Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
11 minut temu, ws71 napisał:

Wzeszłym tygodniu nie było podobnie? od poniedziałku do środy wzrost a później spadek

No spadki były fest ,po 1 i 1,25 euro😂😂😂 a tydzień na +

Wzeszłym tygodniu nie było podobnie? od poniedziałku do środy wzrost a później spadek

• 0
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, koniu napisał:

Pomału pomału! Ledwo wskoczyło na 280€, a juz co niektórzy prognozują 340€. 

Ta prognoza była wrzucona jakoś na początku grudnia jeśli dobrze  pamiętam ,także zobaczymy czy się sprawdzi

Edytowane przez dlugin
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Mario81 napisał:

jest tu jeszcze ktos kto nie sprzedał rzepaku bo czekał na więcej od max cen jakie mozna było dostac?

Ja nie sprzedałem i się nie stresuje ,tylko spokojne czekam.

• Like 2
  • 0
Opublikowano

sytuacja jest następująca inwestorzy wycofali sie z większości ryzykownych akcji i aktualnie jest sporo pieniędzy do zainwestowania na rynku wszyscy pewnie zaczną kupować surowce pszenica, kukurydze, soje, złoto i srebro na tym za dużo nie stracą a nawet zyskają w obliczy konfliktu. wolny kapitał może tez zacząć kupować waluty. miejmy nadzieje ze to skończy się tylko na groźbach i pokazie sił. co do cen to moim zdaniem luty pokaże wyższe ceny na razie w skupach brak sprzedających.

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, wladirol napisał:

sytuacja jest następująca inwestorzy wycofali sie z większości ryzykownych akcji i aktualnie jest sporo pieniędzy do zainwestowania na rynku wszyscy pewnie zaczną kupować surowce pszenica, kukurydze, soje, złoto i srebro na tym za dużo nie stracą a nawet zyskają w obliczy konfliktu. wolny kapitał może tez zacząć kupować waluty. miejmy nadzieje ze to skończy się tylko na groźbach i pokazie sił. co do cen to moim zdaniem luty pokaże wyższe ceny na razie w skupach brak sprzedających.

Dokładnie pszenica pewny kapitał obok metali szlachetnych, tylko mam wrażenie że jeśli pszenica dojdzie do 330-350 euro to możemy w żniwa sprzątać za pół ceny...

• 0
Opublikowano

w którym to roku połowę ceny w żniwa zboże kosztowało ? często różnica była tak niewielką że nie pokrywała kosztów przeładunku a bywały lata że była wyższa niż wiosna

• 0
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Rogas71 napisał:

w którym to roku połowę ceny w żniwa zboże kosztowało ? często różnica była tak niewielką że nie pokrywała kosztów przeładunku a bywały lata że była wyższa niż wiosna

Nie przesadzaj ,ja odkąd pamiętam to jeden taki rok był że w żniwa była pszenica droższa.A tak zawsze min 100-150zl do przodu ,uwarkowane jest to oczywiście również tym że się sprzedaje kiedy się chce a nie kiedy się musi( kredyty,nawozy)

Edytowane przez dlugin
  • 0
Opublikowano
https://www.topagrar.pl/articles/aktualnosci/gospodarstwa-powyzej-50-ha-straca-miliardy-euro/. Nie od dziś wiadomo że duże gospodarstwa istnieją tylko dzięki dopłatom teraz padł blady strach bo 40 zł do ha mniej dostaną 😜
  • 0
Opublikowano
11 godzin temu, marek1977 napisał:

Ja nie sprzedałem i się nie stresuje ,tylko spokojne czekam.

Ja po raz pierwszy zostawiłem kilka ton aby sprzedać w górce górka była a okoliczne skupy nie biorą rzepaku od żniw. Trzeba będzie powoli coś myśleć i dużo dalej jechać z towarem

• Like 1
  • 0
Opublikowano
20 minut temu, Rogas71 napisał:

Co Ty to opowiadasz, różnica między żniwami a styczniem - majem od paru lat jest to 150-300 zł

Ale mając 5 czy 10 ton to różnica w cenie nie duża ale mając 100-150 ton to jest 20-30 tys różnicy i więcej

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, dlugin napisał:

Nie przesadzaj ,ja odkąd pamiętam to jeden taki rok był że w żniwa była pszenica droższa.A tak zawsze min 100-150zl do przodu ,uwarkowane jest to oczywiście również tym że się sprzedaje kiedy się chce a nie kiedy się musi( kredyty,nawozy)

Czyli przechowanie nic nie kosztuje?

• 0
  • Root Admin
Opublikowano

Jak macie zamiar się wyzywać to pod remize, dać sobie raz po ryju, później wypić flaszke na zgode i do roboty, albo kuklturalnej dyskusji, a nie wyzwiska w lewo i prawo!!!

Jęczmień paszowy u nas 1020, a pszenica dygneła na 1250

• 0
Opublikowano
6 minut temu, yacenty napisał:

Jak macie zamiar się wyzywać to pod remize, dać sobie raz po ryju, później wypić flaszke na zgode i do roboty, albo kuklturalnej dyskusji, a nie wyzwiska w lewo i prawo!!!

Jęczmień paszowy u nas 1020, a pszenica dygneła na 1250

Puki się nie widzą to jeden i drugi kozak i będą się wyzywać a jakby się spotkali to jeden i drugi by się słowem nie odezwał :P no ale masz racje, jak się kłócić to na argumenty a jak wyzywać to pod remizę czy do piaskownicy, 

• 0
Opublikowano

U mnie to samo, sprzedawają po żniwach, bo ponoć się nie opłaci! A prawda jest taka, że nie chce się robić i myśleć rozsądnie. Właśnie kto sprzedał wszystko po żniwach, a teraz ma kupić dopiero drogi nawóz to nie fajnie to wygląda!

• Like 2
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Rogas71 napisał:

https://www.agrofoto.pl/articles/aktualnosci/gospodarstwa-powyzej-50-ha-straca-miliardy-euro/. Nie od dziś wiadomo że duże gospodarstwa istnieją tylko dzięki dopłatom teraz padł blady strach bo 40 zł do ha mniej dostaną 😜

dobrze że mam trzech synów, będzie co dzielić, a tak na poważnie niech już kończą z tym cyrkiem typu dopłaty do ha, do paliwa, i ch.... wie do czego jeszcze , niech wywalą na ryj pracowników agencji, kowru, odr, piorin, piw  i sam jeszcze nie wiem co już mi może na gospodarstwo wleźć to większy pożytek będzie bo co się teraz dzieje to już po prostu opętanie 

czekam ceny wyższej na pszenicę i kukurydzę, ale może być później im bliżej żniw że odwrót będzie tak jak z rzepakiem

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v