Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, misio3p napisał:

@DamianRolnikSkup czy możesz pomóc znajomemu galana?

Kiedyś oferowałeś pomoc przy mniejszej ilości, a tu będzie ze 4000 ton do przewiezienia;)

Z tego co widzę Damian też zasypany, Polskim lub zagranicznym. Ofert nie daje narazie żadnych,  w porównaniu do poprzedniego sezonu zerowy ruch🤔

• 0
Opublikowano

Ukraińskiego ziarna nie kupuje, nie raz widziałem jakie problemy były z US po zakupie ziarna z tego kołchozu. 

Teraz kupuje tylko na bieżące ceny, mogę wycenić nie ma problemu.

A koledze z mokrą to pozostało przyjąć na klatę rynkową cenę 600 zł i oddać towar temu kto najszybciej zapłaci.

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

ja chciałem sprzedawać miesiąc temu ale żniwa kukurydziane i masa pracy więc decyzja że jak w polu się obrobię i wielu tak samo chciało się normalnie w polu pozbyć masy pracy i teraz zostali z towarem. Teraz jest problem taki że np u nas na Podkarpaciu nikt nie skupuje. 

Edytowane przez Tigon
  • Like 1
  • Sad 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Patrząc na to ilu rolników magazynuję to na wiosnę jak może być?

Właśnie tego się bałem i sprzedałem pszenicę jak jeszcze wszyscy trzymali. Został rzepak i pszenżyto i coraz bardziej żałuję że też nie pojechało

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Posłuchaj co Makron powiada i Ameryka .

Zanim Ukrainę odbudują to potrwa wiele wiele lat , tylko będą się umacniać zachodni kapitaliści co uprawiają ziemie , na Ukrainie .

Ukraina nie musi być legalnie w unii na papierze , on już  jest i dostanie mega dotacje z Unii . 

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano

Panowie nie płaczemy , skoro podjeliscie decyzję o trzymaniu zboża to chyba zdawaliście sobie sprawę że może iść w górę ale i w dół też ? Czasem mam wrażenie że rolnicy jeszcze nie rozumieją że to biznes jak każdy inny i potrzebne jest wyczucie  rynku żeby dobrze zarobić 

• Like 3
  • 0
Opublikowano
15 minut temu, MatiRol92 napisał:

Mam pytanie odnośnie Vatu

Czy legalne jest, że skupujący zboże, płaci tyle samo Vatowcowi i Ryczałtowcom?

No a gdzie tu jest cos nielegalnego? To decyzja kupujacego ile za co komu placi. Mamy wolny rynek a nie regulowane ceny. Inna kwestia ze w tej chwili to normalne ze vatowiec dostaje mniej niz ci co sa na ryczalcie

18 minut temu, Dastan napisał:

No to sie podziało , ktos wie ile Cedrob Kluczbork placi za pszenice?

1350 netto pod koniec zeszlego tygodnia, i o dziwo biora. Bo Cedrob Raciaz i Rypin nie biora w tej chwili wcale pszenicy

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, DamianRolnikSkup napisał:

tzn?  rozwiń dokładnie czego dotyczy to pytanie 

Przed chwilą, marcincbr napisał:

No a gdzie tu jest cos nielegalnego? To decyzja kupujacego ile za co komu placi. Mamy wolny rynek a nie regulowane ceny. Inna kwestia ze w tej chwili to normalne ze vatowiec dostaje mniej niz ci co sa na ryczalcie

chodzi o to, że mam kontrakt na odbiór zboża 

ide i pytam sie jaka jest cena (dla ułatwienia ustalmy 1000zł) i Pani mi powiedziała, ze nie ma znaczenia kto sprzedaje i tak płacą 1000zł na rękę. Więc chodzi mi o to co dlaczego ryczałtowiec nie ma doliczonych 7%. Skoro Vatowiec sprzedaję w tej samej cenie 

• 0
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, MatiRol92 napisał:

chodzi o to, że mam kontrakt na odbiór zboża 

ide i pytam sie jaka jest cena (dla ułatwienia ustalmy 1000zł) i Pani mi powiedziała, ze nie ma znaczenia kto sprzedaje i tak płacą 1000zł na rękę. Więc chodzi mi o to co dlaczego ryczałtowiec nie ma doliczonych 7%. Skoro Vatowiec sprzedaję w tej samej cenie 

Rozumiem ze jestes na ryczalcie. Moim zdaniem nic nielegalnego tam nie ma. Ja juz po prostu wiecej bym tam nie zawiozl 

Edytowane przez marcincbr
  • 0
Opublikowano
Przed chwilą, marcincbr napisał:

Rozumiem ze jestes na ryczalcie. Moim zdaniem nic nielegalnego tam nie ma. Ja juz po prostu wiecej bym tam nie zawiozl

dokładnie tak, jestem na ryczałcie. Wydaje mi sie, że jest to oszustwo. 

• 0
Opublikowano

U nas na zachodzie nie jest to normalne bo wszyscy podają cene netto , ryczałtowcowi doliczaja 7%

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, MatiRol92 napisał:

pytam sie jaka jest cena (dla ułatwienia ustalmy 1000zł) i Pani mi powiedziała, ze nie ma znaczenia kto sprzedaje i tak płacą 1000zł na rękę. Więc chodzi mi o to co dlaczego ryczałtowiec nie ma doliczonych 7%. Skoro Vatowiec sprzedaję w tej samej cenie 

Fakturę dostajesz?, tam powinna być cena netto i brutto, może dostajesz 934,57+7%vat=1000

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, stach12 napisał:

warunkiem otrzymania watu rr jest płatność na konto ,

zgadzam sie, tylko co w sytuacji jak Ja dostaje przelew, mam fakture na sprzedaż za 1000zł z wliczonym vatem

a Vatowiec dostaje taki sam przelew, na fakturze ma też 1000zł i jest to cena netto bez Vatu

Przed chwilą, DamianRolnikSkup napisał:

jakie oszustwo, powiedziała Ci na ile płacą za pszenicę Tobie na rękę 1000 zł brutto, a dla vatowca 1000 netto

każdy dostaje tą samą cenę

według Ciebie jest to uczciwe?

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, DamianRolnikSkup napisał:

jakie oszustwo, powiedziała Ci na ile płacą za pszenicę Tobie na rękę 1000 zł brutto, a dla vatowca 1000 netto

każdy dostaje tą samą cenę

Na rękę to jest cena netto a nie brutto.

Dla mnie to chcą go na wartość vat machnąc

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, witejus napisał:

Fakturę dostajesz?, tam powinna być cena netto i brutto, może dostajesz 934,57+7%vat=1000

faktury jeszcze żadnej nie dostałem. Skoro usłyszałem ze dają na ręke 1000 zł to ja powinienem dostać 1000zł + 7%vat a Vatowiec 1000zł 

a tutaj jest sytuacja, że 1000zł dostaje każdy bez znaczenia na czym jest 

• Like 1
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, MatiRol92 napisał:

Skoro usłyszałem ze dają na ręke 1000 zł to ja powinienem dostać 1000zł + 7%vat a Vatowiec 1000zł 

Z jednej strony masz rację z drugiej ,,na rękę "czyli brutto

2 minuty temu, MatiRol92 napisał:

faktury jeszcze żadnej nie dostałem

może za wcześnie się niepokoisz i dostaniesz +7%-, może dopytaj jeszcze raz czy to z vatem ten 1000 czy plus vat bo nieraz ktoś wyrazi się nieprecyzyjnie.

• 0
Opublikowano (edytowane)

sprzedawca może ustalać cene jaką chce i dla każdego może być inna, jeżeli się nie godzisz to po prostu nie sprzedajesz 

Edytowane przez Tigon
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v