Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, seba836 napisał:

Ile u was dzisiaj stoi pszenica

2500 zł    i pytam  !     gdzie są ci co mówili że do 2000 zł nie dojdzie  !   , szykujcie magazyny na żniwa bo będzie  rzeź , szczególnie w ququ  !

• 0
Opublikowano

Nie ma co się z tego wszystkiego cieszyć, ciotka 3 ha jabłonek chce oddać w dzierżawę i nikt nie chce. Może ja wezmę ale drzewka trzeba wyrwać, tyle że w dobie drogiego węgla drzewo się przyda. Teraz sprzedamy pszenicę po 3 tyś zł a na jesieni będziemy kupować polifoski za 8 tyś zł. I będziemy tak gonić króliczka. Można uciec na rok- dwa kupując teraz ale na całe życie się nie nakupi. 

• 0
Opublikowano
20 minut temu, Taurus83 napisał:

Gdyby nie wojna to byś siedział cicho i dalej macał szklaną kulę 

masz rację , ale o wojnie się już mówiło  od  wiosny 2021

Przed chwilą, Konrad2510 napisał:

Mełgiew Lsw 1500ryczałt 1400vatowiec

powiedz im żeby sobie tą cenę w du.ę wsadzili  !

• 0
Opublikowano

dla wszystkich którzy podniecają się pszenicą po 1900 w porcie, zobaczymy jak będziecie beczeć jak kawałka kiełbasy czy twarogu nie będziecie mogli kupić w sklepie bo was nie będzie na to stać. Już nie wspominając o nawozach, materiale siewnym i paliwie

• Like 1
  • 0
Opublikowano
38 minut temu, Wicherek napisał:

2500 zł    i pytam  !     gdzie są ci co mówili że do 2000 zł nie dojdzie  !   , szykujcie magazyny na żniwa bo będzie  rzeź , szczególnie w ququ  !

Ja nie mówiłem ale osobiście sam nie wierzyłem że w maju będzie 1500 nawet przyjąłem  na  tym forum zakład o flaszkę  którą już przegrałem .

• 0
Opublikowano
simpleNICKpl napisał:

dla wszystkich którzy podniecają się pszenicą po 1900 w porcie, zobaczymy jak będziecie beczeć jak kawałka kiełbasy czy twarogu nie będziecie mogli kupić w sklepie bo was nie będzie na to stać. Już nie wspominając o nawozach, materiale siewnym i paliwie

już wolę ceny z 2015r i pszenice po 700 :D

Wicherek napisał:

co jakie 2500

• 0
Opublikowano
Wicherek napisał:

daj miejsce to chętnie odsprzedam

• 0
Opublikowano
57 minut temu, Wicherek napisał:

co z ququ będzie?

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

Złapałeś porządny wiatr w żagle

Edytowane przez witejus
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

masz rację tylko weź tą kuku wysusz 

suszarnie na słomę wrócą do łask  

• 0
Opublikowano
simpleNICKpl napisał:

halo, halo my jesteśmy rolnikami mieszkającymi na wsi, nie umiesz sobie wyprodukować kiełbasy czy twarogu? warzyw od cholery sobie na polu mozesz zasiać to co nie przeżyjesz ??

• Like 2
  • 0
Opublikowano

ktos mniej - wiecej steruje , chce wywołać kryzys żywnosciowy, kto nakupił ziemi duzo, naprawde dużo ? A moze na ukrainie dopiero bedzie ziemia na sprzedaż.... jak sie zamęt skonczy....ciekawe kto kupi

a odnośnie KOWIT, w tej chwili we Włoszech jest ok5-7razy więcej zachorowań niz w chwili gdy wam  tłukli informacje do głów z trumnami na chodnikach...

zeby przes.traszyc? zeby sprzedac sz.czypawki?, Ci co zarobili najwiecej siedzieli cicho i siedza cicho, i teraz jest tak samo  z branżą rolną....

• Like 2
  • 0
Opublikowano
turtojs napisał:

simpleNICKpl napisał:

halo, halo my jesteśmy rolnikami mieszkającymi na wsi, nie umiesz sobie wyprodukować kiełbasy czy twarogu? warzyw od cholery sobie na polu mozesz zasiać to co nie przeżyjesz ??

samochód, paliwo, nawóz sam sobie wyprodukujesz? ubrania, środki czystości też? wszystko siebie napędza a o tym że przeżyje to wiem, tylko w jakich warunkach. Jakoś nie mam ochoty wracać do czasów gdy wiadomości wysyłało się gołębiem a do wsi obok na piechotę szło

• 0
Opublikowano

To pretensje do tego psychopaty na kremlu a nie do nas

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, gustaww napisał:

Nie ma co się z tego wszystkiego cieszyć, ciotka 3 ha jabłonek chce oddać w dzierżawę i nikt nie chce. Może ja wezmę ale drzewka trzeba wyrwać, tyle że w dobie drogiego węgla drzewo się przyda. Teraz sprzedamy pszenicę po 3 tyś zł a na jesieni będziemy kupować polifoski za 8 tyś zł. I będziemy tak gonić króliczka. Można uciec na rok- dwa kupując teraz ale na całe życie się nie nakupi. 

Dzisiaj dostaniesz od ciotki 3 ha sadu za tydzień druga ci podrzuci 5 macior , ino czekać jak  krowami  podlecą 

dobrze że zimno to będzie więcej  czasu do zastanowienia co posiać , ale żeby cokolwiek posiać to trzeba mieć wszystko kupione aż po zbiór , a potem się zastanawiać czy zbierać

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v