Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, gomez181 napisał:

Ciągle ta sama śpiewka, ze rolnik potrzebuje na to i sram to..., w grudniu potrzebował na kredyty i nawozy, w styczniu to samo, w lutym to samo. Na cenę ma wpływ co sie dzieje na w świecie a nie w biednej Polsce co tam o rolnikach myślą..

To jak wytłumaczysz fakt że do tej pory w Polsce mieliśmy droższe zboże niż na giełdach a dopiero teraz się wyruwnuje czy nawet już spada poniżej. Na cenę wpływa wszystko, to co się dzieje na świecie ale też to co się dzieje w tej biednej Polsce jak to ująłeś. 

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, skywalker89 napisał:

Na giełdzie załóżmy koło 1200netto, a tu już jeden zjechał na 1050, faktycznie cenę świat dyktuje..

Szkoda pisać 🙂Tutaj co poniektórzy zanim sprzedadzą tak się naprodukuja że maskara 😂😂😂

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, skywalker89 napisał:

Popieram, wolę nawet na debecie jechać a póki co tego zboża co zostało przetrzymać, czytałem że przepowiednie Nostradamusa się sprawdzają.. przepowiedział że będzie głód, że pszenica będzie tak droga że... sami doczytajcie..

Pełna zgoda jeśli ktoś miałby sprzedać pszenice i pieniądze trzymać w skarpecie , ale jak ktoś sprzedał w grudniu zboże i od razy coś za to kupił , to teraz jest do przodu , bo np , teraz zboże spadło , a jakichś maszyn czy innych rzeczy cena wzrosła .

• 0
Opublikowano
16 godzin temu, Wicherek napisał:

Nikt już za takie pieniądze nie sprzeda 

Drogie warchlaki i pasze kupowali a tanie duże sprzedawali.

U nas mówią że jak drogo coś kupisz do chodowli to tanio oddasz gotowy produkt. I raczej niestety się sprawdza.

Co do cen. Miałem wywieść pszenżyto po 1100t do klienta a wczoraj zadzwonił że nie bo po 1050 brutto mu 100 ton zwalili

• 0
Opublikowano

Cennik na nowy zbiór dostałem to pszenica w porcie 1100, pewnie ceny będę się zaczynać tak jak galan mówił od 900 w górę w zależności od jakości 

ale wszystko może się zmienić, ja wicherka posłuchałem stawiam hale na żniwa I sypie pod sam dycht 

• Like 1
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano
damin1 napisał:

1 godzinę temu, gomez181 napisał:

Ciągle ta sama śpiewka, ze rolnik potrzebuje na to i sram to..., w grudniu potrzebował na kredyty i nawozy, w styczniu to samo, w lutym to samo. Na cenę ma wpływ co sie dzieje na w świecie a nie w biednej Polsce co tam o rolnikach myślą..

To jak wytłumaczysz fakt że do tej pory w Polsce mieliśmy droższe zboże niż na giełdach a dopiero teraz się wyruwnuje czy nawet już spada poniżej. Na cenę wpływa wszystko, to co się dzieje na świecie ale też to co się dzieje w tej biednej Polsce jak to ująłeś. 

310 ojro załóżmy po 4.65 to co taniej wychodzi? No panie co takie zdziwienie

Miło być ze nic droższe nie było.

• 0
Opublikowano
14 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

Cennik na nowy zbiór dostałem to pszenica w porcie 1100, pewnie ceny będę się zaczynać tak jak galan mówił od 900 w górę w zależności od jakości 

ale wszystko może się zmienić, ja wicherka posłuchałem stawiam hale na żniwa I sypie pod sam dycht 

uważaj żeby ścian nie rozepchało :D

• 0
Opublikowano
58 minut temu, dlugin napisał:

Szkoda pisać 🙂Tutaj co poniektórzy zanim sprzedadzą tak się naprodukuja że maskara 😂😂😂

3/4 sprzedalem w zeszłym roku.. po prostu śmieszy mnie jak ktoś pisze że nasza sytuacja nie ma wpływu na ceny, każdy robi kiedy i jak uważa 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, skywalker89 napisał:

Na giełdzie załóżmy koło 1200netto, a tu już jeden zjechał na 1050, faktycznie cenę świat dyktuje..

W poprzednich latach norma była cena pszenicy konsumpcyjnej niższa około 100 zł od giełdy w Paryżu.A w żniwa czasami 150-200 zl.Takze ta cena paszowej 1050 jest dobra.

• 0
Opublikowano
39 minut temu, skywalker89 napisał:

3/4 sprzedalem w zeszłym roku.. po prostu śmieszy mnie jak ktoś pisze że nasza sytuacja nie ma wpływu na ceny, każdy robi kiedy i jak uważa 

A jaki ma wpływ? 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Pełna zgoda jeśli ktoś miałby sprzedać pszenice i pieniądze trzymać w skarpecie , ale jak ktoś sprzedał w grudniu zboże i od razy coś za to kupił , to teraz jest do przodu , bo np , teraz zboże spadło , a jakichś maszyn czy innych rzeczy cena wzrosła .

Pieniądze za sprzedana w grudniu pszenice trzeba trzymać na azot w promocji i na inne obrotowe srodki,by potem nie być zmuszonym sprzedawac pszenice w żniwa,a nie od razu wydawać na te przewartościowane fendty czy inne zabawki

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, pinochet napisał:

Pieniądze za sprzedana w grudniu pszenice trzeba trzymać na azot w promocji i na inne obrotowe srodki,by potem nie być zmuszonym sprzedawac pszenice w żniwa,a nie od razu wydawać na te przewartościowane fendty czy inne zabawki

Za całość kwoty ze sprzedania zboża przecież nie kupisz nawozów czy śor na bieżące potrzeby , tylko przecież jakaś nadwyżka zostaje , i o tą nadwyżkę mi bardziej chodzi , żeby nie chomikować w skarpecie , bo wartość tej skarpety maleje , tylko żeby tą nadwyżkę inwestować 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, nexeqadore napisał:

Panowie ja myślę że dopóki niebedzie statków w portach ceny niebedzie

Żeby Ci statek przypłynął to musi być towar do sprzedania w porcie. Wierzysz że statek przypłynie i będzie stał i czekał na towar? To chyba tak nie działa, no chyba że sie myle...

• 0
Opublikowano
46 minut temu, mysza103 napisał:

Za całość kwoty ze sprzedania zboża przecież nie kupisz nawozów czy śor na bieżące potrzeby , tylko przecież jakaś nadwyżka zostaje , i o tą nadwyżkę mi bardziej chodzi , żeby nie chomikować w skarpecie , bo wartość tej skarpety maleje , tylko żeby tą nadwyżkę inwestować 

Tobie tak pasuje że co sprzedasz to zaraz inwestujesz , u mnie tak prosto nie jest

• 0
Opublikowano
52 minuty temu, mysza103 napisał:

Jak cena zboza nie rośnie to co to za różnica? 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Giełdy Matif 268 euro +5, a cbot 807 +10 w górę  po doniesieniach z DONIECKA i przebąkiwaniach że ROSJA kłamie. Ropa też wstaje😏. Ciekawe jak będzie z ceną nawozów w razie konfliktu, gazociąg raczej zamkną ruscy, bo obecnie widać dość duże parcie na sprzedaż przez handlowców, jednak chyba dużo ludzi zmniejszyło zapotrzebowanie.

Edytowane przez mtz55
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v