Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, yacenty napisał:

u nas bliżej do Czech i pszenica już po 1090 netto, a że kary zapłacimy to podziękuj komu trzeba

komu podziekować CZechom chyba to oni nas pozwali

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, grys napisał:

komu podziekować CZechom chyba to oni nas pozwali

Pisiorom trzeba podziękować wg większość forumowiczów ,za PO pewnie by skulili ogony i kopalnia zamknięta 

Edytowane przez dlugin
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
26 minut temu, marulekk napisał:

pszenica 1150, pszenzyto 1000 netto, ponoć cena w dół idzie

LBI / LPA

Szkoda bardzo by drożało jak wszyscy chcą sprzedawać przyjdzie czas na ceny 

• Like 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
39 minut temu, yacenty napisał:

u nas bliżej do Czech i pszenica już po 1090 netto, a że kary zapłacimy to podziękuj komu trzeba

Więc twierdzisz że powinni zamknąć tą kopalnie z dnia na dzień i wszystkich ludzi z miejsca zwolnić z kopalni i z wielu innych firm , które są powiązane z kopalnią i jedni bez drugich by nie funkcjonowali ,jak żądali posłowie platformy - zamknąć natychmiast,  Czy jednak warto było próbować coś ugrać ?Co do pszenicy to jaka cena jest w czechach , że masz po 1090zł i jeszcze wożą z czech . To nie ma siły musi tam być poniżej 1000 jak nic , bo inaczej by tu nie przywieżli po 1090 choćby było niedaleko granicy 

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, mysza103 napisał:

Więc twierdzisz że powinni zamknąć tą kopalnie z dnia na dzień i wszystkich ludzi z miejsca zwolnić z kopalni i z wielu innych firm , które są powiązane z kopalnią i jedni bez drugich by nie funkcjonowali ,jak żądali posłowie platformy - zamknąć natychmiast,  Czy jednak warto było próbować coś ugrać ?Co do pszenicy to jaka cena jest w czechach , że masz po 1090zł i jeszcze wożą z czech . To nie ma siły musi tam być poniżej 1000 jak nic , bo inaczej by tu nie przywieżli po 1090 choćby było niedaleko granicy 

może mają wyższe dopłaty niż my i stać ich puścić taniej ?

• 0
  • Root Admin
Opublikowano

Nie, tak nie twierdze. Tylko twierdze ze trzeba umieć ponieść konsekwencje za swoje decyzje. Ja jak coś spieprzę to mniej, albo nic nie zarobie, albo wręcz dołożę do biznesu. Ty jak coś spieprzysz to sytuacja jest taka sama. Tu jak ktoś spieprzył to nawet nie powiedział przepraszam.

• Like 2
  • 0
Opublikowano
31 minut temu, Jk1976 napisał:

Szkoda bardzo by drożało jak wszyscy chcą sprzedawać przyjdzie czas na ceny 

No właśnie po co ta panika. Ja trzymam nie ma wyjścia

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Yacenty ty ledwo ceny pszenicy w swojej okolicy ogarniasz, o twoim forum nawet nie wspominając, a za zrozumienie polityki międzynarodowej się bierzesz...małymi krokami zacznij...najpierw zadzwoń do firmy Tomy lub Agromat i z pocałowaniem ręki po pszenicę przyjadą i będziesz ponad 2 tysięcy do przodu na aucie. Jak chcesz to ci dam numer do handlarza z Sobótki co za pszówke płaci 1000 zl i będziesz mógł na forum wstawić że u ciebie pszenica po 1000 i będzie ohów i achów na 2 strony...

• Like 3
  • Thanks 2
  • Haha 3
  • 0
  • Root Admin
Opublikowano

Znam ceny pszenicy w Agromacie - w tym sezonie 100% do nich puściłem,a już nie raz, nie dwa, nie trzy i nie 5 pisałem ze nie ma warunków do ładowania ciężarówki na gospodarstwie a ty dalej swoje.

• 0
Opublikowano

wSYP NA PRZECZEPE I ZMIJKA PRZESYP NA SAMACHÓD , JAK MASZ W SZOPKCH CO NIE IDZIE DOJECHAĆ

• 0
  • Root Admin
Opublikowano

To jeden problem, drugi problem - wyjechać pełną ciężarówką z podwórka. Jak mam się tak pier... to wole sprzedac 30zł taniej i bez problemu to ogarnąć. Za dużo musiałbym zainwestować żeby to się zwróciło.

• Haha 1
  • 0
  • Root Admin
Opublikowano

Chłopaki mają cos tam poutwardzane, ale czym i jak nie wiem, nie mój problem. Od frontu ciężarówka nie wjedzie, od tyłu wjeżdżają, ale puste nawet przy suchym ledwo wychodzą pod góre na polne drodze. Nie chce mi się inwestować w budowe nowej drogi dla 2 - 3 ciężarówek rocznie.

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Jak puste mają pod górke to pełne będą z górki bezproblemowo

• 0
Opublikowano

U mnie też nie jest różowo z wyjazdem tira jak jest mokro mimo częściowego utwardzenia podwórka , więc się najlepiej wstrzelić z wyjazdem jak zapowiadają jakiś przymrozek , ewentualnie ciągnikiem się ciągnie , ale teraz bliżej lata będę kładł na podwórku płyty betonowe drogowe . Na razie ok. 80 szt , bo tyle mam nagrane .

• 0
Opublikowano

Nie wiem gdzie mieszkasz, za patelkę klińca  1300zł brutto z dostawą, zrobisz z tego około 50m drogi 3m. Czasem może być tak że te 3 patelki zboza zrównoważą zakup kruszywa, w następnym roku coś innego.

• 0
  • Root Admin
Opublikowano

Jesienią jechałem na skup to kubota z rozpędu na blokadach ledwo wyszła, a miałem 21t netto, czyli jakies 28 brutto

2 minuty temu, gustaww napisał:

Nie wiem gdzie mieszkasz, za patelkę klińca  1300zł brutto z dostawą, zrobisz z tego około 50m drogi 3m. Czasem może być tak że te 3 patelki zboza zrównoważą zakup kruszywa, w następnym roku coś innego.

Kliniec to 0-31? u nas chcieli 2k za 4oske, czyli jakies 20ton, wysypaliśmy już tego trochę, pomaga na chwilkę. Chcąc to zrobić po bożemy to by trzeba było porządnie wykorytować, zrobić porządne mury oporowe i dopiero budować drogę. Czy to ma sens na 3-4 auta w sezonie? Dla mnie nie.

• 0
Opublikowano
5 minut temu, gustaww napisał:

To całe 7cm . Zawsze coś ale nie za wiele

• 0
Opublikowano (edytowane)

Jak to policzyleś ? Woziłem kruszywo przez jakiś czas, jak ci piachu nawiozą to 3cm będzie.  Jak solidnie zrobiona mieszanka to będzie większa objętość. Sam zakupiłem do siebie około 200ton kruszywa 0-31 i nie ma bagna, auta nie siadają a jedynie jest błoto po tym co na ciągniku nawiozę.

Edytowane przez gustaww
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v