Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał:

Raz mówisz ze koło 5t zapłonował, teraz ze 3-3.5t.

Jeśli zbierasz to drugie to ja lepiej wychodzę przy przypilnowanym rzepaku. 

Robi się minimalny nakład na 3-3,5, a w tym roku wyszło 4,5-5

19 minut temu, mysza103 napisał:

Na takiej podstawie , że się obserwuję to co dzieję się od żniw do dnia dzisiejszego , i raczej nic nie przemawia za tym żeby się to obróciło o 180stopni , ale daj boże żeby to jakoś skoczyło do góry , mimo ze sprzedałem , ale może jakieś mrozy zrobią trochę cenę żeby pisać kontrakt na żniwa w rozsądnej cenie , bo i na żniwa to się nie ciekawie zapowiada , bo nasiane jest dużo więcej niż teraz było , 

Dopóki trwa wojna, w ogólnoświatowej ekonomii nie będzie żadnej stabilizacji, nie mozna być pewnym żadnych wskaźników względem obecnej sytuacji na świecie, może być tanio a może i być tak drogo, że Ci co sprzedają bo nie będzie drożej, więcej nie będą się publicznie wypowiadać na takie tematy.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

to, że w tym roku zebrałeś tyle nie oznacza, że w tym będzie podobnie. Zwłaszcza jak bez PK bo z ziemi ciągnie trochę i to będzie do czasu.

Chociaż właśnie nie raz jest tak, że to co się robi na odpierdziel wychodzi dobrze :D 

Edytowane przez XTRO
  • Like 1
Opublikowano

Za rok, dwa  lub później będzie musiał ten nawóz wysiać co nie wysiał , więc to są pozorne oszczędności

Opublikowano

Ropa w górę, rzepak dziś leci na łeb na szyję. Może olej palmowy spada? Mam coraz większe obawy o cenę zbóż i rzepaku. W okolicy mokra kukurydza spadła z 1050 na 700/600. Robi się słabo.

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, miwigos napisał:

Za rok, dwa  lub później będzie musiał ten nawóz wysiać co nie wysiał , więc to są pozorne oszczędności

A czy prawdą jest że rzepak wyciąga składniki z głębszych warstw ziemi,  które nie są dostepne dla zbóż? Potem w słomie trochę tego wraca.

Jakieś ceny w Lubelskim z dziś? 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
3 godziny temu, skywalker89 napisał:

Robi się minimalny nakład na 3-3,5, a w tym roku wyszło 4,5-5

Dopóki trwa wojna, w ogólnoświatowej ekonomii nie będzie żadnej stabilizacji, nie mozna być pewnym żadnych wskaźników względem obecnej sytuacji na świecie, może być tanio a może i być tak drogo, że Ci co sprzedają bo nie będzie drożej, więcej nie będą się publicznie wypowiadać na takie tematy.

Te 3-3.5 też nie jest pewne. 

Tegoroczny plon masz raz, zrób tak w wieloleciu 🙋‍♂️

Opublikowano

Sie zobaczy, srednio mnie stać na nawozy w tych cenach, mam trochę saletry kupionej po 3k, rsmu troszkę na jesieni po nie wiem 4,5k, teraz zamówiłem holista pk 15 30 pod buraki w cukrowni na za przyszłe buraki to wyszedł 4130, brakuje mi kilka ton azotu..  generalnie jestem w kierunku dobrej prostej żeby posplacac kredyty do 0, wiec dalej uważam lepiej mniej za mniej póki co, w moich stronach 3-3,5t to nie trzeba za bardzo prosić żeby oddał a jak będzie lepiej to będzie lepiej 

Opublikowano

U mnie rzepak od 3 do 3.8 raz bylo ponad 4t zawsze sie jakas zaraza robak albo inne hujostwo trafi. Przy czym pszenice sie kolo 8 kręcą a kukurydze kolo 10 na sucho ziemie mam dobre. To jak slysze o rzepakach kolo 5t to az mi sie wierzyc niechce 🙃

Opublikowano
8 godzin temu, Jurek87 napisał:

U mnie rzepak od 3 do 3.8 raz bylo ponad 4t zawsze sie jakas zaraza robak albo inne hujostwo trafi. Przy czym pszenice sie kolo 8 kręcą a kukurydze kolo 10 na sucho ziemie mam dobre. To jak slysze o rzepakach kolo 5t to az mi sie wierzyc niechce 🙃

Bo w podawaniu plonów z hektara najważniejsze jest właśnie to określenie „koło”.

Często kupuję zboże od rolników z odbiorem własnym. I w 99 przypadkach na 100 nigdy nie jest więcej, niż 70 procent deklarowanej wagi. Jak mi mówi, ze jest „koło 10 ton”, to będzie 7. 

• Thanks 2
Opublikowano

Ten rok był rekordowy na Zamojszczyźnie. Mieć poniżej 4 to już trzeba było chcieć. W tym roku swój rekord też pobiłem, ważone 5,5. Ale co z tego jak to jedno pole 1,1 ha 😂 Średnia z gospodarstwa już gorsza i po sprzedaniu wyszło 4,8 t/ha

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

U mnie średnia 3.6t i jestem zadowolony🙂 bo przy takim nawożeniu i to że  pierwszy raz siałem , pogoda pozwoliła zebrać to jak dla mnie się udał. 

Bo stałeś pierwszy  raz i Plön zawsze będzie lepszy

Opublikowano

Mój rekord w 2013 -5,12 t, w 2014-5,28 t, najgorzej w 2018- 2,98 t, ta średnia to z około 40 ha

Opublikowano
42 minuty temu, Jk1976 napisał:

Jeszcze trochę to ten z UK będzie droższy od polskiego  nikt go niekupi

I tak zarobili przy kosztach jakie mają w porównaniu do nas. Cena dla mnie obecnie za polski po 2650 .

Opublikowano
40 minut temu, Jk1976 napisał:

Jeszcze trochę to ten z UK będzie droższy od polskiego  nikt go niekupi

Dokładnie, dziś znów blisko 20 euro w dół. Chyba nawet Miwigos widzi, że na zostawionym rzepaku będzie wtopa dekady. Dzień za dniem spadki po kilkanaście ojro. Chwila i po 2200 będzie, tysiak w plecy na tonie w stosunku do żniw.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v