Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Koszenie qq zakończyłem  początkiem stycznia, wilgotność wbrew pozorom wcale nie niższa niż w listopadzie mimo tej samej odmiany i nawożenia. Wtedy jeszcze wszystko stało i zwierzyna nic nie poniszczyła, zawsze zostaje taki kawałek pola gdzie jest stroma góra gdzie nie da się zjechać kombajnem bo tył podrywa i różnie by się to mogło skończyć.. ale tam zawsze trzeba zbierać ręcznie, nie dużo bo zaledwie 2-3 ary. Zawsze na przedwiośniu przychodzą wiatry i mimo że badyle są już bez kolb to są po tym wietrze połamane w pół, więc z kolbami pewnie by to dawno leżało. 

Edytowane przez Ogon988
Opublikowano

Tylko te firmy które uprawiają hazard. Większość zabezpieczała się kontraktami. Ciekawe jest to że ludzie w tym roku mocno zmniejszają areał kukurydzy. Będzie więcej buraka, zbóż a kukurydzy może być mało. 

Opublikowano
19 minut temu, kibix napisał:

Tylko te firmy które uprawiają hazard. Większość zabezpieczała się kontraktami. Ciekawe jest to że ludzie w tym roku mocno zmniejszają areał kukurydzy. Będzie więcej buraka, zbóż a kukurydzy może być mało. 

Tylko przy tej różnicy co jest między tym co jest teraz a tym co na kontrakcie to kupujacemu opłaca się zerwać ten kontrakt, bo kara jest mniejsza niż różnica w cenach... Więc kontrakt nie do końca chroni te firmy... 

Opublikowano

de heus tak skonstruowal kontrakt ze teoretycznie gdyby go zerwali to mi mieliby zaplacic roznice w cenie kontraktowej a rynkowej.

w realiach listopada to by wygladalo tak, ze to ja mialbym im doplacic do zerwania. z gory zakladali ze kupia drozej niz nam zaplaca.

2 lata temu kontrakty spisywali przy odbiorze a ze nagle pojawila sie konkurencja ktora dawala 100 wiecej ,ludzie masowo rezygnowali-w tym ja- wiec teraz kontrakt przysylali przy ustalaniu terminu odbioru,

Opublikowano

niestety sprzedalem mokra po 900 wiec nie wiem jakby to zadzialalo w praktyce.

teraz tyle za sucha placa.

pare lat temu zwolnili dyrektora skupu-podpisal kontakty 200 zl wyzej niz wyszla cena rynkowa-plakali ale placili 🤣

oni nie sa posrednikami wiec pewnosc biznesu jest wieksza.

Opublikowano

biznes się kończy na zerwaniu kontraktów, może takie psie ilości możecie sobie zrywać, nie po to się podpisuje kontrakt żeby go zrywać

Klient staje się automatycznie niewiarygodny, może dla dzieci zerwanie kontraktu to biznes, rynek jest duży można iść do konkurencji ale dla mnie taki ktoś to zero.

• Like 3
Opublikowano

Skupujący mogą pajacować to fakt ale rolnicy to dopiero banda oszustów nie wywiązujące się z kontraktów .Kilka lat temu bauery popodpisywali kontrakty i cena poszła sporo do góry i wszyscy płacz a część udawała że nie urosło i tłumaczą się przed prezesem (a sprzedali innym) i skamlą skamlą -a prezes otwarł szufladę i wyciąga zdjecia ciągników z przyczepami  w kolejce do konkurencji i pyta delikwenta -który to twój ? 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Skupujący jak mają dobry kontrakt to biorą i nic nie narzekają. Jak teraz jest towaru opór i ceny spadają to też ostro kombinują jak z ceny uwalić. Odrazu mykotoksyny, i rozliczenie przychodzi po wysypaniu. Nawet nie zadzwoni że próba coś nie tak.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 24.03.2023 o 09:53, DamianRolnikSkup napisał:

biznes się kończy na zerwaniu kontraktów, może takie psie ilości możecie sobie zrywać, nie po to się podpisuje kontrakt żeby go zrywać

Klient staje się automatycznie niewiarygodny, może dla dzieci zerwanie kontraktu to biznes, rynek jest duży można iść do konkurencji ale dla mnie taki ktoś to zero.

Kupujesz suchą?

Opublikowano
1 godzinę temu, DamianRolnikSkup napisał:

Narazie nie kupuje, muszę zrobić to co mam zrobione, a na świeżo moi klienci nie chcą kupować.

no przy takiej huśtawce cenowej to niema sie co dziwić 

Opublikowano

Panowie mój kontrahent stanął na wysokości zadania i odbiera zgodnie z kontraktem -(przewidywałem jakieś komplikacje ale bez zgrzytów ładunki wyjeżdżają )

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v