Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Ale chyba łubin wraz z ONW  wychodzil i tak 1600 zł w obecnym PROW , sam sialem po kilka ha . pod doplaty to tylko ziele sie rozsiewało bo korzysci  finansowej prócz dopłat to nie widze no i przerwanie monokultury na piaskach 

• 0
Opublikowano

nie tak dawno niektórzy mieli z dopłat rezygnować i siać to co dawało najlepszy zysk

kilka miesięcy i trochę się pozmieniało i pytanie czy rzepak np. wypadnie lepiej finansowo na nasiona czy jako pożywka dla zapylaczy  w dopłatach

na nasiona wymaga dużego wkładu finansowego , jako pożywka potrzebny długopis  hahha

do kwietnia wszystko się może zdarzyć   ..............................

• Like 1
  • 0
Opublikowano

kilka lat temu na słabszej ziemi dopłaty gwarantowały zwrot kosztów produkcji  ,zysk  , coś się zebrało , podatek rolny  mizerny albo wcale

na obecną chwile to takich gwarancji nie daje uprawa I klasy , a ryzyko większe niż na VI  klasie

dopłat 800  , kosztów  pewnie 6000  .to co urośnie tanieje  , podatek też  mizerny , ale  chętnych wielu i czasami to kosztuje kilka tys. czynszu

• 0
Opublikowano

Tak sie pocieszaj. Bycie dziadem to świetny interes😆

Na 1 klasie w normalnym roku zarobisz 3x tyle co na psiosku.

Koszty czego są  na poziomie 6 tys? 

55 minut temu, warchest napisał:

no ale łubin dobre stanowisko pozosttawia , i przerywa monokulture i azot jeszcze daje , wiec nie taki zły na ziemie gdzie siali tylko zboze po zbozu przy zaniedbaniu ziemi to dobra sprawa 

Dobre zostawia ale jak po łubinie zasiejesz zboże to już tych 1600 pln dopłat nie będzie.

24 minuty temu, galan99 napisał:

20 stycznia ruszają szkolenia w Sitnie można będzie się dowiedzieć o dopłatach jakie będą .

To ty nie jeszcze nie wiesz jak będzie? Wydawało mi się że jesteś w tym już dobrze rozeznany ale wychodzi na to ze nie masz pojecia o czym piszesz.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

Ale chyba łubin wraz z ONW  wychodzil i tak 1600 zł w obecnym PROW , sam sialem po kilka ha . pod doplaty to tylko ziele sie rozsiewało bo korzysci  finansowej prócz dopłat to nie widze no i przerwanie monokultury na piaskach 

ja mialem lubin 2 tony z ha czysty był w tym roku ,nawet nie desekowalem tylko zebralem i na poplony i na drugi rok do siewu mam plus na sprzedaz jeszcze 

• 0
Opublikowano

Ja już łubiny sieje 4 rok żeby przerwać monokulturę i mieć swoje nasiona na poplony.. tak jak kolega wyżej pisał że wiekszych korzyści z tego nie ma prócz przerwa w uprawie zboż i poprawienie struktury gleby plus własny materiał siewny na poplony no i ten drogi w tych czasach Azot🙂 w tym roku zasiałem pierwszy raz pszenżyto po łubinie ciekaw jestem efektów bo owies po łubinie sypnął mi prawie 5 ton z ha😎

• 0
Opublikowano
38 minut temu, Ulman napisał:

Tak sie pocieszaj. Bycie dziadem to świetny interes😆

Na 1 klasie w normalnym roku zarobisz 3x tyle co na psiosku.

Koszty czego są  na poziomie 6 tys? 

Dobre zostawia ale jak po łubinie zasiejesz zboże to już tych 1600 pln dopłat nie będzie.

To ty nie jeszcze nie wiesz jak będzie? Wydawało mi się że jesteś w tym już dobrze rozeznany ale wychodzi na to ze nie masz pojecia o czym piszesz.

Wiem co piszę tylko ciągle zmieniają miało być 15 Ekoschematów  ,teraz się okazuje że jest 8 . To sam nic nie wiesz nie  nadążasz widzę że cię przerosną nowości .

• 0
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, PRIMO napisał:

Obrabiane pola dla dopłat nazywasz to "hobby"?

Wystarczy że skończą się dopłaty z ziemia będzie na sprzedaż. 😛

Skończą się dopłaty to i nie jeden bamber będzie stękał 🙆‍♂️

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 4
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Znowu zmieniają .

– Jesteśmy gotowi do zgłoszenia zmian w Planie Strategicznym i wierzę, że Komisja Europejska przychyli się do tych wniosków – zapowiedział minister rolnictwa Henryk Kowalczyk. Komitet Monitorujący PS WPR zbiera się już w połowie miesiąca.

10 grudnia 2022 12:22

https://www.agrofoto.pl/articles/prow-2014-2020/zobacz-co-sie-zmieni-w-krajowym-planie-strategicznym/

k**wa nie można nadłożyć za zmianami , wnioski ludzie poskładają i jeszcze zmienia .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano

Henryk Kowalczyk zamknął granicę na przywóz do Polski z Ukrainy ziarna technicznego powinniśmy stworzyć lotne patrole , wspólne, kontrolerów, urzędników wojewódzkich, ministerstwa rolnictwa, aktywów państwowych i ministra klimatu i środowiska. Ktoś jeszcze chętny? Powinni  rolnicy przekazywać do których  skupów  trafiła pszenica z ukrainy

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, tmk1974 napisał:

"Ch.j z tą Polską wschodnią",   

"Sorry, taki mamy klimat",

"Piniędzy nie ma i nie będzie", 

"Jakby natura chciała, to by ten przekop zrobiła", 

"Na co nam armia, nikt nam nie zagraża"

"Polska istnieje teoretycznie"

"Obietnice wyborcze wiążą tych, którzy w nie wierzą"

"Na co nam lotnisko, jak niedługo będzie w Berlinie"

Wiek emerytalny w górę, pensja minimalna - nie podnosić, wolność słowa - zabrać laptop w redakcji WPROST,  powódź - trzeba było się ubezpieczać, strajki - strzelać do górników, itd, itp.....

A TAK SIĘ WŁAŚNIE WYKUWA ŻELAZNY ELEKTORAT

Dla mnie PO jest skończone. Trzymam kciuki za to aby połączyli siły Gowinowcy Hołownia i PSL. Może oni nie zrobili by nam rolnikom większej krzywdy.

7 godzin temu, tmk1974 napisał:

"Ch.j z tą Polską wschodnią",   

"Sorry, taki mamy klimat",

"Piniędzy nie ma i nie będzie", 

"Jakby natura chciała, to by ten przekop zrobiła", 

"Na co nam armia, nikt nam nie zagraża"

"Polska istnieje teoretycznie"

"Obietnice wyborcze wiążą tych, którzy w nie wierzą"

"Na co nam lotnisko, jak niedługo będzie w Berlinie"

Wiek emerytalny w górę, pensja minimalna - nie podnosić, wolność słowa - zabrać laptop w redakcji WPROST,  powódź - trzeba było się ubezpieczać, strajki - strzelać do górników, itd, itp.....

A TAK SIĘ WŁAŚNIE WYKUWA ŻELAZNY ELEKTORAT

Dla mnie PO jest skończone. Trzymam kciuki za to aby połączyli siły Gowinowcy Hołownia i PSL. Może oni nie zrobili by nam rolnikom większej krzywdy.

• Haha 2
  • 0
Opublikowano
8 minut temu, szzone napisał:

PSL JUŻ ROZPIERDOLIŁO ROLNICTWO . W swoim czasie jak byli Ardanowski im to wykrzyczał .

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

PSL JUŻ ROZPIERDOLIŁO ROLNICTWO . W swoim czasie jak byli Ardanowski im to wykrzyczał .

Teraz w sumie to samo o PiS gada..

Sporo gada...

• 0
Opublikowano (edytowane)

To widzę że tylko PiS. Nic dziwnego że robią co chcą i tak rolnicy zagłosują na nich😄

Mój znajomy ma 100ha i jest wielkim zwolennikiem parti żądzącej. Zboża nie sprzedał bo minister mówił żeby trzymać. Rsm kupił po 4450zł. Bo mówili że będzie droższy. Jak mówiłem mu o zielonym ładzie i co się z tym wiąże mówi żeby się nie martwić bo poseł Jarosław powiedział że wyjdziemy z Unii do tego czasu. Ręce opadają.

Edytowane przez szzone
Korekta
  • Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v