Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

ci z brukseli może już wiedzą że zboże z ukrainy trzeba zagospodarować w unii , a gaz i energia będą na tyle drogie że lepiej ugorować niż produkować

nasi eksperci z AF nadal wierzą w pszenice po 2000 i rzepak 6000 i trudno im pojąć unijne rozumowania

• 0
Opublikowano
46 minut temu, stach12 napisał:

ci z brukseli może już wiedzą że zboże z ukrainy trzeba zagospodarować w unii , a gaz i energia będą na tyle drogie że lepiej ugorować niż produkować

nasi eksperci z AF nadal wierzą w pszenice po 2000 i rzepak 6000 i trudno im pojąć unijne rozumowania

Eksperci?

Znam takich co pobrali kredyty suszarnie pod skup pobidowali, za mokra kuku na poczatku bez kontraktow po 1 tys płacili

A teraz placz, bo chcieli w 6 miesiecy 100 % zarobic

Nigdzie tak nie na tylko przy jakims farcie moze wyjsc

Ja mam oonad 1000 ton towaru i co miesiac po 100 puszczam od kilku lat i jest ok

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, stach12 napisał:

Kto czekał na takie ceny?? Nie zmyślaj. Bili ciebie w szkole linijka drewniana zamiast po rękach to po głowie i temu taki klaun życiowy wyszedł. 

• Like 3
  • 0
Opublikowano
30 minut temu, pawelek98 napisał:

Eksperci?

Znam takich co pobrali kredyty suszarnie pod skup pobidowali, za mokra kuku na poczatku bez kontraktow po 1 tys płacili

A teraz placz, bo chcieli w 6 miesiecy 100 % zarobic

Nigdzie tak nie na tylko przy jakims farcie moze wyjsc

Ja mam oonad 1000 ton towaru i co miesiac po 100 puszczam od kilku lat i jest ok

Jak mnie wk_rwia takie gadanie , PiS was dyma stale to jest dobrze ,a jak ktoś zaryzykował ,zainwestował tym bardziej z kredytu ,to najlepiej go wyśmiać i żeby zbankrutował .Taka to mądrość wiejska, szkoda gadać.

• Like 4
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, galan99 napisał:

Szkoda ci .

Ludzie na Etacie pracują za grosze i ziemie uprawiają .

Teraz zacznie się , w nowym rozdaniu co maja dużo ziemi będą mieli ale dużo problemów , nie zysków .

Popatrz  JAKIE DOBRODZIEJSTWA BĘDĄ .

https://www.muratorplus.pl/biznes/prawo/doplaty-bezposrednie-2023-dla-kogo-i-ile-doplaty-do-hektara-jakie-zmiany-w-doplatach-bezposrednich-2023-roku-arimr-aa-wKHR-b9Qn-f5AX.html

jaki wymogi , o zyskach zapomnij .

Gdzie Ty tu widzisz takie wielkie problemy, troche popracowac głową nie zaskodzi

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Wędrowycz85 napisał:

Z ostatnich stron tego tematu wynika, że to wszystko wina niedobrej eu, pisu a kołodziejczyk jest lekiem na całe zło  i pomimo braku jakichkolwiek sukcesów w polityce nawet na szczeblu lokalnym uzdrowi krajowe rolnictwo. 

Może Ty bohaterze coś z robisz pożytecznego w temacie rolnictwa?

• Like 1
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, miwigos napisał:

Gdzie Ty tu widzisz takie wielkie problemy, troche popracowac głową nie zaskodzi

Pogadamy w roku 2024 to będzie najlepszy czas na dana rozmowę , nadany temat .

• 0
Opublikowano
19 minut temu, marek1977 napisał:

Jak mnie wk_rwia takie gadanie , PiS was dyma stale to jest dobrze ,a jak ktoś zaryzykował ,zainwestował tym bardziej z kredytu ,to najlepiej go wyśmiać i żeby zbankrutował .Taka to mądrość wiejska, szkoda gadać.

Weź nie pie...... l ja zaryzykowałem i żyje z rolnictwa, wg mnie w ciągu ostatnich kilku lat to  gruba kase, ale jak ten na yt płacze z podlaskiego ze nie ma gdzie kukurydzy sprzefac bo nakupił to frajer

Znam pośredników znaczących sie w kraju i kg nie kupi bez wczesniej podpisanej umowy

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

Do 24 to cię zdepopulują.

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, stach12 napisał:

jak zboże spadnie do 1000 i rzepak do 2000  a saletra na 3500 to zanim zaczną wnioski przyjmować  o dopłaty to się pozabijacie za nasionami  strączkowymi i nasionami na pożytki dla zapylaczy

na 200 hektarach przy założeniu że 65 % zboża  reszta strączki i miododajne + ekoschematy to jest 500 000 straty bajkopisarze

500 000zł na 200 hektarach to jak się nic nie zmieni to można bez dopłat nie  zarobić  przez 10 lat 

A GDZIE JEST NAPISANE ŻE MUSISZ TAK ROBIĆ ,

• 0
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, GRZES1545 napisał:

No potrafi się naśmiewać z innych.

Bo więcej to nic

Edytowane przez Pafnucy
  • 0
Opublikowano

A związek?

Ty piszesz o depopulacji, a myślisz daleko naprzód. Ciebie nie dotyczy?

• 0
Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

Wiadomo już teraz , przesunięcia będą kosmetyczne

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, pawelek98 napisał:

a kto to jest ten Kołodziejczak , może słup podstawiony żeby 4% głosów komuś odebrać i do sejmu nie wejść

rolnicy (produkujący) muszą głosować na partię która niczego nie zakazuje, nie nakazuje, i każdego kto chce coś produkować i zarabiać traktuje jak podmiot gospodarczy

bo na razie rolnicy (nieprodukcyjni) to są traktowani ja maszynka do głosowania a  produkcyjnymi to nikt się nie przejmuje

takiego jeszcze nie było , nie ma i na pewno nie będzie , żeby powiedział ,, chłopy róbta co chceta''

• 0
Opublikowano
31 minut temu, Tomek90 napisał:

Kto czekał na takie ceny?? Nie zmyślaj. Bili ciebie w szkole linijka drewniana zamiast po rękach to po głowie i temu taki klaun życiowy wyszedł. 

Byli tacy mam screna🤭

• 0
Opublikowano

Albo na bardziej gorsze , za kasę z Unii żeby dostać czy to byłby rząd z PO czy z PiS czy inny nie ma znaczenia .

Unia narzuca w h*j opłat .

Rząd musiał jednak się cofnąć. Dziennikarze Onetu w środę zdobyli dokumenty opisujące przygotowywany kompromis PiS z Brukselą w sprawie wypłaty pieniędzy z Krajowego Planu Odbudowy. To dokumenty sensacyjne — bo pokazują, że PiS idzie na fundamentalne ustępstwa w sprawie sądów po to, aby dostać miliardy euro.

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/kamienie-milowe-w-kpo-zobacz-na-co-zgodzil-sie-rzad-w-zamian-za-pieniadze/s4c898q

To wszystko odbije się na gospodarce rolnej , bo koszta wszędzie będą rosły poczytać .

• 0
Opublikowano

Coś biedna ta au. Na kurteczki z listkiem dla wszystkich nie starczyło?  Głupie grześki za mało na składki członkowskie chyba płacą 🤣

34 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Wystarczy, że nie oddam głosu na au 😎

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, Wędrowycz85 napisał:

Wystarczy, że nie oddam głosu na au 

o kurna... sie mogą załamać... 😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v