Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, Cheesburger napisał:

ktos cos?

moim zdaniem tak. Teść musiałby jednak uzyskać status rolnika czynnego, a więc posiadać tytuł prawny do nieruchomości oraz ponownie zarejestrować się w arimr.

Ale najlepiej dowiedz się w biurze powiatowym 

3 minuty temu, witejus napisał:

Zapomniałeś gdzie chodziłeś do szkoły?

ja ni mom skoły :) wymiękasz widzę hehe

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, pane napisał:

ja ni mom skoły

co widać, o ile masz to dla upośledzonych bo tam to może jest za darmo, a jak już silisz się na gwarę, to pisz tak jak się naprawdę mówi a nie jakieś podróbki wstawiaj.

• 0
Opublikowano
10 minut temu, witejus napisał:

co widać, o ile masz to dla upośledzonych bo tam to może jest za darmo, a jak już silisz się na gwarę, to pisz tak jak się naprawdę mówi a nie jakieś podróbki wstawiaj.

:)

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, tmk1974 napisał:

Może będziesz tak łaskawy i rozjasnisz mi umysł. Coś mi umknęło o aferze Amber Gold? A może Leszek Czarnecki i jego adwokat Roman Giertych to członkowie PiS-u?

wyciales kawalek o azotach- wytlumacz dlaczego ??

moze szef amber -glodu byl w po?? 

wyjasnij role szefa knf i seniora morawieckiego w przewale geth-back i w ktorym roku naprawde zaczeli krecic ??

3 godziny temu, komizmo napisał:

O jakiej PiSdzie piszesz? Kowalczyku?

Czy Wojciechowskim?

Nic tylko krowy zasuszyc i puścić w kukurydze sąsiada 

kowalczyk to byly polityk aws-u z czasow gdy rzadzil buzek z balcerowiczem...

wojciechowski

w czasach gierka prokurator

w stanie wojennym czynny sedzia.

wieloletni czlonek zsl. prezes psl. dopiero niedawno zmienil koryto.

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mds212 napisał:

Ale do banku trza splacac co miesiac, a ja chce oddac w 25 tym roku calsoc a przez ten czas te pieniadze u mnie by zarobily duzo wiecej jak banka

jak by to było takie proste , na te chwile ja nie widze biznesu który dawał ba 100 % mozliwość zarobku , wszystko  jest tak drogie ze pora na spoadki cen . To jaka inwestycja daje pewnosc zwrotu ?

1 godzinę temu, witejus napisał:

Kpisz czy o drogę pytasz?widocznie nie masz dzieci a w szkole byłeś ostatnio ..., chyba w ogóle nie chodziłeś do szkoły albo rodzice ci mówili że w szkole jest wszystko za darmo.Nigdy w szkole nie było za darmo, zawsze trzeba pł.acić za książki, zeszyty ,co chwilę składki. Wykształcenie młodego człowieka kosztuje masę tego darmo, pieniędzy znaczy się.

czyli dzieci w szkole nie masz , książki w podstawówce za darmo do tego gmina wypłaca wyprawkę na zeszyty itp . koszty są bo co rusz jakaś wycieczka .

Edytowane przez jarecki
  • 0
Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał:

czyli dzieci w szkole nie masz ,

Raczej ty tylko szkołę widzisz z drogi jak idziesz do sklepu, mam czworo dzieci które już pokończyły podstawówki i wiem doskonale ile kosztuje szkoła, to że w podstawówce są ,,darmowe" książki to nie znaczy że reszta jest za darmo , a co po podstawówce? też jest ,, wszystko darmo" weźcie już przestancie pier**lić te głupoty jeden z drugim.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
25 minut temu, jacus napisał:

wyciales kawalek o azotach- wytlumacz dlaczego ??

moze szef amber -glodu byl w po?? 

wyjasnij role szefa knf i seniora morawieckiego w przewale geth-back i w ktorym roku naprawde zaczeli krecic ??

kowalczyk to byly polityk aws-u z czasow gdy rzadzil buzek z balcerowiczem...

wojciechowski

w czasach gierka prokurator

w stanie wojennym czynny sedzia.

wieloletni czlonek zsl. prezes psl. dopiero niedawno zmienil koryto.

Jesteś żałosnym manipulantem. Niczego nie wycinałem. Po napisaniu mojego posta edytowałeś swój i wtedy dopisałeś. Można to sprawdzić. Co do Amber Gold - którego premiera syn tam "pracował"? i jakie miał zadanie?

• Like 2
  • 0
Opublikowano
16 minut temu, jarecki napisał:

puzniej zalezy od szkoły  siostrzeniec chodzi do zawodówki to ma 400  zł płatne praktyki , liceum , technikum kosztuje i to sporo . a moje w podstawówce 

wiadomo, ale są też stypendia, zapomogi, pińcet+, książki troche można odkupić, Internet prawie za darmo itp. No ale niektórzy to by chcieli tyko ograniczyć do "zapylenia", a na resztę niech się państwo, czy społeczeństwo składa :). Dzisiaj jeśli tylko ktoś chce się uczyć to nie ma przeszkód.

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Cheesburger napisał:

Mam takie pytanie poza tematem. Moze ktos sie orientuje. Czy jak skladalem doplaty np na 19 ha to moge teraz zeby zlagodzic ewentualnie skutki wymogow na nowe doplaty zlozyc na 9,5 ha i reaktywowac zawodowo tescia na emeryturze rolniczej zeby on zlozyl na 9,5ha? Oczywiscie czysto teoretycznie. Chyba byla jakas ustawa ktora nie wynaga juz od rolnikow na emerytmrze zaprzestania dzialalnosci rolniczej. Przejdzie to?

Myślę że na pewno tak tylko musi mieć nadany numer gospodarstwa

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, pane napisał:

Opieka społeczna na siłę wyszukuje ludzi potrzebujących, żeby tylko ktoś nie cierpiał z powodu niedostatku

Kuzynka pracująca w gopsie była u mnie w piątek bo szukała kogoś do przygarnięcia psa na 3 miesiące z powodu wyjazdu pewnej rodziny do Anglii do córki, a potem pojechała do pewnej kobiety która prosiła o pieniądze na węgiel bo jej stary nie chce dać.

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, Dublin napisał:

Kuzynka pracująca w gopsie była u mnie w piątek bo szukała kogoś do przygarnięcia psa na 3 miesiące z powodu wyjazdu pewnej rodziny do Anglii do córki, a potem pojechała do pewnej kobiety która prosiła o pieniądze na węgiel bo jej stary nie chce dać.

Jeszcze gdy chodziłem do podstawówki, to był tam taki Paweł, i ja jechałem na rowerze, i go spotkałem, i potem jeszcze pojechałem do biedronki na lody, i po drodze do domu wtedy jeszcze, już do domu pojechałem

• Haha 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, pane napisał:

jak to "załatwił" to dzisiaj nie można normalnie kupić tylko trzeba załatwiać?

Nie wiem kolego kiedy ty kupowałeś ziemię rolną. Zgodnie z ustawą wprowadzoną przez PiS to ziemię rolną można kupić na powiększenie gospodarstwa. Jakie dokumenty wymagane są przez notariusza wiesz?

Mówią o rolniku aktywnym ,czyli obajtek może kupić ziemię rolną obojętnie gdzie a ja już w innym miejscu już nie. Po co jest powołany kowr? Jak się dowiesz to się zorientujesz na czym polegała zgoda byłego kolegi z pracy...

Nie wiem kolego kiedy ty kupowałeś ziemię rolną. Zgodnie z ustawą wprowadzoną przez PiS to ziemię rolną można kupić na powiększenie gospodarstwa. Jakie dokumenty wymagane są przez notariusza wiesz?

Mówią o rolniku aktywnym ,czyli obajtek może kupić ziemię rolną obojętnie gdzie a ja już w innym miejscu już nie. Po co jest powołany kowr? Jak się dowiesz to się zorientujesz na czym polegała zgoda byłego kolegi z pracy...

Widget blockquote

Edytowane przez slavik80
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

Ci kretyni z PISu wprowadzili przepis że aby kupić ziemię rolną kilkaset metrów od domu musiałem u notariusza przedstawić dyplom ukończenia uczelni rolniczej. W tej miejscowości mam całe gospodarstwo i 80% ziemi którą obrabiam. Płacę podatki, biorę dopłaty, inwestuje a za każdym razem jak kupuje ziemie musze udowadniać że mam uprawnienia rolnicze. Głupota to mało powiedziane.

43 minuty temu, tmk1974 napisał:

Jesteś żałosnym manipulantem. Niczego nie wycinałem. Po napisaniu mojego posta edytowałeś swój i wtedy dopisałeś. Można to sprawdzić. Co do Amber Gold - którego premiera syn tam "pracował"? i jakie miał zadanie?

Czemu za to młodego Tuska jeszcze nie zamkneli?

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, karolr2 napisał:

Robili mi wyliczenie miesiąc temu 400tys na 25 lat do oddania ponad milion 🤣🤣

A ktoś Ci napisze jeszcze że masz groszowe koszty spłaty 🙆‍♂️

3 godziny temu, maszek1980 napisał:

Bo ci co  teraz placza ze trzeba spłacac to najlepiej za darmo by chcieli pozyczac

Pokaż mi gdzie za darmo dawali albo nie pleć głupot jak nie masz pojęcia.

3 godziny temu, miwigos napisał:

Inflacja 16 czy 18 % , a kredyt na 5 % byś chciał , sprzedawać dzrzewo z lasu , a las to różnica , ja nie sprzedaje ziemi tyko to co na niej rośnie

Jeszcze przed inflacją nie spotkałem się z takim oprocentowaniem na kredyt inwestycyjny dla rolnika. Jak znajdziesz mi na 10% to dawaj namiar.

• 0
Opublikowano
25 minut temu, slavik80 napisał:

Mówią o rolniku aktywnym ,czyli obajtek może kupić ziemię rolną obojętnie gdzie a ja już w innym miejscu już nie. Po co jest powołany kowr? Jak się dowiesz to się zorientujesz na czym polegała zgoda byłego kolegi z pracy

A nie da się tego edytować i usunąć te powtórki ? Tylko zaśmiecone jest pół strony  dwoma zdaniami .

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, mds212 napisał:

Ale do banku trza splacac co miesiac, a ja chce oddac w 25 tym roku calsoc a przez ten czas te pieniadze u mnie by zarobily duzo wiecej jak banka

A gdzie takie warunki były jakich wymagasz? Tosz wyżej  pisałeś że za groszowe koszty banki dawały podaj przykład?

• 0
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Wicherek napisał:

ja pierdziele ale przypał, jego się trzeba bać. Niech ten gówniarz zostawi naszych przodków w spokoju. Ruska onuco wracaj tam gdzie twoje miejsce - do chlewa...

Edytowane przez pane
  • Haha 1
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
Dnia 10.12.2022 o 20:24, mds212 napisał:

Dla mnei ten Kołodziejczak to taki sliski koleś

przy korycie jeszcze nie był więc można dać mu szansę niż dorabiać kogoś kolejną kadencję , ja tak przy każdych wyborach głosuję tzn może nie na niego ale na kogoś z końca listy, głos oddany , frekwencja nabita pustej karty do niszczarki nie zostawiam ale nikt koryta z mojej ręki sie nie dostaje

• Like 5
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v