Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Takie pierdolenie durnot .

Matif: Pszenica już poniżej 300 euro za tonę  .

W czwartek cena pszenicy na paryskim Matifie spadła poniżej 300 euro za tonę . 

Ale to wina naszego  rządu , ale mają wpływy z Polski .

Ludzie tak pier**lą durnoty .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano
28 minut temu, Pafnucy napisał:

i pamiętajcie. to nie wina Ukrainy. to nasz zasrany rząd za to odpowiada. nie zapomnijcie przy wyborach o tym!

ale chlopy wolą nocami wnioski siusiowe pisać i wypatrywać całymi dniami protokołu za 2600 zł 🤭

• 0
Opublikowano
33 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Byli tacy mam screna🤭

Który taki że 6 tys za rzepak mu się marzyło ? bo mi w pierwszej chwili miwigos przychodzi na myśl , ale o ile za pszenice to rzeczywiście o 2 tys pisał to za rzepak , w żniwa , czy po żniwach cały czas pisał 4- 4,5 tys

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

być może, ale z zalewającym nas zbożem z ukrainy rząd Pis nic nie robi. mało tego kaczyński twierdzi że chłopi są pazerni... to jaki on jest?? czy zrobił coś co ktoś by kupił kiedykolwiek??

• 0
Opublikowano
12 minut temu, galan99 napisał:

W ubiegłym roku paszalnie nie miały z czego robić bo chłopi trzymali to było drożej niż na matif . Więc mi nie mów że ukrainskie zboże nie ma wpływu na cene

• Like 1
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, Wicherek napisał:

To nie jest wina Ukraińców tylko nasze  złodziejskie skupy są temu winne  !

No jak to? Przecież to wina pisiorów, a przynajmniej tak ten chłopczyk w ładnej kurteczce mówi. 

Jak kiedyś rolnicy kartofle ładowali na mołdswskie ciężarkówki po nocach żeby tylko więcej zarobić sprzedając do ruskich omijając  embargo przez moldawie to cihosza a teraz obywatelskie zatrzymania bo ktoś inny zarabia. 

• 0
Opublikowano
14 minut temu, Wędrowycz85 napisał:

Coś biedna ta au. Na kurteczki z listkiem dla wszystkich nie starczyło?  Głupie grześki za mało na składki członkowskie chyba płacą 🤣

Wystarczy, że nie oddam głosu na au 😎

Ty wogóle uprawniony do głosowania czy 🎫 papiery ? A to trzeba ich sponsorować, aby raz wyjść na protest ? 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

Skoro wcześniej rząd pisu odpowiadał za inflacje w całej UE , to i teraz może może matif leci na dół przez PIS ?

• 0
Opublikowano
7 minut temu, mysza103 napisał:

Który taki że 6 tys za rzepak mu się marzyło ? bo mi w pierwszej chwili miwigos przychodzi na myśl , ale o ile za pszenice to rzeczywiście o 2 tys pisał to za rzepak , w żniwa , czy po żniwach cały czas pisał 4- 4,5 tys

Był taki Jan, rzepak liczy na 5 tyś 😎

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Wędrowycz85 napisał:

Jak kiedyś rolnicy kartofle ładowali na mołdswskie ciężarkówki po nocach żeby tylko więcej zarobić sprzedając do ruskich omijając  embargo przez moldawie to cihosza

i nie widzisz subtelnej różnicy?

okulista by się przydał ślepaku.

Edytowane przez Pafnucy
  • 0
Opublikowano
11 minut temu, galan99 napisał:

To niech k**wa Polski rolnik sprzedaje a nie , trzyma do czerwca , to jak nie chcą sprzedać to kupią gdzie indziej , taniej .

NIe mów co kto ma robić. Jak chcesz sprzedawać to sprzedawaj. A chłopakom co na mrozie stoją to wielki szacun sie należy

• Like 2
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, marek1977 napisał:

@mysza103 w maju sprzedałem rzepak po 5322 netto, a tak marzyłem o 6000.

Pokaż fakturę...Nie znam takiej firmy co by Tyle płaciła , może  ktoś potwierdzić?

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, marek1977 napisał:

@mysza103 w maju sprzedałem rzepak po 5322 netto, a tak marzyłem o 6000.

Ale w maju to chyba nie z tych żniw sprzedawałeś , a mowa jest cały czas o marzeniach o cenie 4-5 tys po żniwach do obecnego czasu 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, maszek1980 napisał:

Popieram

Chociaż z Kołodziejczakiem to w przyszłości sie okaże 

Kołodziejczak jak to wszystko co krzyczy poukłada w jakąś sensowną całość to czemu nie

przez pare lat to samo na forum opowiadal,niewielu tu dalo sie nabrac ,widac ogol rolnikow jest glupszy niz ogol userow af- lepper2.0 i nic wiecej..

• 0
Opublikowano
37 minut temu, mysza103 napisał:

Ja nigdy nie pisałem po ile będzie dla jasności

• 0
Opublikowano
26 minut temu, maszek1980 napisał:

A chłopakom co na mrozie stoją to wielki szacun sie należy

Za co ten szacunek? O co walczą?

O powrót ceny ze żniw bo za chytrzy byli i  nie sprzedali w górce cenowej? 

Czy o wizerunek jakiegoś ugrupowania które lansuje się przed przyszłorocznymi wyborami? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v