Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 5.03.2023 o 14:44, farmerss34 napisał:

w piątek  miałem spotkanie z handlowcem to mówił ,że zostało im w ch.j  nasion kuku w porównaniu z 2022, i tak co po znajomych widzę ,że mniej zasieją poszli w zboża ozime, jeden co siał zawsze ok.200 ha w tym roku 0ha (obsiane rzepak i ozime)

Guzik prawda 

Ja zamawiałem to nie mogli dowieźć bo był problem z dostępnością 

W końcu przyszła to made in Rumunia , Argentyna , Ukraina 🙄

Ale zgodzę się z tym że areał się zmniejszy 

Dużo ludzi się przejechalo przy tych kosztach i plonie 2-3 tony

Edytowane przez pawel885
Opublikowano

ja sieję nadal , 13 ton mokrej w minionym sezonie mnie zadowala

po prostu zejdą na ziemię ci co śmieli się że kukurydza głupia roślina bo urośnie tam gdzie nawet jałowiec nie chciał rosnąć 

tona nawozu plus opady i urośnie 

teraz ani opadów ani nawozu 

Opublikowano
1 godzinę temu, pawel885 napisał:

po prostu zejdą na ziemię ci co śmieli się że kukurydza głupia roślina bo urośnie tam gdzie nawet jałowiec nie chciał rosnąć 

Ty opisujesz czynniki nie zależnie od nas ale jeśli chodzi o samą roślinę jest prosta w uprawie. U nas dużo ludzi się rzuciło na to: siewnik przyjedzie i posieje, coś rzucisz nawozu, raz opryskasz od chwastu i co lepszy gospodarz coś rzuci więcej no i zbiór to kombajn przyjedzie i jeszcze ci wysuszy i suma sumarum roboty mniej a pieniądz podobny wyjdzie, może coś mniej jak na zbożu ale jeśli zajmujesz się czymś innym a qq tylko na obsianie reszty pola to dobry pomysł. 

• Like 1
Opublikowano

Właśnie o to mi chodzi

o to że ludzie na piaskach znowu zaczną siać żyto i owies i niech się dzieje wola nieba 

A nie ryzykować stratę kilku tysięcy na nawozy i nasiona żeby przy niesprzyjającej pogodzie zebrać 3 tony kukurydzy 

Opublikowano
8 minut temu, jacus napisał:

de heus -950 skupuje.

Gdzie są Ci, co w listopadzie im po 900zł/t za mokrą było za mało, ciekawe co powiedzą, jak w tym roku im suszarnie po 400zł za mokrą zaproponują xD 

• Haha 1
Opublikowano
6 godzin temu, Wojtek1986 napisał:

W tym roku sprzedający raczej maja małe zejście bo jak nigdy do mnie dzwonią. Nawet z firmy gdzie 4 lata temu dokupowałem 1 jednostkę czy nie potrzeba nasion kukurydzy.

dziś rozmawiałem z handlowcem z jednej firm , to nasion zostało im w chu.chu

Opublikowano

ja sieje tyle samo co  w ubieglym roku albo nawet mniej-do tego na gorszych polach.

z tego co widze w okolicy to na bank bedzie mniej -czesc juz na jesien zasiala po kukurydzy,a czesc juz cos dlubie w blocie czyli zboze beda siac..

Opublikowano

Chodzi ci o różnicę daszkowa i porcjowa typu pedrotti  . każda ma plusy i minusy W daszkowej niższa temperatura suszenia mniej prądu projekt budowlany ziarno jest bardziej mączyste przy wysokich wilgotnościach i zanieczyszczeniach potrafi się zapchać  rozgrzanego wilgornego  ziarna nie można zostawić w środku do następnego dnia .Pedrotti bardziej elektrożerna wyższa temp suszenia ładnie doczyści i wypoleruje ziarno zużycie ślimaka to kosztowny remont chyba że systematycznie jest napawany częsta awaria dolnych łożysk można jechać zrobić usługę ale to rzadkość można suszyć gdzieś gdzie nie przeszkadzają odpady (za stodołą czy jak komu pasuje -po sezonie można złożyć i schować pod dach w przypadku sprzedaży bezproblemowy transport (wersje do 18 ton)

Opublikowano
pawel885 napisał:

Jak masz obornik czy gnojowicę to przy trochę sprzyjających opadach te 9-10ton uzyskasz mokrej. Jeszcze jedynie żyto hybryda może oddać podobny pieniądz tylko w kuku nie ma problemu z monokultura

Opublikowano

Byłem teraz w Lubieniu u znajomych to mówili że polmais chce żeby od nowa faktury wystawić po aktualnych cenach albo żeby rolnicy zabrali swoją kukurydze

• Haha 1
  • Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v