiel wszystko w dół. Niezapowiada się że pszenica czy kukurydza podrożeje sam rzepak w górę nie pójdzie????

Jak kasa nie pilna ,to trzymaj na przełom kwietnia /maja.

Opublikowano
23 minuty temu, magtom36 napisał:

Ropa myślę, że pojdzie do góry i bedzie znowu 100pare Baksów za baryłkę to i rzepak pociągnie.. 

15 minut temu, GRZES1545 napisał:

Jak nie zatrzymał, to przymrozków nie było w ostatnich 3 tyg? Kilka dni śnieg i już lament, przecież były ciężkie długie zimy i co wszystkie rzepaki padły?🤔

U mnie kiedyś ludzie jak padał marznacy deszcz i zrobiła się skorupa lodu na polach to jeździli ciagnikami raz przy razie zeby połamać ten lód bo rośliny sie poduszą.. później tam gdzie były ślady ciągnika to te rzepaki jakby o wiele gorzej wyglądały jak te pomiędzy śladami, więc wiesz.. roznie ludzie myślą sy 

Opublikowano
10 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Idealne rozwiazanie jak kilka dni delikatnie pomrozi i dopiero snieg ale ideałów nie ma

• Like 1
Opublikowano

Rzepak to roślina dnia długiego, wegetacja to już została zatrzymana 1.5 miesiące temu ( przestał rosnąć), to że roślina siedzi w niezamarzniętej ziemi to nie ma znaczenia. Pokrywa śnieżna bez skorupy jest najlepszą formą ochrony rośliny, w  śniegu zawsze cieplej. Gorsza sytuacja jak by wiało i było -15 to mogło by mieć już wpływ na dalszy rozwój rośliny.

Opublikowano

Jak nie było pare dni na minusie i spadł śnieg który będzie długo zalegał to padnie rzepak a napewno zboża w szczególności dobrze po krzewione wpierw żyto jęczmień potem pszenżyto a na koniec pszenica - proste. 1.5 miesiąca temu to na wschodzie pryskało się rzepaki także zachowaj tą teorie dla siebie 😉

Opublikowano

Siejemy w gospodarstwie rzepak od okolo 40 lat, tylko raz wymarzł jak było -25 i bez śniegu. Może wymoknąć, zgnić ale żeby przemarzł pod śniegiem to nie słyszałem. Może teren inny, u mnie trochę górki i jak tylko trochę na + to wszystko do rzek spływa.

• Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, szeik812 napisał:

już ludzie lamentują że rzepak wymarznie... kilka dni mrozu i już płacz... ognisko rozpalcie wokół pola 🫢

A kto wogule pisze o wymarznięciu? @Marl wyraźnie zapytał czy jak spadło sporo śniegu na niezamarzniętą glebë , to czy rośliną nic nie będzie, jestem z tych samych stron co MARL i śniegu jest ponad 20 cm , a pod śniegiem błoto , i mimo że wczoraj przymroziło 18 st , to i tak ten mróz nie przebił się przez ten śnieg, i nadal pod spodem jest błoto, i jeśli taki stan by się utrzymał ponad miesiąc, to może być problem.

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

A kto wogule pisze o wymarznięciu? @Marl wyraźnie zapytał czy jak spadło sporo śniegu na niezamarzniętą glebë , to czy rośliną nic nie będzie, jestem z tych samych stron co MARL i śniegu jest ponad 20 cm , a pod śniegiem błoto , i mimo że wczoraj przymroziło 18 st , to i tak ten mróz nie przebił się przez ten śnieg, i nadal pod spodem jest błoto, i jeśli taki stan by się utrzymał ponad miesiąc, to może być problem.

Ile dziś miałeś u mnie -13, śniegu 2-3 cm , bardziej szronu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v